HERO! LAHIR PADA USIA KANDUNGAN 35 MINGGU

4/24/2019 11:07:00 AM suria lekatlekit 4 Comments

HERO! LAHIR PADA USIA KANDUNGAN 35 MINGGU. Assalamualaikum.. Tu dia. Hari ke 5 berpantang dah update blog katanya. Gigih tak gigih la kan.. Bukan apa just nak inform.. Saya dah selamat bersalin anak kedua. Tak ada apa nak rahsia atau surprise sangat la. Saya bukan retis.  Tak salah nak share cerita cerita bahagia dengan kengkawan & pembaca blog lekatlekit.com kan?


Saya pun tak jangka sebenarnya akan bersalin awal. Tapi pagi 20.4.2019.. dalam pukul 4.45am tu memang dah pecah air ketuban. Turun bagaikan air paip gitu. Even tak ada sebarang rasa sakit kontraksi masa tu.. Tak ada erti kata berlengah. Bangun terus siap siap... siap budak shahila. kejut suami semua.. Ayuhlah kita ke hospital bersama bahenol katanya. Sampai hospital dalam pukul 5.00am++ register semua. Macam biasa tunggu la nak jumpa doktor untuk check up. Almaklum hospital gomen ni ramai.

Tapi kontraksi mula rasa tak silap dalam pukul 6.00am macam tu.. Bila check bukaan dari 1cm.. jarak masa tak jauh.. bila sakit makin kerap..  check lagi jalan dah 2cm.. lepas tu 3cm.. kali ke 4 nurse cakap dah nampak rambut. Dalam 7.30am kena sorong masuk LR.. lebih kurang pukul 8.07am maka lahirlah hero tanpa kesan koyakkan luar. Cuma jahit sikit dua jarum bahagian dalam tanpa bius & tak la sempat rasa sakit apapun. Tak sampai seminit. Hero kita lahir dalam usia 35minggu dengan berat 2.09kg. Kira premature baby la. sebab tak cukup 37 minggu.


Lepas lahir masuk nicu sekejab 6 jam untuk check up. Alhamdulillah tak ada sebarang masalah. Kami check in wad 3 hari 2 malam sebab hero kena ambil antibiotik  sebab dia tak cukup bulan.

Pengalaman bersalin kali ni even premature pun.. di permudahkan. Sama macam bersalin budak shahila. Pergi hospital tu kira terus bersalin je. Proses bersalin pun tak lama. Cuma kakak dia shahila kena jugak vacum sikit sebab masa tu doktor detect jantung dah lemah. Untuk si Hero totally senang je keluar. Ikut arahan nurse dalam LR tu.. Even mak dia sejenis tak tahan sakit kontraksi. Segala ubat tahan sakit bagai aku minta. Walau tak di bagi pun. sebab masa minta tu bukaan masih tak cukup. Sebenarnya tak perlu pun cuma bila sakit.. sejenis den ni memang tak tahan sakit sakit fizikal macam tu. Di uji dengan saman RM3juta.. aku mampu lagi hadap tapi sakit kontraksi.. minta maaf surrender beb!

Mungkin sebab tu juga Allah tak uji dengan sakit contraction yang lama sebab Allah pun tahu kemampuan saya kot. Ada hikmah juga hero lahir premature. Kalau cukup bulan maybe dia boleh cecah 3kg & ikutkan ketinggian saya ni doktor risau kalau baby besar laluan tak cukup untuk baby keluar & berkemungkinan kena bersalin kaedah c-section (pembedahan). Tapi 2kg.. nampaknya masih mampu normal delivery. Semua kuasa Allah..

Walaupun mengandung kat hero ni sebenarnya tak planning pun. Serius saya tak plan untuk ada 2nd baby pun. Dengan kes saman yang masih belum selesai.. Saya mengaku tidak bersedia. Tapi bila di beri rezeki saya yakin perancangan Allah tu lebih baik dari perancangan kita manusia. Saya terima & saya tetap sayangkan anak anak saya. Insya Allah setiap anak yang lahir tu di sertakan bersama rezeki untuknya. Hero ni sejak mengandung memang murah rezeki dia. Moga kelahiran dia juga memberi seribu satu keajaiban & Allah permudahkan semua urusan kes mahkamah saya. Manatau tetiba mahkamah batalkan semua tuntutan gantirugi yang perlu saya bayar ke.. Kita tak tahu perancangan Allah tu macam mana kan? So jangan berhenti berdoa.

Sekarang focus saya cuma nak habiskan kes mahkamah saya, cukupkan kos nak bayar bicara tafsiran lepas tu nak focus pada family & anak anak. Apapun yang bakal beralaku.. saya redha je. Saya sedia maklum saya tak mampu dari segi material.. So, situ mungkin jadi titik kelemahan saya. Takpa Allah tu sentiasa ada & lebih tahu apa yang terbaik untuk kita maka dia akan bagi apa yang lebih baik untuk kita biarpun pahit.

Semoga anak anak terus menjadi kekuatan saya. Menjadi harta yang paling berharga. Menjadi tiket untuk saya ke syurga. Siapa tahu...

Welcome to the world Hero. Assalammualaikum. Kenapa saya panggil hero.. sebab dia wujud dalam rahim saya ketika saya di uji dengan ujian yang maha hebat.. dia lahir dalam usia kandungan 35 minggu tapi dalam keadaan sihat & baik. Sesungguh hero sangat kuat berjuang bersama saya sejak dari dalam kandungan biarpun emosi saya sangat sangat teruji sepanjang kehamilan ni. Terima kasih hero... terus jadi hero mummy, kakak & dady yer. Semoga membesar menjadi anak yang baik, taat, bijak, ensem, kaya,beriman & memberi manafaat kepada ibu bapa, bangsa & agama.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SAMBAL GORENG PADU BOLEH SIMPAN LAMA & SUNGGUH ENAK DI MAKAN DENGAN APA SAJA

4/16/2019 11:00:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

SAMBAL GORENG PADU BOLEH SIMPAN LAMA & SUNGGUH ENAK DI MAKAN DENGAN APA SAJA. Tu dia tagline ala ala roti gardenia katanya. Ala ala je bukan sama.. Hope tak kena saman lah yer hahahaha. Bukan apa tagline tu untuk mengambarkan apa keistimewaan sesuatu produk tu. So dari tagline tu kadang kadang boleh menceritakan semua perkara yang kita nak cerita kan? So dapat la hangpa gambarkan apa yang kami nak cerita pasal satu produk sambal goreng ni.


Isu pelajar universiti terpaksa berlapar kerana kekurangan bajet untuk beli makanan memang isu dah lama & sampai sekarang isu ni masih di perkatakan. Ada yang terpaksa makan sebungkus mee segera untuk 2 hari atau 2 kali. Ada yang terpaksa makan biskut & ada juga tak makan langsung. Minum air kosong je sebagai alas perut.

Yelah.. makanan kat luar atau cafeteria agak mahal kalau harga standard pun dah namanya student kan. Dapat PTPTN ada yang tak reti nak manage.. Tukar enpon la, belanja pakwe/makwe, joli, pergi holiday.. tak sempat habis semester duit dah tak cukup. Nak minta mak ayah.. Tak sampai hati. Adik beradik ramai nak tanggung. So sahaja aku berpuasa kerana bajet dah lari je la..

