TELEKUNG SOLAT MURAH GILER!

8/27/2018 03:13:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

TELEKUNG SOLAT MURAH GILER! Sapa kat sini ada masalah dengan size telekung solat macam saya. Serius saya dari dulu ada masalah bila nak beli atau guna telekung solat ni. Sebab saya jenis tinggi & size muka agak kanak kanak kan? Nak beli telekung kanak kanak ni kekadang2 macam tak berapa sesuai pulak tapi kalau guna yang adult punya.. mesti problem utama bahagian muka besar & terpaksa pakai inner nak menutup bahagian terbuka tu.


Saya pulak alah membeli menang memakai jer.. Maksudnya takde la nak kejar design terkini ke apa.. pakai je apa yang ada selagi elok. Dari cotton ke lycra semua tak tak ikut trend.. saya akan beli bila saya rasa perlu beli je. Dan saya sejenis yang bukan kejar brand.. Memang jarang tengok brand bila nak beli pakaian apatah lagi pakaian solat ni kan. Asal kualiti & harga yang berbaloi dalam kemampuan nak bayar tu memang saya rembat jer...

Semalam kebetulan family datang dari kedah ajak jalan jalan KL.. pergi la area sogo sana. Kat situ ada satu kedai nama kedai dia Muaz. Dia memang jual pakaian muslimah jer.. tudung, shawl, telekung solat, blaus segala bagai ada la kat situ. Tapi serius harga kat situ memang berganda murah dari tempat2 lain. Separuh harga dari harga yang kita tengok kat tempat lain.

Terpandang telekung solat (Telekung Arafah) yang dia gantung luar kedai dengan harga RM14.80. Tengok berkali kali jugak takut salah pandang sebab selalu saya nampak telekung ni jual antara harga RM30 - RM35 kalau online (Tapi ada jugak yang shopee jual harga RM17.00++ sepasang cuma rasanya kena ambil borong). kedai sebelah Muaz pun jual harga RM35. Tetiba dia je jual RM14.80. Sedang elok la kan.. dah lama rasanya tak ganti telekung baru ni. Apa salahnya... Harga terlajak murah macam tu tak salah nak bercantik cantik mengadap Allah. Tak pun boleh simpan untuk kegunaan family datang kerumah kalau nak solat ke kan..

Telekung Arafah (Telekung Solat)

Pertama tengok kain.. Kualiti kain dia jenis jersi tapi ok tak la panas sangat. Kain dia berat so bila pakai elok terletak. Tak ada la kalau solat kat masjid orang saf depan & belakang termasuk dalam telekung kalau kena kipas. Sebab kain dia berat so dia tak la berterbangan & mengerbang. Tu pun faktor penting pilih telekung solat ok supaya kalau solat berjemaah tak ganggu jemaah lain bila telekung kita berterbangan di tiup angin kipas ok!

Kedai Muaz ni terletak tak jauh dari sogo. Dekat deretan kedai2 kat situ juga la. Selain jual telekung.. Ada banyak jugak tudung, shawl, pakaian muslimah yang lain dengan harga memang jauh lebih murah berbanding tempat lain. So kalau sesekali datang KL atau memang warga KL yang masih tak tau kewujudan kedai Muaz ni.. boleh pi cari. Lokasi hangpa google la yer.. kekekekekeke

Cuma leceh sikit kalau bawa kereta masuk KL ni.. jam & masalah parking. Parking berbayar dah tentu mahal.. Nak parking ikut sedap bontot satgi kena saman.. Parking haram pun harga yahudi jugak. Tapi kalau naik pengangkutan awam tu lebih mudah la cuma kena bersenam sikit la yer. Jalan2 keluarkan peluh.

Jadi kalau ada yang nak cari telekung solat (Telekung Arafah) murah boleh terjah ke kedai Muaz cuma tak sure yang harga RM14.80 tu limited stok atau memang harga kat situ macam tu. Yang pasti kebanyakkan pakaian muslimah (termasuk telekung,shawl, tudung, baju, seluar etc) memang harga dia lebih murah berganda dari tempat lain.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KASUT CUSTOMADE MURAH & BOLEH PILIH CORAK SENDIRI

8/20/2018 11:32:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

KASUT CUSTOMADE MURAH & BOLEH PILIH CORAK SENDIRI. Saya ni mempunyai masalah susah nak cari size kasut adult sebab size kaki saya 3 (21.5cm je panjang kaki saya). Allahu.. Saya pernah rasa down bila cari kasut sebab memang tersangat susah untuk jumpa adult punya kasut untuk size kaki saya. Akhirnya.. Saya terpaksa cari kasut kanak kanak yang design macam adult. Dulu malu juga la.. nak try kasut kanak kanak.. Tapi sekarang perasaan malu tu macam dah takde. Habis tu takkan nak ikat plastik kat kaki kan?


Sebelum ni saya suka beli kat ezbuy.. Sebab sneakers yang budak2 banyak yang nampak macam adult size atau sama je design dia macam adult size. nak2 sekarang canvas sneakers tu yang adult pun banyak kartun2 jugak.. So takde la rasa janggal sangat kan nak pakai kasut kanak kanak.

Tapi selain ezbuy.. shopee... atau kasut kanak kanak. Ada lagi tau pilihan kalau nak support bisnes anak melayu ni. Baru baru ni saya merasa pakai customade shoes hasil tangan seorang gadis bernama Salmah Melor. Bukan nama betul la.. Nick Name dia jer.. Dia ni buat customade shoes. Macam canvas sneakers yang ada design comel comel.. kartun ke bunga ke atau saja la.

