LAKSA PENANG TERKENAL CAMPUR DARAH BABI

1/23/2019 10:22:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

LAKSA PENANG TERKENAL CAMPUR DARAH BABI. Semalam terbaca satu artikel yang di kongsikan satu page ni pasal.. Kuah laksa yang di campur dengan darah khinzir @ babi bagai menyedapkan rasa. Kedai tu milik bukan muslim & tiada status halal. So, suka hati dianak letak bahan haram bagi umat Islam makan pun Agama dia tak haram pun nak makan. Dia pun tak mention halal kot. Hangpa gigih makan buat apa.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), juga telah memberi maklum balas berhubung perkara ini. JAKIM telah mengesahkan bahawa mereka memang tidak mempunyai sijil Halal.

Tapi tu la yang pelik.. Kebanyakkan orang luar yang datang ke Penang ni.. rata rata suka sangat makan di kedai/gerai non muslim. Aku sampai jadi pelik jugak kadang kadang bila tengok perkongsian di media sosial ataupun rancangan kat tv depa ni main makan jer.. Sebab saya ni dari kecik memang penang tu macam tempat bermain. Selalu mak ayah bawa jenjalan kat sana bila cuti sekolah atau ada bajet lebih. Almaklum la kulim dengan penang tak la jauh mana. Sebagai orang kampung yang bukan kaya raya nak berjalan jauh masa kecik kecik.. Dengan adik beradik yang berderet macam keretapi ni. Penang salah satu destinasi kami sekeluarga berjalan jalan. Tak ada transport naik bas je balik hari. Pergi pagi petang balik la.


Tapi tu.. Tak pernah terfikir atau terdetik sampai la sekarang even dah berhijrah ke negeri orang & dah jarang dapat pergi penang berbanding masa kecik2 & remaja dulu, Nak makan di kedai atau gerai non muslim di penang. Sebab penang masih banyak pilihan makanan yang halal kot. Ada masakan melayu & ada masakan mamak. Kenapa masakan non muslim yang tiada pengiktirafan halal juga hangpa nak makan. Jakun lahai.. Datang penang macam pelancong luar negara. Rembat apa je yang jual. Macam semua makanan tu bebas bahan haram untuk umat Islam.

Nak salahlah peniaga non muslim dalam hal ni pun tak boleh. Hangpa yang nak makan bukan depa paksa hangpa makan. Setakat laksa bersepah orang melayu juai kat penang sana nu.. Yang hang gigih nak makan laksa cina sangat dah kenapa? Awat anak cacing dalam perut tu meronta ronta sangat ka minta makan? Darurat sangat ka sampai tak boleh cari kedai @ gerai muslim kat penang sana nu..

Ni Malaysia kot tak susah pun nak cari makanan halal & kedai/gerai/restoran orang Islam kat memana pun. Dari perlis sampai la ke sabah.. kita semua sudah merdeka! Ops ternyanyi pulak. Acah acah macam pi america pulak hangpa nak main terjah je tempat makan non muslim. Orang pi america pun seboleh bolehnya cari makanan halal atau bawa bekalan makanan kering sendiri. Tak dak nak main serkap.. telan je makanan tak halal apalah sangat setakat penang tu.

Moral of the story.. Bab makanan ni tak perlu la open minded sangat. Tang makan hangpa tak mau support bisnes sesama agama & bangsa tang produk beracun.. Kemain guna alasan nak support perniagaan orang melayu. Tak kira makanan atau produk.. Pilihlah yang selamat, bersih & halal.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com