RAKAM ISTERI MENERAN DALAM BILIK BERSALIN RAMAI TIDAK SETUJU

6/27/2018 11:32:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

RAKAM ISTERI MENERAN DALAM BILIK BERSALIN RAMAI TIDAK SETUJU. Topik hot sejak semalam pasal isu video yang di kongsikan oleh seorang individu yang terkenal kat Malaysia ni.. Kita tak payah petik nama dia la kan. Cukup kita cerita isu yang sedang hangat di perkatakan sekarang ni. Mood membawang dah activated ke semua?? kalau dah moh kita ke dapur.. sambil membawang kita membiskut, mengopi jugak. Takde la berkeroncong untuk ana sangat kan perut.. kekekeke


Semalam kecoh bila ramai mempertikai tak kurang ada mengecam tindakkan seorang individu merakam & berkongsi di social media saat isteri dia sedang 'meneran' untuk melahirkan anak. Walau dalam video tersebut dari segi pakaian.. Alhamdulillah tak nampak aurat dia terdedah. Cuma muka dengan kerutan menahan sakit & meneran je di rakam sambil si suami dengan senyuman sambil memberi sokongan moral untuk si isteri. Alolo.. sweet kan?

Sesetengah orang berpendapat.. Video tu tak ada apa yang mengaibkan malah boleh di jadikan contoh pada suami suami di luar sana supaya tahu pengorbanan seorang isteri untuk melahirkan zuriat mereka. Mana2 lelaki yang tak reti nak sayang & hargai bini tu.. Yang tak pernah temankan bini dalam LR moga tahu betapa susahnya nak lahirkan penyambung keturunan hangpa. Ingat semudah kentut ke beranak ni? Kalau semudah kentut maybe bersepah orang beranak kat mana2 pun. kekekekeke

Tapi majoriti yang den dok baca menentang atau mengecam tindakkan merakam & menyebarkan video tersebut di social media. Ada yang berpendapat.. benda tu sangat privacy untuk menjadi bahan tontonan umum.. Saat getir isteri antara hidup & mati berjuang di dalam bilik bersalin, bukan sesuatu yang baik untuk di rakam & di jadikan bahan hiburan orang lain. Benda tu boleh di manipulasi pihak tidak bertanggungjawab.. Maybe menjadi salah satu objek kepada perkara tak baik nanti. Almaklum la.. Nafsu manusia akhir zaman ni makin pelik pelik.. Ada orang terangsang tengok perempuan mengandung tak mustahil ada yang teransang tengok perempuan menahan sakit kontraksi sapa tahu. Sedangkan dengan baby kecik yang baru lahir pun ada yang bernafsu tengok..

Pada pendapat saya yang pernah melahirkan anak.. Saat macam tu memang terlalu peribadi kalau nak di kongsi secara terbuka untuk orang lain. Tak kisah la Aurat tertutup litup sekalipun.. Bagi saya dalam keadaan macam tu agak mengaibkan walau yer.. Seorang wanita yang berjuang melahirkan anak ada satu perbuatan yang mulia tapi orang kata perbuatan yang baik pun bukan semua kita boleh tayang kat orang. Kau tunaikan tanggungjawab berjimak dengan pasangan pun perkara yang mendatangkan pahala tapi takkan kau nak tunjuk kat orang kan.. Tu contoh. Pendek kata tak semua perkara baik tu boleh share dengan orang. Ada yang perlu kita simpan untuk kita kita saja.

Ada pendapat lain yang sokong perbuatan tersebut.. Katanya kecam hanya sebab Individu tersebut adalah individu yang memang terkenal kerana sering di kecam so tak kira apa perkara dia buat samada yang baik atau buruk.. Orang dah set dalam otak.. semuanya buruk. Padahal dia cuma nak menghargai isteri dia.. Yelah kita berbaik sangka. Mungkin niat dia tu untuk memberi penghargaan kepada isteri dia dengan berkongsi video tersebut dengan orang lain. lain orang lain cara kekdahnya...

Terpulang la kan kalau rasa cara tu sebagai tanda penghargaan.. Korang boleh la buat bila dalam LR nanti yer.. Tapi untuk den.. Insya Alla, jangan la. Hakak malu orang tengok muka berkerut macam tu.. Tak berkerut pun dah berapa lawa sangat kan.. sedangkan gambar selfie pun kita nak upload kat social media kita pilih yang paling cantik.. ye dak??

Tapi saya tak kata pendapat & cara saya adalah betul.. Ni cuma pandangan peribadi saya jer. Masing masing ada pendapat sendiri.. Selagi tak melanggar etika & peraturan hospital, so dari segi undang undang manusia maybe takde salah. Tapi merakam dalam bilik bersalin kalau di hospital kerajaan memang tidak di benarkan.. Kalau korang pi private hospital, maybe tak jadi kesalahan kan. Jangan ada tetiba nak buat live video kat FB masa bersalin kat gov hospital. tak pepasal kena tindakkan nanti.

Moral of the story.. Malu tu perisai orang beriman. Jadi jagalah ke 'malu' an masing masing hehehehe. Apa yang baik kita ambil sebagai teladan yang buruk kita jadikan sempadan. Manusia sifatnya tak sempurna.. Yang salah kita sama2 tegur & ambil sebagai pengajaran. tak mustahil hari ni kita kata kat dia.. esok lusa kita terbuat perkara yang sama sapa tahu. Ye dak????

1 comment:

  1. Untuk simpanan sendiri takpelah tapi untuk tatapan orang lain rasanya tak perlu kot. Pandangan peribadi saya, ia tetap tak sesuai untuk tatapan umum walau terjaga aurat sekalipun.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com