Yang special kasut customade salmah melor ni.. Design korang boleh pilih sendiri. Nak design macam mana just bagi gambar je untuk dia refer nak lukis ada kasut hangpa. Warna pun hangpa boleh pilih sendiri. Macam saya sejenis kaki tak membesar bersama usia ni.. Memang ada orang buat kasut customade macam ni sangat la bagus. Sebab boleh cari kasut sekolah yang putih atau hitam tu kemudian suruh je Salmah Melor lukis. Atau korang boleh order terus.. Cuma bagi design Salmah Melor akan sediakan semuanya dari kasut sehingga design. Dah siap dia akan hantar by pos. COD tak pasti pulak.. Kalau dekat area rumah dia.. dia hantar la kot.

Design Salmah Melor buat ni serius Not Bad... Comel sangat! Kalau corak yang hangpa pilih tu memang comel di mata hangpa la. Macam saya haritu pilih sakura. Sebab saya ni dah la kurang membesar.. Satgi dok kartun sangat orang tak tau nak beza mana satu mak mana satu anak pulak kan? Yelah sedar diri dah remaja lanjut usia.. Tak payah hipstur sangat. kekekeke.. Sebenarnya saya nak matchingkan kasut tu dengan semua baju. Yelah.. kaki kecik.. koleksi kasut pun tak banyak. Kena kreatif la bila nak bergaya kan?

Kaki kecik ku di sarungkan kasut customade by Salmah Melor

Antara design design yang pernah di hasikan Si Salmah Melor ni seperti dalam gambar di bawah yer. Semua design request dari customer sendiri.


Comel kan? Rasa macam nak suruh salmah buat semua design yang ada ni kat den ok! Bayangkan kasut comel ni kat kaki kita.. Allahu tempias comel tu naik muka katanya kekekeke.

Apapun bagi yang ada masalah size kaki macam saya.. Nak cari canvas sneakers yang design comel2 takde size. Boleh je minta salmah buatkan. Susah sangat nak cari kasut pergi beli kasut sekolah tu.. Bagi salmah lukis atau minta salmah tolong carikan kasut size kaki hangpa pun boleh. Kalau ada Insya Allah dia buatkan.

Berminat nak dapatkan Kasut Customade dari Salmah Melor ni Boleh contact beliau di

☒ Facebook : Salmah Melor 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI PASTA @ MACARONI GORENG IKAN MASIN

8/16/2018 11:02:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI PASTA @ MACARONI GORENG IKAN MASIN. Tu dia lama segmen dapur lekatlekit tak bersiaran kan? Tak masak ke? Hamboi!!!!! Bukan tak masak la.. Tapi takde resepi yang simple, Sedap & rare nak share maka takde la entri resei kat blog ni. Alah takat entri buat cekodok pisang.. Dah ada pun kat blog ni. Malas nak nak buat entri yang sama dua kali kan?


Kita ni orang melayu.. Walau dia makan western food sekalipun dia nak ada unsur melayu juga dalam makanan tu. Paling2 dia tambah cili potong. Almaklum la orang Malaysia ni suka makan pedas cili.. Setakat pedas black pepper tu.. hujung lidah pun tak rasa katanya. Di sebabkan tekak melayu ni juga terhasil pasta @ macaroni goreng ikan masin. Hope Orang Itali tak menangis yer..

Ramai tanya resepi ni padahal resepi dia simple lebih kurang kau masak nasi goreng ikan masin juga la cuma tukar nasi kepada pasta @ macaroni je pun. Tapi kalau tak reti.. nasi goreng pun dia tak reti masak apatah lagi pasta ni kan. Ok ok.. Meh den bagi resepi kat hangpa

Bahan Bahan memasak

1. Pasta @ Macaroni (Saya guna Eatalian Express Vege Pasta yer. Baru sihat sikit berasaskan sayuran)

2. Ikan masin (Saya guna Isi Ikan Yu)

3. Bawang besar

4. Daun salad

5. Daun Ketumbar

6. Lada hitam

7. Italian herbs

9. Cili Padi

10. Minyak masak (saya guna olive oil)

11. Garam sebagai serbuk perasa


Cara masak

1. Rebus pasta @ macaroni sampai lembut & toskan.

2. Panaskan kuali & masukkan olive oil

3. Potong dadu bawang besar & tumiskan

4. Masukkan ikan masin yang telah di potong kecil

5. Biar ikan masin masak sekejab baru masukkan pasta @ macroni.

6. Masukkan serbuk lada hitam & italian herb & gaul rata.

7. Masukkan cili padi & Daun salad & gaul sebati.

8. Masukkan daun ketumbar

9. Masukkan garam secukup rasa

10. Tutup api & hidangkan.


Mudah tak nak masak pasta versi selera melayu. Tu yang best pasta ni. Kita boleh pelbagaikan menu dia. Tak semestinya kita masak seperti original resepi kan.. Nak2 lagu guna Eatalian Express Vege pasta ni. Pasta dia berasaskan sayuran & kurma Ajwa Gred A ok! So rasa dia memang sedap selain ada khasiat sayur & kurma. Di tambah dengan warna dia yang menarik & colorful tu.. Memang kalau anak anak yang jenis picky eater susah sangat nak bagi makan sayur, Try bagi pasta ni. warna tu menarik minat kanak kanak nak makan ok!


Jangan risau pasal status halal Eatalian Express pasta ni sebab dia keluaran bumiputera yang di buat secara homemade oleh orang muslim Malaysia. Kalau nak cuba boleh hubungi :

Instagram ☛  @ezlindalysaelly  
Facebook ☛  Elly Ezlinda 
Whatsapp ☛  0133842019 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAK TAHU KENAPA OKTOBER BULAN PALING BAIK MELAWAT JEPUN?

8/14/2018 09:23:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK TAHU KENAPA OKTOBER BULAN PALING BAIK MELAWAT JEPUN? Wah.. lekatlekit merancang bercuti ke jepun ke tu? Amboi banyak duit awak?

