RESEPI RENDANG MINANG VERSI LEKATLEKIT

6/26/2018 11:49:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI RENDANG MINANG VERSI LEKATLEKIT. Hari ni dah raya keberapa anak anak? Ya betul.. Betul la tu jawapan korang walau den tak dengar pun. tak kisah la raya keberapa pun tapi kita still dalam bulan raya lagi kan. Raya kan sebulan walau semalam semua dah start kembali kepada rutin harian macam biasa. Tapi mood raya tu still on selagi biskut2 raya tak tinggal serdak bak kata orang kedah.


Kalau orang melayu ni.. Raya & rendang memang tak dapat di pisahkan. Tak kisah la apa versi rendang pun majoriti setiap rumah tu kebanyakkan memang ada menu rendang. Raya haritu masa singgah rumah sedara sebelah suami.. depa jamu kami lemang & rendang minang. Bersungguh laki cheq makan.. Sedap sangat la tu. So, si bini pun rasa excited la nak merisik risik resepi dengan tukang masaknya.. Tapi resepi pun di beri secara lisan.. So, den pun masa ikut apa yang den ingat jer..

Makan.. Gigih la balik rumah sendiri merendang minang. Sedap tak sedap tu cerita lain episod. Yang penting cuba dulu. Masakan ni.. Tak semestinya kali pertama buat terus sedap tapi kena buat banyak kali baru improve skill tu. Tapi Alhamdulillah la.. First time masak rasa not bad walau tak 100% sama macam yang orang jamu tu.

Ada yang tanya resepi dengan den.. Ok ok.. jangan risau den memang sejenis yang tiada rahsia antara kita bab2 resepi ni. Apalah sangat nak share resepi. Yang tak boleh share suami jer.. kekekekekekeke

Antara bahan bahan yang di gunakan untuk merendang minang versi lekat lekit..

1. Of course la Ayam kalau nak buat rendang ayam. Ikut la berapa banyak hangpa nak masak
2. Bawang besar
3. Bawang merah
4. Lengkuas
5. Halia
6. Serai
7. cili padi
8. Santan (better guna santan fresh yang parut balik rumah kau perah sendiri)
9. Kerisik
10. Daun limau purut
11. Daun kunyit
12. Kunyit hidup
13. garam

Cara nak masak



1. Masak ayam dalam periuk sehingga keluar semua minyak2. Biar sampai kering minyak tu.

2. Kisar bawang besar, bawang merah, lengkuas, halia, cili padi & kunyit hidup. Kalau suka.. boleh kisar sekali dengan serai. Kalau tak suka takpe biarkan dulu.

3. Masukkan bahan kisar bersama santan dalam kuali.. Kau rebus sampai pecah minyak.

4. Bila dah pecah minyak baru campak ayam, daun limau purut, serai yang dah ketuk & kerisik.

5. Agak semua dah sebati.. Masukkan garam & daun kunyit yang dah di potong halus gaul & tutup la api tu.

* Petua orang bagi resepi ni nak sedap lebihkan bawang. Almaklum la membawang ni memang sedap katanya. kekekeke

Dah siap rendang minang versi lekatlekit katanya. Resepi tu den pakai ingat2 dalam otak je tapi bahan basic buat rendang ni lebih kurang sama jer. Cuma rendang merah yang biasa kita buat guna cili kering kan.. Rendang minang ni guna cili padi. Tu je.. Tapi tak tau la pure minang atau dah versi melayu punya rendang minang. Asalkan ada rupa minang ok la tu kan.. kekekeke

Siap dah bungkus dalam 'Tipuware' nak hantar kat mertua

Bagi anak anak dara yang nak merendang tu masih sempat lagi ni. Cuba la.. Manatau, dengan rendang resepi dari blog lekatlekit ni asbab hangpa dapat jodoh kan. kekekeke

1 comment:

  1. Seminggu Syawal yang lepas tak puas makan rendang. Mungkin sebab dok fokus pada kenduri kahwin adik sepupu.. takpe.. tunggu minggu depan.. hehehe..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com