SIAPA YANG PERLU BAYAR ATAU TIDAK BILA BUAT UJIAN COVID-19 DI HOSPITAL/KLINIK KERAJAAN.

11/24/2020 09:39:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

SIAPA YANG PERLU BAYAR ATAU TIDAK BILA BUAT UJIAN COVID-19 DI HOSPITAL/KLINIK KERAJAAN.. Pepagi terbaca posting di facebook Page kementerian kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan bayaran yang di kenakan untuk ujian pengesahan covid-19 di fasiliti kerajaan. Baca komen.. Allahu banyak maknosia yang tak faham. Mula la depa dengan teori harga yahoodi, konspirasi nak kaut untung bla.. bla... etc..

Ada sejenis manusia yang malas baca terus jatuh hukum. Ada manusia dia baca tapi dia tak faham dia buat kesimpulan sendiri. Ada yang baca tapi dia susah nak faham bahasa formal ni.. Pun dia faham dengan cara dia sendiri dan menyebabkan berlakulah salah faham.

Fungsi blog lekatlekit ni adalah menulis semula fakta yang orang maybe tak faham bila di sampaikan dalam bahasa formal/rasmi ni. Memang ada yang mudah faham bila kita menulis santai, bahasa pasar.. So kena ada juga individu yang jadi translator macam den. Kuikuikui..

Bukan semua individu yang nak buat test covid-19 ni di kenakan bayaran. Ada individu atau golongan yang tak perlu bayar pun. 

πŸ‘‰Contoh orang yang dia syaki positif.. Si mat tu nampak ada simptom covid macam demam tinggi, selsema, hilamg deria rasa & bau, sesak nafas.. dia pi klinik nampak ada simptom so petugas kesihatan buat test covid kat dia. Dia tak kena la bayar.

πŸ‘‰Yang kedua.. Bila Si Mat ni di sahkan positif covid.. Orang yang ada kontak rapat dengan si mat contog family yang tinggal serumah, kawan kawan sekerja, atau sesiapa sahaja yang si mat pernah jumpa dalam masa terdekat ni. Depa pun kena buat saringan covid-19 so depa tak di kenakan bayaran.

πŸ‘‰Yang ketiga, mereka yang dalam pemerhatian atau pemantauan penyakit berjangkit seperti influenza like illness (ILI) dan jangkitan pernafasan akut teruk/Severe Acute Respiratory Illness (SARI) golongan ni pun wajib kena buat test covid & tidak di kenakan bayaran.

πŸ‘‰Orang yang baru balik dari luar negara memang wajib kena buat & di kecualikan bayaran. So tak kena bayar.

πŸ‘‰Selain tu kakitangan kerajaan yang menjalankan tugas rasmi tak kira dalam & luar negara. Depa memang dapat free test covid yer. 

Jadi sapa yang kena bayar kalau nak buat test covid-19 di faksiliti kerajaan ni? Bukan ke free.. gomen tanggung? Tak semua 100% govement tanggung yer.. Yang kena bayar adalah mereka yang rasa nak buat test covid-19 sebab rasa dia dok berjalan merata sangat even dia sendiri tak pasti dia ada kontak rapat dengan orang yang positif atau tak. Kira dia sendiri yang rasa tak sedap hati.. So dia pi la klinik atau hospital kerajaan serah diri minta di buat pengesahan covid-19. Yang ni memang kena bayar la. Tengok jadual bayaran di bawah untuk semakan

Semoga hangpa semua jelas siapa yang perlu bayar & tak perlu bayar bila buat test covid tu. Kalau yang hangpa tengok yang di arahkan pi buat test covid beramai ramai tu bukan kena bayar. Yang kena arah buat ujian covid of course la tiada bayaran dia kenakan. Kalau kau paksa bayar.. Kau rasa semua mampu bayar ke atau nak bayar ke? Bukan semua orang suka kena jolok tekak.. jolok lubang hidung. 

