KEJAMNYA! SANGGUP MAKAN MEE SEGERA & SOROKKAN DARI ANAK

11/16/2018 10:51:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

KEJAMNYA! SANGGUP MAKAN MEE SEGERA & SOROKKAN DARI ANAK. pepagi kalau dok layan group Masak apa hari ni.. memang berbau bawang jari memasing menaip katanya. Ada je la isu pembawangan akan bangkit di group. pagi tadi ternampak 1 post yang maybe dia post tengah malam semalam kot.

Sumber Google. Sekadar hiasan

Posting tu tunjuk gambar megi (mee segera) siap masak dengan captiop lebih kurang macam ni.. Terpaksa tunggu anak anak tidur dulu nak makan megi. takut anak anak dia pun nak makan megi bersama. Ada parents lain pun akui buat benda yang sama bila nak makan megi.. Tunggu anak anak tak ada atau anak anak tidur dulu. Normally yang ada anak anak masih kecil la buat macam tu. Yang anak anak dah berbulu atas bawah.. takde nya nak sorok sorok bila nak makan megi. Dah besar panjang.. berakal tak kuasa la mak bapak dia nak layan kan. pepandai sendiri la nak makan & pilih makanan macam mana dia nak makan. Ye dak..

Tapi juga la geng2 bawang holand, bawang putih, bawang merah & bawang besar ni komen.. Katanya tak sampai hati nak makan & sorokkan pada anak. Konon apa dia makan.. Anak pun makan bersama. Tak tergamak nak sedap sorang sorang anak di biarkan terliur. Tu dia.. Dia punya ajet ajet mak mak mithali, solehah & bakal ahli sorga katanya.

Allahu.. Kenapa parents sorokkan dari anak anak kecil bila nak makan megi @ mee segera ni. Semua orang tahu mee segera ni bukan makanan yang sihat & bagus untuk perkembangan kanak kanak terutama yang tengah membesar & masih belajar.

Di sebalik kesedapan dan keenakan mee segera yang mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya dimakan dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan.Bayangkan kandungan di dalam bahan perencah mee tersebut mengandungi kadar MSG yang tinggi dan garam yang tinggi. Bahan perisa ini mempunyai pelbagai kesan negatif kepada kesihatan terutama terhadap fungsi buah pinggang. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada MSG mengalami panas dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau sakit kepala yang melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi.

Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung dan kanak-kanak?

Kanak2 yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami masalah penyerapan nutrisi sekiranya dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali seminggu. Pengambilan mee segera yang terlalu kerap bagi ibu mengandung jugaboleh mengakibatkan keguguran atau menganggu proses pertumbuhan janin. Jadi, anda para wanita, cubalah elakkan mengidam mee segera ya.. Cuba gantikan dengan makanan lain yang lebih berkhasiat. - Sumber Portal Rasmi Hospital Lahad Datu -

Kajian di Harvard mendedahkan mi segera boleh merosakkan organ kanak-kanak dan punca penyakit kronik seperti serangan jantung, tekanan darah tinggi dan kencing manis! Jika kanak-kanak makan bahan kimia ini, ia boleh berkumpul di jantung, hati dan buah pinggang lalu merosakkan organ.
Kandungan MSG yang merangkap penambah rasa dalam mi segera juga terbukti boleh mengakibatkan kemerosotan daya ingatan dan otak manusia. - Sumber the asian parent -

Dah faham acik acik bawang & akak akak kepoh semua kenapa ada sesetengah parents nak makan megi sorokkan dari anak anak. Even mee segera ni bukan je tak bagus untuk kanak kanak malah orang dewasa juga at least yang dewasa ni tahu nak limitkan pengambilan makanan makanan macam ni. Budak2 ni kalau dia rasa sedap kalau boleh hari hari dia nak benda tu. Dia tak peduli dah sihat ke tak sihat. Bukan sebab mak bapak sorokkan mee segera sebab saja nak aniaya anak sendiri.

Moral of the story.. Nak membawang jadilah bawang yang bijak pasti anda kelihatan seperti bawang yang high class kekekeke

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI KARI IKAN TANPA SANTAN PALING RINGKAS

11/13/2018 02:54:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI KARI IKAN TANPA SANTAN PALING RINGKAS. Lepas ni maybe blog lekatlekit jadi blog masakan kot.. Dua tiga menja asyik update resepi jer. Blog tu macam tuan tanah jugak.. Ikut mood dia je. Kalau tengah obses dengan something tu yang tu je la banyak jadi sumber bahan untuk menulis. Lagipun blog ni bukan tak pernah share resepi kan sebelum ni.. Tak payah nak pelik sangat la.

