PRODUK KOSMETIK MENDAPAT KELULUSAN KHAIRUL YOI

3/19/2019 10:35:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

PRODUK KOSMETIK MENDAPAT KELULUSAN KHAIRUL YOI.  Nama khairul Yoi menjadi fenomena di social media kerana kelantangan dia mendedahkan produk produk bahaya yang berleluasa sekarang ni. Memang sangat di geruni ramai pengeluar produk terutama yang produce produk bahaya, beracun, overclaim la. Yang keluarkan produk berkualiti, selamat & cukup kriteria tu mesti happy sebab kalau nasib baik dapat free review dari Khairul Yoi sebab Misi dia adalah mengajak pengguna untuk memilih produk yang selamat.

Saya antara individu yang pernah di kaitkan dengan Khairul yoi padahal den ni Khairul Yoi pun tak pernah jumpa. Cuma saya salah seorang followers dia je sebab kan dia selalu berkongsi info tentang produk produk. So dari situ kita ceduk sikit ilmu dia untuk rujukan. Sebab saya kan blogger yang membuat review produk. Kalau dulu main review sekarang dah ada kesedaran untuk memilih produk produk yang selamat sahaja. Dah tahu apa kriteria perlu ada pada sesuatu produk untuk membuktikan ia selamat di gunakan. Walaupun di  tuduh sebagai individu yang menggunakan identiti Khairul Yoi hanya sebab den kena saman dengan ponder produk tapi hakikatnya.. Saya bukan dia. Sapa masih percaya tu.. Kesian hangpa. Kalau saya Khairul Yoi tak ada nya sampai kena saman juta juta lemon kan?? kalau saya Khairul Yoi tak la struggle nak collect derma bayar kos guaman.

Sekarang ni memang nampak kalau produk yang Khairul Yoi review memang lebih mendapat kepercayaan dari pengguna berbanding dapat Notifikasi KKM. Kita sedia maklum la Notifikasi KKM (NOT KKM) pada produk kosmetik ni bukan jaminan selamat pun. Nak apply NOT tak sesusah kriteria yang Khairul Yoi tetapkan untuk dia review produk hangpa ok! Tak cukup dokumen yang di perlukan & bukti sokongan produk hangpa tu berkualiti & selamat.. Mimpi la dia nak review. Sebab dia bukan buat review berbayar atau buat servis pengiklanan. Dia tetap dengan prinsip dia menyampaikan kesedaran kepada pengguna terutama berkaitan produk kecantikkan ni. Jadi memang tak simply nak dapat review dari Khairul Yoi selain dia juga membuat kerja kerja khidmat masyarakat yang lain. Tak la 100% pasal produk jer.. Isu isu semasa lain pun dia ada bagi khidmat percuma juga.

Semalam terkejut tengok kat Header Group TPOM (The Power Of Makeup) terpampang banner iklan produk korean skincare Beauarti. Yang rasa macam kelakar tu sebab dia siap mention Approved by Khairul Yoi. Allahu.. Besar pengaruh Budak Yoi ni kan sampai orang lebih yakin kalau Yoi yang bagi kelulusan dari KKM. Tapi tak pelik la.. Produk kosmetik di Malaysia ni macam di katakan la.. Apply NOT KKM je dah lepas boleh jual. Lepas tu kalau KKM dapat aduan sesuatu produk yang bernotifikasi dia akan ambil sampel buat labtest kalau di kesan mengandungi bahan terlarang & notifikasi di batalkan lepas tu just denda RM25K di mana denda yang tak buat founder2 tak bertauliah & bertanggungjawab ni serik pun. Sebab depa dah kaya.. Bayar denda, tukar packaging produk & claim sebagai produk baru, apply balik NOT KKM, buat iklan dengan claim formulasi baru then jual balik settle. Kena lagi ulang2 buat benda yang sama sampai Minah & DO mati katanya... rasanya KKM kena naikkan denda RM1juta keatas juga untuk mengawal pengeluaran produk beracun di pasaran.


Sebab tu NOT KKM dah macam tak ada fungsi bagi kebanyakkan pengguna sekarang. Cuma antara kriteria yang di perlukan sebelum menggunakan sesuatu produk kosmetik iatu perlu Bernotifikasi KKM selain yang di titik beratkan adalah, RnD, dermatalogy test, labtest, clinical approval bla.. bla.. yang mana produk produk yang ada kriteria macam ni banyak di jual di drugstore.

Atas sebab sebab macam tu.. Khairul Yoi yang mencetuskan fenomena luar biasa sebagai aktivis anonymous yang paling berpengaruh menjadi kepercayaan kebanyakkan pengguna. Yelah.. Siapa sanggup buat perkara perkara berisiko macam ni. Tak ramai. Den sendiri pun dah kena saman beb! Ni pun struggle cari dana  nak habiskan kes den. So sesapa yang nak membantu boleh rujuk posting di bawah yer...


Walaupun bahasa Khairul Yoi menjadi pertikaian tapi posting dia la paling sampai kepada masyarakat & kesedaran yang di sampaikan pendek kata memang banyak menyedarkan pengguna tentang produk produk beracun & bahaya di pasaran. Banyak pengakuan pengguna yang mendapat petunjuk & hidayah selepas follow Khairul Yoi & berhijrah menggunakan produk yang selamat. Tu tak termasuk seller produk yang berhenti dari terus menjual produk2 berisiko kepada pengguna. Yelah dulu depa pun tak tahu sebab kurang pendedahan.. Bila dah tahu yang mana ada rasa tanggungjawab tu of course la tak sanggup lagi nak teruskan, ye dak. Ia berkaitan dengan soal halal, haram & keberkatan rezeki yang kita dapat juga.

Apapun.. Yang baik kita ambil sebagai panduan, yang buruk jadikan sempadan. Bahasa Khairul Yoi memang lantang, kejam & keras so kalau rasa tak boleh terima just ambil input & info yang dia sampaikan. Ilmu ni.. jangan tengok siapa yang menyampaikan tapi apa yang di sampaikan. Simple.