Sebab tu la penting merancangan kewangan ni lebih lebih student. Melainkan yang betul betul tak mampu.. Jimat macam mana pun tetap tak cukup. Tu lain cerita. Kesian memang kesian. Hope banyak la program program yang di buat untuk menyediakan food bank bagi golongan pelajar yang tak berkemampuan ni. Kesian.. Bayangkan nak study dengan perut lapar. Terganggu juga la focus tu.

Tapi bila ada duit tu.. Jangan habiskan makan mewah mewah, fastfood la, cafe hipster la, makan western food la.. Beli stok makanan kering yang boleh di simpan lama contoh macam sekarang banyak makanan kering yang di hasilkan secara homemade yang boleh di simpan lama kalau cara penyimpananya betul & tak perlu di sejuk beku dalam peti sejuk pun. Macam sambal goreng padu ni..

Ni salah satu contoh makanan yang boleh simpan lama. Bila emergency at least ada juga benda nak di makan. Tak semestinya di makan dengan nasi.. Makan dengan roti pun sedap. Alah roti gardenia tu sebungkus baru RM2.50. Tahan la 3 - 4 hari ye dak? Tak mampu makan nasi roti pun boleh jadi penganti karbohidrat. Macam makan nasi juga.. Roti boleh buat kita kenyang lama.


Selain roti sambal goreng ni.. Boleh makan dengan apa saja.. bubur nasi ke, nak buat rencah nasi goreng ke, nak tabur atas mee, bihun, megi goreng ke. Takde masalah memang sedap ok!

Pendek kata sambal goreng padu ni hangpa nak makan dengan apapun semuanya boleh. Rasa dia boleh ngam dengan apa saja makanan. Tak semestinya kena makan dengan nasi je kan? Nasi pun tak semestinya nasi putih yang plain tu.. Nasi apapun boleh je makan dengan sambal goreng padu ni.

Rupanya dia sekali tengok macam serunding tapi bukan serunding yer. Sambal padu ni menggunakan ikan bilis & bahan bahan lain nak buat sambal di goreng sampai kering so dia boleh di simpan lama la. Tapi kena simpan di dalam bekas kedap udara selepas di buka untuk elakkan dia jadi berkulat.

Makanan @ Lauk kering macam ni sebenarnya membantu memudahkan kita. Terutama pelajar yang tinggal di asrama, rumah bujang yang kita sedia maklum bajet depa ni selalu je kena cut atas faktor nak berjimat kan? Yelah tak semua student tu datang dari keluarga yang senang lenang & di mewahkan dengan wang ringgit. At least tak perlu la sampai kena berlapar.

Sambal goreng padu ni di hasilkan di rumah. Nak dapatkan pun mudah sebab boleh di hantar secara pos.

Yang mana berminat nak dapatkan sambal Goreng Padu ni Boleh hubungi :

Boleh di tabur untuk makanan bergoreng macam megi goreng, bihun goreng, mee goreng & sebagainya sebagai penambah perisa

 Call/Whatsapp ☛ 016 6379695 (Wan) 

Mak dia yang buat tapi anak dia tolong pasarkan secara online katanya. Jangan risau sambal goreng padu dia ni Insya Allah.. cukup semua rasa. Mana tahu? Sebab saya pun dah rasa ok!

Moral of the story.. student student IPT tu.. apa lagi order la bukan mahal pun. Sesak sesak ada jugak benda nak makan ye dak? Nak nak lagi tak lama lagi nak puasa.. Bukan je student.. Kita kita yang kat rumah ni pun sedang elok simpan stok sambal goreng ni. Kalau terlewat bangun masa tak cukup nak masak.. bedal dengan nasi pun sodap pepagi buta.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI SAMBAL UDANG SANTAI SANTAI

4/16/2019 10:01:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

RESEPI SAMBAL UDANG SANTAI SANTAI. Tu dia macam mana nak masak sambal udang sambil santai santai? Hang kalau buat tajuk entri boleh dak tak gimik sangat? Sambal udang ja kot..

Hamboi!!! Kalau resepi kat blog lekatlekit ni opkos la santai santai je. Resepi cheq ni resepi yang simple. Target dia golongan yang baru belajar masak. Yang dah expert tu dia tak payah nak refer blog kalau nak masak. Normally yang amatur ni masih perlu refer entri entri macam ni. Bagi yang baru belajar pegang senduk tu hang bagi resepi yang rumit.. Confirm semangat nak masak dia boleh jadi down bila dia rasa susah. So, kena mulakan dengan resepi yang simple simple dulu.

Atas dasar alasan tu.. Maka hari ni saya nak share resepi paling senang nak masak sambal udang. Even resepi dia simple rasa dia totally not bad. Boleh terangkat hujung beranda kata arwah pak maiden dalam filem mami jarum. Tu dia lagu mana sedap sampai terangkat hujung beranda tak tau la kan..

Sambal Udang

Tanpa membebel bebal panjang lebar moh ler kita ke segmen dapur sekangkang kera lekat lekit.. Dah siap pakai apron semua? Jom kita mulakan..

Bahan bahan

1. 5 ekor udang size besar
2. 2 biji bawang besar
3. 2 ulas bawang putih
4. sedikit cili kering (di rebus atau rendam dalam air panas terlebih dahulu)
5. Sedikit belacan (resepi utara style guna belacan. Actually tak ada pun ok je)
6. Air asam jawa
7. Sedikit gula
8. Minyak masak
9. Air
10. Garam

Cara memasak

1. Kisar/Blend Sebiji bawang besar, 2 ulas bawang putih, belacan & cili kering

2. Panaskan minyak masak dalam kuali & tumiskan bahan kisar/blend tadi. Masak sehingga pecah minyak.

3. Masukkan air asam jawa, sedikit gula (Tapi saya masuk salah satu. Kalau masukkan gula dah tak masuk air asam jawa. Tujuan nak minimize kepedasan je selain untuk tambah perasa)

4. Masukkan udang & masak sekejab

5. Masukkan bawang besar yang di hiris bulat.


7. Masukkan garam & gaul sebati dengan bahan bahan tadi.

6. Tutup api & hidangkan.

Dah siap satu hidangan yang sedap & memang jadi kegemaran rokyat Malaysia katanya. Boleh la di makan bersama ulam ulaman & nasi panas. Matching dengan telur dadar atau ikan masin pun dah sedap ok!

Yang bertaburan atas nasi tu sambal goreng ikan bilis yer. Hangpa kalau nak rasa boleh refer entri ni : SAMBAL GORENG PADU

Sedang elok la kalau nak masak sambal udang simple ni untuk bersahur nanti. Dah tak berapa hari kita nak berpuasa kan? So sila screenshot resepi ni ok! hehehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAMAI BLOGGER BUAT BENDA NI TAPI CUMA CIK MAT GEBU TIDAK BERNASIB BAIK

4/12/2019 11:18:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

RAMAI BLOGGER BUAT BENDA NI TAPI CUMA CIK MAT GEBU TIDAK BERNASIB BAIK. Sapa tak kenal dengan blogger masakan Cik Mat Gebu & blog beliau dapur tanpa sempadan tu kan? Dari blog dia la saya banyak belajar memasak masa awal awal kawen dulu. Selain cik mat gebu ni juga salah seorang kawan blogger di alam maya saya.