Di sebabkan hari ni cheq masak kari ikan tanpa santan ala ala mamak walau tak berapa mamak sangat dan ada pulak yang minta resepi maka harus la kita menunaikan permintaan orang kan. tak baik tau menghampakan harapan orang. Almaklum la depa tengok gambaq kari cheq macam sedap sangat. tak terbayang lagu mana cheq masak kan.

Kalau cheq share resepi satgi hangpa jangan tak caya pulak tau. Resepi memang totally 100% senang nak mati. Sampai budak darjah 6 pun confident boleh masak. takkan hangpa yang dah melepasi remaja lanjut usia tak boleh masak kan? meh lekas kita pi ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit..

Untuk masak kari ikan tanpa santan ni.. Adalah seperti berikut

Bahan Bahan

2 Ekor ikan mabong (Ikan ni ikut suka la nak guna ikan apa)

1/2 paket kecik rempah kari ikan (ni sukatan untuk masak 2 ekor ikan je)

1 Biji bawang besar (normally guna bawang merah. Rumah den takde stok)

2 Ulas bawang putih 

Halba campur (Jangan letak banyak sangat takut rasa kari jadi pahit)

Daun kari

Air asam jawa

6 Biji bendi

1 Biji tomato

minyak masak

Garam

Air

Cara memasak

1. Hiris bawang besar & bawang putih (tapi saya tumbuk sikit bagi pecah2)

2. Panaskan minyak masak dalam kuali tumis bawang besar, bawang putih, halba campur & daun kari sampai naik bau.

3. Masukkan rempah kari. Slow kan api yer kang hangus rempah. Kacau2 sekejab kemudian masukkan sedikit air (jangan banyak air sebab nak masak rempah tu. Agak tak hangus rempah je). Masak rempah sampai pecah minyak.

4. Masukan Ikan sebatikan dengan rempah

5. Masukkan bendi & tambah air untuk jadikan dia berkuah.

6. Dah mendidih masukkan air asam jawa & tomato

7. Masukkan garam secukup rasa.

8. Dah masak tutup api.

Dah siap sekuali kecik kari ikan tanpa santan. Ni masak untuk berdua je makan. Cukup la 2 ekor ikan mabong size besar tu. Ikan pun mahal ye dak? Ikan dah jadi makanan orang ada ada.. So, sekali sekala je makan ikan sudah. 

Tu dia live dari dalam kuali. Ni kalau belum menikah mertua tak teringin buat menantu hidang dalam kuali

Dimakan pulak bersama ulam ulaman, sambal belacan, ikan masin bagai.. Jangan tanya pasai pa.. jarum penimbang pusing tak berhenti. Tu dia.. dia tak toleh kiri kanan dah.. Sedap sedar seperiuk nasik habis. Kerak pun dia korek2 sebab tak mampu menahan nafsu serakah.

Semoga resepi mudah ni memberi manafaat kepada mereka mereka yang memerlukan. Selamat berasap dapur memasing. Kalau sedap jangan lupa bagitau resepi dari blog lekatlekit kalau tak sedap diam diam sudah kekekeke. Kalau suka boleh share. Button share tu ada kat tepi & bawah artikel yer.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI BIHUN GORENG KOSONG PALING MUDAH & SEDAP

11/12/2018 10:30:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI BIHUN GORENG KOSONG PALING MUDAH & SEDAP. Bertemu lagi kita dalam segmen dapur sekangkang kera lekatlekit. Tu dia dok perasan jadi hos rancangan masakan kat blog picisan ni pulak dah. Berangan nak jadi chef selebriti katanya.. Padahal reti masak bihun goreng ja.


Amboi nak berangan sikit pun dah kena cerca. Blog lekatlekit ni memang suka la share resepi simple tapi sedap sebab cheq target bebudak baru nak up & belajar memasak. Yang dah expert depa tak main la google resepi. Resepi semua dalam kepala hotak depa dah. Sebut ja nak makan apa.. ketuk ketang siap ja terhidang atas meja. Bagi yang merangkak baru nak kenal mana satu garam mana satu ajinamoto mana satu herba campur, bunga lawang bagai.. Yang tu la rajin sangat nak google resepi even nak masak nasi pun depa google ok. Apatah lagi nak masak bihun goreng ni.

