INI SEBAB KENAPA WAJIB BACA REVIEW SEBELUM MEMBELI BELAH SECARA ONLINE

9/05/2020 02:10:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

INI SEBAB KENAPA WAJIB BACA REVIEW SEBELUM MEMBELI BELAH SECARA ONLINE. Tu dia mentang mentang la blog dia ada buat servis penulisan review kan.. tetiba suruh orang baca review sebelum membeli. kata Nur Netizenia Farisya Marissa Athalia begum kepada blogger.

Amboi.. Sabaq sat na sebelum nak serbu tak pakai helmet. tak semestinya review di blog. Review di blog ni ada dua jenis review..  Satu review yang di sponsor/ review berbayar atau review dari pengalaman menggunakan. Tapi kebanyakan blogger tak mention kalau buat sponsor review atas kehendak client yang nak nampak review tu macam natural. Dak aih.. tak salah pun. Review di blog lebih kepada memperkenalkan sesuatu pada pengguna. Pilihan tetap di tangan pengguna untuk beli atau guna sesuatu barang/perkhidmatan tersebut.

Yang den nak cerita ceriti ni pasal membeli belah secara online di website seperti Lazada, shopee, ezbuy etc.. Saya antara yang menggunakan kemudahan tersebut untuk membeli belah. Di Tambah sekarang kita masih berperang untuk memutuskan rantaian jangkitan covid-19 & aktiviti luar tu terpaksa di kurangkan. Tapi bukan la tak keluar langsung kan? PKPP ni dah boleh keluar even masih kena follow SOP cuma dengan buat pembelian secara online kita kurangkan kesesakkan tempat tempat shopping. So, antara sebab kenapa saya sekarang pun memilih buat pembelian secara online selain.. payah lahai dengan anak kecik ni nak pilih barang kalau kat luar. Tu pun salah satu faktor juga hehehehe


Selalu kita nampak viral orang tersalah beli barang yang sebenarnya mainan cuma sebab dorang tak alert dengan description yang di tulis seller hanya tengok gambar & harga murah terus buat pembelian. Bila sampai.. tak seperti yang di jangka. Mula la nak viral padahal salah sendiri. Sebab tu penting ok baca description, semak semua ukuran yang di beri bagi memastikan kita tak salah faham dengan gambar. Memang la gambar tu nampak besar, nampak cantik semua. Dah nama pun gambar kan.. Tapi size sebenar kena la refer dari ukuran yang di beri.

Kadang kadang ada juga yang keterangan produk tu di beri tak sama macam apa yang di jual. Contoh size la.. kadang kadang ada size tu tak ikut standard size. Kita refer base on standard size kan.. bila sampai ada yang terlebih besar atau terlebih kecil. Tapi nak salahkan seller pun memang size dia macam tu. Ada yang seller alert sikit dia akan mention siap siap.. yang ni jenis cutting kecil ke besar ke. Tapi kadang kadang benda tu pun tak membantu bagi saya. Sebab tu saya lebih suka refer pada review. kalau membeli di shopee atau lazada saya skip seller yang tak ada review. Sebab review bagi saya sangat penting bagi memastikan saya dapat barang seperti yang saya harapkan selain tak kena tipu dengan scammer.

Contoh kasut.. Saya memang ada masalah dengan kasut sebab kaki saya size 3 1/2. Untuk adult size memang susah nak cari. Normally size tu size kaki kanak kanak tapi di sebabkan dari pengalaman saya membeli belah barangan china ni.. Size dari china lebih kecil. tak sama macam standard size. Pun macam tu saya tak la ambil pendapat tu bulat bulat. Saya tetap refer dari review. Normally buyer sebelum ni akan mention size tu lebih kecil atau lebih besar dari size biasa. Ada juga akan bagi ukuran macam.. berat & tinggi dia berapa & barang yang dia beli size apa. So dari situ kita boleh buat keputusan untuk dapatkan size yang tepat. kalau jenis cutting kecil.. so adult size (untuk kasut) yang paling kecil (size 4) normally saya boleh pakai. Kalau standard size, memang size 4 pun masih besar untuk kaki saya. Sebab tu saya suka refer review. Buyer sebelum ni akan ada mention samada size tu lebih besar atau lebih kecil. Tu antara kebaikan review.


Contoh kasut yang saya beli di lazada ni. Kalau ikut size chart dia.. size 35 ukuran cm dia 22.5. tapi kaki saya cuma 21.5cm. Base on review dari buyer yang bagitau kasut ni lebih kecil 1cm dari size biasa so saya boleh la pakai. Alhamdulillah dengan berpandukan review kasut ni sampai memang ngam dengan size kaki saya 21.5cm ni. tak kecil & tak besar. Tu antara kelebihan review bagi saya. (Ni birthday gift dari someone. Dia sponsor hikhikhik)

Selain tu review juga main peranan untuk kita tahu samada servis dia bagus atau tak. Seller tu jenis hantar cepat atau tak. Cepat respond chat atau tak. Senang di bawa berbincang atau tak. Semua tu penting sebelum kita memilih nak beli sesuatu dari seller yang ada. Kita tak tahu semasa proses pembelian akan berlaku masalah atau tak.. Jadi benda tu antara faktor penting kena di ambil kira.

