KEJADIAN BUNYI GURUH KUAT & PANJANG BEBERAPA TEMPAT JADI VIRAL

8/01/2018 09:06:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KEJADIAN BUNYI GURUH KUAT & PANJANG BEBERAPA TEMPAT JADI VIRAL. Sekarang ni dah masuk musim hujan kan? Hampir setiap hari hujan.. Tapi kat tempat den siang semalam tu panas la. Masuk petang dah mendung & malam hujan jugak. Lepas ni penuh la orang kat self laundry tu kan? Yelah.. nak basuh baju kat rumah tak panas nak jemur kan? Baju pulak bergunung ganang.. Terpaksa juga menapak kat self laundry ni. Yang peliknya kenapa saya tak pernah sekali guna self laundry tu ya? Kadang2 lalu nak pergi kedai.. dok belek mesin basuh kat self laundry tu.. Kot2 satu hari nanti memerlukan. Takde la Jakun sangat nak guna katanya kekekeke


Tapi bukan nak cerita musim hujan, baju tak kering atau self laundry tu.. Ni cerita bangun pagi ni bukan pesbuk meriah dok cerita fenomena menakutkan semalam. Katanya ada bunyi guruh yang teramat kuat sampai bergegar sliding door rumah depa.. Anak anak ketakutan.. Tapi tak semua tempat. Ada beberapa tempat yang berdepan dengan situasi guruh kuat tu.



Mula la masing2 buat cerita mistik & spekulasi sendiri.. Mula kata petanda bala nak datang bla.. bla.. bla..


Bagus ingat 'bala' tu tapi jangan la kaitkan sesuatu yang kita tak tahu. Fenomena guruh kuat semalam tak salah kita ambil sebagai peringatan untuk meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah & memperbanyakan ibadah & amalan amalan baik. Tak salah kita nak anggap satu teguran Allah kepada kita manusia akhir zaman yang semakin tersesat & jauh dari landasan Al Quran ni. Tak salah kita nak ingat tentang malapetaka yang mungkin berlaku atas sikap kita yang melakukan kerosakkan di bumi Allah.. Semua tu tak salah kalau kita nak ambil sebagai iktibar & jadikan pengajaran tapi jangan la menyebarkan sesuatu yang kita tak tahu tapi cara kita menyampaikan seolah olah benda tu adalah sahih & benar. Ingat ye jangan buat spekulasi.

Sapapun tak tahu kenapa berlakunya kejadian guruh kuat semalam. Saya tidur awal semalam tapi sebelum tidur tu memang nampak 2 kali cahaya terang sangat dari tingkap macam kilat. Kali pertama ingat spotlight ke hapa.. Tapi jadahnya orang suluh spotlight kat rumah den tingkat 9 ni kan.. Kali kedua baru perasan kilat terang sangat tak macam biasa. Sebab nampak tanda tanda nak hujan. Tak terfikir la apa2 pun.. Bagi saya biasa la kilat bila nak hujan ni kan.

Apapun kalau kita ambil sebagai satu teguran Allah kepada kita.. Tingkatkan lah ibadah & ketaqwaan kita tu.. Jangan hanya berkompang kat social media jer. Yer.. tak salah kita nak ingatkan sesama kita tapi sesambil ingat mengingati kita sendiri pun kena buat. Almaklum akhir zaman ni.. banyak tanda tanda kiamat dah muncul kan..

Moral of the story.. Tu baru guruh kuat & panjang belum nampak bumi bergulung gulung lagi kan? Insoflah wahai umat manusia... Peace Yo!

2 comments:

  1. Malam tadi memang hujan tapi tak perasankan guruh yang panjang tu sebab leka dengan tugasan dalam rumah.

    ReplyDelete
  2. Allahuakbar, moga kita semua terpelihara dari sebarang perkara yang tidak baik ,amin.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com