Sebagai blogger prihatin mai sini hakak nak ajar hangpa lagu mana nak masak bihun goreng paling simple tapi di jamin sedap. Tak payah nak campak segala haiwan laut haiwan darat semua dalam bihun tu.. cukup bubuh bahan2 basic ja pun tetap sedap. Jom la kita tengok bahan bahan nak masak bihun goreng kosong ni.

bahan bahan

Setengah paket bihun ( ni untuk makan 2 -3/4 orang boleh la kot sorang sepinggan)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Serbuk cili
Kicap manis
Kicap masin
Tomato sos
Udang kering
Taugeh
Kucai
Minyak masak

Cara masak

1. Celur / rebus bihun separuh masak (jangan sampai lembut) atau rendamkan dulu beberapa ketika.

2. Tumbuk bawang besar, bawang putih, udang kering tapi tak perlu sampai lumat. Agak hancur tu ok la.

3. Bancuh serbuk cili bersama kicap manis, kicap masin & sos tomato. Buat macam pes.

4. Potong kucai & cuci taugeh

5. Panaskan minyak tumis bahan tumbuk sampai naik bau.

6. Masukan pes & masak sekejab sampai pecah minyak.

7. Masukkan bihun gaul hingga sebati.

8. Masukkan kucai & gaul sehingga kucai sedikit layu.

9. Akhir sekali masukkan taugeh & gaul. Kemudian tutup api.

P/s : jika kurang masin boleh tambah garam. yang ni saya dah tak tambah garam sebab bahan bahan yang di gunakan dah membuatkan bihun goreng ni cukup rasa.

Dah siap bihun goreng kosong hakak hangpa ni. Nak tau udang kering tu salah satu perasa yang memberi kesedapan even hangpa tak masukkan ayam/sotong/udang bla.. bla.. bagai. Memang rasa dia pun dah cukup buat hangpa bertambah 2 3 pinggan bihun. Tak caya try la buat.


Jadi kalau yang mana baru pertama kali nak masak bihun goreng paling penting jangan celur bihun sampai lembut nanti bila goreng hancur lebur lembek bihun hangpa tu. Celur sekejab agak setengah lembut je sudah. Sebab nanti nak goreng dia akan lembutkan bihun tu.

Sekian resepi mudah tapi sedap nak mampus dari hakak. Selamat mencuba.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS SEMASA MEMBELI SEMPENA SALES 11.11.. ANDA MUNGKIN DI TIPU

11/11/2018 12:58:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

AWAS SEMASA MEMBELI SEMPENA SALES 11.11.. ANDA MUNGKIN DI TIPU. Tu dia hari ni kemain kan semua pakat bersantai santai depan enpon/pc/labtob/tablet memasing dok shopping sakan sempena sales besar besaran yang dia adakan di portal membeli belah online sempena 11.11. Sejak semalam peuh news feed fb den dengan update pasal sales 11.11. Den seperti biasa seperti tahun tahun sebelumnya memang tak excited dengan apa2 sales besar besaran ni. Cuma ada la.. draft barang2 yang nak beli kalau murah sempena sales 11.11 ni.

Sumber Google. Sekadar hiasan

Pagi ni try la buka.. kat salah satu website membeli belah terkenal ni.. Mak Aii.. kenapa harga masa sales lagi mahal pulak dari sales? Sales celah mana.. Ok.. bukan jiran dia satu lagi website. Tengok Item item dalam draft (ni perangai den suka add cart tapi beli belum tentu) pun sama. Kalau pun tak mahal harga dia sama je sebelum sales besar besaran. Tapi claim potongan harga dari 50% - 70% tu. dia potong celah mana kalau harga sama je sebelum sales atau lagi mahal dari sebelum sales.

Saya percaya ramai hari ni akan berbelanja sakan.. Sebab mentaliti pembeli ni asal sales murah dia tak survey dah harga sebelum ni macam mana. Time sales macam ni memang ramai seller akan manipulasi harga untuk menampakkan sesuatu barang tu nampak murah & ada potongan harga yang banyak padahal sebenarnya kadang2 tak ada apa2 diskaun malah ada yang markup harga lagi mahal dari sebelum sales sebab depa tau dengan promosi kononnya sales besar besaran pembeli akan percaya harga barang tu jadi murah. Walaupun bukan semua seller di portal membeli belah macam tu tapi percayalah ramai yang macam tu.

Sebagai pengguna penting kita survey.. Cara tu je kita tak mudah di tipu. Memang la nampak urusan jual beli tu sah.. Kau bayar aku hantar barang kau tapi secara halusnya anda di tipu dengan promosi 'Sales' tu. Tetiba masa sales korang bayar harga lebih mahal dari harga biasa. Tak ke rugi. Nak jimat konon beli masa sales.. alih alih.. krik krik je.

Tip dia mudah.. Kalau korang nak tahu barang yang korang nak beli tu betul  betul ada potongan harga yang banyak semasa sales besar besaran di adakan macam hari ni.. Sehari dua sebelum sales bermula survey siap2 barang yang korang nak beli. Add dalam draft atau cart shopping tu. Bila hari sales bermula tengok harga balik dalam draft. Adakah sama atau lebih murah atau lagi mahal. Kalau murah berganda ganda boleh la beli.. kalau harga sama atau lagi mahal.. lupakan je. Sia sia berebut2 nak beli time sales. Time sales ni tahu tahu la ramai yang membeli.. akan jadi masalah penghantaran. Memang lambat.. barang hilang.. bla.. bla... tak berbaloi membeli time sales tapi bayar harga mahal & terpaksa tunggu lebih lama dari hari biasa barang tu untuk di hantar.