Moral of the story.. tak tahu, tak faham & tak reti sila bertanya. Jangan main buat spekulasi sendiri. Mungkin boleh menyebabkan salah faham orang lain yang membaca seolah olah KKM ni agen yahoodi sangat nak pow duit orang awam.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MISTERI GAMBAR HILANG SELEPAS SELFIE DALAM TANDAS, ANTARA KISAH SERAM WARGANET

11/20/2020 09:58:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

MISTERI GAMBAR HILANG SELEPAS SELFIE DALAM TANDAS, ANTARA KISAH SERAM WARGANET. Rindu ke tu nak di momokan dengan kisah seram kat blog lekatlekit? Mesti rindu kan... Haters pun rindu juga tu nak kritik penulisan cerita seram kat blog lekat lekit ni tapi tu la tak ada pula koleksi baru depa nak di kecam kan? Bila la gamaknya blogger lekat lekit nak bagi bahan baru untuk di kecam ni.

Yer.. jangan sesedih. Ada dah ni bahan seram untuk korang baca tak kira baca untuk hiburan atau nak kecam. Almaklum la den sangat prihatin tak kira followers ataupun haters. Semua den sayang. Den bahagi kasih seadilnya gitu.

Semalam saja buat survey.. erk.. buat post minta friends kat FB share apa kisah seram yang pernah berlaku dalam hidup mereka berkaitan gangguan mistik & makhluk halus ni. Macam biasa macam macam cerita dok ada. Yang loyar pun ramai jugak. Takpa.. Biasa la kengkawan kan. Macam tu la perangai. Susah nak serius. Cuba jadi pontianak sikit jarang buat lawak even dia gelak pun tetap serius & seram. kuikuikui.

Antara pengalaman seram friends kat FB den tu.. Katanya ada satu peristiwa yang pelik berlaku bermula dari dia selfie di toilet. Selepas tu Gambar selfie dia selalu hilang atau jadi blur, Even ambil gambar ramai ramai pun tetap gambar dia je hilang atau jadi blur. Gambar orang lain semua ok. Mungkin sekali dua dia tak anggap benda tu pelik tapi bila setiap kali berlaku dia mula rasa something wrong some where la kan. Takkan la dia paling lawa sampai camera pun tak berani nak rakam gambar kan? Macam tak logik juga nak guna alasan macam tu. Kalaupun camera ni pandai pilih kasih, gambar dia je selalu tak jadi tapi gambar orang lain ok je1

Maka dia try la ambil gambar tangan dia je.. Apa yang mengejutkan dalam gambar tu tak ada gambar tangan dia. Hanya gambar latar belakang sahaja. Start dari situ dia mula rasa seram terus simpan hp & tak ambil gambar dah. Kau gila.. tetiba gambar subjek hilang begitu sahaja. Ni bukan roti gardenia.. sungguh enak di makan begitu saja, OK! memang tak enak la kalau berlaku kat sesapa pun. Even berlaku kat den pun memang tak enak dah.. senak terus.

Nak kata camera hp dia rosak atau setting dah lari ke laut china selatan tak logik juga la alasan tu. Gambar lain elok je asal gambar dia even tangan pun sampai tak melekat langsung. Amboi dengki sungguh kan hantu camera ni dengan dia. Sampai block habis gambar sipolan ni tanpa bagi peluang langsung.

Maybe sampai dia tak tahu apa alasan atau sebab kenapa jadi macam tu. Sebab cerita dia sampai situ je kan.. Apapun alasan kita sedia maklum bersih macam mana pun tandas tu tempat di klasifikasi tempat kotor juga. Yelah tempat melabur sisa kumuhan kan? Pepaham je la.. memang tempat jin & syaitan la tempat tempat kotor ni. Manatau masa mula mula dia selfie tu..ada makhluk tak nampak tengah membuang.. tetiba tersnap pic dia dalam keadaan mengaibkan membuatkan dia merasa malu & marah terus dia dajalkan gambar sipolan sampai tak melekat langsung bila snap picture. kekekkekee. Gurau je jangan serius ok!

Antara pengalaman seram yang di share kawan kawan den kat facebook hangpa boleh baca di ss kat bawah yer.. Macam macam ado! 








Moral of the story.. Kita tak boleh nafikan kewujudan makhluk halus/makhluk ghaib ni. Sememangnya ia wujud & boleh menganggu manusia. Gangguan dari makhluk halus bukan mitos yer. memang ada jadi sebagai manusia beragama.. rasanya ada ajaran setiap agama untuk elak dari jadi mangsa gangguan makhluk halus ni. Ada tempat tempat kita di larang untuk buat sesuatu yang mungkin mengundang perkara tak baik so elakan lah yer.





2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com