Review juga main peranan. kalau banyak orang bagi review yang baik, Insya Allah barang yang kita beli tu akan dapat dalam keadaan yang baik & seperti yang di harapkan.

Sebab tu selain membaca penerangan tentang sesuatu produk/barang yang di jual secara online seperti di lazada, shopee & sebagainya.. review ni bagi saya sangat penting untuk kita buat rujukan. Hanya review dari pembeli sebelum ni je kadang kadang kita boleh mendapat gambaran tepat tentang material, ukuran & customer service dari seller tersebut.

Setakat ni saya buat semua tu jarang la dapat barang yang saya beli dalam keadaan kecewa berbanding sebelum ni mungkin saya tak mengamalkan budaya membaca review. So ada yang sampai tak seperti kita harapkan. Pada korang yang nak membeli belah secara online boleh la follow tips ni.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAK PERLU MIXER.. BURNT CHEESE CAKE GUNA BLENDER JER

9/02/2020 02:03:00 PM suria lekatlekit 4 Comments

TAK PERLU MIXER.. BURNT CHEESE CAKE GUNA BLENDER JER. Nak kata saya ni pandai membaking bagai memang jauh sangat la dari pandai. Baking Tools pun tak payah tanya la kan.. memang tak complete & banyak yang tak ada. Oven pun baru je suami hadiahkan masa birthday (28.08.2020) lepas. Tu pun Oven kecil & murah je. Jadilah kan.. Kalau tak samada buat kek kukus atau nak bakar pun guna magic pan je. Tu pun bersyukur juga. At least ada la juga kelengkapan memasak. ada orang Gas pun tak mampu beli lagi la kesian.. So jangan merungut apa yang kita tak ada tapi bersyukur sekurang kurangnya masih ada yang boleh kita guna sebagai solution.

Sebab tengok suami asyik dok membakar ayam je.. Bosan pulak. So, haruslah rasmikan kek yang kita dah lama rasa nak buat tapi sebelum ni sebab tak ada oven kan? Nak bakar guna magic pan memang tak menjadi la burnt dia tu. Tapi tu la.. nak buat burnt cheese cake ni.. Sepatutnya kena ada mixer sebab nak mix kan cheese dengan bahan bahan yang lain supaya sebati. Mixer pun takde. takkan la hanya kerana burnt cheese cake nak pi beli mixer. Melampau pulak rasanya.

Apa lagi kita tanya Chef Google macam mana nak buat burnt cheese cake kalau tak ada mixer. Chef google ajar guna blender je.. Sama je pun boleh mix cheese dengan bahan lain sehingga sebati & gebu gebas. yelah.. yelah Chef Google.. Akan ku pratikan ilmu yang kau ajar. Maka terjadilah burnt cheese cake yang so far bagi tekak yang tengah craving dengan cheese cake ni.. sedap sangat dah. Rasa macam nak repeat sekali lagi je.. macam tak cukup je even makan sorang sorang je pun. Anak anak den semua jenis picky eater.. Suami pulak terlalu jaga makan sekarang ni sebab tak tahan di serang gastrik. Tu yang asyik menu rebus & bakar je.

Tak susah pun sebenarnya nak buat burnt cheese cake ni malah orang yang selalu gagal dalam baking cake ni paling sesuai try burnt cheese cake. Sebab kalau tengok dari rupanya paras dia yang burnt di luar.. memang mudah sangat. Kita tak payah fikir sangat kek bantat ke, kek rentung ke apa hehehehe.

Cara nak buat dia pun senang & bahan bahan dia pun tak banyak. alang alang dah tulis entri ni kita share yer resepi Burnt cheese cake I punya style kekekeke


Bahan bahan

226g Cream cheese
2 Biji telur
1/2 cawan metrik Whipping cream
1/2 cawan metrik gula kastor (den blend je gula pasir sampai halus jadi gula kastor)
2 sudu (tak kecil & tak besar sangat Tepung gandum) (di ayak)
1/2 sudu kecil esen vanila (optional)
secubit garam (optional)

Cara memasak

1. Blend (kisar) semua bahan tadi sampai sebati & gebu.

2. Masukan dalam Loyang dalam yang telah di lapik dengan baking paper. Di sebabkan saya tak ada loyang dalam saya guna bekas Foil tu je. Tu pun boleh.

3. Panaskan Oven dengan suhu 200реж

4. Bakar kek selama 40 minit.

5. Dah siap burn cheese cake ni.


Tak susah kan? Benda senang cuma tu la cream cheese & whipping agak mahal juga yer. So jangan tanya kenapa orang jual cheese cake mahal. kekekekeke

Kalau beli kat Secret Recipe ni 1 slide je dah RM11 ok! Kalau nak makan seisi keluarga memang jimat la buat sendiri.

Apapun selamat mencuba resepi mudah & sedap ni.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com