Moral of the story.. Nampaknya Khairul Yoi kena ada satu cop mohor.. Untuk Approve lagi banyak produk produk lepas hahahahaha. Just Joke!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TENTERA BAWANG MALAYSIA DENGAN TAGLINE 'MAK KAU HIJAU' MAKIN DI KENALI HINGGA LUAR NEGARA

3/18/2019 11:17:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

TENTERA BAWANG MALAYSIA DENGAN TAGLINE 'MAK KAU HIJAU' MAKIN DI KENALI HINGGA LUAR NEGARA. Hari ni kita up cerita tak berilmiah & santai santai sikit yer.. Bukan apa kalau serius manjang pun hidup macam tak ada warna warninya. Kadang kadang kita kena release tension dengan baca kisah kisah santai. Terutama orang macam den ni kan.. Kanan kiri penuh masalah.. Dengan tengah sarat mengandung tinggal tak berapa bulan lagi je nak bersalin. Nak control emosi tu bukan mudah. Apa yang saya boleh buat.. sesekali layan je cerita cerita yang boleh buat kita senyum & ketawa. Salah satu cara saya mengawal tekanan yang saya sedang hadapi sekarang. Sebab tak nak la sampai effect kandungan kan..

Semua orang tahu  & rasanya 1 dunia tahu tentang kejadian pembunuhan kejam yang berlaku di Masjid Christchurch, New Zealand ketika solat Jumaat. Di tembak oleh seorang penganas yang membenci pendatang asing  beragama Islam yang menetap di New Zealand.

Baru baru ni akibat mengeluarkan kenyataan tidak sensitif terhadap kejadian yang berlaku Senator Fraser Anning di baling telur oleh seorang remaja 17 tahun. Apa lagi Viral seluruh alam maya. Maka petition pun di buka untuk menyingkirkan Senator Fraser Anning.. Apa lagi berpusu pusu skuad bawang Malaysia angkat keyboard pergi berjuang..

Dont play play dengan Onion Army From Malaysia katanya.. Mat saleh pun angkat bendera putih. Depa punya peluru.. Habis keluar Mak kau hijau! Sampai jadi fenomena 'Your Mother Is Green' katanya. Terbaca screenshot yang menjadi viral komen dari salah seorang mat saleh pasal ni.. Nak tergelak pun ada. Bukan la nak jadikan Isu pembunuhan kejam ni sebagai bahan jenaka.. Jangan salah faham yer. Yang lawak tu pengamal social media Dari malaysia ni.. Depa kalau mula angkat keyboard.. Boleh down sesuatu page. Sebelum ni Israel dah kena..


Tu kuasa skuad bawang malaysia ok.. Tak kira apapun isu memang skuad bawang la main peranan paling penting. Alah.. dok kata orang geng bawang kadang kadang kita sendiri sebahagian daripadanya.

Apapun.. Salam takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat dalam pembunuhan beramai ramai di Masjid Christchurch, New Zealand. Semoga semua yang terkorban menjadi Syahid. Apa yang berlaku menunjukkan ketakutan sesuatu puak kepada orang orang Islam sebenarnya. Sama sama kita mohon pertolongan & perlindungan dari Allah..

Moral Of the story.. Ramai mengecam tindakkan penganas yang menyerang masjid ketika solat Jumaat.. Kita marah orang bukan Islam bunuh orang Islam tapi cuma kita renung renungkan balik.. Kita membunuh sesama saudara seislam secara halus kita tak rasa kejam pulak. Contoh paling senang.. Yang menjual produk berisiko & beracun.. memudaratkan kesihatan pengguna. Ada yang sampai mati effect dari mengambil produk beracun yang di keluarkan oleh orang Islam sendiri.. Tak rasa berdosa ke? Tanya jer... jangan marah!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KES SAMAN FOUNDER VS BLOGGER MASIH BELUM BERAKHIR

3/15/2019 10:02:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

KES SAMAN FOUNDER VS BLOGGER MASIH BELUM BERAKHIR. Sesungguhnya saya masih berpegang dengan kepercayaan.. Allah takkan menguji seseorang itu apa yang di luar kemampuannya. Jadi saya akan teruskan usaha mencari jalan penyelesaian terhadap kes mahkamah saya ni. Putus asa? Belum lagi.. Selagi bernyawa selagi tu peluang sentiasa ada.

Selepas keputusan mahkamah keluar macam macam spekulasi & tuduhan saya terima. Ada yang mempertikaikan kenapa saya tak terima tawaran penyelesaian di luar mahkamah semasa perbicaraan sedang berlangsung? Ada yang dengan yakin cari gali artikel saya berkaitan penulisan saya tentang produk tersebut & menuduh dengan yakin bahawa artikel tu menyebabkan saya kalah 3 posting di mahkamah sedangkan artikel itu tidak termasuk dalam perbicaraan & bukan artikel tersebut yang menyebabkan saya kalah di mahkamah.

Soalan pertama kenapa saya tidak terima tawaran penyelesaian luar mahkamah semasa perbicaraan sedang berlangsung?

1. Saya adalah penerima sumbangan yang mewakili ramai pengguna & netizen yang nak saya terus fight & membela nasib mereka. Jadi mereka menyumbang untuk saya harap saya teruskan kes ni sampai habis. Itu tujuan mereka memberi sumbangan selain untuk meringankan beban yang saya tanggung.

2.  Semasa perbicaraan dah berlangsung.. Saya dah bayar berpuluh ribu kepada firma guaman yang mewakili saya. Adalah sangat tidak adil.. saya terima tawaran penyelesaian & mengaku bersalah sedangkan perbicaraan masih berlangsung ketika itu & belum terbukti saya bersalah. Kos saya keluarkan akan lebur & usaha saya selama ni akan jadi sia sia. Sumbangan yang saya terima dari pengguna & netizen juga jadi membazir. Sumbangan adalah amanah besar yang perlu saya pegang & gunakan sebaik mungkin bagi tujuan yang saya minta.

3. Andai ada tawaran penyelesaian luar mahkamah semasa saya tak mampu nak ambil lawyer & tiada bantuan dari mana2 pihak masa mula mula dulu.. Berbaloi saya terima. Waktu tu saya hampir hampir kalah tanpa perbicaraan & hampir hampir di mufliskan sebanyak RM3juta kerana tidak mampu mengambil peguam & hadir ke mahkamah atas faktor lokasi yang jauh dari tempat tinggal saya iatu di Kota bahru kelantan sedangkan saya di selangor.  Tapi waktu tu tiada tawaran penyelesaian pada saya. Tawaran hanya di beri selepas saya berjaya dapatkan lawyer yang sanggup mewakili saya yang pada waktu itu tiada kewangan yang cukup. Selepas dapat lawyer baru saya buat kutipan sumbangan.

