RESEPI GULAI IKAN TONGKOL LEKAT LEKIT

5/29/2018 05:23:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI GULAI IKAN TONGKOL LEKAT LEKIT. Bulan puasa ni selain bulan bershopping di bazar ramadhan ia juga menjadi bulan orang ambil kursus memasak di dapur masing masing. Nak nak lagi yang nak kawen atau baru kawen. Time ni la baru nak menuntut ilmu masakan.. Sebelum ni buka tudung saji dah siap semua terhidang.

Takpe.. Tak ada istilah terlewat untuk menuntut ilmu walau ilmu masakan. Sebagai level level kakak yang dalam lama berkecimpung dengan dunia dapur ni walaupun bukan pakar tapi kejayaan tertinggi pernah di capai adalah memboroikan perut suami sendiri hahahaha. Tu kira satu pencapaian juga kan? erkk.. tak yer.. Ok ok.. tak payah merepek moh ler kita ke dapur sekangkang kera lekatlekit untuk memasak Gulai ikan tongkol bersama kacang panjang.

Bahan bahannya

1. Ikan tongkol size sederhana Seekor (Korang ikut la berapa ekor nak guna ikut kapasiti perut yang ada)

2. Bawang besar

3. Bawang putih

4. Halia

5. Lengkuas

6. Kunyit hidup

7. Rempah kari

8. Santan

9. Kacang panjang

10. Asam keping

11. Minyak masak

12. Garam

Bahan kisar

Bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup & kalau korang takde masalah untuk makan pedas boleh masukkan cili kering sekali. Kisar halus

Cara masak

Step Pertama
rebus ikan tongkol yang dah siap cuci & potong dengan garam & asam keping
Kacang panjang tu potong la pendek pendek dulu.

Step ke 2
1. Panaskan minyak & tumis bahan kisar

2. Agak bahan kisar dah naik bau.. masukkan rempah kari & masak sehingga pecah minyak. Kalau kering sangat tambah air sikit.

3. Selepas bahan tumis tadi dah naik minyak.. Masukkan santan. Kalau pekat boleh tambah air sikit & masukkan asam keping

4. agak masak sikit kuah tadi baru masukkan ikan. Masak sekejab lepas tu campak je kacang panjang

5.masukkan garam tapi level yang tak darah tinggi ok. Kalau rasa semua bahan dalam kuali tu cukup masak tutup la api. Gas pun mahal ok!

6. Hidangkan tunggu azan baru makan yer. Azan maghrib bukan asar ok!

Gulai Ikan Tongkol lekatlekit

Dah siap satu jenis lauk. Bukan susah sangat pun. hangpa je malas masak. Kalau rajin semua boleh jadi. Sebiji bawang pun boleh jadi 2 menu tau kalau rajin.

Moral Of the story.. memasak amalan mulia. Kenyang perut suka hati.

Hidangan tidak sempurna kalau tak di lengkapi dengan Pekasam Daging / Pekasam Ayam / Pekasam Berempah
Berminat Whatsapp : www.wasap.my/60172429610/

1 comment:

  1. Man tongkol, boleh cuba laap ni, kat esbox ada ikan tongkol, boleh cuba la nanti ..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com