Amboi.. Kalau tulis entri percutian je wajib pergi ke? I kan blogger so I memang suka membaca & apa yang best I baca.. I share la kat blog I. Bukan bermakna I baca & share tu I ada perancangan untuk pergi kesana dalam masa terdekat. Impian nak jenjalan ke negara orang seperti jepun tu memang ada.. Cuma belum ada rezeki.. So, kita berjalan jalan secara maya je dulu. Manatau esok lusa rezeki turun dari langit dapat pergi kesana, At least kita dah tahu serba sedikit tempat yang kita bakal lawati kan. Salah ke? Tak kan?

Bagi yang ada perancangan nak melawat Jepun perkara utama kita perlu tahu sebelum ke sesuatu tempat tu ada cuaca. yelah.. Takkan kita nak pergi bercuti pada masa cuaca yang tak berapa baik & menyukarkan perjalanan kita ye dak.

Kalau korang nak ke Jepun.. Oktober adalah bulan paling baik untuk di kunjungi. Nak tau sebab apa? sebab cuaca pada bulan oktober ni tak panas & tak sejuk. Time ni pokok pokok semua mula berubah pada warna kekuningan. Normally kat daerah utara & dataran tinggi contoh di Hokkaido.

Selain cucaca yang memang sangat sesuai untuk berjalan jalan kat Hokkaido, Hokkaido juga pulau kedua terbesar di Jepun dan merupakan wilayah yang terletak di bahagian paling utara Jepun. Di tengah-tengah pulau Hokkaidō terdapat beberapa gunung serta gunung berapi di atas dataran tanah tinggi, dan beberapa kawasan pantai. Hokkaidō terkenal dengan musim luruhnya yang sejuk dan musim salji. Hokkaidō biasanya tidak hujan semasa musim hujan antara bulan Jun - Julai dan juga kadar kelembapan yang sedikit serta agak panas (tidak terlalu panas), yang menjadikan Hokkaidō  pilihan kepada pengunjung luar kerana cuacanya yang berbeza daripada daerahn Jepun yang lain.

Antara tempat menarik di Hokkaido 

Taman Odori (Odori Park)

Terletak di Sapporo. di sini terdapat lebih 4.700 batang pokok terdiri daripada 92 jenis, termasuk lilac dan elm, yang terletak di tengah kawasan bandar. walaupun di namakan sebagai taman sebenarnya Odori ni dia cuma satu kawasan di tengah bandar yang mempunyai banyak pokok yang cantik. Taman Odori sering di jadikan tempat untuk di adakan pelbagai acara tahunan terkenal di Hokkaido mengikut musim. Pada musim bunga Festival Lilac akan diadakan, musim panas Soran Yosakoi dan Festival Taman Bir diadakan, manakala Festival Autumn diadakan pada musim luruh, dimana pengungjung dapat menikmati pelbagai makanan Hokkaido, dan di musim sejuk terdapat Festival Salji.


Taman Buah Jozankei

Taman buah ini terletak di Sapporo di mana anda boleh membuat aktiviti memancing dan memetik pelbagai buah seperti strawberi, ceri dan banyak lagi.
Taman Buah Jozankei (dahulunya dikenali sebagai Taman Buah Sasaki), taman buah yang terletak berhampiran dengan Waduk Hoheikyo di Sapporo. Pengunjung boleh melakukan aktiviti memetik buah bermusim sehingga awal November.

Di taman buah ini terdapat juga kolam ikan yang merupakan tempat kegemaran kanak-kanak untuk memancing dan bergaul dengan penduduk Sapporo dari semua peringkat umur. Jalan-jalan di dalam taman buah ini sangat luas dan berturap, jadi pengunjung yang kerusi roda atau membawa baby stroller pun dapat menikmati aktiviti memetik buah dengan selesa & mudah. Disini juga anda boleh minum air dari mata air bawah tanah yang mengalir dari lembah sungai Muine Mountain. Taman ini juga menyediakan makanan, seperti Jozankei Burger dan genghis khan yang popular di kalangan pelancong.


Tu antara dua tempat menarik di Hokkaido.. Sebenarnya banyak lagi tempat yang menarik boleh di kungjungi bila melancong ke Hokkaido Jepun ni


Kalau ada yang tengah survey pakej pelancongan ke Jepun ni.. korang boleh juga intai intai dengan Japan Budget Trip. Antara keistimewaan JBT (Japan Budget Trip) ni.. Satu di uruskan oleh orang tempatan berbangsa Melayu.. pakej dia memang pakej bajet ok! Dengan bajet ciput korang boleh jenjalan kat Jepun dengan selesa & selamat bersama Japan Budget Trip.. amatlah berbaloi.


Antara Pakej yang terkini dari JBT adalah

Pakej Himawari Hokkaido Autumn Trip 2018 (HHAT2018)

Maklumat Trip :

☯Tarikh : 24 – 28 Okotober 2018
☯Jangkamasa trip : 5 hari 4 malam (5D4N)
☯Hotel atau Guesthouse
☯Deposit RM200 seorang
☯Pengangkutan : MPV/Van
☯Harga : RM3,890 seorang (Harga Early Bird = RM3,490 )

Early Bird Promo

☯Diskaun sebanyak RM400 seorang.
☯Minima pendaftaran utk tawaran diskaun ini adalah 2 orang.
☯Tawaran hanya untuk 4 peserta yang mendaftar paling awal.
☯Selepas 4 peserta awal, pendaftaran secara otomatik akan menjadi harga pakej biasa.
✺ Pendaftaran dikira selesai selepas pembayaran deposit dan pendaftaran secara online di buat di Daftar JBT.



