KISAH SERAM HUTAN LIPUR BUKIT HIJAU BALING KEDAH

4/13/2021 02:02:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

KISAH SERAM HUTAN LIPUR BUKIT HIJAU BALING KEDAH.  Assalammualaikum.. Salam ramadhan dan selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam yang hari ini dah mula berpuasa. Harap masing masing teguhkan iman.. Jangan join geng undertaker bawa beg plastik hitam. Dah tua tua memasing bawak bawak la insof sikit. Bukan lama pun nak menahan lapar dan dahaga tu. Sekarang ni pun waktu berlalu sangat singkat. Tup tup dah pukul 7 petang. Rugi tau kalau tak ada sebab musabab tak berpuasa hangpa ponteng puasa. Jadi berpuasalah anda sebelum anda di puasakan.


Hari pertama puasa dah buka gelanggang cerita seram katanya. Kau dah kenapa?? Yelah.. rasa macam lama segmen seram serik lekatlekit tak menghiasi blog ni. Mesti ramai rindu kan? Cerita seram yang di tulis menjadi tak seram untuk bacaan peminat cerita seram tapi penakut. Memang dari awal den terjebak menulis kisah seram kat blog ni kisah seram yang den tulis lebih berkonsepkan seram santai. 

Dok layan tiktok tetiba ternampak satu content yang share kisah seram yang berlaku di hutan lipur bukit hijau, Baling kedah. Sebab orang kedah pernah juga kesitu tapi yang seram dia air terjun dia selain tinggi.. arus dia deras. Memang seram juga la. Tapi yang di kongsikan kat TikTok tu bukan kisah seram air terjun tiruk ke apa.. Tapi ada kejadian mistik yang berlaku kat situ. Cerita ni katanya di ceritakan balik oleh penyelia tempat tu.

Kat dalam hutan lipur bukit hijau ni banyak chalet tapi chalet chalet lain tak ada special sangat. Sekadar chalet biasa yang tak menarik untuk diceritakan. Tapi chalet Nombor 16 ni katanya paling misteri nusantara sebabnya di dakwa ada penunggu. Penunggu yang di maksudkan bukan la tukang jaga chalet yer.. satgi ada yang tak tau pulak. Penunggu ni gelaran kepada makhluk ghaib yang menghuni sesuatu tempat & suka declare tu tempat dia. 

Alkisah bermulahlah kisah.. Ada 4 orang datang ke hutan lipur bukit hijau dan minta untuk menginap kat chalet nombor 16 ni. Tapi penyelia kat situ dah cuba halang tapi biasa la dasar manusia ada batu duduk atas kepala dia nak juga menginap kat situ. Tak tau la pasai apa. Views cantik ke.. lokasi strategik ke.. Tak di ceritakan apa yang special chalet nombor 16 ni. Dah depa ketegaq (degil) nak juga duduk situ, penyelia tu bagi je la. Lantak pi la kat hang kan. Jangan cakap abang tak payung pulak kalau berlaku perkara tak di ingini. Tapi bersyarat la.. jangan pulak dok buat benda tak senonoh kat situ. Tak penunggu.. Takut penumbuk pulak naik kemuka. kekekeke

Pada pukul 4 pagi hari itu.. sang penyelia membuat ronda ronda kotaraya dalam hutan lipur tersebut. Alangkah terkejutnya beliau.. Kira tahap terkejut tu lebih dari terkejut beruk juga la bila nampak geng geng yang degil nak check in kat chalet nombor 16 tu tidur di kaki tangga. Dia mula syak depa ni mesti dok buat benda tak senonoh ni dalam hutan. Tapi tak pulak di ceritakan apa depa buat sampai tidur di kaki tangga. Yang pasti pagi tu juga depa check out. Confirm la ada sesuatu yang berlaku kepada mereka tu cuma tu la tak di cerita pulak apa kejadiannya. Kena sakat dengan penunggu ke? kena lempang dengan langsuir ke? Atau kena hempap dengan hantu raya.. Wallahualam.


Tapi untuk mengukuhkan lagi tempat tu menyeramkan.. Pernah berlaku kejadian ada pengunjung dengar suara mengilai dari chalet nombor 16. Tu mesti cik ponti tak pun kak lang. Yang juara mengilai ni antara dua minah tu je. Yang lain lain jarang la nak mengilai tak ketahuan hala dalam hutan rimba. ye dak??

Macam den cerita dari awal tempat tu memang agak bahaya bagi saya la.. sebab air dia deras kan. Dari tahun 1991 sehingga 2013 ada lebih kurang 16 kes kematian berlaku di hutan lipur bukit hijau.

Hutan ni kita sedia maklum la kan.. tempat jin. So tak pelik la kalau orang kata ada penunggu ke apa.. Semua tu gelaran pada makhluk makhluk ghaib.

Moral of the story.. Bulan puasa ni yang kena ikat cuma iblis bukan jin so hangpa jangan pelik kalau masih ada berlaku gangguan gangguan mistik. Tapi jangan salahkan jin kalau hangpa tetiba jadi geng undertaker masuk semak bawa beg plastik hitam. Tu bukan salah jin tapi salah hangpa sendiri perangai mengalahkan jin.

Pada hangpa yang ada akaun tiktok nak baca lebih banyak lagi kisah seram boleh follow akaun tiktok di bawah yer.


0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MAKSUD GELARAN 'NEGRO' SEBENAR YANG RAMAI TIDAK TAHU

4/04/2021 11:38:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

MAKSUD GELARAN 'NEGRO' SEBENAR YANG RAMAI TIDAK TAHU Assalammualaikum.. salam sejahtera.. salam satu Malaysia. Gitu.. ala kak ton katanya. Apakehelnya tetiba mukadimah lain macam. Tebiat nak meninggal ke?

Idok ler.. sesaja la bertukar angin sikit. Bukan apa nak bagi banyak patah perkataan boleh tulis dalam entri ni. Idok ler senapas je kome bac udah habis ceritanya. Panjang sikit karangan lama sikit la mike melepek dalam blog teman ni,ye dak?

Kita kembali ke topik yang nak di kupas kupis & kopek hari ini iatu gelaran/istilah/perkataan Negro. Kita biasa je sebut negro bila nampak orang berkulit hitam tak kira dari negara mana pun. Tapi biasanya dari afrika la kan. Dah macam satu istilah biasa kita sebut untuk mengambarkan orang afrika.Contoh ayat.. Tu orang negro. 


Selama ni mungkin kita faham Negro tu membawa maksud orang afrika atau orang berkulit hitam tapi sebenarnya sangkaan kita tu meleset sampai melecet. Tak betul yer... Kita je rasa macam betul. Jadi mari kita betulkan agar tidak salah faham lagi.

Pepagi dok melayan Tiktok dapat juga ilmu & informasi dari seorang tiktokers melayu yang berkahwin dengan orang afrika. Beliau berkongsi apa maksud Negro yang selalu kita sebut pada orang afrika. Maksud negro sebenar adalah 'Hamba Abdi' bukan orang kulit hitam. 

Terkejut kan bila tahu? Jadi sangat la tak manis kalau kita memanggil orang afrika dengan gelaran Negro bila kita dah tahu maksudnya. Gelaran yang menjurus kepada penghinaan tak patut sangat lebih lebih lagi pada orang yang tak ada buat salah apa apa kat kita. So selepas ni kita boleh biasakan diri memanggil mereka dengan gelaran yang lebih baik la. Mereka pun berhak di hormati kalau mereka menghormati kita.

Selain itu menurut kak Bib dalam video dia.. Negro juga membawa maksud perdagangan kanak kanak. Selebihnya hangpa boleh tonton sendiri video di bawah. Kalau rasa nak follow kak Bib yang selalu share aktiviti dengan family dia boleh follow di Tiktok. Best juga kadang kadang tengok dia share masakan orang afrika.. bahasa bahasa afrika. 



Tapi kalau ikut wikipedia pula perkataan Negro membawa maksud keturunan hitam atau dalam bahasa sepanyol membawa maksud hitam. Tapi kalau di America Syarikat Nigger adalah satu gelaran atau istilah yang lebih kepada penghinaan kepada orang berkulit hitam. Apapun tetap perkataan tu menjurus kepada perlakuan menghina, mengejek & merendahkan sesuatu bangsa & kaum atau fizikal seseorang juga. So better elakan la.

