BEZA ANTARA ASAM PEDAS UTARA & ASAM PEDAS SELATAN

10/30/2018 10:46:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

BEZA ANTARA ASAM PEDAS UTARA & ASAM PEDAS SELATAN. Tu dia.. dia keluaq dah entri pasal asam pedas. Bukan apa tengok kecoh sangat kat group Masak apa hari ni (MAHN) bila ada seorang suami upload masakan asam pedas utara dia kat group tu. Kemain makcik makcik bawang utara selatan timur & barat komen. Ada yang macam tak puas hati dengan views asam pedas tu.. Maka berlaku la percanggahan pendapat, kecam mengecam & kondem mengondem katanya.

Puncanya sebab asam pedas utara ni kalau kat sesetengah negeri depa panggil asam rebus sebab kuah asam pedas utara ni dia agak cair macam sup tak pekat macam asam pedas melaka & johor. Cara nak buat asam pedas utara ni pun tak sama sangat macam asam pedas selatan. Kat utara kami tak tumis bahan bahan dia.. Kami rebus ja semua. Dia tak pekat macam sambal tapi dia cair macam sup. memang sedap hirup2 takhkala dalam cuaca sejuk. Almaklum la gabungan rasa pedas, masam & masin tu memang gabungan mantap la..

Yang dok pertikai pasal asam pedas utara ni maybe tak pernah explore masakan di negeri negeri lain. Tu bila tengok asam pedas utara dia kena kejutan budaya terus melatah kata orang salah masak asam pedas. Tak cukup tu.. bahan di gunakan pun dia pertikai. La.. lain orang lain la resepinya walau nama menunya sama. Dia nak guna bahan apa.. ikut suka dia la. Dia sedap masak lagu tu hangpa kalut pasaipa.. Kalau rasa resepi dia menderhaka dari resepi asal.. Tak payah risau derhaka resepi mati tak masuk neraka pun. Bukan macam derhaka kat mak bapak.

Jadi sebab ramai yang jenis tak berapa explore masakan asam pedas mengikut negeri masing masing.. Meh sini nak tunjuk perbezaan asam pedas utara, selatan & asam pedas jawa. Lepas tengok gambar2 asal pedas ni.. Moga tak terkejut beruk mak yeh kategori pop yeh yeh lagi la yer..

Asam pedas utara ni kuah dia memang cair & tidak berminyak. Sebab cara memasak dia memang tak guna minyak walau setitik pun. Semua campak & rebus je. Memang kat belah utara macam ni la kami masak asam pedas.
Ni Asam pedas selatan. Normally Melaka & Johor memang masak asam pedas pekat & berminyak sebab bahan bahan dia di tumis dulu. Kuah dia macam sambal tak sambal sikit.
So masak macam mana pun asam pedas versi utara atau selatan dua dua tak ada salahnya. Bahan yang di gunakan juga tak semestinya sama.. Walaupun bahan asas dia macam cili kering, belacan, daun kesom, bunga kantan, asam jawa/asam keping dia gunakan untuk memasak asam pedas tak kira la versi utara atau selatan. Bahan - bahan tambahan lain macam halba semua tu ikut cara & selera masing masing la. Tak ada apa perlu di pertikaikan pun sebenarnya.

Jadi bagi yang sebelum ni tak tau asam pedas ni sebenarnya ada 2 versi atau mungkin ada lagi versi lain moga info ni memberi ilmu dalam masakan anda. Lepas ni tak payah macam culture shock sangat tengok asam pedas orang utara yer.. Google ada gunakan sebaik mungkin. kekekeke

P/S : Gambar asam pedas ni pinjam google je. Sapa punya minta halalkan. Sekadar nak berkongsi ilmu dengan mereka yang tak tahu.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA MEMOHON MENANGGUHKAN SESI PERSEKOLAHAN ANAK ISTIMEWA

10/24/2018 09:39:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA MEMOHON MENANGGUHKAN SESI PERSEKOLAHAN ANAK ISTIMEWA. Bagi yang ada berkelainan upaya macam Autisme, Adhd (Hyperactive), Slow learner.. Kita sedia maklum kanak kanak macam ni walaupun fizikal nampak normal tapi perkembangan mereka tak berapa normal. Behavior mereka memang agak lain berbanding kanak kanak tipikal. Terutama perkembangan social skill & pengurusan diri.