Cik Mat Gebu ni actually orang dia baik, kelakar selain pandai masak la. Even dia menggunakan identiti misteri dengan tak mendedahkan gambar dia kat social media tapi dia memang di kenali oleh ramai blogger. Ramai juga blogger yang pernah bertandang di rumah cik mat kat sedenak sana nu.. Sapa yang kerumah dia boleh la tengok muka cik mat gebu. So dia bukan anonymous atau scammer atau apa apa la. Identiti dia sebenarnya jelas cuma dia tak dedahkan wajah dia kat social media je.

Baru baru ni sblog cik mat kena blocked dengan SKMM.. selalu juga dok baca luahan hati cik mat yang tak tahu punca kenapa blog dia kena blocked. Setelah lama juga dia menghubungi pihak SKMM untuk mengenalpasti masalah blog dia.. Baru dia tahu blog dia sebenarnya dah kena report & di blocked oleh KKM atas sebab ada penulisan dia tentang produk yang maybe melanggar akta pengiklanan yang di tetapkan. Normally tak produk yang tidak berdaftar, mungkin produk beracun atau overclaim.


Saya faham situasi tu.. Kami blogger ni dulu tak banyak knowledge pasal pendaftaran produk, apa yang boleh & tidak di iklankan atau di tulis dalam review produk. Faktor dulu tak banyak pendedahan.. Mungkin artikel artikel lama yang kami sendiri dah lupa pernah di tulis dalam blog tu di kesan oleh pihak berautoriti menyebabkan ada yang buat report sehingga nasib tidak baik menimpa blog cik mat gebu. Dalam hal ni.. Bukan salah cik mat gebu mungkin dia sendiri kurang tahu pasal tu.. Tapi kita sebagai blogger ambil la pengajaran dari apa yang berlaku.

Dah tiba masa.. check balik semua penulisan review kita pasal produk. Yang mana tidak berdaftar, di senaraikan sebagai produk bahaya, overclaim semua tu samada ada revert to draft atau delete je. Dan selepas ni berhati hati untuk terima sebarang kolabrasi melibatkan review produk produk ni. Korang boleh rujuk entri ni apa yang boleh & tidak di tulis atau iklankan tak kira la secara penulisan,video atau audio kat sini :


AWAS! BLOGGER, INSTAFAMOUS,SELEBRITI YANG SELALU BUAT REVIEW PRODUK! ANDA MUNGKIN BERISIKO DI SAMAN KKM KERANA PERKARA INI

Sekarang ni ramai juga blogger dah mula jual produk produk. Ada yang saya tengok tak berdaftar & claim pada produk ada tuntutan kesihatan & kecantikkan contoh produk yang ada claim kuruskan badan, detox bla.. bla.. bagai. Ada blogger dah keluarkan produk sendiri di bawah pengkelasan makanan tapi manipulasi fakta konon produk mendapat kelulusan KKM & claim pulak memang overclaim & menyalahi akta pengiklanan. Tak tau la samada depa tak tahu atau saja buat buat tak tahu.

Saya tahu bila saya sampaikan benda ni kat social media ramai kawan kawan blogger mula menjauh & dah tak nak keep in touch dengan saya. Maybe depa rasa saya macam dengki.. acah acah pandai.. padahal dari dulu jenis saya apa saya tahu saya suka share. Tu terpulang la.. Pada yang nak ambil sebagai ilmu & info untuk di manafaatkan.. Ambil la. Yang tak nak tu hak memasing. Nak terus buat revie produk produk macam tu.. terpulang la. Yelah.. benda ni ikut nasib. Tak semua akan terima nasib macam cik mat gebu ye dak?

Apapun bukan niat saya nak menjatuhkan mana2 blogger.. Niat saya tetap sama. Membantu pihak berautoriti menyampaikan kesedaran untuk orang awam. Biarpun saya pernah di saman & kalah kerana statement sarcasm dalam penulisan saya benda tu tak buat saya rasa nak berhenti terus menyampaikan kesedaran pada orang lain. Lagipun fakta saya pasal produk yang saya tulis hingga di saman tu kebanyakkan saya menang sebab bersumberkan rujukan yang sahih & benar. dari 11 pertuduhan cuma kalah 3 posting yang berunsur sarcasm je tapi mahkamah sifatkan ia sebagai fitnah. So, saya redha & terima je.

Moral of the story.. Apa yang baik dari saya ambil la sebagai ilmu yang buruk dari saya jadikan pengajaran supaya hangpa tak buat kesilapan yang sama sehingga memudaratkan diri. Peace Yo!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PRODUK BAYI YOUNG LIVING BEBAS KANDUNGAN SLS, PARABEN & PEWANGI

4/10/2019 11:00:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

PRODUK BAYI YOUNG LIVING BEBAS KANDUNGAN SLS, PARABEN & PEWANGI. Bukan lagi rahsia bagi mereka yang mengikuti saya di Facebook. Selain kes saman antara saya & founder tati tu.. Ni kes antara saya dengan orang dalam perut. Macam hangpa dok baca kat facebook kadang kadang kadang saya ada update tentang kehamilan kedua yang sebenarnya tidak di rancang pun. Tapi tu la.. Allah tu lebih tahu bila masa yang sesuai & tepat nak bagi rezeki kita zuriat kan? Mula mula memang terkejut sebab yelah.. masih struggle nak habiskan kes saman. Even keputusan dah keluar pun masih ada lagi prosiding yang perlu di buat & masa ada kos guaman yang perlu di bayar. Memang mula mula rasa tak bersedia untuk anak kedua ni.. tapi bila mula rasa kehadirannya dalam rahim.. Allahu.. Indahnya ya Allah.


Bila jarak kehamilan jauh ni.. Pepaham je la kan. Banyak benda nak kena prepare balik. Nak nak lagi anak pertama & bakal yang kedua ni tak sama jantina. Of course la baju bajan semua kena beli baru.. Ada sepasang dua yang unisex tu boleh la recycle semula. Di sebabkan tak pernah plan untuk yang kedua.. Banyak barang barang baby dah tak ada termasuk la stroller. Suami saya dah bagi kat adik dia. Memang tak ada rezeki la si adik nak guna stroller kakak. Tapi yang tu tak termasuk dalam list sebab saya terpaksa cut bajet untuk sediakan dana nak bayar kos guaman.

Tapi barang barang keperluan lain Insya Allah sampai peringkat ni dah ada. Termasuk produk penjagaan diri & mandian bayi. Tu la untung bila mak kau blogger nak Ooi.. Produk pulak bukan produk biasa biasa katanya. Young Living tu.. dimana Young living ni terkenal dengan Essential Oil (Minyak Aroma Terapi berasaskan tumbuh tumbuhan).