Jadi.. saya teruskan juga walau di tawarkan penyelesaian luar mahkamah. Memikirkan yang saya bayar lawyer dengan duit sumbangan dari mereka yang mahu saya teruskan perbicaraan di mahkamah bukan nak saya tarik diri bila dah sampai peringkat perbicaraan. Jumlah bukan sedikit. Amanah mereka saya jaga & harapan mereka saya bawa sehingga selesai. Mereka tidak salahkan saya walau saya tak mampu menang secara keseluruhan tapi penulisan saya terhadap produk tersebut kebanyakkan berpandukan fakta yang sahih & benar. Saya dah buktikan di mahkamah. Itu sudah cukup bagi mereka. Saya dah membuktikan apa yang saya tulis bukan semuanya fitnah.

Saya tidak boleh menjelaskan apa2 sepanjang kes sedang berlangsung sebab saya terikat dengan injuksi iatu satu perintah mahkamah yang di failkan oleh pihak plantif menghalang saya update sebarang perkara melibatkan kes saman saya dengan mereka. Waktu tu untuk melawan & membatalkan injuksi terhadap saya.. saya tak cukup kewangan. Terpaksa saya terima & ikut sahaja injuksi. Semua orang tahu kekangan saya adalah masalah kewangan. Apa saja yang boleh menjimatkan kos waktu tu saya terpaksa akur & terima.

Istilah kalah.. Yer saya kalah 3 posting dari 11 Pertuduhan fitnah yang di failkan kepada saya. Secara jujur artikel & posting saya banyak menulis tentang produk tersebut bukan kebanyakkan menjurus kepada founder produk tersebut cuma penulisan saya tidak formal & lantang jadi ada ayat ayat sarcasm yang keras menyebabkan saya kalah di mahkamah. Lagi 8 artikel/posting saya berkaitan produk tersebut berjaya dalam pembelaan Justifikasi atau mudah faham saya memang secara majoriti (8 artikel) di mahkamah & kalah kepada 3 posting yang mahkamah sifatkan sebagai fitnah.

Antara statement yang saya kalah adalah. 
1. Menulis produk tati sebagai timbang kilo 
2. Menulis statement ""hope pengasas produk ni please hentikan jualan.. jangan makan hasil merosakkan kulit orang lepas tu pi mekah buat umrah. tak baik ok! " 
Boleh merujuk kepada posting ni untuk keputusan mahkamah : https://www.facebook.com/suria.lekatlekit/posts/2726154484065163

Walaupun menang majoriti.. sebagai pihak yang di saman sememangnya pihak plantif (Yang menyaman) boleh memfailkan tuntutan gantirugi kepada saya terhadap 3 posting yang saya kalah tu. Cuma yang akan putuskan berapa perlu saya bayar adalah mahkamah.

Pada 20 febuari 2019.. mahkamah memberi peluang kepada pihak plantif untuk membuat tawaran penyelesaian tanpa melalui bicara tafsiran di mahkamah tapi pihak plantif menuntut jumlah pampasan seperti di dalam saman & atas nasihat peguam saya.. Perlu teruskan bicara tafsiran kerana tuntutan mereka memang tidak logik sama sekali.

Mahkamah menetapkan 20 march 2019 sebagai tarikh mula perbicaraan tafsiran tuntutan pampasan gantirugi. Untuk meneruskan bicara tafsiran ni memang saya perlu membayar kos guaman untuk terus di wakili peguam. Boleh rujuk Quotation di bawah



Saya memang tak mampu untuk sediakan kos sebanyak tu.. Jadi andai anda masih percaya & menyokong perjuangan saya bantulah saya melalui 2 cara ni..

Bagi menyediakan bayaran untuk menjalani bicara tafsiran.. Saya membuka peluang anda membantu dengan mengambil slot review di blog saya

Atau ingin menyumbang tak kira RM1, RM5 atau RM10 atau berapa sahaja bergantung pada keikhlasan anda.. boleh salurkan ke 


Maybank account

514392522914

Nursuria

Selain itu saya harap ramai terus share entri ni & posting di FB untuk misi mencari dana kedua saya untuk mencukupkan kos bagi membayar kos guaman bicara tafsiran. Sekurang kurangnya sekarang (bulan ni march 2019) saya perlu bayar dulu RM2K untuk membolehkan saya meneruskan bicara tafsiran ni. Anggaran masa untuk bicara tafsiran ni antara 6 - 9 bulan untuk selesai.


Sebagai manusia saya cuma mampu berusaha selebihnya hanya doa & tawakal kepada Allah. Saya yakin perjalanannya dah tertulis & Allah akan bagi apa yang terbaik untuk saya walau mungkin yang terbaik itu sangat pahit pada awalnya. Saya mohon doa dari semua semoga di permudahkan segalanya.. Di turunkan bantuan yang maha hebat. Semoga saya dapat melahirkan cahaya mata kedua (lebih kurang 7 minggu lagi) dengan selamat & sihat walau masih di himpit dengan masalah berkaitan kes saman ni.

Terima kasih atas bantuan & sokongan semua. Sesungguhnya ia juga menjadi sumber kekuatan saya untuk teruskan usaha ni & terus memberi kesedaran pada orang awam tentang produk produk bahaya yang bersepah di jual secara online. Tiada apa yang perlu di kesalkan.. Cuma apa yang salah saya perbaiki & yang baik untuk kepentingan masyarakat saya teruskan. Kenapa takut untuk buat sesuatu yang memberi kebaikkan kepada orang lain??? Perjuangan & prinsip kita mungkin berbeza tapi setiap manusia ada amanah & tanggungjawab mereka.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MAE MAYBANK TAK PATUH SYARIAH? MEH BACA DULU YER

3/10/2019 10:35:00 AM Suria Lekatlekit 4 Comments

MAE MAYBANK TAK PATUH SYARIAH? MEH BACA DULU YER. Sekarang tengah viral Aplikasi MAE dari maybank2u application ni. Alah.. Dia sama je macam E-Wallet juga cuma MAE ni boleh kumpul earning dengan bermain game yang di sediakan. Terjebak juga register MAE ni tapi haram tak ada earning dok tunggu nak loading games tak lepas jer..


Bagi yang nak try MAE ni boleh install Aplikasi Maybank dekat enpon memasing. Tapi kena ada account maybank la. Takde macam mana nak register MAE ni. Lepas tu Follow tutorial kat bawah

1) download MAE kat Maybank2u
2) main game ni, untuk first timer, masukkan referral code "nba08283" untuk berpeluang main game
3) jangan tekan bom. Tekan duit dan diamond sahaja
4) share referral code korang untuk dapat chance main lagi
5) reward korang boleh ditunaikan.

