BEZA ANTARA NATURAL PRODUK, ORGANIC PRODUK & KIMIA SINTETIK PRODUK

8/08/2018 11:13:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

BEZA ANTARA NATURAL PRODUK, ORGANIC PRODUK & KIMIA SINTETIK PRODUK. Sekarang ni produk produk kecantikkan memang bersepah. Masing masing mengaku produk depa natural & oranic. ramai elak mengaku produk depa sebenarnya base dari kimia sentetik sebab mentaliti masyarakat sekarang kimia tu bahaya sedangkan bukan semua produk yang ada kimia tu bahaya. Selagi dalam dos yang di benarkan & dalam kawalan.. Tak jadi bahaya. Sebab dalam kehidupan kita memang sentiasa berkaitan dengan kimia pun...


Ramai yang salah faham dalam membezakan antara natural produk, organik produk & kimia sintetik produk. Dia main hentam je claim produk dia natural la.. organic la.. Dia bukan tau pun sebenarnya produk dia tu kimia sintetik. Ada yang tau produk dia bukan natural pun.. Tapi biasa la marketing. Cakap natural je berpusu pusu orang beli. Konon kalau natural ni selamat.

Hari ni saya nak share hasil pembacaan saya tentang perbezaan antara natural produk, organic produk & kimia sintetik produk.

NATURAL PRODUK

Produk yang dikategorikan sebagai semulajadi (Natural) dirumus menggunakan bahan-bahan semulajadi atau berasaskan tumbuh-tumbuhan misalnya minyak zaitun (olive oil), pati minyak lavender (lavender essential oil), shea butter, aloe vera, dan lain-lain.

Contoh label bahan produk Natural :

aqua, caprylic/capric triglyceride (coconut derived), stearic acid (vegetable derived), dicaprylyl ether (vegetable derived), Helianthus annuus (sunflower) seed oil, Eucalyptus globules (eucalyptus) essential oil, sorbitan stearate (vegetable derived), menthol, isostearyl hydroxystearate (vegetable derived), tapioca starch, Origanum vulgare (oregano) leaf extract, menthe viridis (spearmint) extract, Melissa officinalis (Lemon balm), xanthan gum, glyceryl caprylate (coconut, palm and glycerine derived), Anisic acid (anise seed derived), phytic acid (rice bran derived), farnesol, linalool.

PRODUK ORGANIK

Produk yang dikategorikan sebagai organik (Organic) dirumus menggunakan bahan-bahan yang diiktiraf organik misalnya minyak zaitun organik (organic olive oil), pati minyak lavender organik (organic lavender essential oil), aloe vera organik (organic Aloe Barbadensis), dan sebagainya. Biasanya produk sebegini telah mendapat pengiktirafan organik oleh badan antarabangsa (contohnya USDA Organic atau Australian Organic Certification) dan lambang badan pengiktirafan tersebut dicetak pada label produk.

Contoh label pada produk krim tangan organik :

Certified Organic Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Certified Organic Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice, Aqua, Certified Organic Ethanol (Sugar Cane Alcohol), Non-Gmo Lecithin, Sclerotium Rolfsii, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Fruit Extract, Certified Organic Pelargonium Graveolens (Geranium) Essential Oil, Certified Organic Olea Europaea (Olive) Juice Extract, Certified Organic Rosa Damascena (Rose) Essential Oil.

PRODUK KIMIA SINTETIK

Manakala produk penjagaan kulit konvensional pula biasanya dirumus menggunakan pelbagai bahan kimia sintetik.

Contoh label krim tangan produk berasaskan kimia sintetik :

Water, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Stearic Acid, Sodium Cetearyl Sulfate, Methylparaben, Propylparaben, Dilauryl Thiodipropionate, Sodium Sulfate, Fragrance


Pengalaman saya menggunakan natural produk dari jenama Garden Of eden.. Natural produk ni memang tak ada bau wangi (perfume). Bau dia memang natural.. Macam tak ada bau sangat. Cleanser dia pun tak berbuih.. Kalau ada yang claim produk dia natural tapi bau maha pontianak harum sundal malam (wangi) saya akan jadi curiga hahahaha. Dah nama natural so bau dia confirm la natural je. Kalau dah wangi macam perfume.kalau bau bunga.. dia tak sama macam pewangi ni. hehehe. Natural ke? . Entah la.. kekekeke

Apapun semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada semua. Kalau ada salah silap mohon betulkan yer..

Moral of the story.. Jika anda seorang pengeluar, penjual atau pengedar sesuatu produk.. sila bersikap jujur. Jangan menipu ingredient produk semata mata untuk melariskan jualan. Walau produk anda bebas bahan terlarang sekalipun kalau ada unsur penipuan seperti overclaim.. Pun di kira menipu jugak ok! Apa??? Tipu sunat? takde istilah tipu sunat.. sunat kang baru tau!!!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com