Jangan tak tau Young living ni pun ada produk penjagaan bayi juga.. Antaranya

Baby Wipes 

Zaman sekarang antara yang keperluan yang perlu ada untuk menyambut kelahiran cahaya mata. Sebab majoriti akan guna Tisu lembab ni untuk memudahkan membersih najis atau kotoran pada baby. Bukan apa.. Dalam pantang ni pergerakkan terbatas kan? So dengan penggunaan Tisu lembab ni membantu ibu ibu dalam pantang berehat. Senang nak bersihkan baby tanpa perlu bergerak ke bilik air atau sinki. Kita sedia maklum bayi baru lahir ni kerap kencing & berak kan. So penggunaan Tisu lembab @ Baby Wipes ni sangat membantu. Jadi Young Living juga ada mengeluarkan produk Baby Wipes.

Yang istimewanya Baby Wipes dari young living ni adalah ;
Seedlings Baby Wipes menggunakan formula ringan dan minyak pati tulen untuk pembersihan yang lembut dan bau yang menenangkan. Diperbuat daripada bahan yang tahan lasak tetapi lembut, kain lap ini membersihkan dengan sempurna dan juga membuatkan kulit menjadi segar dan halus. Yang penting bau aroma terapi yang ada pada Baby Wipes ni memang secara tak langsung membantu baby lebih tenang.


Kandung Bahan :
Water, Glycerin, Phenethyl alcohol, Pyrus malus (Apple) fruit extract, Sapindus mukorossi (Soapberry) fruit extract, Lavandula angustifolia (Lavender) oil, Calendula officinalis (Marigold) flower extract, Hamamelis virginiana (Witch hazel) leaf extract, Caprylic/capric triglyceride, Coriandrum sativum (Coriander) seed oil, Aloe barbadensis (Aloe vera) leaf juice, Citrus aurantium bergamia (Bergamot) peel oil (Furocoumarin-free), Cananga odorata (Ylang ylang) flower oil, Pelargonium graveolens (Geranium) flower oil, 100% pure, therapeutic-grade essential oil

Baby Wash & Shampoo

Yang ni memang sebagai manusia tak kira baby ke orang dewasa ke memang perlukan untuk membersihkan badan & kepala. Cuma produk untuk orang dewasa memang tak sesuai la untuk kulit bayi yang masih lembut & sensitif. Jangan hangpa dok bantai sabun 'luck' pulak kat baby hangpa. Satgi jadi ruam ke, keradangan ke apa pun susah. Sebab tu perlukan produk mandian yang memang khas untuk bayi terutama yang baru lahir ni.

Untuk produk baby wash & Shampoo Young living untuk baby ni keistimewaannya adalah ;
membersihkan secara lembut kulit dan rambut bayi anda, menjadikannya lembut, halus, dan ringan dengan aroma minyak pati tulen. Formula bebas-sulfate, tidak mengeringkan dan ia juga tidak memedihkan mata dan sesuai bayi & kanak kanak. Untuk kanak kanak mereka boleh bermain sambil mandi baru la anak anak enjoy nak mandi kan?


Kandungan Bahan : 
Water, Sodium laurylglucosides hydroxypropylsulfonate, Glycerin, Decyl glucoside, Glyceryl caprylate, Xanthan gum, Sodium chloride, Sodium levulinate, Glyceryl undecylenate, Lavandula angustifolia (Lavender) oil, Calendula officinalis (Marigold ) flower extract, Caprylic/capric triglyceride, Coriandrum sativum (Coriander) seed oil, Euphrasia officinalis (Eyebright) extract, Citrus aurantium bergamia (Bergamot) peel oil (Furocoumarin-free), Citric acid, Cananga odorata (Ylang ylang) flower oil, Pelargonium graveolens (Geranium) flower oil 100% pure, therapeutic-grade essential oil.

Baby Oil

Yang ni bukan je untuk rambut malah boleh di sapu pada kulit. So tak perlu lotion baby dah. Penting juga tau Baby Oil ni untuk penjagaan kulit bayi dari seawal usia. Memang kat pasaran ada pelbagai jenama produk Baby Oil ni tapi produk Young Living ni adal keistimewaan dia yang tersendiri iatu :

Diformulakan khusus untuk bayi, Seedlings Baby Oil melembapkan, melegakan dan menyuburkan kulit halus dengan bahan-bahan berasaskan tumbuhan dan minyak-minyak pati. Gunakan sepanjang hari atau sebagai sebahagian daripada rutin waktu malam untuk menggalakkan tidur malam yang tenang dengan aroma yang damai dan santai.


Kandungan Bahan : 
Caprylic/capric triglyceride, Prunus armeniaca (Apricot) kernel oil, Carthamus tinctorius (Safflower) seed oil, Opuntia ficus-indica (Prickly pear) seed oil, Mixed tocopherols, Lavandula angustifolia (Lavender) oil, Coriandrum sativum (Coriander) seed oil, Citrus aurantium bergamia (Bergamot) peel oil (Furocoumarin-free), Cananga odorata (Ylang ylang) flower oil, Pelargonium graveolens (Geranium) flower oil, 100% pure, therapeutic-grade essential oil

Kenapa produk penjagaan bayi Young Lving jadi special? Salah satu sebab ada minyak aroma terapi berasaskan tumbuh tumbuhan (Essential Oil) yang khasiatnya dapat membantu bayi kita lebih tenang dengan bau bauan & selain tu tidak merbahaya kalau di gunakan secara betul. Produk penjagaan diri ni di gunakan di luar kulit bagi tujuan membersih & menjaga kulit @ rambut sahaja yer. Jangan pepandai nak upgrade fungsinya ikut logik akal sendiri pulak. Guna seperti yang di cadangkan untuk memastikan tidak mendatangkan kemudaratan. Jika ada kesan sampingan.. Sila berhenti menggunakan serta merta & dapatkan rawatan & nasihat doktor di klinik atau Hospital yer. Bukan kata produk Young Living tak selamat di gunakan cuma kalau ada tindakbalas yang tak baik so kita pesan siap siap la yer. Dia macam pesanan khidmat masyarakat je. hehehehe.

Lagi satu Produk mandian bayi Young Living ni tiada kandungan Sodium lauryl sulfate (SLS), pewangi & paraben. Ciri ciri produk ada SLS ni berbuih meriah. Memang best mandikan baby dengan produk mandian yang berbuih. Nampak comel jer kan tapi sebenarnya kandungan SLS dalam produk bayi ni tak baik untuk kulit bayi. Boleh menyebabkan kekeringan & keradangan pada kulit bayi yang sangat sensitif. Ini kerana kulit kanak-kanak dan bayi agak sensitif kerana 30 peratus lebih nipis berbanding kulit orang dewasa Jadi sangat penting memilih produkbayi & kanak kanak yang tiada kandungan pewangi & paraben kerana mungkin boleh menyebabkan kulit anak anda jadi ruam, iritasi & ezcema. Kalau anak anda ada ezcema lagi la tidak di galakkan menggunakan produk yang ada kandungan bahan tersebut. Jadi kalau tak tahu nak pilih produk mana untuk anak anda oleh try produk young living ni yer.