Moral of the story.. kadang kadang kita ni double standard juga. Kawen dengan omputih,orang korea, orang orang dari negara maju kita puja puji.. Bila ada orang tempatan kahwin dengan bangsa bangsa dari negara miskin kita pandang rendah. Tapi memang tetap ada bangsa bangsa pelarian yang ambil kesempatan untuk dapat tempat di negara ni dengan berkahwin dengan orang tempatan lepas tu buat kacau.. itu yang buat orang tempatan marah & mula memberi persepsi buruk pada pendatang dari negara miskin ni.

Pendatang pun dah datang tempat orang kena pandai bawa diri, ikut undang undang negara orang jangan nak tunjuk taiko atau pailang sangat bagi orang tempatan benci.ingat tu?!!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

APA ITU KRIM ABAL ABAL

3/16/2021 11:14:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

APA ITU KRIM ABAL ABAL. Sesejak suka melepak di aplikasi sosial tiktok ni ada saja la benda baru den belajar. Sebab tiktok ni dia tak sama macam facebook, instagram atau twitter. Biasanya kita akan nampak posting atau content di kalangan kawan, kawan atau konten konten viral sahaja. Tapi di tiktok di fyp akan muncul macam macam content dari serata negara buat secara tak langsung kita akan ikuti juga walau kita follow pemilik akaun tersebut.

Biasa la indonesia & malaysia ni kan jiran. Kadang kadang jadi teman bergaduh kat media sosial & kadang kadang dalam sesuatu isu masih sependapat & boleh bekerjasama. Adat berjiran katanya.

Seperti ramai sedia maklum saya memang suka isu isu berkaitan produk. Kat tiktok Indonesia sekarang dah nampak golongan profesional kesihatan & kecantikan mula tampil memberi kesedaran tentang produk produk kosmetik yang bahaya di indonesia. Antara yang tengah trending selain Dr Richard lee.. ada juga dr Ika. Kedua dua adalah dari bidang Aesthetic. So memang mereka layak untuk bercakap berkaitan produk kecantikan ni.

Kalau hangpa ada ikuti tiktokers indonesia atau kedua dua Dr Aesthetic ni di tiktok mesti biasa dengar istilah krim abal abal. Depa kan orang Indonesia jadi depa menggunakan bahasa Indonesia la dalam content video mereka. Kat Indonesia walau cina tu wajib tahu berbahasa Indonesia ok. Tu bezanya dengan Malaysia.

Mungkin ada di antara kita yang kurang jelas apa makna krim abal abal tu? 

Krim abal abal tu adalah produk yang tidak berdaftar dengan kementerian kesihatan. macam malaysia KKM tapi kalau di Indonesia BPOM. Selain itu ia juga merujuk kepada produk yang tidak selamat. Contoh produk yang mengandungi bahan terlarang seperti racun berjadual & ubat terkawal yang tidak di benarkan pada produk.

Kalau kat Malaysia ni krim abal abal tu produk sampah, produk timbang kilo, produk beracun & sewaktu dengannya. Maksud dia sama macam krim abal abal la cuma beza sebutan & istilah je la.

Kat Malaysia kita pun ada aktivis yang berani melawan produk produk macam ni juga. Contohnya Khairul yoi, Dr Rusyainie ramli. Dr Rusyainie pun ada menulis buku tentang produk sampah. Dan ramai lagi la. Nak list semua banyak sangat.

Sekarang ni tak susah nak belajar mengenali produk tidak selamat. Kalau kat facebook cuma taip sahaja kata kunci di ruangan search.. contoh nak tahu tentang ciri ciri produk timbang kilo. Taip je ciri ciri produk timbang kilo bersepah info percuma boleh dapat. Begitu juga dengan fungsi carian google. Tapi masalahnya ramai tak nak belajar tapi lebih percaya pada tipu daya founder & penjual produk beracun. Lebih menyedihkan lagi orang yang berusaha menyampaikan kesedaran di anggap jahat, dengki & cuba menutup rezeki orang lain.

2021 saya sendiri pun memilih..kita memberi kepada yang ingin menerima. Kita menentang pada yang menganiaya. Yang tahu tapi tetap statik untuk kekal bersama sesuatu yang memudaratkan..kita sedekahkan Al Fatihah je la. Yang tu dah tak boleh nak bagi hidayah.

Apapun semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada yang membaca blog lekatlekit.com

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA KUMPUL & GUNA 'COINS' UNTUK BUAT PEMBELIAN DI SHOPEE

3/15/2021 09:43:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

CARA KUMPUL & GUNA 'COINS' UNTUK BUAT PEMBELIAN DI SHOPEE. Banyak pula rasanya saya menulis tip membeli belah di shopee ni kan? Almaklum la sekarang kita masih dalam keadaan pandemic di mana statistik kes pun masih tinggi walau ada penurunan. Jadi kita masih perlu mengawal & mengurangkan pergerakan yang tidak penting. Lebih lebih lagi sekarang denda bagi individu yang melanggar SOP mencecah sehingga RM10,000. Dah ramai pun kena kompaun jadi untuk elak perkara perkara macam ni kurangkan beraktiviti di luar je la. Yelah.. kita manusia biasa, kadang kadang bukan niat nak ingkar arahan tapi terlupa pakai mask ke.. pun berisiko di kompaun juga.

Jadi melakukan pembelian secara atas talian dapat membantu mengurangkan pergerakan & kesesakan di tempat tempat awam. Antara platform pembelian online yang memang menjadi pilihan ramai adalah shopee. Sebab shopee banyak voucher & tawaran yang menarik. seperti ada cashback di mana dengan pembelian yang kita buat berpeluang untuk kumpul ganjaran dalam bentuk 'coins' yang boleh di gunakan untuk membuat pembelian seterusnya.

Tapi ramai yang masih tak faham cara menggunakan coins yang terkumpul untuk membuat pembelian seterusnya. Mungkin ramai yang masih tidak tahu untuk menebus mata ganjaran (coins) untuk pembelian seterusnya. 

Untuk tebus mata ganjaran @ coins yang terkumpul bagi membuat pembelian mestilah membeli dari seller @ kedai yang mendapat 'Preferred Seller' dari shopee. Macam mana tahu shop atau seller tu dapat Preferred Seller dari shopee?

Biasanya akan ada tag yang di letakan pada iklan jualan @ kedai mereka di shopee. Contoh boleh lihat pada gambar.

Jika ada Preferred Seller macam tu barulah dapat menebus mata ganjaran @ coins yang terkumpul untuk buat pembelian.

Dengan menebus coins @ mata ganjaran macam ni sekaligus kita membayar dengan harga yang lebih rendah & kat situ dah jimat.

Apa akan jadi jika coins tidak di tebus? Biasanya coins yang terkumpul ada tarikh luput. Kena di gunakan sebelum tarikh luput. Kalau tak di gunakan memang lebur macam tu je la.

Macam mana nak kumpul coins @ mata ganjaran. Biasanya setiap pembelian yang di buat akan dapat coins, bezanya banyak atau sikit. Jika produk atau barang yang kita nak beli dah ada tag cashback macam dalam gambar di bawah selalunya lebih banyak coins akan di berikan. Cashback pun bergantung juga pada seller. Ada bagi 10% ada 50%. Tapi kalau nak kumpul cashback biasanya bila ada sale banyak tawaran cashback. jadi boleh ambil kesempatan untuk kumpul cashback (coins) waktu tu  

Selain tu dengan memberi review & rating pada seller di kedai shopee mereka juga boleh mendapat ganjaran coins ni. Cuma biasanya 3 - 5 coins sahaja untuk rate & reviews.

Jadi yang baru nak berjinak - jinak membeli belah di shopee boleh la mengaplikasikan perkongsian ni untuk penjimatan semasa membeli di shopee. Tak rugi malah salah satu cara membeli secara bijak juga.

Semoga perkongsian kecil ini memberi manafaat kepada semua yang membaca di blog lekatlekit.com

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RUPANYA INI MAKSUD 'GELAY' YANG DI UCAPKAN NISSA SABYAN

3/12/2021 04:28:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

RUPANYA INI MAKSUD 'GELAY' YANG DI UCAPKAN NISSA SABYAN. Walaupun isu ni dah nak basi tapi baru dapat hidayah nak kupas kupis & kopek. Almaklum la nak tulis apa apa isu kat blog ni dia kena ada mood. Kalau memang macam tak ada chemistry nak tulis sesuatu isu tu penulisan jadi macam tak ada jiwa walau ada cerita tapi tiada rasa. Yang ada kosong. Umpama berkahwin dengan orang yang hangpa tak cinta.