Jadi benda tu macam sedikit bermasalah nak masukkan kanak kanak macam ni ke sekolah rendah sebab bila dah masuk ke darjah 1 atau PPKI sekurang kurangnya mereka perlu pandai menguruskan diri sendiri bila dia sekolah. Macam dah boleh handle sendiri kalau ke toilet, dah  pandai beli makanan sendiri & boleh duduk ikuti pembelajaran. Kalau perkara perkara asas macam ni mereka tak boleh ikut memang akan jadi masalah juga.

Ramai yang tak tahu sebenarnya bagi anak anak istimewa kita boleh buat permohonan untuk melewatkan sesi persekolah mereka. Bermakna masa umur 7 tahun mereka masih boleh skip untuk masuk ke sekolah rendah.. Kita boleh mohon tangguhkan untuk setahun bagi membuat persediaan untuk persiapan mereka melangkah ke alam sekolah rendah.

Bagi yang ada anak istimewa macam Autisme memang setiap 6 bulan akan ada follow up dengan Doktor Pakar kanak kanak (Pediatric ). Boleh berbincang dengan Doktor anak anda untuk memohon menangguhkan sesi persekolahan. Sekiranya Doktor rasa ada keperluan persekolahan anak anda di lewatkan setahun.. Doktor akan keluarkan satu surat rujukan untuk di hantar kepada kementerian Pelajaran Malaysia. Apa yang perlu anda buat untuk memohon menangguhkan sesi persekolahan anak anda adalah..

1. Kena daftar kat sini ➠ https://public.moe.gov.my/

2. Kemudian daftar anak anda untuk kemasukkan darjah 1 di sini ➠ https://public.moe.gov.my/?kpm=edr_langkah1 ( Yang ni daftar je dulu ok. Tak perlu risau )

3. Selepas daftar print bukti pendaftaran.

4. Bawa surat rujukan dari Doktor & surat pendaftaran sekolah ke Pejabat Pendidikan Negeri.

5. Di sana anda akan di minta isi borang permohonan & akan di beritahu apa yang perlu anda buat.

6. Permohonan memang mengambil masa untuk di proses tapi jika ada surat rujukan dari Doktor, Insya Allah permohonan anda akan di lulus.

7. Surat kelulusan akan di hantar melalui pos. Simpan surat & bawa ketika hendak mendaftar anak anda di sekolah nanti

Contoh Surat

Saya tahu ramai ibu bapa yang mempunyai anak autisme terutama yang dalam kategori mild autisme ni jadi risau bila mula nak hantar anak ke sekolah. Anak anak autisme ni.. kematangan mereka tak mengikut usia. Kebanyakkan ada masalah untuk berdikari & masalah tumpuan. Jadi mungkin dengan penangguhan sesi persekolah.. Boleh la mereka membuat persediaan.

Semoga info yang sedikit ni memberi manafaat kepada yang memerlukan.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI KUIH SAGU PALING SENANG DI ATAS MUKA BUMI

10/20/2018 10:22:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI KUIH SAGU PALING SENANG DI ATAS MUKA BUMI. Lama tak bersiaran entri dari dapur sekangkang kera lekatlekit kan? Dah lama dapur tak berasap ke macam mana pun tak tau la. Berasap la juga.. Cuma sekarang ni mengaku la jarang masak atas faktor tak berapa sihat nak hadap bau bauan menumis bagai. Jadi kita berehat sebentar bersama kitkat la dari memasak. Setakat memasak benda2 simple tu ada la juga. Bukan apa takut gas expired pulak kalau lambat habis. Kekekekeke


Di sebabkan ada resepi baru yang tak pernah share lagi kat blog lekatlekit ni.. Wajibnya kiranya kita menconteng arang di blog ni hari ni yer.. Sedang elok sangat blog pun dah macam tak daily update macam dulu kan? Maafkan kami penunggu gua.. Terlampau banyak masalah yang datang sejak setahun ni. Insya Allah.. Doakan blog lekatlekit kembali meriah karipapusing lepas ni macam dulu yer....

Rasanya mukadimah tu pun dah cukup panjang. Dah rasa lepas nak buat 1 episod drama pendek kan. Jadi moh ler kita membawa diri belajar membuat kuih sagu yang paling senang kat muka bumi ni. Kalau kuih muih yang susah susah den pun tak reti.. Setakat kuih sagu ni boleh la..