Sumber : Khairul Yoi

Tapi tadi terbaca pulak perkongsian dari Afyan Mat Rawi pasal Aplikasi MAE ni.. Mula mula cuak juga bila baca tajuk kan? Tapi tu la kita ta boleh nak judge sesuatu dari tajuk kena baca sampai ke titik noktah terakhir baru boleh buat kesimpulan & keputusan.

Untuk artikel penuh boleh baca di : MAE: Patuh Syariah atau Tidak?
Kesimpulannya 
Kita tunggu kata putus dari Maybank Islamic terlebih dahulu sebelum membuat tindakan selanjutnya.

Jika ia tidak patuh syariah, wang yang ada itu kita salurkan kepada Baitul Mal dan tutup akaun. Tapi jika ia tidak ada isu syariah, kita main sampai lebam.
Panjangkan perkara ini kepada rakan-rakan lain supaya kita semua berhati-hati.

Afyan Mat Rawi
INFAQ Consultancy
Semoga dengan penjelasan dari saudara Afyan Mat Rawi ni kita boleh membuat penilaian & keputusan. Tiada paksaan atau halangan. Semua berbalik kepada diri sendiri. Saya sebagai blogger cuma memanjangkan sahaja perkara ni tiada niat menjatuhkan atau merosakkan reputasi mana mana pihak atau organisasi. 

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA UNTUK DAPATKAN SEMULA SUNTIKAN IMUNISASI (VAKSIN) YANG TIDAK DI AMBIL SEJAK BAYI

3/08/2019 10:24:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

CARA UNTUK DAPATKAN SEMULA SUNTIKAN IMUNISASI (VAKSIN) YANG TIDAK DI AMBIL SEJAK BAYI. Isu vaksin sekarang tengah hangat di perdebatkan. Yang pro vaksin terus menyampaikan kesedaran betapa pentingnya vaksin kepada bayi, kanak kanak & orang dewasa. Yang antivaksin macam biasa la..mencari hujah & fakta tanpa kajian membuktikan keburukkan vaksin. Sebab aktivis medic yang terdiri di kalangan mereka yang dari bidang kesihatan tidak putus asa menyampaikan kesedaran keperluan vaksin.. Alhamdulillah ramai dah mula buka hati & minda menerima vaksin.

Tapi tu la.. ada yang dah terlepas lama sangat. Dari baby tak pernah vaksin sampai besar dah tak tahu macam mana nak catch up balik Imunisasi suntikan vaksin yang terlepas tu. Perlu ke ambil semua imunisasi yang terlepas sejak bayi atau mengikut keperluan sahaja??

Saya ada tanyakan hal ni kat facebook.. ada beberapa beberap doktor respond so boleh la saya kongsikan bagaimana cara untuk mengambil semula imunisasi yang terlepas sejak bayi tu.

Contohnya anak anda dah terlepas suntikan imunisasi dari bayi sampai umur dah 10 - 11 tahun atau lebih. Atau anda sendiri yang mak bapak anda tidak vaksinkan sejak bayi. Manalah tau hangpa salah seorang anak anak kepada golongan antivaksin.. Masa kecik hangpa tak ada pilihan samada memilih di vaksinkan atau tidak. Semua keputusan mak bapak yang buat tapi bila dah sampai umur 18 tahun hangpa sedar vaksin sangat penting untuk mencegah penularan wabak penyakit yang boleh di cegah melalui suntikan vaksin. So.. hangpa ada niat nak vaksinkan diri sendiri tapi sebab dari lahir sampai dah akil baligh memang tak pernah vaksin jadi tak tau nak mulakan macam mana..

Jangan pening pening kepala atau kecewa sangat. Biar pun terlambat tapi masih ada cara korang nak ambil vaksin tu..

Caranya pergi ke klinik kesihatan nanti doktor bagi jadual suntikan imunisasi yang anda tertinggal & di perlukan mengikut keperluan umur anda masa tu. Tak semestinya korang akan di beri semua suntikan imunisasi yang korang terlepas sejak lahir. Nanti doktor buat check up tengok apa yang perlu di beri untuk anda.

Boleh Follow poster ni cara dapatkan semula suntikan imunisasi anak anda yang tertinggal

Saya dulu pun terlewat 3 bulan untuk suntikan imunisasi untuk anak pertama sebab saya tak tahu kena pergi laporkan kat klinik. Sebab confuse dengan appointment hospital. Ingat semua refer hospital jer.. Mujur la lewat 3 bulan.. sempat catch up yang mana tertinggal. Tak banyak yang tertinggal sangat yelah baru 3 bulan kan?

Tapi bagi anda yang terlepas sampai bertahun tahun suntikan imunisasi untuk anak anak.. Boleh je pergi ke klinik cakap nak ambil imunisasi anak anda yang terlepas. Nanti doktor susun jadual baru untuk suntikan imunisasi tu.

Penting tau ambil suntikan vaksin ni.. Untuk mengelakkan anak anak anda dari dapat penyakit yang dapat di cegah dengan vaksin contoh yang tengah viral sekarang difteria. Bagi yang tak tahu apa tu penyakit Difteria.. sedikit pengenalan tentang difteria

Difteria adalah jangkitan akut yang menjejaskan sistem pernafasan. Wabak difteria berlaku di Rusia, Ukraine, Mongolia dan Ecuador pada tahun 90-an. Ia jarang berlaku di negara perindustrian kerana pemberian vaksin DPT telah dilaksanakan. 
Penyakit difteria meningkat semasa musim sejuk di kawasan yang beriklim sederhana dan melibatkan kanak-kanak berumur di bawah 15 tahun yang belum mendapat imunisasi. 
Penyakit ini dikesan di kalangan orang dewasa di kawasan yang tidak mendapat imunisasi.
Jangkitan adalah teruk dan boleh mengancam nyawa. Komplikasi adalah sepanjang hayat bagi individu yang tidak mendapat imunisasi secukupnya. Risiko meningkat di kawasan yang sesak dan mempunyai tahap sosioekonomi yang rendah.
Sumber : Portal MyHealth

Tu salah satu penyakit yang di boleh di cegah melalui suntikan vaksin. Baru baru ni dah ada kematian di kalangan kanak kanak kat malaysia akibat Difteria. Yer.. kanak kanak tu tidak mengambil suntikan vaksin. Tak tau la mak bapak dia antivaksin ke apa.. Tapi laporan kesihatan menyatakan kanak kanak tersebut memang tak ambil suntikan vaksin.