 Kesimpulannya.. Korang beli apa hari ni? Semoga tak kena klepet (tipu) dengan seller yang ambil kesempatan dengan perkataan 'sales' yer.. Den memang tak membeli apa2 lepas tengok rega semua tak ada yang murah dari sebelum sales. Sampai hati mainkan hati I macam ni tau hahahhaa

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UBAT KUAT BERDAFTAR SEBAGAI PRODUK KOSMETIK?

11/10/2018 12:35:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

UBAT KUAT BERDAFTAR SEBAGAI PRODUK KOSMETIK? Dulu serius den ni jahil.. Tak faham kategori pendaftaran dengan KKM. asal ada Nombor KKM tu bagi den dah berdaftar, lulus, selamat & boleh la guna. Serius den banyak belajar sekarang ni. Tu dia.. hikmah di sebalik musibah yang datang. Allah tu tak kejam. Dia tahu den ni sejenis seseorang yang suka memberi pendedahan & kesedaran cuma ilmu je belum cukup didada. Sebab tu dia uji den dengan cara macam ni.. Sebab Dia dah tahu.. den akan berusaha belajar tentang perkara yang berkaitan.

Berhenti memberi pendedahan & kesedaran pada pengguna?? Tak terfikir nak buat masa ni cuma den lebih berhati hati dalam mengulas tentang isu isu ni la. Biarlah kita menulis secara general & selamat asalkan ilmu & info yang kita nak bagi tu sampai kepada orang awam. Kurangkan kelantangan.. chill sudah dalam menulis ye dak? Kalau ter laser sekali sekala tu harap maafkan.. Yelah, den manusia nak berubah 100% memang la tak mampu tapi berusaha ubah sikit demi sikit.

Ok berbalik kepada topik.. Bagi yang rajin ikuti isu2 pasal produk mesti terbaca pasal baru2 ni KKM telah menarik balik NOTIFIKASI kepada beberapa jenama produk ubat kuat di pasaran. Ni local produk yer...

Ubat kuat berdaftar sebagai Notifikasi (NOT KKM) ??? NOT KKM bagi yang tak tahu untuk pendaftaran bagi produk kosmetik yang hanya di gunakan luar kulit bagi tujuan/tuntutan kecantikkan & penjagaan diri. Kenapa produk 'Ubat Kuat' berdaftar di bawah produk kosmetik pulak ni? Haru biru unggu kelabu. Ubat kuat ni ada tuntutan untuk kecantikkan jugak ke???

Bukan saja ubat kuat.. Kalau hangpa perati iklan2 produk yang ada tuntutan perubatan contoh paling senang produk balm. Kemain bangga dia tayang NOT KKM konon produk dia lulus KKM. Apa balm hang tu untuk mencantikkan kulit/rambut kuku bagai ke? Bila tengok iklan claim merawat kembung perut la, merawat senak ulu hati la, merawat bla.. bla.. Hoi la seller & founder. Produk yang ada tuntutan perubatan macam tu mana boleh daftar di bawah produk kosmetik. Terang terang dia tak ada tunutan kecantikkan atau penjagaan kulit pun. Semua claim untuk sakit even sakit ringan macam kembung perut, selsema, batuk bla.. bla.. bagai.

Macam tu jugak ubat kuat.. Nak bagi tegang la, tahan lama, besar, mantap.. boleh on sampai subuh bla.. bla.. Bagai celah mana ada tuntutan untuk kecantikkan. Semua tuntutan untuk berjimak je. Memang tak boleh la daftar di bawah produk kosmetik. Selalunya produk macam tu berdaftar sebagai produk kategori ubat Tradisional sebab selalu je claim guna bahan bahan herba semulajadi.

Kenapa pengeluar produk macam ni daftar sebagai NOT KKM? Sebabnya pendaftaran NOT je paling mudah.. kau hantar dokumen yang mengatakan produk kau selamat, produk kau memenuhi kriteria untuk di daftarkan sebagai NOT settle. Sebab NOT cuma pendaftaran bukan kelulusan apa2 dari KKM. Even selamat ke tidak pun KKM tak isytihar melalui pemberian NOT tu. Founder atau pengeluar yang perlu Notify (Isytihar) melalui dokumen yang produk mereka bebas bahan terlarang bagi memastikan permohonan pendaftaran produk mereka di luluskan untuk tujuan pemasaran. Sebab nak pasarkan produk di malaysia wajib berdaftar dengan KKM. Sebab tu banyak berlaku bila ada aduan dari pengguna produk kosmetik yang berdaftar dengan KKM di tarik balik NOT bila kkm ambil sampel & buat ujian lab & di kesan mengandungi bahan terlarang.