Bahan bahan yang di gunakan

1. Of course kena ada sagu
2. Air (tak payah la air zam zam air paip pun boleh)
3. Gula
4. Kelapa parut
5. Sedikit garam
6. Pewarna merah (saya guna sirap rose je. Jangan guna water color sudah)

Cara memasak.

1. Didihkan air dalam periuk. Masukkan bersama sirap rose & gula
2. Air dah mendidih masukkan sagu
3. Bila dah pekat macam gambar di bawah ni. Tutup api


3. Sediakan periuk kukus & loyang
4. Masukkan sagu yang dah di rebus sekejab dengan sirap & gula tadi
5. Kukus sehingga sagu masak (Sehingga hilang warna putih bertukar jernih macam dalam gambar di bawah)

Sebenarnya kan.. saya bukan ada periuk kukus pun. Pepandai la nak hidup. Kena kreatif. Loyang pun tak ada. Guna je apa2 bekas tahan panas. kekekeke

6. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam. Jangan masin sangat nanti kena high blood pulak
7. Kuih sagu yang dah siap kukus tadi potong la jadi kecik kecik sikit & gaul dengan kelapa parut
8. Siap la nak menjamah & melantak. Jangan memalu yer

Kuih Sagu versi lekatlekit. Comel tak?

Selain cekodok.. Ni antara kuih muih paling senang nak buat. Bahan bahan yang di gunakan pun tak banyak & step nak memasak pun tak susah sangat. So, mana2 baru belajar buah kuih muih boleh la try kekekekeke

Semoga resepi mudah ni memberi manafaat kepada mereka yang memerlukan.

P/S : Maaf saya tak tahu sukatan yang spesifik sebab saya main agak2 je tak sukat pun hahahaha. Tapi petua dia kalau tak nak kuih sagu jadi lembek masa rebus dengan sirap & gula jangan letak air banyak. Agak2 sagu boleh sebati dengan gula & sirap. Lepas tu kukus lama sikit sampai masak. saya kukus lebih kurang 1 jam lebih. Hasilnya kuih sagu lembut & kenyal. Tak lembek

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GAMBAR TERKINI ERNA, PELAKON KANAK KANAK ERA 90AN

10/12/2018 11:17:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

GAMBAR TERKINI ERNA, PELAKON KANAK KANAK ERA 90AN. Mesti ramai dah tak berapa ingat atau yang generasi lahir tahun 90an tak kenal dengan seorang pelakon cilik (pelakon kanak kanak) era 90an Erna Elliyana ni. Tahun 90an memang muka dia agak popular dalam drama2 & filem tempatan. 

Antara filem yang pernah di bintangi Erna adalah Suami Isteri dan .... Tapi Erna pegang watak seorang budak lelaki bernama Amir, anak kepada pasangan suami isteri yang di lakokan oleh Rosyam Nor & Lydiawati.

Erna Elliyana waktu membintangi filem suami isteri dan ...

Antara drama bersiri agak popular tahun 90an yang pernah di lakokan erna Mat despatch tak silap watak dia sebagai bed.

Erna di kenali sebagai pelakon zaman kanak kanak tapi masuk usia remaja dia mula menjebakkan diri dalam bidang nyanyian. Erna pernah menyertai rancangan realiti tv Sinaran Pasport kegemilangan semasa umur 12 tahun. Kalau tak silap dia juara. Selepas tu erna kurang menyerlah di persada seni.

Dah lama diam erna muncul menyertai rancangan Malaysian Idol.. Tapi tak ada rezeki dia sampai ke final. Tak ingat stage berapa dia terkeluar. Selepas tu erna ada merakam single bertajuk bukan hanya sesaat. Agak popular lagu tu & menjadi lagi tema beberapa drama tv kalau tak silap


Sebab dah takde kerja sangat tetiba teringat pelakon cilik ni.. Masa dia berlakon den pun bukan la besar sangat. Budak budak lagi. Tapi masa tu mana ada gadget macam sekarang. So antara hiburan kanak kanak 90an ni tengok tv la kan. Masa dok kemas kemas buang bookmark yang dah tak di perlukan ternampak bookmark link blog pelakon erna ni. Tu yang tetiba rasa nak tengok apa cerita erna yang terkini.