Harga Termasuk :

✓Penginapan
✓Pengangkutan (MPV/Van)
✓Insuran perjalanan
✓Caj entri ke mana2 tempat lawatan (seperti itinerari)
✓Jurupandu

Harga TIDAK Termasuk :

✘Tiket penerbangan pergi-balik ke Jepun
✘Makan dan minum
✘Perbelanjaan selain dari itinerari

Cadangan Itinerari :

❖Hari o : Bertolak dengan penerbangan Air Asia pada sebelah malam.
❖Hari 1 : Tiba di New Chitose Airport pada sebelah pagi. Otaru (Shukutsu Panorama Deck, Otaru ❖Canal & Sakaimachi)
❖Hari 2 : Bie (SBlue Pond & Shirahige Fall) dan Furano (Tomita Farm & Ningle Terrace)
❖Hari 3 : Hokkaido University Ginkgo, Odori Park & Tanukikoji Shopping Street
❖Hari 4 : Lake Toya, Sobetsu Fruit Village & Noboribetsu Hell Valley
❖Hari 5 : Bertolak ke New Chitose Airport untuk penerbangan sebelah pagi


Nota :

☛Trip bermula dan berakhir di New Chitose Airport

☛Sila ke Daftar Trip JBT untuk urusan penempahan trip.

☛Sebarang perubahan akan dimaklumkan kepada peserta yang mendaftar dan peserta boleh memilih untuk meneruskan trip atau wang akan dikembalikan. (min-4-to-go)

☛Tambahan RM500 untuk bilik seorang (single room)

☛Sebarang pembatalan dari pihak peserta selepas membuat pembayaran adalah tertakluk kepada Terma & Syarat semasa mengisi borang online.

✺ Untuk sebarang maklumat lanjut, sila Hubungi JBT.


Layari laman sosial Japan Budget Trip untuk pakej dan maklumat-maklumat terkini yang lain.

 emel :  japanbudgettrip@gmail.com 

Layari facebook :
untuk pakej dan maklumat-maklumat terkini yang lain.

Atau boleh ikuti JBT di social media
 Twitter : Japan Budget Trip 
 Instagram : japanbudgettrip 
Blog : Japan Budget Trip

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HALAL KE SUNTIKAN KECANTIKKAN PLASENTA (URI) BIRI BIRI?

8/09/2018 10:50:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

HALAL KE SUNTIKAN KECANTIKKAN PLASENTA (URI) BIRI BIRI? Sebut placenta ni kadang kadang ada yang tak paham. Sebab jarang pengusaha kosmetik ni nak guna bahasa biasa di gunakan masyarakat sebab boleh mengaburi & manipulasi pemahaman orang yang tak faham dengan penggunaaan perkataan placenta. Apa ingat I tak tau ke placenta tu apa? I tau ok!!


Ni bagi yang tak tau placenta tu apa.. Nak habaq kat hangpa Placenta tu URI. URI ni akan ada bila hamil tak kira la haiwan atau manusia. Haiwan yang beranak la.. URI tu la yang di gunakan untuk di jadikan produk kosmetik. Ni sejak dua menjak ni makin jadi trend balik suntikan pemutihan menggunakan plasenta biri biri. Kemain galak depa dok iklankan servis servis suntikan depa. kat Malaysia Kementerian Kesihatan tidak pernah meluluskan sebarang perkhidmatan untuk suntikan produk pemutihan/vitamin c bagai. Yang dok buat secara berleluasa ni kebanyakkan dia buat secara haram. Erkkk.. kalau dah KKM tak pernah luluskan kiranya servis tu memang tak ada yang halal la kan kat Malaysia. Lebih2 lagi benda tu di lakukan oleh golongan yang tak bertauliah.. Sekadar lulusan google & youtube je. Lagi la bahaya.. kau main cucuk2 kena jangkitan kuman kat salur darah orang.. Sapa nak jawab???

Bila sebut uri orang dengar macam... euwww.... uri kot. Tapi sebut placenta.. yang tak tau apa tu placenta maybe anggap.. salah satu bahan produk kecantikkan. Alah.. tak ada apa kot. Spesis malas mengaji kadang2 dia tak kisah pun apa benda tu.

Guna Uri haiwan even biri biri haiwan yang halal di makan sekalipun.. Kalau cara mengambil bahagian uri tersebut di lakukan dengan cara salah.. Maybe cara mematikan (penyembelihan) haiwan tersebut tidak ikut syariat.. jadi haram untuk kita orang Islam memasukkan dalam badan. Dari pembacaan saya URI yang keluar semasa proses kelahiran.. dia dah jadi najis. Harus di tanam & kita orang Islam memang tak boleh nak buat masak goreng kicap apatah lagi nak buat produk kecantikkan suntik2 dalam badan ni. Memang tak boleh la. Tak boleh OK!!! Sila paham & hadam.

Yang Agak meragukan sekarang.. Kalau produk berasaskan uri haiwan ni even haiwan yang halal di makan umat Islam sekalipun takkan orang sanggup sembelih haiwan tengah bunting semata mata nak dapatkan Uri untuk dijadikan produk kosmetik ni? Berapa banyak haiwan bunting depa sembelih? Tak ke benda tu mendatangkan kerugian & boleh menyebabkan populasi haiwan tu semakin berkurang. Kalau tak sempat beranak pinak dah kena sembelih semata mata nak dapatkan seketol uri.

Kalau di ambil selepas proses kelahiran memang kita orang Islam tak boleh masukkan benda tu dalam badan kita.. sebab ia najis. Tapi tu la betul ke haiwan bunting itu di sembelih dengan cara Islam semata mata untuk di ambil uri buat produk kecantikkan?? Macam kejam & tak masuk akal kan? Walaupun dari segi hukum syarak memang di benarkan menyembelih haiwan bunting & boleh di makan. Cuma betul ke produk yang berasaskan uri haiwan tu guna uri dari haiwan yang memang dah di sembelih ikut syarak? Ada bukti? Kalau ada bukti ok la.. Kalau takde patut di ragui kehalalannya. Nak2 produk luar dari negara bukan Islam.

Lagipun bahaya tau suntik2 vitamin c hapa bala ni.. Pernah baca tak akhbar tahun 2012 pasal seorang wanita jadi mangsa suntikan placenta biri biri ni & dapat kesan sampingan. Kalau ada yang tak pernah baca & dah lupa meh sini nak tunjuk balik.. Baca kat screenshot di bawah yer..