Sebagai seorang ibu yang kali kedua bakal menyambut kelahiran cahaya mata ni saya memang lebih alert tentang pemilihan produk penjagaan kulit & mandian baby ni. Sebab anak pertama dulu guna produk yang biasa di jual kat luar yang wangi macam perfume tu.. Kulit anak saya jadi ruam. Mungkin alergik dengan produk yang ada perfume. Wangi tu memang la wangi.. Tapi tak semua bayi boleh terima produk wangi wangi ni. Yang kedua ni.. Saya Insya Allah lebih tahu apa yang lebih baik untuk bayi yang baru lahir.

Pada anda yang rasa nak try produk penjagaan kulit & mandian bayi dari Young Living boleh dapatkan melalui pengedar sah Young Living. Yang saya rekemen adalah Puan Shareena sebab saya dah biasa berurusan beli produk Young living dengan dia. Sebelum ni saya gunakan Essential Oil Blend untuk anak pertama saya yang ada mild autisme sebagai terapi aroma untuk bantu masalah kurang focus dia. Memang totally Puan Shareena ni Trusted Agent Young Living.. Anda bayar dia hantar barang hehehe.. Boleh hubungi beliau melalui contact number dia bawah yer..

 Puan Shareena 
 ☏call/whatsapp: 013 3993407 
 ✎facebook: shareena shaifudeen 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MEMBAZIR BAGI PADA GELANDANGAN BAIK SEDEKAH PADA PELAJAR TAK CUKUP MAKAN

4/10/2019 10:40:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

MEMBAZIR BAGI PADA GELANDANGAN BAIK SEDEKAH PADA PELAJAR TAK CUKUP MAKAN. Apa persepsi korang bila nampak golongan bergelandangan? Mesti pertama kita fikir.. kesian mereka susah.. Mesti tak cukup makan & pakai. Macam mana la rasanya tidur di kaki lima, kesejukkan, kelaparan. Maka banyak individu atau persatuan mula mengambil tanggungjawab untuk membantu golongan gelandangan agar tidak berlapar & tidak kesejukkan di kaki lima even malaysia ni negara panas.

Tapi tu la bila banyak sangat pihak buat aktiviti amal membantu golongan ni kadang kadang ada yang selesa terus bergelandangan sebab depa tau.. Nanti mesti ada orang tolong bagi makan, bagi pakaian, bagi bantuan perubatan bla.. bla.. bagai. Tak di nafikan walau bukan semua tapi ada yang macam tu. Ada juga bergelandangan sebab nak bersosial. Maksudnya.. maybe dia kesunyian & dengan cara bergelandangan dia ada kawan kawan gelandangan untuk berbual.

Tak semua gelandangan tu golongan susah & tak berkemampuan. Banyak kisah di sebalik kenapa mereka bergelandangan. Dan sebab tu kadang kadang bantuan yang di beri jadi pembaziran bila mereka sebenarnya tak memerlukan pun.

Pagi pagi terbaca posting dari aktivis sosial Syed Azmi di facebook beliau realiti sebenar yang berlakiu bila bantuan makanan di beri kepada golongan gelandangan ni. Apa yang di tulis pada caption gambar tu.. Menunjukkan mereka sebenarnya tak berlapar bila makanan yang di berikan tidak di habiskan & di buang merata rata. Bukan je membazir malah kawasan sekitar jadi kotor.


Kita kat rumah nak makan struggle cari duit, lepas tu berketung ketang masak. Depa.. tak payah fikir. Jenuh dengan makanan hasil sumbangan orang yang prihatin. Bukan je makanan bantuan macam pakaian pun kadang kadang tak guna pun. Ada yang buang atau jual.

Sebenarnya yang banyak berlapar golongan pelajar yang belajar kat universiti. ada yang terpaksa catu makanan sebab tak cukup duit. Rasanya.. elok la di lebihkan bantuan makanan pada golongan pelajar yang tak berkemampuan dari bagi pada golongan yang nampak macam susah tapi sebenarnya tak susah pun. At least makanan yang di sumbangnkan memang di makan & dapat membantu mereka jimat perbelanjaan juga.

Bukan kata tak perlu bantu langsung golongan gelandangan ni tapi kalau bantuan yang di beri secara berlebihan oleh banyak pihak.. memang akan jadi pembaziran macam tu sedangkan benda tu boleh di salurkan pada mereka yang sebenarnya lebih memerlukan.

Jadi perkara rasanya perlu survey juga sebelum bantuan berupa makanan & pakaian di beri pada golongan gelandangan. Untuk memastikan sumbangan tu di manafaatkan kepada mereka yang betul betul memerlukan. Tak la jadi pembaziran & sia sia.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENJELASAN TENTANG PRODUK CETAPHIL YANG DI KATAKAN MENGANDUNGI BAHAN TIDAK SELAMAT

4/06/2019 11:06:00 AM suria lekatlekit 4 Comments

PENJELASAN TENTANG PRODUK CETAPHIL YANG DI KATAKAN MENGANDUNGI BAHAN TIDAK SELAMAT. Khairul Yoi satu entiti yang dalam kategori anonymous tapi sebenarnya tak berapa anonymous juga. Cuma ramai yang tak tahu siapa dia termasuklah saya. Saya cuma banyak follow posting posting berkaitan info info produk di page beliau Khairul Yoi. Dah banyak kali account facebook Khairul Yoi ni kena report & kena benam.. Tapi tu la manusia berpengaruh macam tu.. Dia macam zombie. Susah nak mati katanya hehehe.


Baru baru ni kecoh ada seorang individu konon membuat pendedahan tentang 1 produk drugstore yang agak terkenal. Sebab produk ni ramai yang akan rekemen termasuk specialist bagi mereka yang mengalami breakout teruk tak kira la sebab terguna produk kosmetik beracun atau apa apa sebab lain. Kalau sebut cetaphil tu.. Rata rata orang kenal brand ni. Saya pun pernah guna gentel cleanser cetaphil masa mengalami alergik teruk kat muka. So far membantu masalah tu. Sebab kulit saya memang agak sensitif dengan cleanser yang berbuih mewah.. Even tak mengalami alergik pun hasil try & error bermacam macam jenis cleanser ni.. yang jenis gel & tak berbuih paling serasi dengan kulit saya even body wash pun saya guna jenis gel tapi tak la sampai tak ada buih. Body wash kalau tak ada buih.. Rasa tak puas pulak bersabun kan? kekekeke

Berbalik pada isu cetaphil.. Salah faham yang di viralkan di perbetulkan semua oleh Khairul Yoi. So untuk panduan & info korang semua saya copy paste balik posting khairul Yoi. Bukan apa.. Page Khairul Yoi ni.. satgi hilang at least ada la info berguna yang di sampaikan di simpan di blog ni untuk rujukan anda semua..



Since beberapa hari lepas, ramai yang tanya pasal kandungan Cetaphil dan jugak about this post.

Pertama skali, aku dah terangkan pasal selamat vs serasi. Cari yang selamat dulu. Kemudian baru cari yang serasi. Macam mana nak tau selamat? Dah ajar banyak kali, beli dari drugstores atau cari produk local yang berkualiti. Ada labtest, dikilangkan di kilang bertaraf gmp, berdaftar dengan kkm, yada yada yada. Atau boleh tengok senarai produk berkualiti yang aku pernah mention sebelum ni.

