JANGAN BUANG KUCING MERATA RATA HANTAR SAJA KEPADA CATS HOME

7/31/2018 10:34:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

JANGAN BUANG KUCING MERATA RATA HANTAR SAJA KEPADA CATS HOME. Ramai peminat kucing kat dunia ni cuma tak ramai pencinta kucing. Peminat ni normally kucing dia jadikan macam pets atau hobi je. Masa suka memang la di sayang, di tatang, di manja & di belai macam tuan putera atau putera.. Tapi bila dia dah mula bosan atau dah membiak banyak dalam rumah.. Mula la cari solution nak kurangkan populasi kucing dalam rumah mereka dengan cara mudah & kejam. Nak nak lagi dekat nak raya... Maka kucing2 yang dulunya di besarkan di rumah, di beri makan & di jaga segala keperluan.. menjadi gelandangan.


Kucing2 yang biasa di besarkan dalam rumah ni.. Bila tiba tiba kena buang memang dia akan jadi culture shock. Tak tau nak kemana, jadi tak secure dengan semua orang, tak reti cari makan sendiri, trauma.. Kalau dia boleh survive sampai dia biasa dengan kehidupan tak bertuan maybe dapat bertahan. Kalau yang tak mampu nak adapt dengan persekitaran baru.. banyak yang kecundang di jalanan.

Allahu kesiannya.. Manusia ni memang kejam!! Suruh mandulkan bagi mengawal populasi kucing pandai pulak berhujah pasal dosa pahala. Konon haiwan pun berhak hidup secara fitrah. Tapi kalau dah banyak kau campak merata rata.. Banyak ke pahala kau dapat. Selagi haiwan tu susah di sebabkan kau.. ia di namakan penganiayaan ok! Kalau rasa kau fake cats lover baik kau bela lipas, cicak je dalam rumah. Tak payah jaga.. dia pandai cari makan dalam rumah kau tu. Tak payah la nak bela kucing bagai.

Tapi ada juga bukan sebab tak sayang tapi akibat masalah.. Maybe tempat kediaman dia tak sesuai atau tidak di benarkan membela haiwan peliharaan macam kat rumah den ni.. Dia punya lagak macam duduk kondo mewah. Bagi makan kucing pun kena warning letter.. Atau di arahkan mengalihkan haiwan peliharaan dari rumah. Tak tau la nak bagi sapa atau letak kat mana..



Casa Del Gato Cats Home Adalah salah satu perkhidmatan yang menyediakan servis mencari penjaga baru kepada kucing kucing anda. At least depa akan pastikan kucing hangpa ni bertuan bukan bergelandangan. Tapi bukan kau free2 je campak kat depa suruh cari adopter. Ada bayaran yang di kenakan. Yelah.. sementara nak dapat adopter tu ingat kucing2 hangpa tu nganga makan angin je ke. Keperluan depa kena sediakan.. Semua ni pun perlukan budget untuk sediakan semua tu & untuk bergerak mencari adopter untuk kucing kucing hangpa. So, jangan nak pertikai tak guna otak. Even kerja amal pun perlu sumber kewangan untuk di buat.

Jadi kalau yang berada di sekitar Kuala lumpur & seremban boleh la menghantar kucing yang anda rasa nak open adopter sebab tak mampu nak jaga kepada Casa Del Gato cat Homes.

Instagram :  Casa Del Gato 
Tel Number :  017 3566904 

Please ok! Jika nak kurang populasi kucing agar kebajikan mereka lebih terjaga, mandulkan. Tak berdosa ok! Benda tu kita buat dengan niat agar nasib nasib haiwan ni terbela. Pada yang tak suka kucing please jauhkan diri jangan sakiti mereka. Ajar anak untuk tidak berkasar dengan haiwan manja seperti kucing ni. Tak lawak ok tengok anak pukul, pijak atau baling objek2 pada haiwan yang tak mengundang bahaya kepada mereka. Please tegah jangan rakam & gelak umpama anak hangpa dok buat comedy show.

Moral of the story.. Haiwan adalah sebahagian dari kehidupan di bumi ini.. Ingat hidup ini satu perkongsian. Bumi bukan hak milik mutlak manusia.. Kerana kita ataupun haiwan hanya menumpang di bumi Allah. So, jangan rampas hak haiwan.

1 comment:

  1. ai takde bela kucing tapi ada seekor ni dari zaman ia kecil mesti akan berlegar2 di kawasan rumah kami. La ni bunting lagi.. kesian sebab ia dah tua. Allahu..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com