Kanak kanak yang tidak di vaksinkan kalau kena difteria & bergaul dengan anak anak kita yang dah lengkap vaksin pun benda tu merisikokan juga kanak kanak yang di vaksin. Sebab boleh berjangkit cuma yang vaksin ni kalau di jangkiti risiko maut tu kurang la sikit & boleh di rawat berbanding yang tidak di vaksinkan risiko maut adalah sangat tinggi. Yer.. ajal maut Allah yang tentukan.. Tapi Allah pun tak suruh kita hanya duduk tadah tangan & redha.. suruh kita usaha mencegah. Kalau dah usaha.. berlaku juga baru la boleh redha.

Sekarang ni kat Malaysia pun banyak pihak tampil memberi kesedaran tentang kepentingan vaksin & cuba membetulkan salah faham & fitnah terhadap vaksin yang dibuat segelintir golongan antivaksin ni. Pada anda.. Jangan percaya pada mereka yang tiada tauliah dalam sesuatu bidang & hanya merujuk dari pembacaan di internet kemudian mengambil fakta yang tiada kajian atau bukti sahih untuk menghasut orang awam. Jangan merisiko diri sendiri & zuriat anda.

Moral of the story.. Anak adalah amanah Allah untuk kita. Nak beranak pun bukan macam kentut. Perlu melalui proses mengandung 9 bulan, hadap alahan bagai.. Lepas tu nak beranak pun tak ada sambil gelak gelak anak tu meluncur laju tanpa ada rasa sakit. So, jagalah sebaik mungkin. Vaksinkan anak anda untuk mencegah penyakit merbahaya. 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH DI SEBALIK KEMATIAN BUDAK 3 TAHUN YANG DI TEMUI DI HUTAN GUNUNG RAYA, LANGKAWI

3/07/2019 10:06:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

KISAH DI SEBALIK KEMATIAN BUDAK 3 TAHUN YANG DI TEMUI DI HUTAN GUNUNG RAYA, LANGKAWI. Tu dia.. tetiba pagi ni nak tulis kronologi kes kematian seoarang anak kecil yang minggu ni mengemparkan para bawang rangers di media sosial. Maka boleh la kita baca macam macam komen simpati, marah, geram & macam macam emosi la yang di luahkan melalui penulisan di media sosial.

Anak Syurga Nur Aisyah Aleya. Tidur lah nak.. Tiada kesakitan lagi. Bermainlah kamu di taman syurga

So far seperti bawang bawang lain.. Eden pun ikuti juga kes ni. Dari dia di laporkan hilang & gerakkan mencari sampai la mayat di temui di ikuti dengan macam macam pendedahan. Mula2 di katakan di larikan pengasuh.. lepas tu dah dapat tangkap orang yang di dakwa menjaga budak tu baru tahu bahawa kanak kanak tersebut telah meninggal dunia. Menurut pengasuh dia.. Konon budak tu di serang penyakit sawan ketika di mandikan.. lepas tu meninggal. Sebab panik dia pergi buang mayat budak tu dalam hutan di gunung raya langkawi. Selepas tu suspek melarikan diri ke lembah kelang bersama keluarganya.

Selepas tertangkap suspek.. Baru si ibu kanak kanak tersebut buka cerita. Katanya anak dia tak pernah ada penyakit sawan. Pengasuh anak dia tu sebenarnya boyfriend mak budak tu merangkap suami kepada perempuan lain. Si suami ni bawa balik skandal tinggal serumah dengan bini dia tapi dia tak bagitau la bini dia tu skandal dia.. Dia bagitau kawan. Sebab suami dia dah biasa bawa balik perempuan & bagi tumpang.. So bini ni tak syak la apa apa. Sampai la kantoi bahawa mereka sebenarnya pasangan kekasih gelap. Apa lagi si bini halau la skandal laki dia tu dari rumah.. Yang agak bodoh perempuan tu keluar rumah boyfriend dia.. tak bawa anak sekali. Allahu dah kenapa pun tak tau.

Menurut cerita si ibu kanak kanak malang tersebut.. Boyfriend dia memang panas baran & suka pukul anak dia. Mak Aii.. Dah tau laki tu suka pukul anak kau berani kau tinggalkan anak kau kat dia untuk di jaga. Laki tu juga tak bekerja. Bila dia datang semula seminggu selepas tu untuk ambil anak dia.. Pasangan suami isteri tu cakap anak dia dah di serahkan kepada orang yang tidak di kenali untuk di jaga tapi sebelum tu katanya anak kepada pasangan suami isteri tu pernah bagitau yang kanak kanak malang tersebut dah mati. Dia dah mula syak berlaku sesuatu tak baik kepada anak dia. Pasangan suami isteri tu katanya pujuk perempuan ni untuk balik tinggal dengan mereka. Tapi sebab dia rasa mereka tak jujur & tak nak bagitahu kat mana anak dia.. Dia tolak permintaan mereka.

Si ibu membuat laporan polis & gerakkan mencari anak dia & suspek (pengasuh) barulah terbongkar segalanya dan akhirnya mayat kanak kanak malang itu di temui dalam hutan gunung raya yang di sumbat dalam beg. Mayat pun dah tak sempurna di percayai di makan binatang buas. Hanya cebisan rambut & tengkorak ditemui dalam kawasan gaung yang curam iaitu kira-kira 30 meter dari jalan raya yang menghala ke puncak Gunung Raya. . Tapi kes masih dalam siasatan di bawah Seksyen 48(2) Akta Kanak-Kanak

Masih tak tahu punca kematian tapi nampak kalau betul budak tu meninggal dunia kerana sakit yang tiada unsur pembunuhan takkan mayat dia nak di campak dalam hutan dengan alasan panik kan.. Mesti ada something wrong somewhere. Kat situ dari awal netizen mula curiga dengan kenyataan awal dari suspek. Yelah.. secara logik kalau kau tak salah buat apa kau nak takut kan?

Apa yang kita boleh ambil pengajaran dalam kes ni.. Pantun melayu ada menyebut..

Anak udang udang juga,
mana sama anak tenggiri,
anak orang.. orang juga,
Mana sama anak sendiri.

Kat situ memberitahu segalanya.. Mereka boleh jaga anak mereka dengan baik tapi bila anak orang di bawah jagaan mereka berlaku kekejaman yang kita sebagai manusia tak boleh nak terima. Cuma tak faham kenapa si ibu masih percaya untuk meninggalkan anak dia di bawah jagaan orang macam tu walau dia nampak sendiri sebelum ni anak dia selalu kena pukul dengan lelaki tu. Tak tahu apa masalah sebenarnya dia.. Tapi bila dah jadi kes macam ni tak guna dah nak menangis atau menyesal.