Seperti yang hangpa tahu atau mungkin ada yang tak tahu atau ambil tahu isu artis dari negara seberang yang jadi kontroversi baru baru ni bila di katakan bercinta dengan suami orang yang juga merupakan rakan dalam band mereka sendiri. Sejauh mana kebenaran.. den pun tak jelas. Cuma ikuti gitu gitu je la sebab haritu kemain viral kat tiktok. 

Masa viral isu Nissa Sabyan tu.. ramai tiktokers indonesia dok troll dia menggunakan salah satu rakaman video nissa. Dalam video tu dia ada cakap ngak mahu.. ngak suka gelay. Begitulah lebih kurang ayat dia. Lama juga den tertanya menatang apa la gelay tu. Tapi tu la sebelum ni tak terasa pun nak google. Tetiba hari terasa nak tahu apa maksud gelay.

Baru tahu Gelay tu berasal dari perkataan macam bahasa hipster la kat indonesia. Bukan perkataan dalam kamus yer. Dari apa yang saya baca Gelay tu bermaksud geli sebab di geletek. 

Rupanya... Ingat apalah gelay tu. Lama juga hidup ku di selubungi misteri gelay ni. Rupanya geli. 

Itulah lain tempat lain bahasanya. Lebih lebih bahasa hipster masakini. Lagi la pelik pelik. Kat Malaysia ni pun tak berapa khatam bahasa bahasa hipster budak budak sekarang apatah nak grade bahasa bahasa hipster dari negara jiran ni. Lagipun tak berapa kuasa mak nak Ooi..nak menghafal bahasa bahasa hipster hangpa.mak zaman hamba.. tuan hamba.. lain bahasanya (done overclaim).

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TIP MEMBELI KASUT SECARA ONLINE SUPAYA TIDAK SALAH SIZE

3/11/2021 01:13:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

TIP MEMBELI KASUT SECARA ONLINE SUPAYA TIDAK SALAH SIZE. Dalam hidup saya perkara paling bermasalah saya nak beli adalah kasut. Dari kecil saya ada masalah nak beli kasut terutama kasut kasut tertentu. Teringat masa nak masuk darjah satu.. kasut sekolah masa tu bukan macam sekarang. Size dari sekecil kecil anak ada. Di sebabkan kaki saya ni size tak ikut standard umur jadi susah nak beli kasut. Masa masuk darjah satu terpaksa saya pakai kasut raya.. maksudnya kasut casual yang di pakai untuk berjalan jalan ke sekolah. Darjah 2 baru ada size kasut sekolah saya.

Masa remaja pun sama.. susah saya nak dapat kasut kasut yang tengah in-trend remaja waktu tu sebab kaki saya ni kecil. Yang ada kasut budak. Kadang kadang terpaksa beli kasut besar & sumbat la apa apa dalam kasut tu bagi ketat sikit supaya tak tertanggal masa pakai.

Dah beranak pinak pun masalah size kasut masih tak habis habis. Sebab tu saya tak banyak koleksi kasut. Jangan pelik kalau nampak saya pakai kasut yang sama. Kalau nak walk in pergi beli kasut kasut kat luar tu.. memang susah nak jumpa size. Ada pun kasut budak.

Tapi sekarang sebab kita membeli secara online sedikit sebanyak benda tu membantu saya untuk cari kasut terutama kasut dari china la. Biasanya kasut dari china ni size lebih kecil berbanding standard size. Jadi yang mempunyai kaki yang standard size kena tahu juga macam mana nak dapatkan size yang betul bila beli kasut secara online.

Dari pengalaman saya selalu beli kasut secara online dari platform macam shopee, lazada & ezbuy jadi ramai yang saya tengok masih tak tahu nak ukur size kasut bila beli online. 

Antara kesalahan yang selalu di buat adalah tak baca ukuran. Mungkin selama ni dia beli kasut secara walk in boleh cuba dulu dan kasut kasut tu biasanya ikut standard size so kasut dia size sama sahaja. Bila dia nak beli online so dia buat kesimpulan size confirm sama tak payah baca ukuran & ukur dulu panjang tapak kaki.

Please jangan buat macam tu bila beli online. Setiap penerangan & ukuran yang di beri baca & ukur dulu pada kaki supaya tak tersalah pilih size.

Cara nak ukur size kasut yang betul.. biasanya ukuran (dalam cm) di beri untuk panjang tapak dalam kasut bukan tapak luar kasut yer. Jangan ukur dari tapak luar/bawah kasut tapi ukur dari tapak dalam kasut.

Ukuran panjang tapak dalam kasut kena lebihkan 1 - 1.5cm dari ukuran tapak kaki. Contoh kaki saya panjang 21.5cm.. jadi size kasut saya mestilah ukuran tapak dalam kasut dia 22cm. Sebab kena ambil kira ketebalan material kasut tu juga. Kalau ambil ngam ngam ukuran tapak kaki mungkin bila sarung kasut.. jadi ketat. Sebab material kasut tu dah ambil ruang dalam kasut tu.

Bila dah ukur semua.. untuk lebih kepastian double confirm dengan seller. Sebab kasut ada pada seller jadi dia boleh sahkan samada ukuran yang di beri tu muat dengan kaki anda atau tidak.

Selain itu membaca review dari pembeli sebelum ini juga anda boleh mendapat bayangan tentang size, material, customer service. Biasanya pembeli akan memberitahu tentang size, material & layanan seller. Perkara tu juga penting untuk membantu anda untuk memilih kasut seperti yang di inginkan.

Dulu mula mula beli kasut secara online memang ada beberapa kali juga tersilap. Ada terlebih kecil sebab saya ikut ukuran size tapak kaki. Tapi selepas tu saya mula belajar cara betul untuk ukur size kasut. Alhamdulillah dah jarang sangat beli kasut tersalah size.

Bagi anda yang mula nak berjinak jinak beli kasut secara online boleh cuba tip yang saya kongsikan. Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada semua yang membaca blog lekatlekit.com

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HUKUM BERMAIN APLIKASI MY HERITAGE PADA GAMBAR ORANG YANG DAH MENINGGAL DUNIA

3/10/2021 09:04:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

HUKUM BERMAIN APLIKASI MY HERITAGE PADA GAMBAR ORANG YANG DAH MENINGGAL DUNIA. Bagi yang ada akaun media sosial tiktok mungkin perasan tengah trending sekarang #MyHeritage. Boleh kata sekarang hari hari keluar kat #FYP tiktok saya content content video hasil dari aplikasi my heritage ni. Kebanyakan membuat sentuhan pada gambar ahli keluarga yang sudah tiada.



Apa tu aplikasi My Heritage? Kena bagitahu dulu mungkin ada yang tak tahu walaupun aplikasi ni dah lama wujud cuma kembali popular di kalangan tiktokers seluruh negara termasuk Malaysia.

My Heritage ni satu aplikasi yang berfungsi untuk mengedit gambar seperti hidup. Senang faham buat animasi pada gambar. Maksudnya gambar tu bergerak seperti mata berkedip & bibir tersenyum seolah olah hidup. 

Maka ramai yang boleh menggunakan aplikasi ni untuk membuat editing pada gambar orang orang yang dah meninggal dunia. Sebagai salah satu contoh gambar.. boleh tengok pada video di bawah. Supaya anda lebih faham apa yang saya terangkan melalui penulisan.


Bila ramai mula mengaplikasikan pada gambar gambar ahli keluarga yang telah meninggal dunia mula timbul pertikaian dari beberapa individu di tiktok dengan mengaitkan tanda tanda kedatangan Dajjal di akhir zaman. Apa yang di perdebatkan antaranya.. akhir zaman dajjal akan turun untuk menyesatkan manusia. Antara perkara yang di lakukan dajjal adalah menghidupkan orang yang dah mati. Jadi mereka berpendapat mungkin apa yang di maksudkan adalah permainan aplikasi macam ni. Tapi perkara tu perlu di rujuk kepada mereka yang lebih berilmu. Kita tak boleh terima pendapat tu bulat bulat tanpa rujukan yang sahih.

Tapi ada beberapa pendakwah mula memberi komen & pendapat berkaitan aplikasi my heritage yang tengah trending di tiktok sekarang ni. Antara ustaz dasuki dan ustaz azhar idrus. Anda boleh tonton pada video di bawah..