Kedua, Cetaphil. Aku nak ajar korang macam mana nak baca ingredients analysis dalam cosdna. Nanti korang tekan pic kat bawah. Aku sediakan cara2 nak baca dan tengok ingredients safety level.

Cetaphil ni, ada 8 saja ingredients. Yang jadi kecoh sebab ada sodium lauryl sulfate dan hydroxybenzoate (paraben). Kita cerita pasal sls dulu. Fungsi dia adalah sebagai surfactant, atau bahasa mudahnya mengurangkan geseran antara kulit dan cleanser. Dan jugak dia adalah agen pembuih. Tapi klau korang prasan, cetaphil ni tak berbuih pun kan. Maknanya kandungan sls dalam cetaphil adalah sangat sangat sedikit. Dan sls ni jugak fungsi dia untuk stabilkan the whole product. Klau tak stabil nanti cepat naik kulat, cepat rosak dan sebagainya. Sls ni bersifat mengeringkan kulit. Tapi biasanya irritation jarang jadi pada rinse off product. Kecuali produk yang korang letak kat muka lama2. Tapi still korang kena berhati2 lah kan memilih produk.


Jadi keypoint dia, depends kepada skin tolerance korang. Korang yang ada DRY SKIN atau SENSITIVE SKIN, sebaiknya elakkan guna sebarang produk yang ada SLS, SLES, PARABEN (HYDROXYBENZOATE), SILICONE, ALCOHOL, FRAGRANCE. Sekiranya korang pakai cetaphil dan kulit jadi kering, gatal2, atau tak selesa, itu berkemungkinan korang ada alahan pada paraben atau sls walaupun cetaphil adalah untuk sensitive skin.

Kemudian dakwaan bahawa alcohol adalah pembunuh senyap. Yes that is right. Kalau kau teguk alcohol and drive, kemungkinan alcohol tersebut boleh membunuh. Alcohol dalam minuman tak sama macam alcohol dalam skincare ok. But the thing is kebanyakan alcohol dalam skincare adalah untuk control kepekatan produk dan membantu ingredients lain supaya mudah diserap ke dalam kulit. Tapi, ada tapi. Alcohol pun sama, korang yang ada sensitive skin kena elakkan pakai produk yang ada alcohol sebab alcohol jugak boleh mengeringkan kulit.

Untuk kulit normal, takde masalah pun sebenarnya. Ada sebab kenapa moisturiser diwujudkan. Sebab tu lepas cleansing, korang pakai moisturiser untuk hydrate kan kulit korang supaya tak kering. Ni lah sebabnya ni. Supaya korang tak menggelabah bila nampak produk yang ada sls, sles dan alcohol. Jadi yang ada kulit sensitif dan kering tu, carilah produk yang bebas bahan2 yang aku sebutkan tadi.


Semoga info & penjelasan ni membantu korang lebih memahami ingredient dalam produk. Bak kata Khairul Yoi perkara pertama dalam memilih produk.. Yang pertama pilih produk yang selamat dulu kemudian cari produk yang serasi dengan anda. Sebab kita sedia maklum.. Produk yang selamat pun bukan sesuai dengan semua orang jadi penting kalau nak guna apa apa produk 2 kriteria ni perlu ada. Produk yang selamat & memenuhi keperluan & masalah kulit korang. Produk yang beracun ni even luar kulit nampak macam bagi kesan positif tapi tetap bahaya pada kesihatan. Sebab kadang kadang effect dia tak nampak luar kulit tapi perlahan lahan merosakkan kesihatan dalam korang. Yang tu baru boleh panggil 'Silent Killer' ok!

Mora of the story.. Jadilah pengguna bijak bukan pengguna senang kena pijak. Anda mampu mengubahnya. 

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DAH TAK PERLU SEDUT HINGUS ANAK GUNA MULUT

4/05/2019 10:05:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

DAH TAK PERLU SEDUT HINGUS ANAK GUNA MULUT. Pernah dengar tak orang sedut hingus bayi atau kanak kanak kecil yang masih tak reti nak hembus keluar hingus guna mulut. Masa saya bujang muda remaja katanya.. Tak silap masa lepas SPM tengah tunggu result kerja kat kilang. Geng geng ahkak yang dah berkahwin & ada anak ni selalu share kisah rumahtangga & anak anak depa. Pernah satu hari Kak Mah (Nama panggilan kakak tu) cerita pasal dia sedut hingus anak dia guna mulut.

Almaklum la bujang lagi.. Anak tekak je ada kan. Kawen pun belum. Memang tak pernah tahu la orang guna cara tu untuk sedut hingus bayi atau kanak kanak kecil. Masa tu serius dengar tu rasa macam geli.. Yelah, jiwa mak mak pun lahir katanya. Padahal kaedah tu sebenarnya di gunakan ramai mak bapak zaman dulu dulu. 

Tapi zaman dah berubah.. Banyak gadget yang di cipta untuk memudahkan proses sedut hingus ni malah kat hospital atau klinik pun nak buang hingus bayi atau kanak kanak doktor atau petugas perubatan tak ada la sedut guna mulut macam buat CPR tu.. Ada peralatan dia untuk sedut hingus.

Kalau rasa nak simpan gadget gadget macam ni ada jer di jual di pasaran. yelah la kan.. Bila hidung anak tersumbat dengan hingus akan ganggu pernafasan dia & akan buat bayi atau kanak kanak kecil meragam. Nak tidur susah.. So masa tidur & rehat kita sebagai mak bapak juga terganggu. Sedang elok juga simpan satu Nasa Aspirator iatu salah satu gadget untuk sedut hingus bayi & kanak kanak.


Kat pasaran ni memang ada pelbagai jenama salah satu dari produk MommyHana. Yang bestnya Nasal Aspirator MommyHana ni dia tak perlu kita picit macam pump hingus tu untuk keluar atau tak perlu sedut sebab dia ada fungsi penyedut automatik.


Satu lagi Nasal Aspirator MommyHana ni ada muzik tau. Yelah budak budak kan.. Kadang kadang tengok alat alat macam ni nak guna pada anggota badan dia dorang tak nak. Jadi takut benda tu menyakitkan dengan muzik ni boleh menarik minat kanak kanak untuk dekatkan diri dengan alatan macam ni. So, mereka lebih enjoy kerja kita sebagai mak pun senang sikit. Ada 3 lagu boleh di set pada gadget ni untuk menenangkan anak anda semasa proses membuang hingus atau lendir yang menganggu pernafasan mereka.

Ni soalan yang akan di tanya oleh para ibu bapa sebelum membeli & guna alat alat macam ni.. Tak sakit ke buang hingus @ lendir dalam hidung anak nanti guna menda alah ni? Tak bagi kesan sampingan ke? Tak memudaratkan.. Boleh tonton video di bawah untuk melihat reaksi anak kecil ni bila menggunakan Nasal Aspirator by Mommyhana ni..


Gadget ni menggunakan kuasa bateri AA (2 bateri). So tak susah kalau power dia habis boleh tambah dengan menukar bateri je. Bukan susah pun nak cari bateri AA ni kat luar. Bersepah jual. Boleh tukar sendiri tak perlu guna khidmat specialist pun nak tukar bateri kan?