Moral of the story.. Sudah sudah la mengecam tindakkan si ibu yang meninggalkan anak dia bawah jagaan manusia bertopengkan syaiton nirrojim. Mungkin dia ada alasan lain walau memang saya sendiri rasa geram je tapi ambil pengajaran jangan skandal dengan laki orang lebih lebih lagi laki tu panas baran. Peace!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI PALING MUDAH UNTUK BUAT TAUFUFAH

3/05/2019 02:32:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI PALING MUDAH UNTUK BUAT TAUFUFAH. Amboi ramai betul kan peminat Taufufah di kalangan orang orang melayu even tak silap Taufufah ni sejenis dessert @ manisan kaum cina tapi biasa la Ini Malaysia ma.. Berbilang kaum. Dah tak ada istilah melayu makan masakan melayu, cina makan masakan cina atau india makan masakan india. Selagi ia halal & bahan bahan di gunakan halal... Semua bangsa & agama boleh makan.

Bila saya upload gambar My Homemade Taufufah @ Taufufa ramai juga tanya macam mana nak buat. Macam kagum sangat kan lekatlekit boleh buat sendiri taufufa padahal.. Den pun belajar dari video kat youtube. Ada cara mudah nak buat Taufufa sendiri. Memang tak sesusah macam kita gambarkan. Kalau nak tahu macam mana moh ler kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit.

Bahan bahan yang di gunakan untuk sediakan taufufah ni pun tak banyak..

1. Agar agar tali atau serbuk agar pun boleh je. Janji agar agar

2. 1 Kotak air kacang soya. (saya guna 1 kotak kecik sebab nak buat dalam 2 mangkuk biasa orang jual tu)

3. Gula merah

Dah 3 bahan tu dah cukup. Tak banyak pun kan.

Cara nak sediakan dia Taufufa

1. Didihkan air masukkan agar agar masak sehingga agar agar cair kemudian tapis

2. Masukkan air kacang soya

3. Sejukkan (Biar dia beku)

Cara nak sediakan air gula

1. Didihkan air masukkan gula merah & biar hancur sebati menjadi air gula

2. Tapis air gula merah kalau Taufufah tadi dah beku just tuangkan air gula.

3. Siapa untuk di makan..

* Kalau boleh guna air soya yang pure soya bukan air kotak. Kadang kadang air kotak ni soya dia cair sikit. Kalau air soya yang orang jual tu buat sendiri.. soya dia pekat & lebih sedap taufufa korang. Rasa soya tu lebih kuat. Tapi kalau tak ada.. soya kotak pun ok dah.

Taufufa @ Taufufah homemade by lekatlekit.com

Mudah kan? Kalau macam ni pun hangpa rasa susah.. Pi ja beli kat pasar malam nu ada orang jual. tak pun gerai gerai tepi jalan.

Sekian resepi paling mudah semudah ABC untuk sediakan sendiri Taufufah di rumah. Buat sendiri ni bukan jer terjamin kebersihannya.. Kita boleh matching rasa tu ikut selera sendiri. ye dak..

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! JANGAN TERTIPU DENGAN KOSMETIK ORGANIK

3/04/2019 03:44:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! JANGAN TERTIPU DENGAN KOSMETIK ORGANIK. Sebab lambakkan produk kosmetik terutama skincare ni di kesan mengandungi bahan terlarang seperti merkuri, hidrokinon & tretinion sekarang ni segelintir pengeluar/ponder beralih arah dengan menggunakan taktik claim produk depa organik pulak. Yang paling tak tahan tu.. 100% organik kau! Yelah.. hang klepet (tipu) pi la macam mana confirm masih ada golongan yang akan percaya & terpedaya.


Bukan kata tak ada produk organik.. Ada je cuma yang claim 100% organik tu nak percaya dengan tak percaya sama banyak je. Produk yang buat tuntutan organik ni kena di ada sijil organik. Kalau tak ada tak boleh nak claim produk depa organik. Tak ada bukti sokongan yang menyatakan produk mereka organik so kita kena ragui la. Zaman masing masing berlumba nak kaya raya ni dia bukan kisah dah rezeki dia halal ke, berkat ke tidak. Yang dia fikir.. apa saya marketing yang boleh menaikkan jualan produk dia.. kita belasah je. Dalam hal ni yang konon sifu sifu dok buat kelas marketing terutama yang beragama Islam mohon highlight isu halal, haram & keberkatan rezeki sikit. Ni asyik ajar teknik nak naikkan sale.. buat copywritting overclaim je kan. Ajar la sikit depa jujur dalam berniaga ni.

Seperti biasa atas keprihatinan & sama sama nak belajar dengan hangpa semua.. den kongsikan sedikit info berkaitan produk kosmetik organik & apa itu produk kosmetik organik yang patut kita semua tahu. Even info ni sangat basic.. At least membantu kita dari kena tipu.

Produk kosmetik organik tidak dikawal oleh mana-mana perundangan ataupun badan kawalselia. Ini bermaksud sesiapapun boleh mengunakan terma 'Kosmetik Organik' tanpa larangan. 
Label Organik pada produk kosmetik pula tidak semestinya bermaksud bebas bahan kimia, tetapi bermaksud menggunakan bahan organik dalam
penghasilannya. 

Bahan organik dalam kosmetik ini boleh jadi hanya 1% sahaja daripada kandungan kosmetik. Contohnya, produk kosmetik yang hanya mengandungi 0.01% minyak lavender organik juga melabelkan produk mereka sebagai kosmetik organik. Tetapi ramai pengguna yang tidak sedar. 
Kajian yang terbaru mendapati, 1 daripada 3 orang pengguna sanggup untuk membayar harga 25% lebih mahal untuk mendapatkan produk- produk yang dihasilkan secara organik ataupun bebas bahan kimia. 
Jadi hari ini, terma 'ORGANIK' telah dijadikan sebagai alat pemasaran oleh syarikat kosmetik untuk mereka jual dengan harga yang lebih mahal selain untuk yakinkan pengguna bahawa produk mereka selamat dan bebas bahan kimia beracun. 
Anda boleh survey sendiri trend produk-produk kosmetik di kedai kosmetik ataupun farmasi komuniti yang semakin banyak menggunakan label organik. Tak perlu pergi jauh, kita juga boleh lihat trend penjualan kosmetik di Facebook dan Insta oleh penjual-penjual online kebanyakkan claim produk kosmetik mereka adalah organik dan bebas bahan kimia beracun. 
Tambah mengelirukan lagi, pelbagai logo-logo organik dikeluarkan oleh pelbagai badan dan persatuan yang menggunakan standard organik sendiri. Ada yang mengatakan kosmetik organik mesti mengandungi 95% bahan berasaskan tumbuhan dan 10% daripada kandungannya adalah organik. 
4 KATEGORI LABEL ORGANIK 
Menurut USDA, produk kosmetik boleh menggunakan logo USDA Organic mengikut 4 kategori label organik sama seperti produk makanan. 4 jenis label organik ini adalah: 
1. "100% ORGANIC" - Produk mesti mengandungi bahan yang dihasilkan secara organik sahaja tidak termasuk air dan garam.
2. "ORGANIC" - Produk mesti mengandungi sekurang-kurangnya 95% bahan organik. 
3. "Made With Organic Ingredient" - Produk mengandungi sekurang-kurangnya 70% bahan organik dan boleh letakkan 3 bahan organik pada label. 
4. Jika produk mengandngi kurang 70% bahan organik. Produk tidak boleh menggunakan terma "organik' pada label tetapi boleh nyatakan kandungan spesifik yang dihasilkan secara organik. 
Air dan garam tidak termasuk dalam kategori 'bahan organik'. Di US, mana-mana produk yang tidak menepati 4 kategori label organik di atas tidak boleh menggunakan label USDA Organic pada produk kosmetik mereka. 
Jadi, apa yang pengguna boleh lakukan jika mahukan produk kosmetik organik? 

