DI TEGUR USTAZ MINTA BAGI ANAK MAKAN LABU.. RUPANYA SEBAB BUNIAN

9/14/2018 02:14:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

DI TEGUR USTAZ MINTA BAGI ANAK MAKAN LABU.. RUPANYA SEBAB BUNIAN. Hallu.... Wei lamanya lahai segmen seram serik lekatlekit tak bersiaran kan? Maafkan kami penunggu gua. Hangpa pun sedia maklum la kami tengah struggle untuk kes saman tu so tak consistent daily dah update blog pun tapi Alhamdulillah.. walaupun blog seram belum jadi blog bersawang lagi. Walau tak daily update tapi masih sentiasa ada update.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Bagi peminat cerita seram blog lekatlekit.. Mesti tak sabar kan nak baca edisi terkini cerita seram. Seperti biasa pengalaman seram yang di ceritakan ni bukan lah dari pengalaman den sendiri. Matilamak nak.. nak cari hantu & rasai sendiri pengalaman tu setiap kali nak tulis cerita seram. Hantu pun jarang pulak nak sakat mak ni nak Ooi.. Maybe mak dengan hantu tak jauh beza gamaknya. Takde feel dia nak sakat mak. Jadi terpaksa la mak memburu kisah2 seram di forum2 untuk share dengan korang semua. Alah.. bukan mak tak tau.. engkorang buka suka sangat baca threat kat forum tu kan? 

Alkisah benda ni berlaku kepada seorang budak kecik yang di ceritakan kembali oleh si Ayahnya. Anak dia masa tu baru umur 2 tahun.. Bermulanya kisah seram ni adalah dari asbab rantai leher anak dia yang hilang dengan tiba tiba masa tidur..

Bermulalah kisah pada satu hari aip..... sang kancil datang beramai ramai.. kekekeke. Alolo gurau pun dah nak tantrum. Sabar nak sabar..

Cerita dia bermula masa waktu tengahari semasa dirumah mertuanya. Anak dia tidur dalam bilik.. manakala luar bilik di ruang tamu  yang bertentangan dengan bilik, ada adik ipar tengah tengok TV. Bilik tu pintu terbuka.. wife & mertua dia sibu kat dapur masak. tetiba anak dia tak semena mena menangis macam kena belasah.. terjerit jerit sambil pegang leher.

Mau tak terkejut seluruh isi rumah tetiba budak tu menangis macam tu. Kelam kelibut memasing datang kepada budak tu termasuk mak bapak dia, atuk nenek, mak2 sedara semua. Tetiba abang kepada budak tu perasan yang rantai leher adik dia hilang.. Semua jadi pelik. tetiba je hilang & budak tu menangis macam tu tapi memasing perasan ada angin & langsir terserak tinggi sebelum budak tu menangis. Memasing tak rasa manusia dah.. Tapi nak tuduh jin pun tak ada bukti. Takkan la Alien turut dari planet semata mata nak curi rantai leher budak tu pulak kot. Alang2 dia nak merompak baik kedai emas terus. Apa kes rompak budak budak ye dak??

Si bapak mertua ni.. Ada la sedikit ilmu ni. So, lepas solat zohor dia buat solat sunat mohon petunjuk apa sebenarnya yang berlaku kat cucu dia. Mungkin ada la something dia buat & dia bagitau ada bunian menyinggah tadi. Bagi yang tak tahu bunian tu apa.. Bunian ni spesis jin juga tapi jenis suka nak damping dengan manusia. Perubatan tradisional yang suka guna khadam ni banyak la guna khidmat jin bunian. Bunian pun macam manusia.. ada Islam ada tak. Walaupun Islam tetap ada yang baik & jahat. Kehidupan mereka ni macam manusia.. ada perkampung, ada penghulu & anak perempuan & lelaki. Bernafsu, berkahwin & beranak pinak. Tu dia.. kemain explain pasal bunian.. Macam la expert sangat kan pasal bunian.

Sambung balik cerita tadi... Bila dia syak ada bunian menjadi tetamu tak di undang di rumah dia maka di call kawan dia kat hulu langat untuk mendapat lebih kepastian. Maybe kawan dia tu ilmu level up sikit dari dia & boleh tahu samada memang betul betul ada kehadiran jin bunian atau tidak.

Bermula la ritual tersebut lepas maghrib.. si pakcik kawan kepada bapak mertua sipolan tadi datang berkumpul kat rumah bapak mertua dia malam tu. Menurut pakcik tu.. Anak sipolan ni ada bunian suka. Bunian ni memang perangai dia lagu tu.. Asal dia suka je.. tak kira hak orang pun dia nak ambil tau. Jadi sebab dia suka pada budak tu dia ambil rantai budak tu tapi dia ganti dengan rantai lain berupa kain kuning yang di ikat pada leher budak tu. Cuma orang takkan nampak pada pandangan mata kasar rantai tu.. Orang tertentu je boleh nampak. Orang yang di buka hijab boleh nampak benda2 ghaib je la kot kan.. Orang rabun apatah lagi, manusia pun dia nampak tak jelas apatah lagi benda ghaib kan.

Yang buat depa lagi percaya bila tanya budak tu.. mana rantai tu dia cakap ada ni.. sambil tunjuk kat leher dia. Mau tak meremang segala bulu mak bapak dia. Yelah.. dia nampak tapi mak bapak dia tak nampak. Budak 2 tahun kot.. nak menipu mendanya.