Bagi saya pulak.. membuat sentuhan animasi pada gambar ahli keluarga yang dah meninggal dunia ni hanya akan memberi kesakitan pada hati sendiri. Rindu yang paling sakit adalah rindu pada orang yang telah tiada. Tak tau la orang lain.. kalau saya tak kuat untuk nak buat & tengok benda benda macam tu. Dah tentu menganggu emosi saya untuk beberapa tempoh waktu sementara benda tu nak kembali normal. Untuk biasakan diri kehilangan Ayah saya dulu pun hampir bertahun tahun saya bermimpi arwah. Sebab ingatan kita pada sesuatu tu terlalu kuat. Nak terima kehilangan orang tersayang bukan mudah bila kita dah mula terima elakan dari melalukan sesuatu yang boleh membangkitkan rasa sedih tu kembali.

Apapun perkara yang nampak bercanggah dengan ajaran agama kita elok la di elakkan. Semoga perkongsian kecil ini memberi manafaat kepada semua yang membaca blog saya.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DISEBALIK NAMA SAJJAD..

3/04/2021 01:31:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

DISEBALIK NAMA SAJJAD.. Setiap anak yang di lahirkan pasti ibu bapa la paling teruja untuk memberi nama kepada zuriat mereka. Ada yang mengabungkan nama suami isteri lalu di abadikan dalam nama anak, ada yang memberi nama yang membawa maksud tertentu dan ada juga pilih nama ikut sedap tekak je. 

Tak kisah apapun nama yang di pilih dari bahasa atau kaum apa asalkan ia membawa makna yang baik supaya setiap kali di sebut moga menjadi doa yang baik keatas pemilik nama tersebut.

Kat Malaysia sekarang tengan panas isu berkaitan individu yang bernama Muhammad Sajjad. Walaupun popular di Malaysia dengan isu isu panas tapi jarang dengar ibu bapa menamakan anak mereka bersempena nama sajjad kan? Berbanding Aafiyah anak Dato Siti Nurhaliza agak trending juga bila ramai mula menamakan anak anak masing masing dengan nama yang sama.


Tapi kenapa nama Sajjad yang popular tak pula di jadikan inspirasi untuk mana mana ibu bapa menamakan anak mereka dengan nama Sajjad yer? Walaupun individu tersebut terpalit dengan isu isu moral tapi nama Sajjad tu membawa maksud yang baik ok. 

Bagi yang tak tahu Sajjad membawa maksud seorang yang kuat bersujud. 

Semoga semua pemilik nama Sajjad kalau bukan sekarang suatu hari nanti menjadi seorang manusia seperti yang di gambarkan dari makna namanya. Sesungguhnya syurga itu nanti banyak di huni pendosa yang telah bertaubat. So jangan putus asa dalam mencari hidayah & keampunan dari Allah. Sesungguhnya Allah maha pengasih lagi maha pengampun.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BENARKAH PEMBAYARAN MELALUI SHOPEEPAY SALAH SATU TAKTIK SUPAYA PELANGGAN SENTIASA MEMBELI KERANA TIDAK BOLEH KELUARAN BAKI?

2/24/2021 06:12:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

BENARKAH PEMBAYARAN MELALUI SHOPEEPAY SALAH SATU TAKTIK SUPAYA PELANGGAN SENTIASA MEMBELI KERANA TIDAK BOLEH KELUARAN BAKI? Ni salah satu entri pening untuk saya mencari tajuk yang ringkas, sesuai & di fahami. Nak kena masuk kelas penulisan untuk tingkatkan kemahiran & idea menulis dah lepas ni gamaknya. Makin hari makin tepu pulak. Tak macam dulu..Ada topik je laju je boleh menaip panjang lebar.

Bukan apa terbaca satu komen di group yang bertanyakan kenapa kebanyakan voucher free shipping di shopee hanya untuk pembayaran melalui shopeepay. Terjumpa la komen yang bagi saya spekulasi dia semata mata. Komen dia seperti di bawah.. tak payah la nak taip semula kan. Kita ss sahaja.

Saya rasa pendapat dia salah. Sebab saya antara pembeli tegar di shopee yang menggunakan kaedah pembayaran melalui shopeepay untuk mendapat kelebihan macam free shipping tu la. Biasanya saya akan topup cukup cukup jumlah yang perlu saya bayar je. Jarang sangat la saya nak tambah nilai lebih dari nilai yang perlu saya bayar waktu tu. 

Mungkin ada yang tak tahu cara menambah nilai baki dalam akaun shopeepay tanpa menggunakan auto amount yang di sediakan.macam RM5, RM10, RM50,  RM100 & RM500. Kita boleh masukan jumlah yang kita tetapkan sendiri walaupun ada sen sen di belakang. Cuma perlu masukan jumlah tambah nilai pada ruangan Input Topup Amount. Rujuk gambar di bawah.

Jadi tak ada isu sebenarnya shopee gunakan taktik melalui akaun shopeepay untuk pastikan kita sentiasa membeli untuk habiskan baki kredit sebab perlu tambah nilai jumlah yang lebih dari apa yang perlu kita bayar. Sedangkan masih ada pilihan untuk kita tambah nilai mengikut pilihan kita sendiri.

Selain tu shopeepay ni memudahkan kita untuk buat pembelian bila bila masa sahaja. Contoh kalau kita bayar terus melalui online banking.. Online banking ni selalunya beroperasi sehingga pukul 11 malam sahaja selepas tu dah tak boleh buat sebarang transaksi. Kena tunggu esok pulak. Jadi dengan adanya akaun shopeepay.. kita boleh tambah nilai & membeli belah bila bila masa sahaja di shopee.

Jangan risau jika ada baki dalam akaun shopeepay takkan hangus sekiranya kita tak buat sebarang pembelian selepas itu sebab ia boleh transfer semula ke akaun bank milik kita. Saya ada pengalaman transfer balik duit dari akaun shopeepay ke akaun bank saya dulu.

Kelebihan lain.. macam banyak baucar baucar contoh baucar free shipping. Dan semestinya shopee memberi keutamaan kepada mereka yang membuka akaun shopeepay. 

Jadi pada anda yang baru terjebak dengan shopee ni tak perlu risau untuk buka & bayar melalui akaun shopeepay. Tak ada caj tersembunyi apa apapun. Sama je kalau buat pembayaran menggunakan kaedah lain cuma shopeepay memudahkan sahaja. Terutamanya bila berlangsung sale besar besaran. Biasanya akan berlangsung jam 12 tengahmalam keatas. Kalau tak ada shopeepay susah sikit la kan...

Semoga perkongsian ini memberi manafaat kepada mereka yang membaca blog lekatlekit.com.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERLUKAN ANJING JAGA KEBUN, LADANG & TEMPAT PENTERNAKAN HUBUNGI ABANG KUCING

2/21/2021 12:11:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

PERLUKAN ANJING JAGA KEBUN, LADANG & TEMPAT PENTERNAKAN HUBUNGI ABANG KUCING. Panjang tajuk entri tu. Bukan apa orang sekarang suka baca tajuk je. Kalau boleh den nak tulis entri terus kat tajuk baru orang jelas isu yang di sampaikan. Untuk elak timbul spekulasi & fitnah. Tapi tu la.. ruangan tajuk tu kalau tulis panjang panjang pun satgi yang keluar pendek je.

Dua tiga hari ni dok baca isu pemindahan pusat perlindungan haiwan (anjing & kucing) Pak Mie Shelter yang menjadi kontroversi bila pihak penduduk setempat tidak bersetuju tempat yang di sewakan oleh ustaz ebit liew untuk di jadikan penempatan baru Pak Mie shelter. 

Tak nak la komen apa apa sangat isu tu. Jadi serba salah. Bila ada shelter persendirian macam Pak Mie Shelter yang niatnya kita tahu baik. Memberi perlindungan pada haiwan terbiar. Tapi tu la.. Haiwan terbiar ni akan semakin bertambah & berapa banyak pun shelter di tubuhkan akan sentiasa penuh. Semua berlaku adalah di sebabkan perangai manusia yang tiada tanggungjawab. Bukan salah haiwan. Haiwan di beri otak tapi tidak akal yang sempurna seperti manusia.

Melihat usaha seorang aktivis haiwan merangkap president Pertubuhan Pasukan Tindakan Haiwan (AAT) Sharul Nizam Abd Rahim atau lebih di kenali abang kucing yang cuba mencari solusi yang tidak membebankan dan lebih baik dalam memberi penempatan kepada anjing anjing terbiar ni rasa idea beliau dengan mencari mana mana pekebun yang memerlukan khidmat anjing untuk untuk jaga kebun mereka adalah idea yang sangat baik.

Cara ni saya rasa sedikit sebanyak membantu untuk mengurangkan beban shelter yang hanya ambil dan terus ambil haiwan terbiar untuk di beri perlindungan akhirnya bila banyak tak mampu di uruskan & menjadi masalah kepada masyarakat. At least kempen sorang ambil sikit yang membawa maksud mungkin seorang individu ambil seekor atau dua ekor untuk di jaga itu lebih baik.