Kuasa sedutan Nasal Aspirator ni adalah diluluskan. Jika sedutan terlalu kuat, ia mungkin boleh melukakan hidung bayi dan menyebabkan pendarahan. Jadi kuasa sedutan untuk produk ni Insya Allah selamat di gunakan.

Ada 3 level kelajuan yang anda boleh set kan ketika menggunakan produk ni. Bergantung kepada keperluan untuk membuang hingus atau lendir.

Cara guna Nasal Aspirator MommyHana

1. Pastikan muncung penyedut sesuai dengan umur

2. Pastikan muncung penyedut betul-betul selesa dengan lubang hidung supaya mudah untuk sedut hingus

3. Pastikan Press dalam beberapa saat (dalam 10 saat)

4. Cuba tutup sebelah hidung

Boleh rujuk video ni tutorial menggunakan Nasal Aspirator Mommyhana

Cara penjagaan Nasal Aspirator Mommyhana ni pula..

1. Cuci dengan air garam. Atau boleh juga guna sterilize tapi sebelum di masukkan sterilize pastikan cuci dengan air biasa dulu.

2. Atau boleh juga cuci guna pencuci botol susu tu. Pun tak ada masalah

Cara penyimpanan dia senang je.. basuh bersih bersih lepas tu keringkan. Simpan balik dalam kotak.

Nasal Aspirator ni boleh di gunakan untuk bayi yang baru lahir sehinggan berumur 6 tahun. Dah lepas 6 tahun tu normally kanak kanak dah pandai buang hingus sendiri. Tapi kalau ada anak special kids yang masih tak reti nak buang hingus sendiri.. boleh je guna tak ada masalah even umur dah melepasi 6 tahun pun.



Yang penting Nasal Aspirator ni mudah nak bawa travel jauh sebab tak berat atau besar. Berat dalam 500g jer. 

Sekarang ni kalau korang beli Nasal Aspirator ni akan dapat 'FreeGift".. bukan satu.. bukan dua tapi 4 Free Gift untuk anda iatu

FREE Battery
FREE 3 Silicon probes untuk bayi (0-3m, 3-1y and 1y above) bernilai RM50
FREE 25 Hygiene disposable caps bernilai RM20
FREE 2 Spared sealing bernilai RM30


Produk Nasal Aspirator by Mommyhana ni ada setahun warranty tau! So jangan risau kalau baru guna sebulan dua tetiba rosak atau ada mana mana bahagian yang tak berfungsi boleh merujuk kepada orang yang anda beli untuk claim warranty tu. Tapi pastikan sticker warranty tu dalam keadaan baik senang nak claim warranty nanti.

Jenis kerosakkan yang boleh tuntut warranty adalah :

1. Kerosakan pada produk contohnya bila tiada suction, atau tiada bunyi (untuk jenis NC01)

2. Kerosakan fizikal contohnya apabila barang sampai, produk retak atau pecah.

Tapi kalau kerosakkan di sebabkan kecuaian sendiri memang tidak boleh claim warranty ok! Mana mana produk pun memang macam tu. Biasanya warranty untuk kerosakkan yang pihak pengeluar sahaja boleh di tuntut.

Bagi yang ada anak kecil tu sememangnya produk macam ni sedang elok juga ada di rumah. yelah.. kalau tengah tengah malam hidung anak tersumbat tak la mengelabah sangat. Boleh try settle kan sendiri menggunakan Nasal Aspirator ni.


Macam mana nak dapatkan produk ni?? Boleh hubungi :


☒Facebook Page : MommyHana Damansara 
☻Instagram : @mommyhana_damansara 
☏Telephone : 017 210 3148 

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MENU RAYA UNTUK ORANG BERPANTANG, NASI IMPIT BERSAMA SERUNDING HALIA

4/02/2019 10:00:00 AM suria lekatlekit 4 Comments

MENU RAYA UNTUK ORANG BERPANTANG, NASI IMPIT BERSAMA SERUNDING HALIA. Kebiasaannya kita makan serunding daging, ayam atau ikan bilis kan.. Tapi sekarang dah makin popular serunding halia. Sebelum ni saya sendiri cuma tengok je orang jual atau makan serunding halia ni. Nampak sedap tapi dok membayangkan rasa halia tu macam.. krik krik juga. Sedangkan kita masak halia tu di jadikan bahan perasa di nama cuma jus dia je kita perlukan dalam masakan. Halia tu jarang orang nak makan kan?


Tapi baru baru ni dapat rezeki cuba serunding halia dari kenalan di facebook. Nasib baik saya sejenis yang suka mencuba. Walaupun dok bayang juga.. rasa dia pelik ke? rasa halia dia tu kuat ke?

So far kali pertama cuba tu.. eh.. rasa dia rasa serunding la. Rasa halia dia pun tak tau mana hilang. Rasa macam serunding yang ada lauk macam daging, ayam & ikan bilis juga. Di makan pulak dengan nasi panas.. Allahu, menipu sangat la kalau mampu menahan nafsu serakah kan?

Makan dengan nasi panas & sup sayur pun dah cukup membuka selera kalau ada serunding halia ni ok!

Yang penting serunding halia ni totally tak pedas. Boleh di makan dari peringkat kanak kanak sampai la dewasa. Serunding halia ni boleh kita pelbagaikan  dalam masakan ikut kreativiti sendiri la. Nak buat rencah nasi goreng boleh. Atau nak makan dengan ketupat atau nasi impit pun takde masalah. Alah.. macam kita makan dengan serunding yang lain juga la.

Sedang elok sesapa yang bakal berpantang pada hari raya.. sediakan siap siap serunding halia ni.. Boleh makan dengan nasi impit. Bukan apa.. walaupun sebenarnya berpantang makanan ni bergaduh pada alahan kita pada makanan tidak semestinya bila berpantang wajib elakkan makanan tertentu tapi di sebabkan kita dah membesar dengan amalan berpantang cara orang dulu dulu.. Ada yang masih ikut so serunding halia ni.. boleh hangpa jadikan menu pembuka selera dalam pantang.

Dan tak tipu memang sedap makan dengan nasi Impit atau ketupat. Try la kalau tak caya

Maybe sebelum ni korang tak terfikir kan Serunding halia & nasi impit boleh korang jadi menu raya korang masa pantang tapi lepas ni tak payah sesedih dah tak dapat makan ketupat lemang, rendang, serunding ayam/daging bagai.. Korang pun boleh nikmati menu raya cara berpantang katanya. Tapi bagi yang tak amalkan pantang secara tradisional tak ada masalah bagi dia nak makan menu menu raya yang lain kan.

Saya pun berkemungkinan beraya dalam pantang juga ni.. Tapi saya ni amalkan makanan pantang separuh ikut style lama & sesetengah lagi tak ikut. Yang ikut tu jaga hati orang orang tua.. depan depa jangan la tunjuk sangat kita ni urban.. tak ikut pantang style lama. Jaga hati orang orang tua.. Makan belakang belakang je katanya hahahaha.