Nampaknya erna dah berkahwin & ada sepasang anak kembar perempuan. Tu pun jumpa info kat facebook erna. Sedikit info tentang erna yang saya cedok dari lama blog dia

Nama Penuh : Erna Elliyana Binti Rosli
Nama Panggilan : Erna
Umur/Tarikh Lahir : 10 Ogos 1988

Pengalaman Seni -
Telah mula berlakon sejak berusia 6 bulan. Bermula dengan drama “Opah” terbitan RTM pada tahun 1988. Sejak itu telah berlakon dalam drama-drama terbitan TV3, RTM dan lain-lain produksi. Mempunyai pengalaman berlakon dengan nama-nama besar dalam industri seni antara lain Sidi Oraza, Rosyam Noor, Ogy Ahmad Daud, Norkumalasari dan lain-lain.

1988
Berlakon dalam drama siri OPAH untuk RTM 6 bulan.

1995
Memegang salah satu watak utama dalam filem “Suami Isteri Dan…..”untuk Berjaya Production. Sebagai anak kepada pasangan peneraju utama filem tersebut Rosyam Nor dan Lidyawati.

1997-1999
Memegang watak sebagai “bad” dalam drama bersiri MAT DESPATCH untuk RTM.
Memegang watak “Nona” (Ning Baizura kecil) dalam filem “Mimpi Moon” untuk Pesona Pictures.

2000
Naib Johan “Sinaran Pasport Kegemilangan 2000” terbitan TV3.

2000-2001
Pengacara dalam rancangan kanak-kanak “Ikan Kekek” dan “Can Mali Can” terbitanTV3

2004
Top 40 – “Malaysian Idol” terbitan TV8.

2006
Top 20 “One in a Million” terbitan TV8.

Mesti ramai nak tengok wajah & imej terkini pelakon cilik era 90an ni kan? Meh la tatap wajah manis erna sekarang walau dah cecah usia 30an.

Wajah terkini Erna

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEDAI REPAIR LAPTOP MURAH AREA KL

10/05/2018 02:09:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

KEDAI REPAIR LAPTOP MURAH AREA KL. Walaupun zaman sekarang ramai yang dah beralih arah kepada telefon pintar @ smartphone tapi penggunakan laptop masih di gunakan. Sebab dia jenis mobile kan.. So boleh bawa kesana sini. Ada certain perkara memang tak berapa sesuai nak buat kerja dengan smartphone je perlukan laptop jugak. Sebab tu di pasaran Laptop masih mendapat permintaan tinggi & teknologi dia sentiasa upgrade jugak.


Bila dah guna gadget elektronik.. lebih lebih lagi yang memang guna secara rutin ni.. Ada hari dia meragam jugak kan? Manusia pun kalau bekerja hari hari sekali sekali jatuh sakit apatah lagi gadget buatan manusia. Mana ada laptop yang kita beli & guna takkan pernah rosak. Paling2 kena virus.. Mesti ada punya yang memerlukan kita mencari pakar dia untuk membaiki tak kira la kerosakkan tu dari segi software atau hardware. Bukan semua orang ada kepakaran nak repair sendiri kerosakkan yang berlaku. Majoriti pandai guna je.. Tapi kat mana nak cari kedai repair laptop murah KL ni?

Tapi tu la kalau tinggal area lembah klang @ KL ni.. Kalau nak gerak je semuanya kos. Tak termasuk kos tenaga, kos nak hadap jam & macam kos lagi. Nak mencari kedai repair laptop murah KL pun satu hal jugak. Yelah kat bandar kat semua mahal. Bagi yang ada transport sendiri maybe ok sikit tapi yang tak ada transport sendiri nak pergi hantar laptop repair kadang2 jadi satu masalah juga even ada perkhidmatan grab bagai sekarang.

Bagi orang tak pandai drive macam saya ni.. Saya lebih suka perkhidmatan yang jenis ada menyediakan runner untuk datang ambil & hantar laptop. Memudahkan kerja saya. Saya tak perlu keluar, tak perlu cari kedai repair. Yang saya tahu area KL.. Ada satu kedai repair laptop murah KL ni. Nama kedai dia FR Servis Laptop. Mereka ada sediakan khidmat runner area puchong & KL untuk datang ambil laptop korang lepas repair dorang akan hantar balik pada korang. Tapi yang tinggal area puchong nak walk in je ke kedai mereka pun boleh takde masalah.