Tapi itulah.. bukan semua berminat untuk mengambil haiwan jalanan terutama anjing la.. bagi masyarakat Islam di Malaysia masih ramai yang tak boleh terima anjing. Lagipun untuk buat pet ni memang tak boleh la kan.. Tapi untuk menjaga keselamatan diri, keluarga & harta benda di bolehkan membela anjing bagi beragama islam. Ada tatacara & garis panduan yang di tetapkan oleh ajaran agama Islam bagi yang bekeperluan untuk membela anjing.

Usaha abang kucing yang mencari mana mana pekebun & menawarkan anjing untuk bekerja menjaga kebun mereka masih baru & belum siapa siapa yang sudi mewar warkan usaha beliau kepada orang awam. Nampak beliau sendiri berusaha keras untuk memastikan dapat memberi penempatan kepada lebih banyak anjing terbiar sekaligus memberi manafaat kepada pekebun pekebun dalam membantu mereka menjaga kebun tanaman dari haiwan perosak, pencuri & sebagainya.

Jadi pada anda yang ada kebun tanaman, ada buat ternakan atau memerlukan anjing jaga rumah atau sebagainya boleh hubungi abang kucing. Khidmat nasihat akan di berikan. 

Semoga usaha murni abang kucing ni mendapat perhatian pihak pihak yang berautoriti untuk membantu beliau mempromosikan usaha & idea ini.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INI SEBAB URUSAN MENGHANTAR PULANG JENAZAH DARI LUAR NEGARA MAHAL

2/11/2021 12:29:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

INI SEBAB URUSAN MENGHANTAR PULANG JENAZAH DARI LUAR NEGARA MAHAL. Dua hari ni viral satu berita berkenaan seorang wanita yang bekerja di Australia meninggal dunia akibat kemalangan. Salam takziah buat seluruh keluarga Allahyarhammah. Semoga Allah mengampuni dosa dosa beliau dan di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman. 

Bila viral isu isu macam ni banyak perkara kita dapat belajar antara sunnah mengebumikan jenazah di tempat dia meninggal walaupun bukan di tempat kelahirannya.

Ikut tuntutan sunah

Maka, urusan itu kembali kepada tuntutan asal yang disebutkan oleh baginda Rasulullah SAW. Segerakan urusan pengebumian. Oleh itu, kebumikan jenazah di tempat dia meninggal lebih menepati dengan sunah berkenaan kecuali jika proses pemindahan tersebut dalam jarak yang dekat dan munasabah serta tidak memerlukan kos yang tinggi, maka ia masih diharuskan.

Atau sekiranya situasi di negara tersebut tidak memungkinkan jenazah berkenaan untuk dikebumikan di situ, maka dalam keadaan itu, pilihan yang ada sama ada dikebumikan di tempat lain yang terdekat atau pun dibawa pulang ke tempat asalnya.

Bagaimana pula jika si mati ada meninggalkan wasiat agar dia dikebumikan di tempat asalnya?

Hal itu ada perbezaan pandangan dalam kalangan para fuqaha dan ia termasuk di dalam isu memindahkan jenazah ke negara lain. Fuqaha dalam Mazhab Maliki mengharuskan tindakan itu dengan syarat ia tidak menyakiti dan mencemarkan kehormatan jenazah.

Sementara itu, fuqaha dalam Mazhab Hanbali dan Hanafi, mereka berpendapat, ia ialah makruh, melainkan jika ada keperluan yang penting.

Di sisi Mazhab Syafie pula, fuqaha terbahagi kepada dua golongan. Sebahagiannya berpandangan haram untuk memindahkan jenazah ke negara lain kerana ia akan melewatkan pengebumian, manakala sebahagian yang lain menyatakan ia makruh.

Selain itu, proses memindahkan jenazah juga memerlukan kos yang tinggi. Ia boleh membebankan waris si mati. Oleh itu, jika tidak ada sebarang keperluan yang mendesak, maka mengebumikan jenazah di negara dia meninggal lebih menepati sunah dan bertepatan dengan pandangan para fuqaha.

Dalam situasi itu, tidak menjadi kewajipan kepada kita untuk menunaikan wasiat si mati kerana ia tidak bertepatan dengan tuntutan sunah.

Sumber : Ustaz Abd Razak Mutalib merupakan Perunding Latihan dan Motivasi, Akademi Magnet Sukses.

Semua sedia maklum kos untuk menghantar pulang jenazah dari luar negara ni juga mahal.mungkin ada tertanya tanya kenapa mahal sangat. Letak dalam keranda.. naik flight settle.

Tak semudah itu ya kawan kawan.beberapa proses perlu di lakukan sebelum jenazah di terbangkan untuk di bawa pulang ke negara asalnya. Antaranya proses pengawetan. Proses mengawet ni bukan macam awet lumur rempah bagai yer. Proses nak mengawet mayat ni rumit & agak mengerikan.

Proses mengawet jenazah

Menurut SPJ Malaysia, proses ini memerlukan darah dalam badan dibuang keluar dan satu cecair bernama formalin akan dimasukkan ke dalam jasad si mati.

Tak habis di situ, perut jenazah akan ditebuk dan satu besi panjang lebih kurang 1 meter yang dikenali sebagai ‘trocar’ akan ditusuk ke dalam perut untuk menghancurkan organ-organ dalaman seperti hati, perut, jantung, limpa, usus dan lain-lain bertujuan untuk membuang darah sebelum semuanya disedut keluar.


Kaedah ini bagi mengelakkan mayat cepat mereput dan membusuk. Meskipun luaran jasadnya nampak elok sempurna tetapi dalamannya hancur sehancur-hancurnya!

Memang agak mengerikan & tersiksa jasad tu sementara nak di kebumikan. Jadi pada mereka yang ada ahli keluarga meninggal dunia di luar negara..semua orang faham.kesedihan tu. Keinginan untuk menatap kali terakhir wajah orang tersayang.. Namun banyak faktor perlu di perhalusi. Moga kita reda & berlapang dada dengan takdir yang sudah tertulis sejak azali.

Selepas mengawet bagai.. proses dokumentasi bagai semua pun perlukan kos. Kos terakhir kos penghantaran puang. Sebab tu la mahal. Bagi yang berkemampuan dan tidak membebankan ahli keluarga jika tetap mahu jasad si mati di kebumikan di tanah air.. Itu pilihan masing masing. Bagi yang tidak berkemampuan hingga mendatangkan beban.. elok pilih cara yang lebih afdal & terbaik. Sesungguhnya sunnah tu sangat membantu manusia memudahkan urusan.

Semoga perkongsian kecil dari sumber sumber bacaan saya ni memberi manafaat kepada pembaca blog lekatlekit.sesungguhnya tiada siapa tahu bila, bagaimana & dimana kita akan mati. 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TUMBUK TUMBUK JADI SAMBAL PAHANG OSHMI

2/08/2021 02:11:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

TUMBUK TUMBUK JADI SAMBAL PAHANG OSHMI. Orang asia ni memang suka makan makanan pedas & bercili. Kat mana mana negara asia pun macam tu. Mungkin sebab turun temurun di dedahkan makanan pedas kan so lidah tu dah terbiasa. Ada orang kalau tak ada rasa pedas dalam menu dia makan dia jadi hilang selera makan. Dia mesti nak kena gigit juga cili bagi ada rasa pedas tu. Ada orang terlalu obses dengan makanan pedas sampai cili tu dia buat ulam cicah pulak dengan sambal. Tu memang spesis nak cari penyakit la makan macam tu. 

Antara menu jenis masakan sambal yang ada kat malaysia ni salah satunya sambal hitam pahang. Memang antara sambal yang tengah In trend katanya. Lebih lebih lagi sekarang ni di jual secara online. Lagi mudah la sesiapa sahaja nak dapatkan. Kalau yang rajin boleh masak sendiri tapi nak masak sendiri ni walau penggunaan bahan bahan dia tak banyak tapi cara pembuatan dia amatnya renyah bak kata orang kedah. Maknanya agak susah & perlukan masa yang lama untuk pastikan sambal hitam ni dapat rasa, testur & warna yang sedap & cantik. Memang baca resepi macam sonang jo milah Ooi.. Apa ke payah bebeno ekau nak buek. Guna belimbing buluh, cili, ikan bilis, bawang dan garam jo... Bukan banyak beno pun bahannya.