Utusan Online

Sebab tu KKM tak pernah meluluskan atau memberi lesen kepada mana2 premis atau individu yang menjalankan perkhidmatan ni. Takde suka suka kkm nak dengki dengan rezeki peniaga kat malaysia ni. Lebih2 lagi kebanyakkan yang buat servis suntik/drip produk pemutihan kulit kebanyakkan dari individu yang memang tak bertauliah. Memang dia tak pernah belajar medic ke hapa tetiba sesuka hati dok cucuk2 orang masuk tu ni dalam badan orang. Tu pun ramai dok pi tadah bagi dia suntik. yelah.. manusia ni selagi tak nampak kesan mudarat tu dia tak percaya bahaya, kan? Tu jahanam semua organ atau dah sakit tahap kritikal baru dia percaya benda tu bahaya.

Moral of the story.. Memang pilihan di tangan masing masing. Even benda tu tidak di benarkan pun kalau hangpa nak buat tak ada sapa boleh halang. Tapi yang menyediakan perkhidmatan tu kalau ketegaq (degil) juga.. kalau nasib tak baik kena tangkap & di dakwa.. Nasib kau la labu. Tak dapat bayar denda kena masuk penjara.. sebab dia di bawah akta jenayah ok! Bukan sivil. Jadi sebelum nak suntik orang atau yang nak serah diri di suntik tu fikir la dulu. kang nak cantik.. terus pulang kerahmatullah..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BEZA ANTARA NATURAL PRODUK, ORGANIC PRODUK & KIMIA SINTETIK PRODUK

8/08/2018 11:13:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

BEZA ANTARA NATURAL PRODUK, ORGANIC PRODUK & KIMIA SINTETIK PRODUK. Sekarang ni produk produk kecantikkan memang bersepah. Masing masing mengaku produk depa natural & oranic. ramai elak mengaku produk depa sebenarnya base dari kimia sentetik sebab mentaliti masyarakat sekarang kimia tu bahaya sedangkan bukan semua produk yang ada kimia tu bahaya. Selagi dalam dos yang di benarkan & dalam kawalan.. Tak jadi bahaya. Sebab dalam kehidupan kita memang sentiasa berkaitan dengan kimia pun...


Ramai yang salah faham dalam membezakan antara natural produk, organik produk & kimia sintetik produk. Dia main hentam je claim produk dia natural la.. organic la.. Dia bukan tau pun sebenarnya produk dia tu kimia sintetik. Ada yang tau produk dia bukan natural pun.. Tapi biasa la marketing. Cakap natural je berpusu pusu orang beli. Konon kalau natural ni selamat.

Hari ni saya nak share hasil pembacaan saya tentang perbezaan antara natural produk, organic produk & kimia sintetik produk.

NATURAL PRODUK

Produk yang dikategorikan sebagai semulajadi (Natural) dirumus menggunakan bahan-bahan semulajadi atau berasaskan tumbuh-tumbuhan misalnya minyak zaitun (olive oil), pati minyak lavender (lavender essential oil), shea butter, aloe vera, dan lain-lain.

Contoh label bahan produk Natural :

aqua, caprylic/capric triglyceride (coconut derived), stearic acid (vegetable derived), dicaprylyl ether (vegetable derived), Helianthus annuus (sunflower) seed oil, Eucalyptus globules (eucalyptus) essential oil, sorbitan stearate (vegetable derived), menthol, isostearyl hydroxystearate (vegetable derived), tapioca starch, Origanum vulgare (oregano) leaf extract, menthe viridis (spearmint) extract, Melissa officinalis (Lemon balm), xanthan gum, glyceryl caprylate (coconut, palm and glycerine derived), Anisic acid (anise seed derived), phytic acid (rice bran derived), farnesol, linalool.

PRODUK ORGANIK

Produk yang dikategorikan sebagai organik (Organic) dirumus menggunakan bahan-bahan yang diiktiraf organik misalnya minyak zaitun organik (organic olive oil), pati minyak lavender organik (organic lavender essential oil), aloe vera organik (organic Aloe Barbadensis), dan sebagainya. Biasanya produk sebegini telah mendapat pengiktirafan organik oleh badan antarabangsa (contohnya USDA Organic atau Australian Organic Certification) dan lambang badan pengiktirafan tersebut dicetak pada label produk.

Contoh label pada produk krim tangan organik :

Certified Organic Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Certified Organic Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Aqua, Certified Organic Ethanol (Sugar Cane Alcohol), Non-Gmo Lecithin, Sclerotium Rolfsii, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Fruit Extract, Certified Organic Pelargonium Graveolens (Geranium) Essential Oil, Certified Organic Olea Europaea (Olive) Juice Extract, Certified Organic Rosa Damascena (Rose) Essential Oil.

PRODUK KIMIA SINTETIK

Manakala produk penjagaan kulit konvensional pula biasanya dirumus menggunakan pelbagai bahan kimia sintetik.

Contoh label krim tangan produk berasaskan kimia sintetik :

Water, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, Sodium Cetearyl Sulfate, Methylparaben, Propylparaben, Dilauryl Thiodipropionate, Sodium Sulfate, Fragrance


Pengalaman saya menggunakan natural produk dari jenama Garden Of eden.. Natural produk ni memang tak ada bau wangi (perfume). Bau dia memang natural.. Macam tak ada bau sangat. Cleanser dia pun tak berbuih.. Kalau ada yang claim produk dia natural tapi bau maha pontianak harum sundal malam (wangi) saya akan jadi curiga hahahaha. Dah nama natural so bau dia confirm la natural je. Kalau dah wangi macam perfume.kalau bau bunga.. dia tak sama macam pewangi ni. hehehe. Natural ke? . Entah la.. kekekeke

Apapun semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada semua. Kalau ada salah silap mohon betulkan yer..