FR Laptop yang memang buat Servis membaiki laptop yang sangat dikenali dan diyakini ramai sebab salah satu kedai repair laptop murah KL. Selain servis laptop mereka sangat berpengalaman dan pakar dalam bidang IT serta telah lama ditubuhkan bagi membantu menyelesaikan masalah laptop yang anda hadapi. Bukan itu sahaja, anda juga boleh diagnosiskan laptop anda di sini bagi menyemak apakah masalah laptop anda hadapi selama ini.


Bukan je laptop korang boleh hantar untuk repair tapi  komputer, macbook yang mempunyai pelbagai jenis versi sistem, window dan sebagainya. Mereka juga membaiki laptop secara menyeluruh dari skrin. software sehinggalah hardware, motherboard dan sebagainya.


Kalau nak upgrade laptop @ komputer pun boleh. Contoh nak tambah RAM, HDD, SSD & apa jenis upgrade yang korang nak buat termasuk upgrade software macam windows semua tu mereka juga buat. Mana nak cari kedai repair laptop murah KL yang boleh buat semua kat satu tempat kan? Ada yang kadang2 repair software jer.. ada yang repair hardware jer.. Tapi kedai repair laptop murah KL semua dia boleh buat.

Kat FR Latop service yang terkenal dengan kedai repair laptop murah KL juga menerima & membuat servis untuk Apple & Mac. Mac Pro, iMac, MacBook Pro, Mac Mini yang berasaskan sistem pengendali versi OSX. Oleh itu, mudah bagi semua pengguna Mac dan Apple untuk membaiki laptop anda. So tak payah risau nak cari tempat servis & baiki kat mana lagi. Boleh guna perkhidmatan yang di sediakan oleh FR Laptop Servis je.


Selain perkhidmatan membaiki laptop, kedai repair laptop murah KL ni juga menyediakan servis membersih dalaman laptop atau di kenali sebagai clean dust bagi menghilangkan segala kekotoran yang tersumbat. Atau kalau laptop korang menghadapi masalah cepat panas & selalu hang.. Mereka juga ada buat servis Thermal paste bagi memastikan pengaliran haba laptop korang berfungsi dengan baik & efektik. Boleh siap dalam masa 24jam & boleh di bawa pulang selepas tu.


Kalau laptop korang kotor & berhabuk even tak rosak pun. Nak hantar untuk bersih pun boleh. Yelah.. habuk habuk yang melekat & terkumpul kalau tidak di bersihkan & servis benda tu pun boleh menyebabkan kerosakan lain pada laptop korang juga ok. Contoh habuk habuk terkumpul boleh menyebabkan kerosakkan pada motherboard. Kalau Motherboard rosak.. memang kos nak ganti bukan murah ok!


Kalau skrin retak, pecah atau rosak pun boleh hantar pada FR Laptop service ok! Pendek kata apa je masalah laptop atau komputer korang hantar je la pada mereka. Tahu la dorang nak buat apa nanti. Kita yang tak ada kepakaran ni nak cerita lebih lebih pun macam tak reti kan? So serahkan kepada pakar yang menguruskannya.

Penduduk sekitar Puchong memang ramai suka menggunakan khidmat dari FR Laptop servis ni selain salah satu kedai repair laptop murah KL, harga perkhidmatan yang di kenakan berpatutan & kualiti servis yang baik. Selain tu pekerja mereka yang mengendalikan semua masalah laptop atau komputer yang di hantar adalah di kalangan mereka yang terlatih & berpegalaman dalam bidang IT. Memang kemahiran mereka membaiki tak boleh di pertikaikan lagi.


Selain mempunyai pekerja di kalangan mereka yang terlatih & berpengalaman.. Mereka juga sangat profesional & mesra pelanggan. So, kita nak berurusan pun rasa selesa sikit kan. Biasa la pelanggan kadang2 dia sendiri tak tahu apa masalah yang berlaku pada laptop atau komputer dia.. Saya sendiri jenis seorang yang suka bertanya. Ada jenis peniaga ni yang tak berapa mesra memang rasa tak best & janggal untuk berurusan sebab kita banyak perkara nak tanya tapi kalau layan tak layan so sebagai pengguna mesti ada rasa tak puas hati jugak kan. So di FR Laptop Servis ni.. Insya Allah.. mereka mesra pelanggan.