Yelah.. buat pakai air liur di renjis renjis di pilis memang la senang. Sebab cakap tu lebih senang dari nak buat kan. Kau tak tau dari proses nak merebus belimbing buluh tu ambil masa berapa lama nak bagi sampai hitam pekat melekat. Lepas tu nak mengoreng sampai kering untuk pastikan sambal tu boleh tahan lama. Memang tak sekejab la nak buat. Berpeluh juga la atas bawah kiri kanan jang OOi.

Alah setakat nak makan tu kalau malas nak buat bersepah orang jual. Tapi macam biasa setiap brand tu even produk yang sama mungkin ada sedikit kelainan dari segi rasa mengikut orang yang buat la. Kita sebagai pembeli ni boleh pilih yang mana kita rasa kena dengan citarasa kita.

Antara sambal hitam yang ada di pasaran ni adalah Sambal pahang Oshmi dengan tagline dia tumbuk tumbuk jadi sambal. Tagline je macam simple tapi rasa dia tak berapa simple. Sebab ada rasa pedas, masam & masin. Sesuai dengan bahan bahan yang di gunakan tapi semua rasa ni dia tak terlalu kuat. Rasa pedas, masam & masin dia sangat sederhana jadi sesuai di nikmati dari pelbagai peringkat usia. Yang penting cukup rasa. Kalau tak cukup rasa memang tak cukup sedap la.

Saya dah rasa Sambal pahang Oshmi ni. So far bagi saya tak ada cacat cela kat mana mana rasa dia. Masih menepati rasa asli sambal hitam pahang. So buat lauk pembuka selera atau penganti sos pencicah untuk di makan dengan ulam ulaman pun ok. Atau nak makan dengan roti, bubur nasi pun boleh. Tak salah pun nak buat perencah untuk nasi goreng. Memang sedap ok! 
Packaging dia pun terbaik. Boleh simpan lama tak perlu letak dalam peti sejuk. Kalau nak bawa travel sangat sesuai sebab bungkusan dia dalam bentuk buka & makan terus. Tak perlu panaskan dah. Yang mana duduk asrama nak buat stok pun sesuai. Pendek kata dengan packaging ni nak simpan di rumah atau nak bawa kemana mana untuk di makan bila bila masa memang sesuai la.

Harga dia tak la mahal mana masih harga marhaen ok.

👍 Sambal Pahang Oshmi pek mini RM7

👍 Pahang Oshmi Botol (150g) RM18

Macam mana nak dapatkan Sambal pahang Oshmi ni? Untuk dapatkan sambal pahang Oshmi ni boleh dapatkan melalui


☎ Call/Whatsapp : 6018 3714877 (Ajim)

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIDEO HANTU PENANGGAL JUAL BEG

2/04/2021 01:33:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

VIDEO HANTU PENANGGAL JUAL BEG. Banyak negara terjejas ekonomi akibat pandemik virus covid19 ni termasuklah negara negara asia. Keterbatasan pergerakan membuatkan banyak aktiviti harian terjejas. Terutama aktiviti yang melibatkan pekerjaan. Ada juga di berhentikan perkhidmatan terpaksa mencari pekerjaan atau insentif lain untuk di jadikan sumber pendapatan. Ada yang mula berjinak jinak berniaga secara kecil kecilan menggunakan platform media sosial.

Bila dah ramai pilih berniaga so persaingan pun banyak. So kena kreatif la buat marketing untuk pasarkan produk tu. Tak boleh dah market cara biasa. Kena cari kaedah yang mampu ketengahkan produk jualan tu.

Maka macam macam la idea marketing dibuat. Ada yang menjijikan, ada yang memalukan, ada yang kreatif & ada yang kelakar. Tak kisahlah bagaimana cara anda nak pasarkan produk jualan anda tu tapi gunalah marketing yang baik & tidak mengundang kontroversi dan kecaman netizen. Tak perlu sampai menjual maruah semata mata untuk marketing.

Tapi yang ni memang kreatif dan menghiburkan marketing dia buat. Terjumpa video ni lalu kat FYP tiktok. Dari bahasa tu rasanya tiktokers Thailand. Hangpa boleh tonton video dia di bawah ni.



Sekali kau balan balan atau juga di kenali sebagai hantu penanggal jual beg kau. Ni kalau jual tepi hutan malam malam buta mengundang panik juga ni. Mujur la dia jual kat tiktok je.

Tu la kan.. bukan je manusia, hantu pun terjejas di waktu pandemik ni. Terpaksa jual beg bagi menampung hidup. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! JUMPA DUIT SYILING JANGAN KUTIP

2/03/2021 04:04:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

AWAS! JUMPA DUIT SYILING JANGAN KUTIP Masa kecil dulu kalau jumpa duit walau sekupang (10sen) pun dia rasa macam dapat bonus dah. Tu zaman dulu. Zaman sebelum 2000an la. Sebab 10sen masih boleh beli jajan atau gula gula. Pergi beraya pun tahun 90an masih ada bagi duit raya 10sen.

Tapi zaman sekarang budak budak pun main campak campak je duit syiling. Betapa zaman dah berubah duit syiling semakin hilang value.

Tapi duit syiling ni pun selalu di kaitkan dengan benda mistik. Kalau dulu zaman 90an popular mainan khurafat spirit spirit of the coin. Permainan panggil hantu untuk tanya soalan kebanyakan berunsur rahsia orang lain la. Lepas tu pakat histeria satu sekolah. Begitulah kesudahannya selalu.

Tadi terbaca dekat satu group di facebook berkaitan duit syiling. Satu posting telah di buat di situ untuk mencari jawapan pada kejadian yang dia rasa pelik bila jumpa duit syiling bersepah di kawasan luar rumah dia.

Dari komen pengikut di group tersebut ada menasihati jangan menyentuh atau mengutip syiling tersebut risau jika salah satu cara orang menghantar sihir. Ada yang berkongsi pengalaman mendapat gangguan sebab mengutip syiling yang di jumpai.

Bagi saya.. sihir & gangguan jin dan syaitan memang wujud sampai sekarang. Tak mustahil benda tu boleh berlaku. Tapi tak semua situasi syiling tu mungkin berhantu atau menjadi perantaraan sihir. Selalunya kalau ada unsur sihir ni keadaan dia akan jadi pelik. Contoh syiling tu macam di tabur setempat yang mungkin jadi tak masuk akal untuk berada disitu dalam keadaan macam tu.

So kalau hangpa rasa jumpa syiling dalam keadaan meragukan tak payah la kutip. Kadang kadang naluri kita ni boleh rasa juga kalau ada sesuatu yang tak baik. Kalau rasa macam tak sedap hati.. cuba buang di tempat lain atau biar je kat situ.

Ada juga yang sindir..kalau jumpa not kertas dalam nilai yang besar mesti tak takut nak kutip. Terpulang la pada individu. Tapi ada komen kongsi pengalaman kawan dia di santau guna duit kertas. Bagi saya apapun barang di gunakan kalau dah di jampi serapah, puja jin & syaitan & guna khidmat khadam (jin) semua pun boleh guna sebagai perantaraan sihir.

Moral of the story.. nak percaya atau tak itu terpulang pada individu tapi jangan sampai terpesong akidah & mensyirikan Allah.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DATO JAMALI SHADAT MENINGGAL DUNIA

2/03/2021 09:47:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

DATO JAMALI SHADAT MENINGGAL DUNIA. Pagi ni terbaca satu perkhabaran sedih. Pemergian seorang pelakon & pelawak vateran Dato Jamali Shadat telah pulang kerahmatullah.

Innalillahhiwainnalillahhirojiun. Salam takziah buat seluruh keluarga Allahyarham Dato Jamali Shadat atas pemergian insan tersayang. Sesungguhnya setiap yang bernyawa itu pasti akan mati. Semoga roh beliau di ampuni dosa dan di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman & beramal soleh.

Bagi generasi baru mungkin kurang mengenali penghibur terkenal satu masa dahulu ini. Sedikit tentang Dato Jamali Shadat

Dato' Jamali Shadat atau nama penuhnya Jamali bin Shadat, merupakan pelawak yang terkenal kerana kebolehannya meniru pelbagai dialek seperti Mandarin, Jawa dan Tamil dalam persembahan-persembahan pentas yang dijayakannya sejak tahun 1970-an sehingga kini.