Cara pembuatan serunding halia ni sebenarnya tak jauh beza dengan serunding yang lain cuma rajin dengan malas je nak membuatnya. Sebab kita sedia maklum la kan.. Nak menggoreng serunding sampai kering ni memerlukan keringat yang banyak katanya. Sebab serunding kalau tak cukup kering dia tak tahan lama. Memang berketul ketul la muscle tu kalau nak goreng serunding ni terutama kalau banyak la. Nak nak lagi kalau orang yang berniaga. Kita yang nak makan sendiri pun tak berapa sanggup sangat kan nak membuatnya. Sebab tu ramai pilih untuk beli je yang dah readymade.

Di sebabkan serunding sejenis makanan yang boleh simpan lama, Jadi bagi yang nak cuba atau nak buat stok emergency ke.. stok berpantang ke .. atau sekadar nak makan makan. Nak dapatkan serunding halia ni boleh beli atau order melalui


☏Tel/Whatsapp : 017 75804752 / 017 758 4732 

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BLOGGER BAJET SESUAI REVIEW PRODUK SAMPAH JE

4/01/2019 10:17:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

BLOGGER BAJET SESUAI REVIEW PRODUK SAMPAH JE. Sapa kat sini kategori blogger bajet lagi? Alah.. tak paham pulak blogger bajet tu apa. Blogger yang ada buat servis penulisan review di blog dengan kadar harga yang masih bajet & rendah macam den ni la. Eeven blog dah masuk tahun ke 10 hidup di arena blog ni tapi harga masih belum level level tel aviv.


Alhamdulillah.. even harga servis review dalam kategori bajet tu.. rezeki dari blog tu masih ada walau tak la banyak. Boleh la buat tampung tampung beli keperluan sendiri kan? Dari tulis blog apa pun tak masyuk katanya.

Semua orang tahu sekarang saya sedang mencari dana untuk meneruskan bicara tafsiran bagi kes saman yang di kenakan kepada saya oleh Founder Tati. Kalau yang masih tak tahu tu.. Boleh la rujuk pada posting di bawah. (Bagi yang ada account Facebook la).

MISI MENCARI DANA (Saman sivil Founder Tati Vs Blogger Lekatlekit) 
Saya masih buka slot review di blog saya lekatlekit.com untuk sesiapa yang ingin membantu saya mengumpul dana bagi membayar kos guaman bagi bicara tafsiran.
Selain mengambil Slot review anda juga boleh menyumbang melalui 
Maybank acc
514392522914
Nursuria 
Sedikit info berkaitan kes saman yang di kenakan pada saya
Seperti semua sedia maklum tentang keputusan kes saman yang di failkan oleh founder produk kepada saya. 
Dari 11 pertuduhan fitnah, mahkamah memutuskan 3 posting/artikel saya di sifatkan sebagai fitnah iatu.. 
Antara statement yang saya kalah adalah. 
1. Menulis produk tati sebagai timbang kilo 
2. Menulis statement ""hope pengasas produk ni please hentikan jualan.. jangan makan hasil merosakkan kulit orang lepas tu pi mekah buat umrah. tak baik ok! " 
Boleh merujuk kepada posting ni untuk keputusan mahkamah : https://www.facebook.com/suria.lekatlekit/posts/2726154484065163 
Untuk melihat Quatation kos guaman bagi bicara tafsiran boleh rujuk pada posting ini : https://goo.gl/QMtFvB 


Bila dah kita mula collect sumbangan ni.. akan datang la langau langau buat provokasi dengan acah acah prihatin nak membantu tapi sebenarnya cuma nak membuntu je.

Alkisahnya seorang ponder sabun detox slimming hapa ntah datang komen kat posting den nak cari dana ni.. Kononnya mula mula dia berniat la jugak nak bantu dengan mengambil slot review dengan saya tapi bila tengok cara supporter den berkomen tak jadi dia nak bantu. Tapi yang sebenarnya dia kalah berdebat dengan Khairul Yoi isu berkiatan produk datang nak lepas geram je.

Saya cakap la kalau produk dia nak saya review pun saya perlukan kriteria bagi menyokong bukti produk tu selamat. Contoh kalau produk yang claim slimming, kurus, bakar lemak macam sabun dia jual tu perlu berdaftar dengan MAL KKM sebab dia bukan lagi di bawah produk kosmetik kalau ada tuntutan macam tu so tak boleh hanya bernotifikasi (NOT KKM). Dia juga kena tunjukkan dokumen yang menyatakan produk dia dah melalui RnD untuk membuktikan produk dia ada khasiat seperti dia claim tapi kalau dah ada MAL KKM tu boleh la skip yang tu. Atau paling kurang labtest bagi membuktikan produk dia bebas bahan merbahaya & terlarang.

Dengan angkuh dia jawab.. Kalau produk dia ada kriteria macam tu dia pun takkan upah blogger bajet macam saya untuk review produk dia. Maksudnya blogger bajet macam saya ni hanya layak review produk produk overclaim yang tak ada kriteria macam tu je la yer cik kak ooi! Apa hang ingat blogger macam den ni hadap sangat ka duit dari hasil jual produk overclaim hang yang tak tau sejauh mana selamat atau berkesan tu. Dengan KKM pun tak berdaftar.. tak payah nak membongak sangat.

Kenapa perlu semua lampiran dokumen semua tu? Untuk memastikan produk tu selamat, tak overclaim & menipu pengguna. Serius.. saya dah tak nak bersubahat dengan produk produk macam tu. Kalau dulu tak tahu.. sekarang saya dah tahu so saya takkan buat lagi review untuk produk produk macam tu. Sabun untuk kuruskan badan?? Secara logiknya.. tak semudah kau mandi sabun sabun badan kau kemudian kurus. Tak ada jalan mudah sebenarnya untuk kurus kecuali rajin mengalamalkan pemakan sihat & seimbang, bersenam & gaya hidup positif.

So pada founder/Agent/Seller produk jangan nak pandang hina atau pandang rendah sangat pada blogger bajet macam saya ni. Hangpa ingat mulia sangat je jual produk overclaim & menipu orang tu? Mulia lagi peminta sedekah dari jual produk produk macam tu tau! At least peminta sedekah tak merisikokan kesihatan orang. dia minta je sedekah.. yang memberi tu kita tahu dah ada ganjaran pahala & yang menerima tu dapat manafaatnya. Dari jual produk kategori sampah macam tu.. Dah la merisikokan orang.. kalau yang guna dapat kemudaratan dah satu hal kos rawatan nak kena keluar sendiri. Hangpa best la dah dapat untung dari menipu orang.

So pada pengguna.. Sebelum membeli apa apa produk kecantikkan atau kesihatan ni ambil la masa fikir secara waras sikit. Sesuatu claim pada produk perlu di buktikan dengan kajian bukan testimoni semata mata. Kalau produk tu claim kuruskan badan tanya yang jual.. apa bukti Ingredient dalam produk tu boleh kuruskan badan? Berapa lama produk tu melalui proses RnD untuk membuktikan keberkesanannya? Apa bukti produk tu dah menjalani prose RnD sebelum di pasarkan? Apa bukti produk tu selamat? Apa nombor pendaftaran KKM dia? Untuk elakkan anda tertipu & mendapat kesan buruk selepas consume sesuatu produk tu.

Moral of the story.. Jadilah pengguna bijak bukan pengguna senang kena pijak.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com