Nak tahu sesuatu servis tu baik atau tak.. Boleh di nilai dari segi pelanggan. Kalau mereka ramai pelanggan tetap bermakna servis mereka memang bagus & berkualiti. Sama macam FR Laptop servis memang mereka mempunyai ramai pelanggan tetap yang setia memilih mereka untuk mendapatkan perkhidmatan berkaitan servis laptop ni.

Lagipun mereka menyediakan pelbagai servis seperti repair laptop, komputer, format laptop, membaiki skrin, adapter, bateri laptop dan sebagainya. Peralatan dan sparepart yang rosak juga boleh dibaiki dan diganti baru. Apa sahaja masalah laptop yang anda hadapi, FR Laptop Servis mampu membantu dan memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda. Jadi tak pelik la ramai pelanggan memilih perkhidmatan mereka. Semua semua servis ada. A To Z. lengkap!


Yang paling orang suka sebenarnya ada servis mereka cepat. Saya pernah hantar PC untuk di baiki kat satu kedai ni.. Paling cepat seminggu siap.. Tapi dengan FR Servis Laptop dalam masa 24 jam dah boleh siap. So, kalau urgent nak guna.. Memang FR Laptop la menjadi pilihan sebab tak payah tunggu sampai seminggu untuk ambil balik laptop atau komputer yang kita hantar untuk repair.

Fr Laptop Service ni pemiliknya ada orang melayu. Memang 100% milik bumiputera ok! Mereka bermula dari sekecil kecil kedai sehinggalah nama mereka gah di sekitar Puchong & KL. Walaupun dah di kenali & semakin maju mereka masih menjadi kedai repair laptop murah KL yang tetap menawarkan servis terbaik, mesra pelanggan & harga berpatutan.

Bagi yang nak dapatkan servis dari FR Laptop Service ni boleh hubungi mereka di


Telefon / WhatsApp : +60172882349 | Link WhatsApp
Facebook : @FRLaptopService

Alamat : 
508 Jalan Kanan 1 Kg Pandan
Kuala Lumpur, Malaysia 55100

Waktu Operasi : 9.00 Pagi – 9.00 Malam

Buka Waze di Mobile : https://waze.to/lr/hw283ghwh3
Buka Google Maps di Mobile : https://goo.gl/maps/qKcejbkgYiM2

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! JANGAN BIAR KANAK KANAK TIDUR LEWAT! ATASI SEGERA

10/01/2018 09:35:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! JANGAN BIAR KANAK KANAK TIDUR LEWAT! ATASI SEGERA. Bila anak semakin membesar dari bayi melangkah ke alam kanak kanak, memang sesetengah mengalami masalah tidur. Macam anak saya dulu umur dari 1 - 3 tahun pun ada masalah ni. Tapi faktor mak bapak dia jugak dulu suka tidur lewat. Kami kadang2 2 - 3 pagi baru tidur. So shahila pun gamaknya terikut sama la. Tapi rutin tidur mula berubah selepas masuk tadika. Tapi mula2 struggle juga nak ubat timing tidur dia. Macam macam cara la kami buat termasuk la sama sama tidur awal dengan dia. Ada juga juga aroma terapi (Essential Oil Young Living) untuk bagi dia lebih tenang seterusnya boleh tidur awal. Membantu juga la tapi bukan semata mata calit calit terus lena yer. Di ikuti dengan perkara perkara lain seperti tutup lampu. Tutup semua tv gadget.


Alhamdulillah sekarang kami sekeluarga dah tak mengamalkan konsep tidur lewat. Pukul 10 tu kadang2 dah gelap 1 rumah. Budak shahila kalau tak tidur siang pukul 9 pun dah hanyut di buai mimpi. Kalau tidur siang.. Pukul 10 pun dia dah tidur. Tak la lewat sangat. Berbanding dulu.. Matilamak nak kalau 2 - 3 pagi baru tidur kemudian pergi sekolah break time dia bantai lena sampai habis waktu sekolah. Jangan ingat tak pernah jadi. Masa dia di tabika kemas dulu sebelum di tukar ke private kindergarten banyak kali pergi nak ambil dia balik sekolah dia lena.

