CARA BUAT ADUAN ONLINE KE KKM JIKA ADA KESAN SAMPINGAN SELEPAS MENGGUNAKAN SESUATU PRODUK

7/07/2018 04:17:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA BUAT ADUAN ONLINE KE KKM JIKA ADA KESAN SAMPINGAN SELEPAS MENGGUNAKAN SESUATU PRODUK. Ya Allah sebenarnya saya dah lama berjanji dengan pembaca blog lekatlekit ni nak share cara membuat aduan sekiranya hangpa guna sesuatu produk tak kira kosmetik/skincare atau supplement/ubat & ada kesan sampingan yang tak baik. Tapi saya terlampau banyak masalah.. Maka memory ni dia jadi tak cukup space nak ingat banyak perkara. hari ni teringat janji manis ku itu.. Mana sebab tengah free hari minggu ni saya gagahkan jari menaip entri ni.

Lambakkan produk beracun di pasaran memang bukan spekulasi lagi. Sampai kadang2 kita tak tau yang mana selamat & tidak. Bila terguna produk yang tak selamat.. muka breakout atau kesihatan terganggu.. Nak viral satgi.. see u in court pulak kan? Yelah kita ni jenis bukan formal bila menaip kat social media kan.. Kita kan orang melayu penuh kiasan, sindir, sarcasm bagai kan. Benda tu sememangnya sangat berisiko & membolehkan kita di saman. Tak kisah salah ke tak.. Tapi kalau dah kena saman, nak bela diri pun kena ada kos. Mana ada lawyer nak buat kerja kebajikan untuk sivil case kan?

Tak tau nak buat macam mana ni.. Ok jangan risau. Hak anda sebagai pengguna kalaupun pengeluar produk tak nak bertanggungjawab atas kemudaratan & kerosakkan yang hangpa alami selepas mengamalkan atau menggunakan sesuatu produk. Hangpa buat report kat KKM. Tu mesti nak kata.. Alah.. kak susah la. Nak kena pergi KKM buat report bla.. bla.. bagai.

Alahai dik.. Zaman hujung jari ni semua di mudahkan dah. Report boleh di buat secara online juga. Meh sini kakak nak bagi tutorial macam mana nak buat laporan kepada KKM secara online..

1. Hangpa pi ziarah website NPRA (KKM) dulu kat sini : http://npra.moh.gov.my/

2. Dah masuk ke website npra tu cari button 'Lapor Kesan Sampingan'.Rujuk gambar di bawah


3. Clik kat bahagian Consumer. Sebab hangpa report sebagai pengguna kan? Rujuk pada gambar


4. Clik pada 'Consumer Side Effect reporting form.


5. Lepas tu isi la Form yang di sediakan tu


Tak susah dah sekarang ni semua boleh di buat secara online. Jangan biarkan pengeluar produk tidak bertanggungjawab ni terus mengaut keuntungan dengan menjual produk merisikokan hangpa (Pengguna). Yang mana jadi mangsa produk tu.. Pi ramai ramai report. Setakat pung pang pung pang kat pesbuk.. Tak jadi apa juga kalau tak dak report. Biar semua tindakkan seiringan baru la kita boleh mengurangkan populasi Instant Founder yang tidak bertanggungjawab ni.

Apapapun jadilah pengguna bijak.. Sebelum menggunakan sesuatu produk terutama yang di jual secara online & toko toko jamu.. booth2 yang bersepah kat pasaraya, pasar basah macam NSK tu.. make sure semak betul betul. Tak guna ada data internet tapi tak reti nak cari maklumat. Bersepah orang share pasal produk ni. Kalau tak reti juga tak payah beli produk2 kat tempat2 macam tu.. Pergi la mana2 farmasi, guardian, watsons bagai. Beli la produk kat situ.. Lebih terjamin selamat.

Moral of the story.. Jadilah pengguna bijak. Anda mampu mengubahnya. Peace

JIKA ANDA SALAH SEORANG PENGGUNA WAJIB SHARE POSTING NI FB MASING MASING

1 comment:

  1. selamat berjuang. itu la kadang2 niat kita yg baik ni jadi sebaliknya pada kita. apapun semoga sis dilindungi olehNya. selamat berjuang.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com