Dan di sebabkan itu pengeluar produk yang ada tuntutan perubatan ni depa nak mudah.. depa apply je NOT KKM. Alah.. bukan semua pengguna bijak pun. Asal letak nombor KKM semua pun fikir.. Oo.. lulus KKM.. Produk Lulus KKM selamat la. Dia bukan check dah NOT tu untuk pendaftaran produk apa. Walau sepatutnya produk2 ada tuntutan perubatan atau tuntutan untuk s3ks ni perlu berdaftar sebagai MAL KKM.

Sumber KKM

Nak dapat MAL KKM ni bukan senang cheq Ooi.. KKM akan buat ujian lab memastikan produk tu bebas bahan terlarang, khasiat & bahan di gunakan terbukti berkesan untuk tuntutan yang mereka buat pada produk. Contoh kalau kata produk tu claim boleh membantu melegakan batuk.. So, KKM akan pastikan bahan bahan di gunakan tu memang ada khasiat yang boleh membantu memberi kelegaan kepada masalah batuk. Kalau tak ada bukti setiap tuntutan yang di buat memang tak lulus la permohonan MAL kau.

Tu secara ringkas saya boleh explain untuk memudahkan kita rakyat marhein yang tak berapa educated dalam bidang tersebut untuk faham. Nak faham lagi hangpa pi call atau email je pihak kkm tanya sendiri betoi ka dak apa kami tulis. Kalau salah tolong betulkan untuk kita sama2 belajar.

So, bila seller atau founder claim produk dia konon 'Lulus KKM' & tayang no pendaftaran KKM check dulu. Kalau produk kosmetik macam skincare/makeup/ produk penjagaan diri macam syampo rambut/badan semua tu.. kalau berdaftar sebagai NOT tak ada tuntutan merawat apa2 penyakit kulit atau penyakit dalaman so ok. Kalau produk yang ada tuntutan perubatan tak kira la dia tulis boleh mengecutkan bisul ke hapa.. Tapi berdaftar sebagai NOT KKM.. tu di kira menipu & overclaim. Harus ragui demi keselamatan kita semasa menggunakan produk tersebut.

Dah penat menaip ni.. Kalau hangpa tak paham juga tak tau la.. lenguh jari jemari abang saleh tau membebel kalau satu hapa pun hangpa tak paham.

Moral of the story... Pilihan sebenarnya di tangan kita untuk menyokong pengeluar produk yang mengambil kesempatan menipu kita pengguna yang kurang ilmu untuk meraih kekayaan duniawi atau berhenti support produk2 yang menipu macam ni. Kalau sekecil kecil perkara pun depa boleh tipu macam pendaftaran KKM.. tak mustahil banyak lagi perkara lain depa boleh tipu.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MELAKA 2 LAPISAN

11/08/2018 10:03:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MELAKA 2 LAPISAN. Tu dia... Kalau letak tajuk tak bagi orang pening tak boleh ka? Lagu mana pulak agar agar santan gula melaka 2 lapisan ni? Lapisan ozon ke hapa? Sabar ok.. Sabar itu separuh dari iman..


Alah hangpa ni... Kalau letak tajuk resepi agar agar santan gula melaka je bersepah dah la kat google tu. Buat gimik sikit pun marah katanya. Sememangnya rupa bentuk agar agar santan ni memang nampak 2 layer (2 lapisan) kan? Tapi di sebabkan ada juga yang gagal buat agar agar santan ni jadi 2 lapisan apa salahnya I tulis tajuk macam tu. Sebab kalau salah teknik masak agar agar santan ni memang dia tak jadi 2 layer. Santan dia tak naik ke atas. Jadi takpe.. satgi cheq bagi tips macam mana nak pastikan agar agar santan hangpa jadi 2 layer seperti yang sepatutnya berlaku.

Dah bersedia semua nak masuk dapur memasing? Pastikan gas ada yer.. jabgi tak jadi pulak agar agar santan hangpa. Jom la kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit.

Bahan bahan

1 Paket agar agar kering (yang macam tali panjang tu)
1 Kotak kecil santan
1 Gula melaka sebesar penumbuk
1 Biji telur Ayam
Sedikit garam
Air (lebih kurang 3 cawan)

Cara memasak

☛Masukkan air dalam periuk rebus gula melaka bersama agar agar (Kalau ada daun pandan masukkan sekali)

☛Masukkan sedikit garam

☛Sampai semua dah hancur & sebati.. Boleh nak tapis dulu takut ada benda asing dalam gula melaka tu kan.

