TEGAR ARTIS PERTAMA INDONESIA KENA SAMAN MEROKOK DI MALAYSIA

1/25/2019 05:00:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

TEGAR ARTIS PERTAMA INDONESIA KENA SAMAN MEROKOK DI MALAYSIA. Sapa masih ingat dengan penyanyi kanak kanak Tegar sekarang dia bukan penyanyi kanak kanak dah.. Dah jadi anak teruna budaknya. Sekarang dah masuk kategori penyanyi remaja. Katanya baru baru ni datang ke Malaysia nak buat persembahan atas jemputan di Pendang kedah sana nu.. Tu dia, orang kedah dapat la tengok penyanyi luar negara secara live kan?


tadi terbaca berita terkini di portal berita MyMetro katanya si budak tegar dah kena kompaun atas kesalahan merokok di kawasan larangan. Rokyat Malaysia semua dah sedia maklum.. Dah di kuatkuasa larangan merokok di seluruh premis makanan.. Kafe tu di kira premis makanan jugak la kan. Kalau dulu boleh.. sekarang ngak boleh lagi ya pak! Kamu ngak baca isu isu semasa negara jiran ya pak?

katanya Pengurus Tegar dia tak tahu sebab Kafe tu dulu nya boleh merokok. Dulu memang la kebanyakkan premis makanan boleh merokok.. So, pengurus dia dari Malaysia seolah olah macam tak puas hati dengan penguatkuasa pulak. Katanya tak boleh bertolak ansur langsung. Sebab terus saman si retis dia. Katanya.. Retis dia retis luar. Dia maybe tak tahu..

PENYANYI remaja dari Indonesia, Tegar Septian yang popular menerusi lagu Aku Yang Dulu, Bukanlah Yang Sekarang menjadi artis luar negara pertama yang didenda kerana merokok di kawasan tidak dibenarkan.
Pengurusnya di Malaysia, Ayob Abd Majid berkata, Tegar, 17, ditahan oleh anggota penguat kuasa Kementerian Kesihatan ketika sedang merokok berhampiran sebuah kafe di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas (LTABL), Pulau Pinang pada Rabu lalu.
“Tegar datang ke Pendang, Kedah bagi memenuhi undangan menjayakan persembahan untuk program Pesta Orkid Dan Flora pada malam Selasa lalu.
“Keesokkannya (Rabu) dia mahu bertolak pulang ke Subang, Jakarta Barat dan sementara menunggu masa perlepasan, dia merokok di luar kawasan (LTABL) situ.
“Dahulunya ia zon dibenarkan merokok tapi rupa-rupanya premis (kafe) itu kini adalah zon larangan merokok menyebabkan Tegar didatangi anggota penguat kuasa yang mengeluarkan saman,” katanya kepada Harian Metro. - Berita penuh baca di ☛ 'Sepatutnya beri Tegar amaran dulu...'


Pak.. Ini pengajaran ya pak. At least tegar sebagai artis luar negara pertama di saman dapat memberi pengajaran kepada artis artis luar yang lain terutama Indonesia supaya tahu di Malaysia sekarang tempat tempat makan dah tak boleh merokok. Apatah lagi di kafe lapangan terbang. Takde nak excuse dengan alasan kau tak tahu bagai.. Ini undang undang yang kena di patuhi & patutnya kau pengurus tahu retis kau tu merokok pesan la awal awal. Bagi den.. Penguatkuasa menjalankan tugas mereka. So takde isu nak salahkan mereka tak bertolak ansur bagai.

Dan kata pengurus retis tersebut nak panjangkan perkara ni kepada peringkat tertinggi iaitu Menteri Kesihatan kerana kecewa langsung tiada budi bicara daripada mereka. Atas alasan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad pernah mengeluarkan kenyataan  yang mengatakan tiada tindakan undang-undang dikenakan selama enam bulan bagi tujuan mendidik masyarakat. Tapi retis dia dah kena saman atas kesalahan merokok di kawasan larangan.. OO.. ye ke? Takpe la pergi la merujuk kenapa retis awak kena saman yer.

Denda yang di kenakan kepada penyanyi remaja tersebut RM300 & katanya agak di luar kemampuan Tegar kerana dia dah tak banyak undangan nyanyian. So sesapa yang nak bantu Tegar boleh la invite dia buat persembahan untuk dia tambah pendapatan. Yelah.. kadang2 artis ni bukan semua kaya raya.. Kita semua tahu background Tegar kan.. Dia bukan berasal dari keluarga kaya. Kesian juga la. Tapi untuk kurangkan bajet.. Kan lagi baik kau tak payah merokok dik! Jangankan kena denda.. Rokok pun tak payah beli.

Moral of the story.. Rokok memang menghabiskan duit.. Bukan je rokok tu mahal malah denda merokok di kawasan larangan pun mahal juga. Jadi renung renungkan.. kekekeke

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com