Jawapannya. Luangkan lebih banyak masa untuk membaca dan fahami label produk kosmetik tersebut. Semak siapa pengilangnya dan siapa yang berikan logo atau persijilan organik kepadanya. Periksa kandungan bahan-bahan yang digunakan. Jika masih tidak jelas, hubungi syarikat tersebut dan tanya. 
"Memilih untuk menggunakan produk kosmetik yang organik dan bebas bahan kimia adalah hak pengguna". Jadi, jika kita buat pilihan untuk gunakan produk Kosmetik Organik pastikan kita betul-betul dapat apa yang kita bayar. 
"JIKA KITA BAYAR HARGA UNTUK PRODUK KOSMETIK ORGANIK, PASTIKAN APA YG KITA DAPAT BETUL-BETUL PRODUK ORGANIK. BUKAN CLAIM SEMATA-MATA"
Sumber : FB Rahman Baco, Pharmacist

Semoga tips & info berkaitan produk kosmetik organik membantu hangpa supaya dapat mengenalpasti samada produk tu betul betul organik atau sekadar claim organik je bagi memanipulasikan iklan bagi melariskan jualan.

Moral of the story.. ada berhak bertanya bukti sesuatu produk itu samada betul organik atau tidak kepada pengedar/pengeluar/penjual. Kalau banyak dolak dalih & alasan.. Anda wajib meragui kejujuran mereka. Jadilah pengguna bijak anda mampu mengubahnya.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KEJAM! PENJUAL SUPPLEMENT HANYA MELIHAT PESAKIT SEBAGAI LUBUK DUIT - USTAZ ABDULLAH BUKHARI

3/02/2019 10:34:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

KEJAM! PENJUAL SUPPLEMENT HANYA MELIHAT PESAKIT SEBAGAI LUBUK DUIT - USTAZ ABDULLAH BUKHARI. Dah 3 minggu rancangan diskusi Analisis TV Alhijrah mendapat sambutan hangat & viral di media sosial kerana membawa topik yang memang hangat menjadi pendepatan di sosial media. Semalam (Jumaat 1 March) membincangkan topik Manipulasi supplement.


Tengok juga semalam selepas menonton bicara pengguna TV1 yang membincangkan topik Vaksin & difteria. Semua topik memang tengah hangat kat social media harus la tengok kalau ada kesempatan kan? Mengutip secebis ilmu yang di kongsikan oleh pakar bertauliah bukan pakar jadian yang guna gelaran freelance bagai tu. Yang nak terima atau menolak vaksin memang pilihan masing masing tapi make sure jika ada penyakit yang boleh di cegah dengan vaksin hinggap pada hangpa & anak anak hangpa yang tak vaksin tu jangan sampai menjangkiti orang & anak orang lain yer..

Berbalik kepada isu yang di bincangkan secara live di pentas Analisis semalam.. Saya share serba sedikit info info penting. Produk Supplement ni bukan ubat yer.. Ia cuma produk makanan tambahan sebab tu kalau selalu ikuti Dr Pakar Buah Pinggan Dr Rafidah kat social media dia tak suggest ambil supplement. Dia lebih prefer mengambil makanan sihat & diet seimbang sebab benda benda tu boleh dapat dari sumber makanan yang kita makan. Terutama orang yang sihat.. Memang tak perlu mengambil apa apa supplement.

Point yang paling best adalah dari Ustaz Abdulllah Bukhari yang menyifatkan segelintir penjual supplement/ubat tradisonal/jus sunah punah ranah bagai ni yang melihat seorang pesakit sebagai lubuk duit bagi mereka. Yer.. saya akui benda tu memang berlaku. Sebab orang yang sakit memang harap dapat sembuh tapi tu la bukan semua orang ada knowledge pasal perubatan, produk & sebagainya. Kena pulak jenis penjual produk yang pandai bercakap.. pandai manipulasikan fakta kesihatan.. Lagi la mudah nak memperdaya golongan yang sakit ni.

Kejam bunyinya tapi itulah realiti yang banyak berlaku. Masing masing kejar nak kaut untung dari penjualan produk tu.. Maka ada sesetengah yang tak beretika sanggup membuat tuntutan yang overclaim & menyalahi peraturan yang KKM tetapkan sehingga merisikokan golongan yang sakit. Paling bahaya mereka yang ada penyakit kronik seperti buah pinggang ni.

tak cukup manipulasi fakta perubatan & kesihatan untuk menyakinkan pembeli dengan produk depa.. Ada satu golongan paling tak guna menggunakan agama aau kita biasa gelar penunggang agama. Jual produk konon dah di rukyah bagai.. di bacakan yassin bla.. bla.. Harga jangan tanya. Tel Aviv punya harga.

Satu lagi yang jenis produk claim menurunkan berat badan.. Kena hati hati. Ni copy dari page PW Community yer..  Weight loss product kebanyakannya mengandungi synephrine yang boleh memberi komplikasi kepada cadiovascular system. Synephrine telah diharamkan di beberapa negara. Selebihnya baca kat bawah point yang di tulis semula oleh PW Community dari rancangan Analisis semalam..