☛Kemudian masak balik sehingga mendidih

☛Pecahkan telur & sebatikan bersama santan. Kemudian tuang dalam agar agar tengah mendidih.

☛Biar masak sekejab dalam 2 minit baru padamkan api & letak dalam lotang atau apa2 bekas.

☛Last sekali sejukkan. Kalau tak sejuk macam mana agar agar tu nak beku ye dak??

☛Dah beku tu potong & makan je la.. Tu pun kena bagitau.


Tak nak guna gula melaka pun boleh. Nak buat pandan just blend daun pandan.. tapis & ambil jus dia campur dalam agar. Gantikan dia gula biasa (gula putih) je. Yang lain lain bahan & cara masak dia sama je.

Tips untuk pastikan santan naik keatas & agar agar kita jadi 2 layer seperti yang sepatutnya adalah.. Lepas masukkan santan tu jangan tutup api terus. Biar santan tu masak sekejab lebih kurang 2 - 3 minit. Biar dia mengelegak dalam kuali cuma pantau supaya tak melimpah keluar. Insya Allah bila kita sejukkan nanti santan tu akan naik ke atas & agar agar kita jadi 2 layer cantik lentik elok je kejadiannya.

Jadi mana gegadis & jejaka idaman nak try masak sendiri agar agar santan ni.. Boleh la mencuba resepi mudah yang amat ni kat rumah memasing yer... tak di galakkan mencuba resepi ni di dapur rumah orang.. Bukan apa takut tak jadi malu pulak ye dak?? lebih2 lagi kat rumah bakal mertua. So elakkan dari anda mendapat aib.. Sila la practive kat dapur rumah sendiri dulu. hehehehehe

Sekian saja segmen dari dapur sekangkang kera lekatlekit hari ni. Semoga resepi mudah ni dapat memberi manafaat kepada mereka yang memerlukan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NAK DATANG KL SILA BACA NI DULU OK!

11/06/2018 02:20:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

NAK DATANG KL SILA BACA NI DULU OK! Terasa dah bertahun tak pergi bercuti selain balik kampung je la. Tu pun raya je. Kami sekeluarga ni kalau nak pergi bercuti.. Memang percutian kami tak ada la grand sangat. Mesti yang budget budget jer. Kalau nak kurangkan bajet tu harus la survey awal awal sebelum memulakan perjalanan kan? Kalau dah sampai ke destinasi baru nak walk in & survey memang susah la nak bajet.

Tapi memandangkan takde bajet lagi sekarang ni.. Jenjalan sekitar kuala lumpur & selangor je la. Apa ingat kat sini tak ada tempat tempat best ke nak di lawati & beridah. Banyak ok tempat2 best selain shopping complex & klcc tu. Tak semestinya datang sini untuk shopping je tau. Antara tempat menarik korang yang luar KL/Selangor kalau datang sini macam korang boleh pergi ke tempat tempat contoh Taman burung, Pasar Seni, Muzium negara dan banyak lagi tempat menarik.

Kuala Lumpur

Atau kalau nak keluar dari KL sikit.. Ada tempat best yang tak jauh dari KL. Boleh je merasai suasana alam semulajadi, mandi air sungai di Janda Baik. Sebab perjalanan dari KL nak ke janda baik ni tak la jauh mana. Normally saya kalau pergi picnic kat sana memang balik hari ni.

Kat banting, selangor kalau korang nak ber BBQ, nak naik rakit buluh atau berkhemah ada satu tempat ni Tadom Hill. Pun tak jauh sangat dari KL.

Salah satu aktiviti menarik boleh buat di Tadom Hill. Gambar sumber Google

Datang KL selain nak menikmati percutian dalam suasana kotaraya.. Korang tetap boleh rilex - rilex di tempat yang tak jauh dari KL untuk menikmati keindahan alam semulajadi. So, jalan jalan & bercuti di KL pun tak la membosankan sangat.

Nak makan pun tak payah risau.. Semua ada. Banyak port makan best best kat kl ni. Apa jenis makanan pun senang nak cari katanya. Korang memang boleh jalan jalan sambil makan makan juga.

Masa dok survey survey tempat best kat KL terclik kat website traveloka & Terperasan jab traveloka ada ada benda baru. Dah ada pakej combo. Kuala Lumpur Tour Packages. Pakej perjalanan & hotel sekali. Korang tak caya boleh tengok kat sini ➟ Traveloka


Wah senang la kan.. Book flight terus dengan hotel. Sedangkan elok yang berada di luar kuala lumpur yang berhajat nak jalan jalan kat KL ni book untuk pakej combo ni. Antara keistimewaan pakej combo ni yang saya baca..

