IKAN DUYUNG EMAS MEMANG WUJUD HANYA DI SONGKHLA

7/06/2018 09:45:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

IKAN DUYUNG EMAS MEMANG WUJUD HANYA DI SONGKHLA. Ikan duyung ni selalu dalam cerita dongeng rakyat memang popular la. Mengambarkan seekor... erkk.. seorang... ikan yang mempunya wajah menusia iatu perempuan yang cantik tapi badannya seperti seekor ikan yang hidup di lautan. Kalau dalam cerita mitos orang dulu dulu.. Ikan duyung di gambarkan sebagai 'semangat laut' atau senang hangpa faham penunggu laut. Alah spesis jin juga la.Almaklum la antara penempatan jin selain hutam, bukit & gunung.. laut pun salah satunya. Biasa la jin boleh menjelma sebagai apa saja dengan izin Allah kan.. 

Tapi jangan tak tau.. kewujudan ikan duyung ni memang benar ada ok. Cuma kat Malaysia takde tapi kat Songkhla Thailand sana ada. Tak caya korang kena ambil pakej percutian ke hatyai dengan Bahtera Kembara sebab dalam pakej tu ada trip ke Shamila Beach, Songkhla kalau korang nak tengok ikan duyung tak pakai bra. kekekeke

Tapi di sebabkan dia derhaka kat mak dia, ikan duyung tu dah di sumpah jadi batu kat tepi laut Shamila tu. Kekekekekeke...

Moral of the story kalau taknak kena sumpah jangan jadi anak derhaka. Ni la Duyung emas yang menjadi Icon Pantai Samila di Songkhla

Amboi gurau je. Tu pun dah nak cebik. Tapi kewujudan patung ikan Duyung emas yang Nalla punya besar kat Shamila Beach Songkhla tu memang ada la. Tahun 2012 tak silap saya pernah juga kesana dengan family. Jenuh tunggu turn nak mengambar dengan ikan duyung nan sekor tu.. Ramai nau peminat dia.  

Apa kaitan Si Duyung emas dengan Pantai Samila tu? Menurut kisah yang saya baca kononnya ada kaitan dengan kisah cinta seorang pemuda terhadap ikan duyung cukup terkenal di Songkhla. seorang pemuda terlihat seekor ikan duyung sedang menyisir rambut menggunakan sikat emas pada waktu malam bulan terang. Namun, ikan duyung yang jelita itu ketakutan lalu terjun ke laut sehingga tertinggal sikat emasnya.

Pemuda yang terpukau dengan kejelitaan si duyung itu menunggu di Pantai Samila pada setiap hari untuk memulangkan sikat tersebut kepada pujaan hatinya, namun ikan duyung itu tidak pernah muncul. Tapi tu semua cerita dogeng bukan cerita sejarah atau lagenda pun. 

Selain bergambar dengan patung ikan duyung emas kat Samila Beach juga terdapat Songkhla Aquarium yang korang boleh tengok spesis hidupan laut.



Tu salah satu tempat menarik yang boleh korang lawati kalau trip ke Hatyai dengan pakej Bahtera Kembara ni. Selain Shamila Beach, kat hatyai ni banyak lagi tempat menarik. Antaranya

✇ Floting Market.
Keistimewaan Floting market ni selain boleh melihat aktiviti perniagaan yang di jalankan secara terapung dalam sampan atas air.. kat daratan dia korang boleh shopping ok. Yang terapung kebanyakkan jual makanan Thailand jer.. Yang atas darat nak shopping baju bajan.. beg.. kasut.. aksesori yang harga memang buat korang rasa nak memborong semua.


Selain bermakan makanan di Floting market antara aktiviti lain boleh buat kat situ adalah Flying Fox, naik bot, aktiviti memanah, menunggang kuda dan juga bermain di dalam belon besar.

✇ Chang Puak Camp
Chang ni bermaksud gajah ok.. Kalau dah ada tajuk tempatnya dengan gajah maka tempatnya juga ada kaitan dengan Gajah. 


Di chang Puak Camp ni kalau korang nak tengok gajah2 jinak memang banyak. Sebab gajah2 ni dah biasa berdampingan dengan manusia so dia tak rasa manusia sebagai ancaman maka dia agak mesra manusia jugak la kan.

Antara Aktiviti best korang boleh buat kat Chang Puak Champ

Kat sini korang boleh buat aktiviti Elephant Trekking. korang akan di bawa naik gajah pergi bersiar siar di jalan kampung dan merentas sungai

✇ Tang Kuan Hill
Kalau dah alang2 pergi Hatyai.. Jangan lupa naik ke Tang Kuan Hill. Dari puncak Tang Kuan Hill korang boleh menikmati keindahan bandar Songkhla. Dari puncak juga korang boleh nampak laut. Kat situ juga korang boleh feeling macam pergi korea dengan meninggal kesan jejak dari mangga besi yang di lock kat satu tempat yang di namakan LOVE LOCK. Mana tau satu hari nak datang lagi.. Boleh la tengok tinggalkan jejak korang kat situ ada lagi ke tidak.

Kau Kunci Cinta Ku di Tang Kuan Hill katanya

Tu antara tempat menarik kat di Hatyai yang korang boleh berkunjung kalau ke sana. Sebenarnya Hatyai banyak tempat menarik boleh di lawati. Selain tak memerlukan bajet yang tinggi.. At least merasa juga ke luar negara walau cuma pergi Hatyai, Thailand kan? kekekeke.. 

Kilang kacang,pes tomyam,maggi untuk kerabu. Alang2 ke hatyai borong la yer

Kalau nak mudah melancong ke Hatyai dengan bajet yang rendah ambil je pakej dengan Bahtera Kembara ni. harga & detail Pakej adalah seperti di bawah


PAKEJ : 3H 2M HATYAI , THAILAND Dari KL SENTRAL

DEWASA : RM 299 / PAX
TARIKH : RUJUK WAKIL BERKENAAN
NAMA HOTEL : LEE GARDEN HOTEL HATYAI ATAU SETARAF

TEMPAT MENARIK :
⚑ ATV (500baht)
⚑ Chang Puak Camp
⚑ Floating Market Hatyai
⚑ Shamila Beach, Songkhla
⚑ Elephant Trekking (500baht)
⚑ Tang Kuan Hill (40 Bath)

PAKEJ TERMASUK :
✓ Pengangkutan bas pergi-balik dari KL Sentral-HatYai
✓ Pengangkutan bas sepanjang di HatYai
✓ Tour Guide Specialist
✓ Parking & Guide Tip
✓ Penginapan di Lee Garden Hotel atau setaraf
✓ Lawatan ke tempat menarik
✓ Kastam/Imigresen clearance

KELEBIHAN
Depo serendah RM100 seorang
Bayaran boleh ansuran setiap bulan
Tukaran wang tinggi,best shopping
Hotel sebilik dua orang
Dapat makan steamboat sepuas hati,serius paling best

Selain Hatyai, mereka juga ada pakej murah-murah ke Korea,Perth,Bandung,Lombok,Krabi and etc.

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi atau layari

⇰FB Page☛ weh jom travel 
✍FB Account☛ Aqielala Lala 
☻Instagram☛ wehjomtravel 

Sebarang pertanyaan atau tempahan boleh hubungi

☏whatssap☛ 019 4524091 

1 comment:

  1. Kalau pergi takde lain.. nak bergambar je.. hehehe..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com