Malaysia kehilangan seorang lagi bintang yang sangat berharga. Sama sama kita sedekahkan Al Fatihah untuk Allahyarham Dato Jamali Shadat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DAH JADI JENAZAH PUN TETAP TAK BAGI

2/01/2021 11:16:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

DAH JADI JENAZAH PUN TETAP TAK BAGI. Minggu ni kecoh isu berkaitan seorang kanak kanak yang di panggil Amir meninggal dunia akibat lemas dalam tong air. Itu dakwaan pihak ibu kandung & bapa tiri arwah. Tapi di percayai ada unsur penderaan bila di lihat dari kesan kesan luka pada fizikal mangsa. Setakat ni masih dalam siasatan & keputusan bedah siasat pun belum keluar. So, kita tak perlu buat spekulasi apa apa dulu.

3 bulan lepas pernah viral satu video sedih yang memaparkan babak babak sedih adik amir yang terpaksa berpisah dengan keluarga angkat yang menjaganya sejak berusia dua bulan hingga 5 tahun. Selepas 3 bulan bersama ibu kandung & bapa tiri sekali lagi rakyat malaysia menerima khabar duka kematian adik amir yang di syaki di dera. Ibu kandung & bapa tiri adik amir sekarang masih di tahan untuk siasatan.

Bayangkan perasaan keluarga angkat adik Amir terutama ibu angkatnya bila menerima perkhabaran macam tu. Hancur luluh hati. Tak kira la ibu angkat pun.. kalau kita yang jaga dari bayi naluri ibu tu sama sahaja. Hanya 3 bulan bersama keluarga kandung terus berubah terus hidup anak kecil itu sehingga berakhir dengan kematian yang mengundang kemarahan orang ramai.

Hari ni terbaca laporan akhbar.. Permohonanan & Rayuan keluarga angkat untuk mengebumikan jenazah amir di tempat dia di besarkan tidak di persetujui keluarga kandung. Allahu.. keluarga angkat macam di nafikan terus hak biarpun mereka yang membesarkan & memberi kasih sayang kepada Amir. Memang sedih. Dah jadi jenazah.. bertolak ansur la sikit. Walau keluarga angkat saya percaya mereka lebih merasa kehilangan amir berbanding keluarga kandung. Jangan begitu wahai keluarga kandung Amir. Yang membesarkan anak itu keluarga angkatnya.

Begitulah cerita dunia. Kadang kadang yang sepatutnya sudah hilang hak tetap masih berhak ke atas sesuatu kerana undang undang dunia. 

Semoga keluarga angkat arwah adik amir di beri kesabaran, kekuatan & ketabahan. Semoga Allah gantikan kesedihan mereka dengan seribu nikmat. Al fatihah untuk anak syurga. Berbahagialah kau disana nak.. Sesungguhnya kau insan terpilih yang menghuni syurga.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RENTAS NEGERI PUNCA ZON HIJAU DI KENAKAN PKP

1/31/2021 11:31:00 AM suria lekatlekit 3 Comments

RENTAS NEGERI PUNCA ZON HIJAU DI KENAKAN PKP. Assalammualaikum. Salam pagi minggu yang tak ada bezanya dengan hari hari biasa. Biasa la berada di negeri zon merah.. 24jam.. 7 hari seminggu hanya berkurung dalam rumah la dengan anak anak bila tak ada urusan penting untuk keluar. Sampaikan budak shahila sampai dah enjoy duduk dalam rumah. Dah tak minta nak keluar. Yang penting adakan barang barang yang dia minat untuk beraktiviti. 

Melihat statistik kes yang masih empat angka.. sepanjang dua hari lepas masing masing dah melepasi angka lima ribu kes harian. Dah tak nampak bayang kes akan turun dalam masa sebulan dua ni. Kena buat persediaan yang mungkin kita akan lebih lama terpaksa had kan pergerakan. PdPR pun mungkin akan berlarutan dengan lebih panjang. So kalau ada bajet.. belilah gadget gadget untuk membolehkan anak anak kita meneruskan PdPR. 

Semua berlaku bila kita di beri kelonggaran untuk bergerak. Sempadan negeri di buka maka berpusu pusu orang mengambil kesempatan untuk pergi bercuti tak kira di tempat percutian atau balik kampung. Bila di suarakan kebimbangan akan menjadi punca peningkatan kes, akan ada suara mempertahankan dan menggunakan alasan kluster tersebar sekarang adalah kluster tempat kerja @ kluster industri. Belum ada kluster holiday, kluster balik kampung bagai.

Memang belum ada kluster besar melibatkan aktiviti rentas negeri ni tapi mungkin kita terlupa pandang beberapa negeri yang sebelum ni berada di zon hijau juga turut di kenakan PKP kerana ada peningkatan kes di situ. Di situ membuktikan aktiviti merentas negeri juga penyumbang pada peningkatan kes. Takkan kita nak tunggu sampai jadi kluster besar baru kita nak ambil langkah berjaga jaga. Baru rasa perkara tu penyumbang pada peningkatan kes.

Kenapa kita tak boleh ambil langkah mencegah sebelum parah? Bila tak mampu nak kawal penularan jangkitan dah tentu semua pihak akan terkesan. Orang bising suruh kawal pergerakan, patuhi SOP tak dengki pun dengan hangpa yang boleh catwalk sana sini cuma orang nak cepat kes turun & kita boleh kembali hidup macam biasa. Yang bekerja boleh bekerja.. sekolah boleh di buka.. pusat asuhan & taska boleh beroperasi..hari minggu boleh keluar lepak MALL.. boleh beriadah..hari cuti boleh pergi melancong.  Tempat tempat ibadah macam surau dan masjid boleh berjemaah macam biasa.

Tapi tu la.. bila di tegur ada yang melenting. Dok ungkit yang dah jadi kluster besar punca statistik kes harian naik. Macam la kluster tempat kerja tu takkan keluar dari kawasan tempat kerja dia. Dah tentu habis kerja dia balik rumah.. balik rumah ada family. Mungkin sebelum pkp dia tak tahu dia positif bawa family balik kampung. Kenapa kita tak nak fikir sejauh tu?

Betul.. sepatuh mana kita dengan SOP atau kita berkurung dalam rumah sekalipun masih ada risiko bila ahli keluarga kita keluar bekerja tapi sekurang kurangnya dengan patuh arahan pihak berautoriti mengurangkan risiko jangkitan. Kita di suruh berusaha dulu baru tawakal. Tak boleh la main doa & tawakal tapi tak ada usaha untuk elak kemudaratan.

PKP mungkin tidak akan di sambung cuma mungkin SOP akan di perketatkan. Hope sempadan negeri tidak di buka. Sebab kalau di beri kelonggaran.. Memang manusia takkan pernah serik selagi belum kena batang hidung sendiri. Mereka akan menyerbu keluar dari zon masing masing macam sebelum ni. Maka sampai abang jamil hidup semula pun keadaan takkan berubah.

Tak siapa suka hidup terkurung dan terikat dengan SOP. Memang perkara tu memberi kesan pada kesihatan mental tapi jika kita masing masing cuma fikir diri sendiri kesannya semua akan rasa. Takkan ada kesudahan yang baik jika tiada kerjasama dari semua pihak untuk memutuskan rantaian jangkitan. 

Tak perlu kita mengungkit kluster PRN yang menjadi punca. Benda dah berlaku tak boleh nak ubah apa apa. Apa yang perlu kita ambil pengajaran dari apa yang berlaku agar kita tidak menjadi penyumbangkan pada kluster kluster baru.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PILIH SEDAP ATAU BMF?

1/27/2021 10:51:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

PILIH SEDAP ATAU BMF? Kecoh sejak  isu pasal susu jenam farm fresh kononnya kata netizen kantoi sebab sebenarnya bukan jenama milik syarikat melayu muslim. So ada yang rasa tertipu.. Walhal mungkin bukan tipu cuma salah faham masyarakat yang kurang pengetahuan atau sebelum ni kurang ambil tahu. 

Den tak nak la komen pasal isu tu sebab tak sempat study lagi pasal tu. Cuma baca gitu gitu je yang viral yang media sosial. Cuma nak mengupas kupis & kopek isu pilih produk BMF atau produk yang sedap .

Bila ia melibatkan produk makanan ni.. mestilah rasa tu main peranan penting untuk orang pilih membeli produk kita. Tapi sebagai seorang beragama Islam..selain rasa antara kriteria lain kita akan tengok adalah dari sudut kehalalan, kebersihan & keselamatan. Dah lulus tiga kriteria tu baru kita pilih rasa. Dan kalau empat empat perkara tu cemerlang baru kita beli. Ye dak?

