KECOH PASAL KFC & AYAM GUNTING UNCLE BOB

12/27/2018 12:04:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

KECOH PASAL KFC & AYAM GUNTING UNCLE BOB. Sejak semalam penuh news feed kat facebook den dok cerita pasal KFC. ramai yang tak puas hati.. Terselit celah tu.. Terbaca juga isu Ayam Gunting Uncle Bob.. Pun sama jadi isu yang sedang hangat di perkatakan. Apa kes pulak ni kan.. isu ayam goreng salut tepung tetiba jadi berita hangat di social media. Bukan ke sekarang Ayam je paling murah nak makan kat Malaysia ni.. sebab makanan laut tak kira yang fresh atau yang di keringkan semua dah mahal. Bayangkan 3 ekor ikan kembong sama harga dengan setengah ekor ayam mentah. Tu ikut harga kat kedai runcit rumah den la..


Katanya Hidangan Ayam Goreng KFC & Ayam Gunting Uncle bob dah naik harga yang tahap melampau. Sampai ada yang kata harga dah jadi tak masuk akal. Dikatakan harga set ayam Snack Plate yang sebelum ini berharga RM12.30 naik kepada RM15.30 manakala Dinner Plate dari RM15.60 kepada RM19.60. Ayam Gunting Uncle Bob pulak di katakan dari harga RM5 dah naik ke RM7. Isi ayam makin kurang tepung makin tebal tapi harga makin nanti. Tu menurut dakwaan netizen di sosial media la. Den dah lama tak beli ayam Uncle Bob. KFC tu ada la last makan haritu tu pun husband beli bungkus bawa balik. Tapi jarang sangat nak makan KFC sekarang. Prefer Texas Chicken sekarang ni.. Entahlah saya lebih suka Texas chicken berbanding KFC. KFC ni cepat muak kalau makan..


Maka bagi satu musibah la rokyat malaysia bila harga Ayam goreng terutamanya KFC dah naik harga kan? Almaklum kita dari kecik biasa meraikan apa2 dengan makan KFC. KFC tu seolah olah membesar bersama kita kan? Sama la macam saya.. dulu kalau mak ayah dapat gaji mesti bawak balik KFC selain hari minggu mak akan bawa keluar pergi pekan, jalan jalan & tengok wayang. Weekend selalu arwah ayah tak ikut sebab kerja. Betapa KFC ni terpalit seribu satu kenangan dalam hidup ku katanya. Mau tak mengelabah bila harga hidangan ayam goreng KFC dah naik harga. kekekekeke

Tak cukup dengan isu KFC & Ayam Gunting Uncle bob.. isu kelapa malaysia katanya tak laku terbuang macam tu je sedangkan harga kelapa di pasaran tetap mahal. Yelah.. pelik kenapa kelapa tak laku sedangkan di pasaran memang harga masih mahal. Sebiji kelapa parut RM2.50 uolls.. Kalau tak laku mesti harga dia lagi murah kan? Kalau tak terjual.. turunkan la harga tu dari terbuang macam tu ye dak? Biar untung tak banyak asalkan tak rugi terus... Senang surirumah macam den nak masak. tak payah beli santan kotak kalau kelapa parut tu murah. Sebab harga sebiji kelapa parut sama harga dengan santan kotak Ayam brand 200ml. Yer betul la santan kotak tak fresh santanya.. Tapi sebab murah & banyak kalau nak jimat santan kotak la jadi pilihan.

Apapun barang keperluan memang akan sentiasa naik tak kira la kerajaan mana pun memerintah. Tapi hope harga barang di kawal & peniaga tak boleh sesuka hati la naikkan harga. Kalau dah tahap melampau sangat naiknya.. Kesian kami rokyat marhaen yang berpendapatan rendah ni. Kalau dah semua mahal.. gamaknya nganga depan kipas makan angin je kot. Tu pun nak kena bayar bil elektrik pun mahal juga.

Macam KFC & Ayam Uncle Bob tu adalah pilihan bukan keperluan.. Kalau mahal sangat jangan beli. Padan muka depa! Bila tak laku nanti depa turunkan harga balik baru kita beli. Tapi majoriti rokyat malaysia ni.. jenis bising jer.. Penuh juga KFC.. berbaris juga kat gerai Ayam Uncle Bob tu! Lepas beli viralkan kata mahal la.. tak berbaloi.. bla.. bla..

Moral of the story.. Isu kasut hitam mahal dah lenyap selepas isu harga KFC ni naik kan? kekekekeke

3 comments:

  1. Makan pun sebulan sekali je kepci tu haa, kadang sampai tak tau naik harga erkkk..
    Bukan kata 'kaya' tapi kadang dr persoal benda kita/anak nak makan, byk lagi benda lain yang kita beli beribu-ribu harga (contoh hp), tak pulak memekak huhuhu

    Pelik tang itu jer.. jauh beza benda naik takat rm2-4 dengan beli cash beribu-ribu harganya..atau hutang bayar bulan ratus-ratus harganya..

    Fikirkan..

    ReplyDelete
  2. X suka mkn ayam uncle bob tu. Time kocik mmg parents x biasakan kami mkn kepci. Skrg dah besar ni, ada la jg mkn tp x berapa

    ReplyDelete
  3. ayam pasar malam pun sedap juga...tp pun dah mahal. seketul rm3 sekarang. KFC kena tunggu ada keraian keluarga...baru beli

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com