Moral of the story.. Jika anda seorang pengeluar, penjual atau pengedar sesuatu produk.. sila bersikap jujur. Jangan menipu ingredient produk semata mata untuk melariskan jualan. Walau produk anda bebas bahan terlarang sekalipun kalau ada unsur penipuan seperti overclaim.. Pun di kira menipu jugak ok! Apa??? Tipu sunat? takde istilah tipu sunat.. sunat kang baru tau!!!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NANO WHITE FRESH MATTIFYING MOISTURISER, PELEMBAB UNTUK KULIT BERMINYAK

8/06/2018 11:09:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

NANO WHITE FRESH MATTIFYING MOISTURISER, PELEMBAB UNTUK KULIT BERMINYAK. Ada orang kata kalau kulit kering baru pakai pelembab sebab nak lembabkan kulit. Kalau kulit berminyak pakai pelembab lagi la berminyak. Minyak tu katanya dah melemababkan kulit. Itu mitos yer anak anak.


Sebenarnya kulit berminyak pun memerlukan kita pakai pelembab adalah sebab :

Kulit yang berminyak bukan bermakna kulit kita dah terlebih lembab. Lagi-lagi kalau yang jenis buat cuci muka kerap dalam masa sehari. Kelenjar pengeluaran minyak akan fikir yang kulit kekeringan disebabkan kerap mencuci muka, menjadikan pengeluaran minyak berlebihan terjadi.
Kena balancekan pengeluaran minyak kat kulit muka dengan sapuan pelembap yang konsisten. So, kelenjar minyak akan lebih perlahan atau berada dalam keadaan ‘berehat’ sebab kita dah ‘trick’ dia yg kulit kita dah cukup lembap.
Jadi hapuskan mitos kulit berminyak tak perlukan pelembab kerana dah cukup lembab. Tapi nak pakai pelembab untuk kulit berminyak ni bukan semua jenis pelembab sesuai. Kena pilih juga untuk memastikan memenuhi keperluan kulit kita & menyelesaikan masalah kulit kita yang berminyak ni.

Bagi yang kulit berminyak tak tahu nak cari pelembab yang macam mana boleh try Nano White Fresh Mattifying Moisturiser. Memang pelembab ni di formulasi untuk kulit berminyak. 

Apa yang best pasal pelembab ni.. pertama packaging dia. Selain design yang sangat buat diri ini rasa remaja.. comel walaupun simple... dia di datangkan dalam bentuk tube. Bermakna bila kita nak guna picit dia keluar. So dari segi hygiene tu agak baik dari packaging yang jenis bekas yang kita buka & kena calit untuk sapu ke muka. Lebih terdedah dengan maybe bakteria ke hapa. Berbanding jenis dalam tube. Kita cuma sentuh apa yang kita nak pakai.. Baki masih bersih di dalam tube tu tak tersentuh. Sebab tu kalau nak beli prelove kosmetik terutama jenis krim2 ni.. pilih yang dalam tube bukan botol yang jenis terdedah bila nak guna.


Testur dia sangat lembut & ringan. Bila sapu pada kulit muka cepat meresap.. dia tak meninggal kesan atau rasa berminyak atau rasa seolah olah kita sapu apa2 krim. Dia kering di kulit sekaligus memberi kesan kulit kita rasa licin & segar. memang tak rasa macam kita tempek apa2 krim. Ringan sangat.


Bau dia sedap... Ada bau wangi yang tak kuat sangat. Tiada warna. So takde masalah nak apply sebelum mengenakan makeup. Memang takkan buat jadi 'pecah minyak' even terdedah dalam cuaca panas. Sebab dia dah formulasi untuk kulit berminyak.. harus la kan dia takkan menyebabkan kulit kita jadi semakin berminyak.

Cara penggunaan dia macam moisturiser lain juga
Sapu selepas membersihkan wajah. Sapu seluruh wajah & leher. Guna 2 kali sehari pagi & malam.

Harga dia bergantung pada tempat. Boleh dapat kat drugstore dengan harga tak lebih dari RM20. Ada yang saya tengok jual RM17.00++ gitu. Pandai pandai survey.

Pengalaman guna..
Saya suka la Mattifying Moisturiser ni sebab kulit saya jenis kombinasi kadang2 jadi berminyak & kadang2 jadi kering. Kering tu biasanya sekarang sebab alergik. Kalau di serang alergik lepas tu kulit akan jadi kering & bekas tempat yang terkesan dengan alergik tu jadi kasar & mengelupas. So far guna Mosituriser nano white ni membantu juga untuk masalah tu dari masa ke semasa.

Yer.. saya juga apply sebelum makeup. Untuk protect skin yang tak berapa cantik sangat ni. Walaupun tak cantik kena la sayangi kan. hehehehe

Saya beli di guardian dengan harga RM20 Untuk 50ml (ada sen sen belakang tu saya lupa dah berapa). Tak susah nak cari produk ni. Sebab banyak pasaraya atau drugstore (farmasi) jual. Kalau kedai2 atau booth2 jamu tu tak sure la ada ke tak. Normally dorang tak jual produk drugstore hehehehe


Bagi yang ada masalah kulit berminyak tahap boleh goreng telur mata atas muka sendiri.. Boleh cuba Nano White Fresh Mattifying Moisturiser ni. Antara bahan utama produk ni Tea Tree Oil. Sea Alogae & Vitamin c.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERSONALITI TV TERKENAL MAHADZIR LOKMAN MENINGGAL DUNIA DI HOTEL

8/03/2018 12:53:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

PERSONALITI TV TERKENAL MAHADZIR LOKMAN MENINGGAL DUNIA DI HOTEL. Siapa tak kenal dengan personaliti Tv terkenal mahadzir Lokman. Kepetahan & kelancaran dia berkata kata bila mengacara sesebuah rancangan tidak dapat di nafikan lagi.


Hari ini menerima perkhabaran Beliau telah kembali kerahmatullah awal pagi tadi. Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di sebuah hotel di kota kinabalu sabah. Innalillahhiwainnalillahhirojiun..