Kita takkan beli produk even 'BMF' (buy muslim first) kalau tak sedap apatah lagi kalau ada isu keselamatan & kebersihan. Tak tau la ada orang asal BMF je dia terus beli tanda support ekonomi orang Islam even produk tu rasa kelaut, overclaim, tempat pemprosesan kotor dan sebagainya. Tak semua asal orang Islam jual tu memenuhi kriteria halal & toyyiban. Yang tu kita kena akui memang berlaku.

Dalam isu BMF atau sedap kadang kadang kita ni hipokrit.. kat social media kemain macam nak pecah skrin phone dia punya kecam padahal kat luar dia pun pilih ikut citarasa tekak dia. Dia tak semak pun produk tu BMF ke tak. Asal sedap dia sapu. Kalau tak, kat penang tak bersepah orang makan gerai/kedai non muslim. Ye dak??

Bagus support kempen BMF ni.. Salah satu membantu ekonomi orang Islam tapi kita tak boleh semberono support. Sampai produk sampah, produk beracun & produk overclaim pun kita nak pertahankan. Tu bukan membantu ekonomi orang Islam. Tu mengkayakan orang yang menjahanamkan saudara seagama sendiri.

Satu lagi produk BMF ni kadang kadang susah nak dapat. Maksudnya tak meluas pasarannya. Di letak di premis premis tertentu sahaja. Mungkin boleh di luaskan lagi pasaran sehingga mudah untuk pengguna dapatkan. Yang ni perlu kerjasama dari semua pihak termasuk kerajaan untuk bantu dari segi pemasaran. Macam mana cara tu.. jangan tanya den. Den bukan pakar ekonomi atau pemasaran. Komen ni merujuk dari pengalaman sendiri sahaja.

Moral of the story..  Produk makanan yang sedap akan lebih kedepan tak kira pemiliknya bumiputera atau tidak. Sebab tu fitrah manusia memilih apa yang kena dengan citarasa dia. Kita tak boleh paksa untuk orang rasa sedap hanya kerana ia produk buatan muslim. Yang kita boleh buat tingkatkan kualiti dari segi rasa supaya produk kita boleh di terima ramai. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA GORENG IKAN KELI CAMPUR ENO ELAK MELETUP

1/26/2021 09:50:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

CARA GORENG IKAN KELI CAMPUR ENO ELAK MELETUP. Salam PKP semua. Macam mana pkp fasa 2 ni. Dah serasi ke belum? Kalau rasa stress pergerakan terbatas maka duduk rumah bagi yang tiads keperluan untuk keluar. Sekarang dah ada ura ura jika statistik kes masih tinggi..febuari akan di kenakan lockdown. So sama sama kita bantu putuskan rantaian jangkitan agar kita dapat melakukan rutin harian macam biasa.

PKP ni nak keluar lepak makan makan memang tak boleh. Selain dok menabung kat foodpanda tu.. Boleh juga masak sendiri dirumah. Resepi boleh je google. Bersepah. Tip tip masakan pun banyak. Contoh macam mana nak goreng ikan keli tanpa minyak meletup dalam kuali.

Kalau minyak panas meletup letup dalam kuali sampai terpercik keluar hang terer masak lagu manapun akan rasa seriau dengan babak ni. Minyak panas kot. Mau melecur kalau terkena. Salah satu ikan la. Terutama ikan keli. Sedap di makan tapi seksa tau nak goreng.

Pepagi ni tertengok video sorang bro ni bagi tip cara goreng ikan keli dengan campuran eno untuk elak ikan tu meletup dalam kuali. Hangpa boleh tengok la video kat bawah ni. Simple je cara dia tapi so far nampak berkesan.



Jadi lepas ni nak goreng ikan yang selalu mencetuskan letupan minyak panas.. boleh kot try cara ni. Tak payah risau dah kena minyak panas atau dapur bersepah dengan percikan minyak panas.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

UNTUK JERAWAT.. NIXODERM ATAU CELLMULA AC CLEAR SPOT GEL

1/25/2021 01:53:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

UNTUK JERAWAT.. NIXODERM ATAU CELLMULA AC CLEAR SPOT GELLama rasanya tak buat entri pasal skincare ni. Bukan kata tak dak skincare produk yang saya try untuk di review tapi kekangan masa nak menulis tu terhad sangat. Di samping mood pun sekejab up sekejab down. Mental tak berapa nak sihat sangat katanya

Di kesempatan yang ada ni moh ler kita cerita sikit pasal skincare. Almaklum la.. den dengan jerawat ni macam perjanjian sehidup semati pulak. Tak banyak sebiji dua mesti juga dia nak menempel.so selalunya memang sentiasa ada la apa apa produk untuk atasi jerawat kat rumah den.

Sebab terpengaruh di tiktok saya ada juga la terrrrrr... Beli krim ubat Nixoderm. Salah satu fungsi krim ni untuk rawat jerawat. Padahal saya kat rumah guna Cellmula AV clear spot gel. Saja nak try Nixoderm ni sebab harga dia pun murah. Ramai sangat dok review kat Tiktok tu.

Kita cerita pasal nixoderm dulu lah.. pertama kali apply dia rasa panas & pedih sikit kat kulit dalam beberapa tempoh. Mungkin dalam seminit dua gitu. Sebab Nixoderm ni bukan skincare tapi ubat yang berdaftar sebagai MAL kkm. 

Nixoderm ni bagusnya jerawat kering & kecut dalam masa 1 hari. Tapi yang tak bestnya.. bahagian jerawat tu nanti dia jadi kering & mengelupas yang nampak ketara. Lepas dah rata bahagian jerawat tu dia akan meninggalkan kesan parut yang hitam sangat. Tu dari pengalaman saya guna la.

Untuk Cellmula AC Clear Spot Gel untuk jerawat ni dah lama saya guna. Saya guna bersama moisturizer dari jenama yang sama sebab boleh di gunakan masa muka breakout & untuk kulit berminyak juga. So far AC clear spot gel ni dia ambil masa sikit untuk jerawat tu betul betul kering & kecut sepenuhnya. Normally 3 - 5 hari. Tapi yang bagusnya tidak meninggalkan kesan parut atau kalau adapun selalunya tak hitam pekat. Tu pun maybe sebab garu atau picit la. Tapi parut coklat yang lite lite sajo. Bila guna dengan moisturizer dia.. parut tu akan perlahan lahan pudar & hilang.

Bila kita sapu AC Clear Spot Gel ni pun tak ada rasa panas je, perit atau apa. Sebab produk adalah produk berasaskan bahan semulajadi. Lebih selamat untuk kulit terutama yang jenis kulit sensitif macam saya.

Bila saya cuba kedua dua produk ni apa boleh saya katakan Nixoderm ni agak 'keras' sebab dia dalam kategori ubat. Berkemungkinan sesetengah kulit tak dapat terima & mungkin boleh berlaku keradangan atau iritasi. Tapi bagi kulit yang dapat terima boleh guna sebab Nixoderm adalah produk farmasi yang berdaftar sebagai ubat dengan KKM.

Untuk cellmula AC Clear Spot Gel ni.. lebih mesra kulit sebab natural produk. Tak perlu menahan pedih atau panas cuma perlu sabar & terus consistent guna sehingga masalah jerawat tu selesai. Cellmula ni produk korea yang juga berdaftar dengan kkm sebagai kosmetik produk. Bukan produk kilo atau OEM. Produk ni antara produk yang dah melalui RnD di korea. Mungkin kat Malaysia tengah nak up.

Bagi hangpa yang ada masalah jerawat boleh try la yang mana mana hangpa rasa sesuai dengan masalah jerawat hangpa. Kedua duanya cara guna sama. Sapu pada bahagian jerawat sahaja. Kalau dah jerawat satu muka.. satu muka la sapu.

Untuk Nixoderm boleh beli di Vital farmasi atau drugstore seperti guardian atau watsons.untuk Cellmula produk boleh dapatkan dari pengedar sah mereka di malaysia iatu Puan Suzana. 


Tips : Untuk jerawat cepat kecut & kering selalu saya gunakan gel jerawat bersama acne patch. Lepas sapu gel jerawat tu saya lekat acne patch. Boleh la try kot kot berkesan pada hangpa. 

Jadi untuk jurujerawat sekalian.. semoga perkongsian ini dapat membantu anda. Pilih produk yang selamat & berdaftar dengan kkm. Tapi kena ingat produk yang selamat pun perlu ada keserasian dengan kulit. Bukan semua kulit boleh terima semua produk. Setiap kulit itu berbeza penerimaan sesuatu produk jadi penting untuk pilih produk yang betul.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com