Sebenarnya tak bagus tau kanak kanak yang selalu tidur lewat. Apa saya baca kanak kanak yang kurang dari 9 jam tidur berisiko mengalami masalah Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Kalau tak tau apa tu ADHD.. masalah hyper. Hyperactive ni bukan aktif biasa tau ia akan menganggu perkembangan seorang kanak kanak. Masalah ni akan menyebabkan kanak kanak mengalami kurang daya tumpuan (focus) terhadap pembelajaran. Selain tu mereka tercenderung untuk bertindak secara hyperactive yang mungkin sesetengah ibu bapa menganggap mereka tidak mengantuk. Tapi benda ni akan menyebabkan mereka susah bangun pagi & bila mula bergerak mereka susah untuk berhenti. Dan seandainya tertidur di waktu tengahari boleh terlajak sehingga senja. Boleh baca kat sini untuk info lanjut : HEALTH MASSA

Sebagai ibu yang pernah melalui situasi anak susah tidur awal & terpaksa lakukan sesuatu bila dia dah mula bersekolah saya amalkan benda ni. Cara saya nak mengubah tabiat tidur anak saya apa saya buat adalah..

1. Siang hari saya pastikan dia tak tidur.
2. Malam hari saya akan gelapkan satu rumah & berbaring dengan dia
3. Jangan ada sebarang bunyi atau cahaya
4. Tepuk tepuk sikit bagi dia rasa tenang & rilex
5. Saya ikhtiar juga dengan Essential Oil Young Living sebab minyak aroma terapi ni pun membantu memberi ketenangan. 

Cara nak guna Young living Essential Oil samada boleh calit2 kat bahagian kening atau boleh guna diffuser (gadget untuk diffuse essential oil) tapi saya tak ada gadget tu. So saya sapu sapu jer. Bukan la kata sapu sapu terus terlentang macam jatuh pengsan kena penampar hulk tu. Bau aroma terapi tu perlahan lahan akan buat dia terlena bila dia lebih tenang. Tapi kena amalkan bukan pakai sehari terus esok sharp pukul 9 mesti tidur. Ni bukan minyak dagu, minyak pengasih ada unsur unsur mistik.. calit calit terus angau, calit2 terus terpukau bagai yer. Produk ni berasaskan tumbuhan semulajadi yang tiada di jampi serapah dengan apa2 unsur mistik mustahil la ada magic sedemikian rupa. Tapi jangan dok campur dalam minuman bagi anak minum macam bagi makan ubat tidur pulak ok! Ia hanya untuk kegunaan luar. Kau jangan nak buat eksperimen sendiri pulak bagi anak kau minum essential oil limah Ooi.. Kang ICU anak kau.. ketuk kepala dengan hammer pun tak guna.


Essential oil untuk terapi tidur ni saya guna cedarwood. Antara essential oil young living yang harga mampu milik la. Tapi lagi bagus blend dengan essential oil lavender. Sebotol mengandungi 15ml tapi bukan kau nak guna macam sembur minyak wangi atau macam kau nak goreng telur mata tu. Guna setitik je pun so memang boleh tahan sehingga 6 bulan juga la. Dia bukan untuk kanak kanak jer.. Boleh guna seisi keluarga. Bagus ada diffuser sebab aromanya memberi ketenangan buat semua yang terhidu katanya hehehehe.

Harga untuk Young Living Essential Oil yang saya sebut tadi

Lavender : RM140
Cedarwood : RM65

Kalau nak beli dengan diffuser sekali boleh beli set starter kit Diffuser yang berharga RM357 secara automatik anda mendapat keahlian secara percuma. So next time nak beli produk young living senang & jimat sebab boleh dapat diskaun sehingga 24%


Tapi kalau beli dengan Agent Young Living ni dia bagi free gift lagi tau. Kalau berminat boleh hubungi (Offer tersebut adalah terhad!! so cepat la rebut peluang ni)

Puan Shareena 
☏call/whatsapp☛ 013 3993407 
✍facebook☛ shareena shaifudeen 

Apapun ia cuma salah satu cara merangsang anak anak untuk tidur awal tapi bukan la semata mata bergantung dengan minyak aroma terapi. Macam saya cakap tadi.. Usaha lain pun kena seiring. Kalau kau calit calit sehari sebotol pun tapi tak ada pratikkan perkara lain untuk membantu anak kau supaya tidur awal pada waktu yang sepatutnya memang tak membantu. Persekitaran tu juga main peranan untuk anak anak kita tidur awal. 

Moral of the story.. apapun tidur awal ni perlu di latih dari peringkat awal. Jangan anggap makin besar dia pandai set timing tidur dia sendiri. Sebab tidur ni pun memberi kesan kepada perkembangan bayi & kanak kanak. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com