Selain pakej ni dalam kategori pakej bajet sebab korang boleh tempah tiket penerbangan & hotel sekali. Kalau yang last minute plan nak bercuti tu.. Korang boleh book on the spot. Bukan tu je korang boleh tukar pakej pelancongan yang di tawarkan oleh traveloka mengikut keselesaan anda.

Antara Idea perjalanan percutian ada di Kuala lumpur yang di sediakan oleh traveloka adalah seperti berikut ;

Idea Perjalanan 1 Hari

☻ Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Ambil keretapi KLIA Express ke KL Sentral. Dari sana, naik teksi ke hotel. Daftar masuk dan berehat.

☻ Destinasi pertama yang di cadangkan ialah KL Bird Park. Di sana, anda boleh melihat spesis burung sambil berjalan jalan di dalam taman yang penuh tumbuhan semulajadi.

☻ Anda boleh ke Masjid Negara. Bangunan ini dikenali sebagai simbol penting negara Islam di Malaysia. Tapi nak masuk ke Masjid negara ada etika berpakaian & kena menutup aurat. Untuk yang non muslim ada di sediakan jubah.

☻ Pada waktu malam, Kalau nak menikmati makanan laut segar boleh ke Jalan Alor untuk.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Idea Perjalanan 2 Hari

☻ Di cadangkan melawat Muzium Negara untuk anda mempelajari perbezaan budaya dan tradisi Malaysia.

☻ Seterusnya, boleh ke Janda Baik untuk menikmati pemandangan alam semulajadi yang menakjubkan di situ. Anda boleh merasai kehidupan & makanan kampung sambil menikmati suasana flora & fauna.

☻ Kembali ke bandar anda boleh melawat KLCC. Boleh menjamu selera makan nasi lemak & bermacam macam lagi aneka makanan. Pada waktu malam juga terdapat air pancut air yang cantik.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Idea 3 Hari Lawatan

☻ Anda boleh sarapan pagi dengan roti canai yang boleh didapati di hampir setiap gerai yang menghidangkan sarapan pagi di bandar.

☻ Kemudian boleh Pasar  Seni sekiranya nak beli cenderahati untuk di bawa pulang.

☻ Anda juga boleh Pergi ke Pavilion, pusat membeli-belah paling berprestij Di Kuala lumpur, untuk membeli-belah.

☻ Pada waktu malam, anda boleh bersiar-siar di sepanjang Jalan Bukit Bintang untuk menikmati kehidupan malam yang penuh dengan kerlipan lampu berwarna warni.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Best kan?? Percutian ada pun dah siap di sediakan oleh traveloka so tak payah nak kelam kabut sangat. Tapi kalau korang dah plan perjalanan percutian korang tak semestinya kena ikut idea perjalanan yang traveloka bagi ni. Tu cuma macam cadangan perjalanan saja. Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal pakej combo baru dari traveloka ni boleh rujuk kat sini ➟ Kuala Lumpur tour packages

Yang saya tahu setakat ni untuk pakej baru ni hanya boleh  didapati di laman web Traveloka dan aplikasi android. IOS belum lagi tapi akan datang nanti ada la tu kot.

Agak bagus pakej combo Kuala Lumpur Tour Packages yang di sediakan traveloka ni.. Sebab salah satu kelebihan dia of course bajet anda lebih jimat & anda dah tak payah nak nak susah susah cari penginapan lepas book tiket flight. Memang di datangkan dalam bentuk pakej combo.. Tiket flight + Penginapan (Hotel) sekali. Jimat masa.. jimat wang & memudahkan perjalanan percutian korang.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HUKUM MAKAN DAGING TUPAI

11/05/2018 12:39:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

HUKUM MAKAN DAGING TUPAI.  Serius wei tak pernah terfikir & tak pernah nak ambil tahu pun sebelum ni pasal daging tupai ni boleh ke tidak di makan. Sebab den rasa kita bukan di zaman darurat.. Tak ada keperluan sampai perlu makan haiwan haiwan macam tupai. Sebab banyak lagi daging haiwan lain yang tak jadi kontroversi untuk di makan & sedap.


Tadi ternampak ada dalam friendlist saya share anak dia makan daging tupai.. Ternampak tu ingat dia silap tulis caption makan tapai jadi tupai ke hapa.. Baca komen2 yang dia reply Yes daging tupai. What?? Daging tupai?? Boleh ke makan.. Tapi den ni tak la terus jatuh huku.. So try google cari info. Yelah nak merujuk terus kepada ahlinya.. Takde pulak contact number kita guna ilmu dari google dulu lah yer..