Semoga kaum keluarga & saudara mara Allahyarham tabah menerima berita kehilangan orang tersayang. Sesungguhnya setiap yang bernyawa itu pasti akan mati. Semuanya sudah tertulis sejak azali.. takkan terlewat atau tercepat walau sesaat bila tiba waktunya.

Sedikit latar belakang Allahyarham mungkin bagi mereka yang tidak mengenalinya..

Dato' Mahadzir Dato' Lokman atau 'Dale' atau 'DD' terkenal sebagai pengacara pelbagai majlis besar seperti Majlis Tilawah al Quran kerana boleh berbahasa Perancis.

Beliau bermula di Sekolah Methodist Boys' di KL; Sekolah Sultan Abdullah di Kuantan ; Sabah College, di Kota Kinabalu dan Victoria Institution di Kuala Lumpur.

Beliau adalah antara 26 pelajar bertuah Malaysia dalam pertukaran pelajar di Sekolah Tinggi Avenal, di AvenalCaliforniaAmerika Syarikat. Kemudian melanjutkan pelajaran beliau di Kolej Langside dan Clydebank Technical College di GlasgowScotlandUK. Beliau ialah graduan Universiti Ohio di AthensOhio, Amerika Syarikat jurusan Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa

Kerjaya beliau yang menonjol ialah sebagai penyampai televisyen khususnya di TV3 dan sebagai tuan rumah pelbagai program pelbagai tempatan pada rangkaian TV Malaysia

Mahadzir telah dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)(2007) oleh Sultan Pahang dan Kesatria Setia Diraja (KSD), satu anugerah Diraja Persekutuan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-10.

Beliau telah dianugerahkan 'Ordre Les Palmes Academiques "oleh Kerajaan Perancis (2006) atas usaha beliau dalam mempromosikan Bahasa dan Kebudayaan Perancis. Beliau juga menerima Anugerah Pembaca Berita / Penyiar Terbaik (1999) oleh Majalah Monsieur dan Anugerah Man Quintessential (1998) dan Duta untuk Keamanan 2009.

Sumber : Wikepedia

Apapun semua kini tinggal kenangan. Seorang personaliti TV yang berbakat besar telah pergi buat selamanya. Semoga Allah mengampuni dosa dosa Allahyarham & semoga beliau di tempatkan bersama orang orang yang beriman.

Semoga setiap khabar kematian yang kita terima meningkatkan lagi ibadah & ketaqwaan kita kepada Allah.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CETAPHIL GENTEL SKIN CLEANSER UNTUK KULIT ALERGIK

8/02/2018 12:04:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

CETAPHIL GENTEL SKIN CLEANSER UNTUK KULIT ALERGIK. Sapa kat sini yang ada masalah alergik yang teruk? Tak kira la teruk ke mild ke.. Yang penting ada masalah alergik tak kira la kat mana bahagian badan.. Terutama muka la. Alergik bahagian lain maybe boleh tahan lagi kalau kat muka ni.. Allahu.. Yelah bahagian yang memang orang akan pandang kan? Bayangkan muka bila kena alergik.. merah, gatal gatal & bengkak.. Tak tahan wei!


Sebelum tu jom kita kenali apa itu alergik dulu.. Alergik membawa maksud alahan.. Alahan tu tak semestinya tertumpu pada satu perkara. Ada orang alergik dengan sesetengah makanan & ada orang alergik dengan habuk & ada jugak yang alergik dengan sesetengah jenis kain..

Baru baru ni saya mengalami masalah alergik agak panjang. Dekat sebulan masalah alergik saya tu. Sampai doktor KK buat satu surat refer ke pakar di hospital untuk mengenalpasti apa yang menyebabkan saya tiba2 mengalami masalah alergik ni. Saya sendiri tak tahu sebab sebelum ni saya tak ada masalah alergik dengan apa2 makanan ke apa. Tapi saya perasan lepas saya tukar cleanser satu brand terkenal ni.. Terus muka saya jadi alergik. Tapi saya tak sure la sebab skincare atau apa. Sebab bila dah alergik semua skincare yang saya biasa guna pun dah tak boleh guna. Muka saya akan jadi gatal sampai saya terpaksa stop semua rutin skincare saya.

Tapi sekarang saya tahu.. saya dah alergik dengan certain makanan. Punca berlaku alergik dengan tiba2 ni doktor kata.. Maybe sebab imun badan tu dah tak tahan. benda yang maybe dulu takde masalah pada kita boleh bertukar jadi alergik.

Sepanjang saya alergik memang saya stop semua skincare tapi tu la takkan nak cuci muka pakai air paip je. Saya cari jugak la cleanser yang boleh guna untuk masalah alergik saya. Ada suggest Cetaphil so saya try..

Cetaphil ni pun dia banyak cleanser ikut masalah kulit. Sebab kulit saya dah sentitif & alergik saya pilih Cetaphil Gentle Skin Cleanser. Sebab memang untuk kulit sensitif. Bukan untuk cuci muka je tau.. Tapi boleh guna satu badan. Tak pedihkan mata... Boleh di gunakan untuk baby juga.


Apa yang best Cetaphil Gentel Skin Cleanser ni.. Dia tak ada bau.. tak ada buih. Tapi bila kita cuci muka.. Muka jadi rasa lembut & lembab. Tak keringkan kulit. Dan yang paling penting dia ngam untuk masalah alergik saya. Maknanya bila saya guna dia tak buat kulit saya semakin gatal atau jadi keradangan (merah merah tu).

Alhamdulillah la.. Dia tak menyebabkan jadi ruam ke, jerawat ke.. Saya rasa kulit lebih sihat guna cleanser ni & masalah alergik pun sangat membantu. Lagipun untuk kulit sensitif & alergik memang tak sesuai guna cleanser yang ada perfume, foamy pun tak sesuai.. Jenis2 cleanser berbuih meriah karipapusing tu memang serius kalau saya tak sesuai. Kena cari mild cleanser jenis gel, tak berbuih & tak ada perfume. Maksudnya tak ada apa2 bau wangi atau apa2 bau. Bau natural jer.