KUPASAN PROGRAM ANALISIS BERSAMA FINAZ 

1. Produk supplement bukan ubat, hanya bahan tambahan makanan. Maka ada cara lain untuk dapatkan zat yang mengcukupi iaitu pemakanan yang seimbang. 
2. Bagi individu yang sihat, tidak perlu apa-apa supplement. mengambil supplement hanya menghasilkan expensive urine. Supplement hanya perlu diambil jika ada indikasi. 
3. Careful dengan fat soluble vitamins (A, D, E, K) kerana pengambilan berlebihan menyebabkan pengumpulan di hati dan adipose tissue. Pengambilan berlebihan dalam jangka panjang boleh menyebabkan liver toxicity. 
4. Penjual supplement khususnya penyamun MLM bukannya nak bantu kita sihat, tetapi hanya untuk jadikan lubuk duit. 
5. Ustaz Abdullah tidak nafi keberkesanan air yang telah diruqyah, tetapi menjual air yang dibaca ayat-ayat Al Quran secara commercial adakah tindakan yang menunggang agama. 
6. Pemakanan Sunnah tidak bertumpu kepada habbatussauda, madu dan kurma sahaja. Apa saja makanan yang sihat dan menepati kaedah kajian saintifik yang tidak bercanggah dalam islam, itu lah makanan Sunnah. 
7. Suntikan vitamin C adalah menyalahi Akta Perubatan kerana bla melibatkan suntikan mestilah dilakukan oleh ahli perubatan bertauliah. 
8. Weight loss product kebanyakannya mengandungi synephrine yang boleh memberi komplikasi kepada cadiovascular system. Synephrine telah diharamkan di beberapa negara. 
9. Sebaiknya dapatkan sumber vitamin C dari buah-buah segar seperti orange, jambu batu dan apple kerana kita juga akan perolehi dietary fibres untuk mengatasai masalah constipation. Vitamin C ialah water soluble, jika diambil berlebihan ianya akan dikumuhkan di kidney. Untuk mencapai optimal concentration of vitamin C in blood plasma hanya perlu mengambil 100 mg per day melalui diet (atau supplement). 
10. Doktor-doktor yang bertauliah dan berdaftar dengan MMC dilarang sama sekali mempromosi atau menjual supplement. Guna gelaran doktor untuk promote supplement boleh lonjakkan jualan, tetaipi ianya adalah tindakan yang tidak beretika dan melanggar akta. Doktor yang menjual supplement boleh dilaporkan kepada MMC. 
11. Terima kasih Puan Finaz atas usaha menyediakan program Analisis untuk memberi pencerahan kepada awam. Terima kasih juga kepada Dr. Rafidah, Tn Dziehan dan Ustaz Abdullah atas perkongsian pandangan dan pengetahuan. Semoga program ini memberi banyak manfaat demi kepentingan awam.
Sumber : PW Community

Sekarang ni banyak sangat produk yang jenis jus jual. Produk di bawah pengkelasan makanan tapi claim yang di buat ada tuntutan perubatan yang tidak di benarkan termasuk menguruskan badan, memutihkan kulit & sebagainya. Ada yang tayang aset dengan bangganya & konon bagi nasihat kat orang nak berniaga kena jujur bla.. bla.. bagai padahal dia jual produk jus yang claim turunkan berat badan @ kuruskan badan. Bagi nombor rujukan surat pengkelasan makanan konon lulus KKM. Jujur celah mana pun tak tau kalau kat situ pun dah terang terang hang menipu cik jambu OOi (Cik Jambu bukan nama sebenar). Produk jus @ supplement yang ada tuntutan turunkan berat badan atau kuruskan badan kena berdaftar sebagai MAL KKM. Dimana produk perlu melalui analisa di lab KKM untuk memastikan kandungan bahan bahan dia ada khasiat seperti yang di tuntut pada produk & produk bebas bahan terlarang yang merbahaya sebelum dapat kelulusan dari KKM untuk di pasarkan. Hope pengasas/penjual/pengedar produk produk macam ni alert sikit pasal claim pada produk ni yer.. Takut yelah.. rezeki kita dapat tu Istidraj. Kena tegur secara general je. Bukan boleh tegur secara personal nanti di katakan dengki dengan rezeki orang.

Satu lagi kena hati hati.. Semalam saya dengar statement dari Panel jemputan rancangan Analisis Dziehan Mustapha, aitu Seorang ketua Penolong Pengarah Farmasi KKM yang bagitahu sesetengah produk supplement, ubat, ubat herba tradisonal yang mendapat kelulusan MAL KKM ni.. masa hantar sampel memang bersih tiada bahan terlarang tapi bila di pasarkan di tambah bahan bahan terlarang untuk melariskan produk. Ada juga tau jenis pengeluar produk macam tu. Bahaya OK! Sepatut produk yang ada MAL KKM tu dah melalui labtest KKM & bebas bahan merbahaya tapi bila di buat macam tu pengguna yang menanggung risiko. Bila KKM dapat aduan & buat test sekali lagi pada sampel produk di pasaran baru tahu produk tu dah di modifikasi dengan bahan terlarang.

Dr Rafidah ada juga berkongsi.. Malaysia ada paling terendah menerima pendaftaran penderma organ seperti buah pinggang jadi please jaga buah pinggang anda dengan baik. Jangan ambil sebarang produk terutama yang banyak di jual secara online, toko toko jamu & di kaki kaki lima tu. Sebab kebanyakkan pesakit buah pinggang ni susah nak dapat penderma buang pinggang termasuk dari ahli keluarga sendiri pun. Yang sedia ada pun mengharap keajaiban ada orang dermakan kan buah pinggang so jangan tambahkan lagi waiting list yang ada. Menurut Dr Rafidah pesakit buah pinggang sekarang semakin ramai.

Kadang kadang dalam diri sendiri pun ada timbul rasa kesal sebab dulu saya pun jahil pasal benda benda ni semua. Memang tak tahu apa boleh & tidak di tulis sebagai tuntutan pada sesuatu produk. Review base on detail yang di beri client. Hope.. blogger blogger lain juga alert pasal perkara ni sebelum membuat apa apa review produk. Takpe la dulu bodoh jangan selamanya bodoh ye dak. Atau saja buat buat bodoh janji masyukkkk..

Moral of the story.. Takpe la kalau orang benci dengan perkongsian yang saya buat niat saya membantu golongan ber autoriti menyampaikan kesedaran sesambil saya sendiri pun boleh belajar walau amat mustahil la mampu jadi pakar setakat belajar secara tak formal macam ni kan? At least mampu protect diri sendiri & keluarga dari terpedaya dengan produk produk berisiko yang ada di pasaran.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com