Kebanyakkan menyatakan daging Tupai halal di makan tapi sebahagian ulama yang kata tidak halal atas alasan haiwan ni ni makan dengan cara menggigit guna taring. Ada juga yang cakap makruh..

Sedutan Video Ustaz Azhar Idrus Hukum Makan Tupai

Kat sini saya tak berani la nak kata halal ke haram ke makruh ke. Di nasihatkan hangpa pi la rujuk kepada ahli ilmuan. merujuk kepada mereka yang berilmu tentangnya.

Tapi kalau saya la.. Selagi rasanya tak darurat & tak memerlukan saya makan haiwan haiwan macam tupai ni.. Memang tidak la nak makan. Yelah.. kita pun tak membesar makan haiwan haiwan macam tu kan.. Rasa macam pelik pulak nak makan. Tapi bagi mereka yang suka makan.. Jangan la kita mencemuh ye dak. Biarlah citarasa masing masing.

Tapi bagus juga kita ambil tahu perkara perkara macam ni... Manatau tersesat dalam hutan. Makanan takde... So, kita tahu juga apa haiwan haiwan yang halal di makan yang ada dalam hutan. At least masa darurat boleh elak makan haiwan yang haram even di boleh kan jika itu je yang ada untuk makan.

Semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada orang lain. Kalau rasa berinfo boleh je share kekekeke

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DRAMA SEDIH BILA DATANG UJIBAKAT RANCANGAN REALITI TV

11/02/2018 10:44:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

DRAMA SEDIH BILA DATANG UJIBAKAT RANCANGAN REALITI TV. Dah bermula sesi.. erkk.. dah lepas sesi ujibakat untuk rancangan realiti nyanyi tv Mentor. Ahad lepas ada di tayangkan sesi ujibakat mentor.. Time ni boleh la nak tengok drama slot akasia ke, Maharajalawak ke atau charlie chaplin.. Macam macam jenis dok mai ujibakat.


Tapi yang paling popular drama sedih la.. Tak kira la ujibakat rancangan apapun benda ni mesti ada & kebanyakkan yang dok buat drama sedih tu ni.. menangis depan juri bagai memang tak dapat pun. Kena reject dari sesi ujibakat lagi. Maybe dengan cara macam tu depa ingat boleh meraih simpati juri untuk ambil depa sebagai peserta la kot padahal.. Depa sedia maklum dalam apapun ujibakat rancangan realiti TV tak ada mana2 peserta ujibakat yang berjaya meraih simpati juri kalau dia memang tak cukup kriteria yang juri tu nak. Sia sia ayaq mata hangpa OOi..

Teringat bekas finalist & juara One In a million Ayu damit. Dia pernah gagal dalam ujibakat Malaysian Idol tapi Ayu ni jenis yang tak putus asa & seorang yang sangat kuat semangat. Dia tak ada pulak buat drama drama sedih keluarga dia susah ke hapa.. Even kena reject untuk Malaysian Idol.. Dia try pulak One In a Million. Rezeki dia dalam One in a million.. Bukan setakat terpilih sebagai peserta malah dia berjaya meraih juara dalam pertandingan tersebut.

Ayu ni masa stage tak banyak pun supporter.. Malah boleh nampak tak ada pun sepanduk nama dia di angkat masa dia buat persembahan cuma masa final boleh nampak ramai dah supporter Ayu. Tapi sikit pun benda tu tak buat dia rasa frust atau putus asa. Dia buktikan.. dia mampu terus bertanding hingga ke final sehingga menjadi juara. Dia pun dari keluarga yang susah.. Tinggal kat rumah atas air di sabah.

Rasanya untuk yang berhajat nak dapat ujibakat untuk rancangan realiti TV tu tolong la.. Tak payah buat drama air mata sangat depan juri. Tak membantu pun untuk hangpa terpilih. Just buat persediaan supaya anda cukup berbakat & anda memenuhi kriteria yang di cari sudah. Cerita cerita sedih ni better pi jumpa novelis mana2.. share cerita kot2 menarik dia boleh tulis cerita hangpa dalam novel. Atau belajar karang cerita sendiri.

Saya memang suka tengok ujibakat dari persembahan bila masuk stage sebab seronok tengok ragam peserta ujibakat yang datang. Macam macam ada... Setakat ni untuk mentor tak nampak ada peserta yang menarik untuk tarik saya menonton. Macam last season ada Usop yang jenis lurus bendul secara tak langsung dia nampak kelakar. So benda tu jadi satu perkara yang attractive untuk orang macam saya nak tengok. So saya follow juga la masa usop terpilih untuk mentor dulu.

Moral of the story.. Drama memang akan akan di mana mana. Hidup kita ni pun macam drama juga kan so tak pelik manusia akan berdrama di mana mana saja. hehehe peace yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com