Alhamdulillah.. dekat sebulan dah kot rasanya guna Cetaphil Gentel Skin Cleanser.. Masalah alergik 90% memang dah ok. Dah tak payah nak pergi klinik & ambil ubat hari hari macam sebelum ni. Surat yang doktor buat suruh refer nak tahu apa yang menyebabkan saya alergik pun.. saya tak pergi ambil appointment sebab saya dah tahu saya alergik dengan certain makanan & skincare walau sebelum ni saya tak ada masalah alergik dengan semua perkara tu. Tapi sebab doktor pun kata.. Alergik ni boleh berlaku bila imun badan kita jadi sensitif. Tak semestinya benda tu akan jadi sejak azali. Dia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dengan tiba tiba macam berlaku kat saya ni.

Jadi pada yang ada masalah kulit sensitif & alergik boleh try jugak Cetaphil Gentel Skin Cleanser ni. Tapi di ingatkan kadang2 penerimaan setiap produk pada kulit kita tak sama. Ada orang pakai ok.. ada yang tidak. Dalam soal ni saya jenis try & error.. Sebab tu penting untuk kita kenalpasti masalah & jenis kulit kita supaya melalui labeling produk tu.. kat bahagian penerangan tentang produk (selalunya di belakang produk) tu kita boleh tahu sesuatu produk ni untuk apa, jenis kulit yang macam mana & cara guna yang betul supaya tidak mendatangkan kesan sampingan kepada kita.

Harga untuk Cetaphil Gentel Skin Cleanser 125ml lebih kurang RM17.00++ macam tu la. Boleh beli di drugstore seperti vital farmasi, guardian, watson & maybe certain Mall @ pasaraya ada jual. Yang tak jumpa jual cetaphil ni booth2 atau kedai jamu jer. Jarang nampak jual hehehehe.

Moral of the story.. Produk yang selamat pun belum tentu sesuai untuk semua orang apatah lagi produk yang terang terang mengandungi bahan terlarang atau beracun.. Even nampak serasi di luar kulit kita sekalipun tak bermakna dia selamat untuk kita atau sesiapa sahaja. Sebab tu penting untuk kita memilih produk yang sesuai dengan keperluan kulit kita & bebas bahan terlarang & racun yang tidak selamat untuk di gunakan.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEJADIAN BUNYI GURUH KUAT & PANJANG BEBERAPA TEMPAT JADI VIRAL

8/01/2018 09:06:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KEJADIAN BUNYI GURUH KUAT & PANJANG BEBERAPA TEMPAT JADI VIRAL. Sekarang ni dah masuk musim hujan kan? Hampir setiap hari hujan.. Tapi kat tempat den siang semalam tu panas la. Masuk petang dah mendung & malam hujan jugak. Lepas ni penuh la orang kat self laundry tu kan? Yelah.. nak basuh baju kat rumah tak panas nak jemur kan? Baju pulak bergunung ganang.. Terpaksa juga menapak kat self laundry ni. Yang peliknya kenapa saya tak pernah sekali guna self laundry tu ya? Kadang2 lalu nak pergi kedai.. dok belek mesin basuh kat self laundry tu.. Kot2 satu hari nanti memerlukan. Takde la Jakun sangat nak guna katanya kekekeke


Tapi bukan nak cerita musim hujan, baju tak kering atau self laundry tu.. Ni cerita bangun pagi ni bukan pesbuk meriah dok cerita fenomena menakutkan semalam. Katanya ada bunyi guruh yang teramat kuat sampai bergegar sliding door rumah depa.. Anak anak ketakutan.. Tapi tak semua tempat. Ada beberapa tempat yang berdepan dengan situasi guruh kuat tu.



Mula la masing2 buat cerita mistik & spekulasi sendiri.. Mula kata petanda bala nak datang bla.. bla.. bla..


Bagus ingat 'bala' tu tapi jangan la kaitkan sesuatu yang kita tak tahu. Fenomena guruh kuat semalam tak salah kita ambil sebagai peringatan untuk meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah & memperbanyakan ibadah & amalan amalan baik. Tak salah kita nak anggap satu teguran Allah kepada kita manusia akhir zaman yang semakin tersesat & jauh dari landasan Al Quran ni. Tak salah kita nak ingat tentang malapetaka yang mungkin berlaku atas sikap kita yang melakukan kerosakkan di bumi Allah.. Semua tu tak salah kalau kita nak ambil sebagai iktibar & jadikan pengajaran tapi jangan la menyebarkan sesuatu yang kita tak tahu tapi cara kita menyampaikan seolah olah benda tu adalah sahih & benar. Ingat ye jangan buat spekulasi.

Sapapun tak tahu kenapa berlakunya kejadian guruh kuat semalam. Saya tidur awal semalam tapi sebelum tidur tu memang nampak 2 kali cahaya terang sangat dari tingkap macam kilat. Kali pertama ingat spotlight ke hapa.. Tapi jadahnya orang suluh spotlight kat rumah den tingkat 9 ni kan.. Kali kedua baru perasan kilat terang sangat tak macam biasa. Sebab nampak tanda tanda nak hujan. Tak terfikir la apa2 pun.. Bagi saya biasa la kilat bila nak hujan ni kan.

Apapun kalau kita ambil sebagai satu teguran Allah kepada kita.. Tingkatkan lah ibadah & ketaqwaan kita tu.. Jangan hanya berkompang kat social media jer. Yer.. tak salah kita nak ingatkan sesama kita tapi sesambil ingat mengingati kita sendiri pun kena buat. Almaklum akhir zaman ni.. banyak tanda tanda kiamat dah muncul kan..

Moral of the story.. Tu baru guruh kuat & panjang belum nampak bumi bergulung gulung lagi kan? Insoflah wahai umat manusia... Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com