Menurut pakcik tu lagi.. Bila rantai tu nanti dah bertukar dari warna kuning jadi warna merah, anak dia akan hilang. Rantai kain kuning tu sebagai tanda.. sampai masa nanti akan ada seorang budak kecik datang & bawa anak dia pergi. Tapi yang ambil rantai anak dia tadi tu nenek tua..

Maka si bapak budak ni baru perasan perangai pelik anak dia sebelum ni.. Kadang2 bersembang sorang sorang tapi macam berbual dengan someone. Ingat budak2 buat pretend play ke apa.. Pernah berlaku satu malam tengah makan anak dia berdiri kat kerusi tiba2 seolah olah menegur seseorang.. Dia cakap "kakak nak?" sambil hulur kentang goreng. Mak bapak dia terkedu & terdiam sekejab. Sebab rasa lain macam si bapak azan 1 rumah.. Yelah la sapa tak seram kan? Kita tak nampak apa budak tu nampak. Kau tak gila ke??

Mak mertua dia pun pernah bagitau.. Kadang2 waktu tengahari budak ni selalu lambai tangan seolah olah sedang panggil seseorang dari luar rumah sambil gelak gelak. Selama ni mak mertua dia ingat dia main dengan abang dia.. Tapi lama2 baru perasan dia main sorang sorang tapi gaya macam main dengan seseorang.


Sebab semakin pasti budak tu sedang di dampingi bunian.. So si pakcik kawan kepada bapa mertua tadi  mulakan ritual untuk hentikan gangguan tu. Ada la beberapa barang di gunakan. Semasa ritual tu di buat, satu rumah di gelapkan. Selepas berzikir semua dia keluar dari dalam rumah ke halaman rumah mertua sipolan ni berborak dengan someone yang sapapun tak nampak dengan siapa. Bukan sebab gelap tapi memang tak nampak apapun.

Lepas tu dia masuk semula dalam rumah & suruh buka semua lampu balik. Dia minta si mak budak tu pegang anak dia & dia golekkan telur kat leher budak tu dalam 3 - 4 kali lepas tu dia pecahkan telur tu.. semua terkejut sebab dalam telur tu ada kain kuning yang ada tompok merah. Kalau kata ada jarum.. ada orang kata jarum boleh cucuk dalam telur tanpa menyebabkan dia pecah. Tu cara bomoh guna untuk menipu mangsa. Ni kain kuning beb.. celah mana dia nak masukkan. Tu la.. tak semua benda kita boleh jawab dengan hukum akal & sains. Benda2 ghaib ni kadang2 berlaku di luar logik akal & semua berlaku dengan izin Allah juga. Sesungguh memang jin itu wujud.. dalam Al Quran pun dah menyatakan kewujudannya.

Pakcik tadi pun csrita la.. dia dah jumpa dengan nenek tua yang ambil rantai anak dia tu dengan penghulu bunian sekali & dah bawa berbincang secara berhemah antara 2 alam. Bunian tu bunian Islam, kampung depa tak jauh dari kawasan tu. Memang depa berhajat nak bela budak tu, tapi pakcik yang jadi perantaraan tu cakap tak boleh & tak setuju. So, hasil perbincangan masing masing setuju budak tu tak di ambil.

Sebenarnya bunian ni tak suka budak yang makan buah labu atau apa2 yang berkaitan buah labu. Barulah si bapak ni perasan masa dia pernha bawa bapak dia pergi ikhtiar berubat dengan seorang Ustaz, ustaz tu tengok anak dia & cakap suruh depa bagi anak depa makan apa2 berkaitan buah labu.. pengat labu ke, gulai labu. Dia masa tu tak tahu.. simbolik labu tu ustaz tu mungkin nak bagitau anak dia sedang di dampingi jin bunian.. Tapi manalah kita tahu bunian tak suka budak makan labu. Den pun baru hari ni tahu hahahhaa...

Kesimpulannya pada cerita ni.. Erkk.. rantai budak yang nenek bunian tu ambil dia bagi balik tak? Alah.. kenapa tang rantai tu bapak dia tak cerita? Apa jadi dengan rantai tu? dapat ganti rugi macam harta ahmad albab ke kan? Spoil betul la tetiba rantai tu pulak jadi misteri & tanda tanya. Ni la kalau cerita melayu mesti tak habis. hahahaha

Moral of the story.. Apapun cerita ni di kongsikan sekadar hiburan. Jangan terlalu taksub yer membaca. Apa berlaku sekalipun semua dengan Izin Allah & tiada kuasa yang lebih besar & kuat melainkan Allah juga. Jadi mohonlah pertolongan & perlindungan dari Allah.

Sumber cerita : Forum (lupa nak save link. maaf kan kami penunggu gua)

2 comments:

  1. seram nya. huhu...dah le kena kat budak umur 2 tahun yang tak tahu betul ke salah. bab labu tu betul ke? first time dengar pasal bunian tak suka buah labu.

    ReplyDelete
  2. huhuhu...anak bongsu saya pun lebih kurang gini...memang susah nak percaya, tapi bila bawak berubat memang ustaz tu kata, anak saya mudah nampak "benda" macam tu,nampak n ajak nyembang.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com