RESEPI PASTA @ MACARONI GORENG IKAN MASIN

8/16/2018 11:02:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI PASTA @ MACARONI GORENG IKAN MASIN. Tu dia lama segmen dapur lekatlekit tak bersiaran kan? Tak masak ke? Hamboi!!!!! Bukan tak masak la.. Tapi takde resepi yang simple, Sedap & rare nak share maka takde la entri resei kat blog ni. Alah takat entri buat cekodok pisang.. Dah ada pun kat blog ni. Malas nak nak buat entri yang sama dua kali kan?


Kita ni orang melayu.. Walau dia makan western food sekalipun dia nak ada unsur melayu juga dalam makanan tu. Paling2 dia tambah cili potong. Almaklum la orang Malaysia ni suka makan pedas cili.. Setakat pedas black pepper tu.. hujung lidah pun tak rasa katanya. Di sebabkan tekak melayu ni juga terhasil pasta @ macaroni goreng ikan masin. Hope Orang Itali tak menangis yer..

Ramai tanya resepi ni padahal resepi dia simple lebih kurang kau masak nasi goreng ikan masin juga la cuma tukar nasi kepada pasta @ macaroni je pun. Tapi kalau tak reti.. nasi goreng pun dia tak reti masak apatah lagi pasta ni kan. Ok ok.. Meh den bagi resepi kat hangpa

Bahan Bahan memasak

1. Pasta @ Macaroni (Saya guna Eatalian Express Vege Pasta yer. Baru sihat sikit berasaskan sayuran)

2. Ikan masin (Saya guna Isi Ikan Yu)

3. Bawang besar

4. Daun salad

5. Daun Ketumbar

6. Lada hitam

7. Italian herbs

9. Cili Padi

10. Minyak masak (saya guna olive oil)

11. Garam sebagai serbuk perasa


Cara masak

1. Rebus pasta @ macaroni sampai lembut & toskan.

2. Panaskan kuali & masukkan olive oil

3. Potong dadu bawang besar & tumiskan

4. Masukkan ikan masin yang telah di potong kecil

5. Biar ikan masin masak sekejab baru masukkan pasta @ macroni.

6. Masukkan serbuk lada hitam & italian herb & gaul rata.

7. Masukkan cili padi & Daun salad & gaul sebati.

8. Masukkan daun ketumbar

9. Masukkan garam secukup rasa

10. Tutup api & hidangkan.


Mudah tak nak masak pasta versi selera melayu. Tu yang best pasta ni. Kita boleh pelbagaikan menu dia. Tak semestinya kita masak seperti original resepi kan.. Nak2 lagu guna Eatalian Express Vege pasta ni. Pasta dia berasaskan sayuran & kurma Ajwa Gred A ok! So rasa dia memang sedap selain ada khasiat sayur & kurma. Di tambah dengan warna dia yang menarik & colorful tu.. Memang kalau anak anak yang jenis picky eater susah sangat nak bagi makan sayur, Try bagi pasta ni. warna tu menarik minat kanak kanak nak makan ok!


Jangan risau pasal status halal Eatalian Express pasta ni sebab dia keluaran bumiputera yang di buat secara homemade oleh orang muslim Malaysia. Kalau nak cuba boleh hubungi :

Instagram ☛  @ezlindalysaelly  
Facebook ☛  Elly Ezlinda 
Whatsapp ☛  0133842019 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com