MUSIM BERENANG

11/03/2010 03:07:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

Dah tiba... sediakan pelampung, sampan, rakit.. speedboat, tongkang, banana speed or sebagainya kerana kini musim untuk berenang - renang di rumah sendiri telah kembali lagi. Wah.. sana - sini sibuk bercerita pasal banjir yang kebanyakkan di sebelah utara & pantai timur. Kawasan - kawasan yang terdedah dengan kejadian banjir setiap tahun mesti mengeluh lagi. Pada adik - adik jangan nak renang berirama time - time banjir camni. Mengikut laporan akhbar dah ada mangsa yang maut akibat banjir antaranya seorang remaja 13tahun (kelantan) & seorang warga Jerman (Kedah).

Teringat kampung halaman ku.. walaupun rumah ku tidak terdedah pada banjir, tapi kat kampung aku masih ada yang terlibat dengan banjir. Ada rumah yang air masuk hingga melepasi bumbung. Kenapa rumah aku tak tenggelam. Sebab di kawan umah aku agak tinggi. Kampung aku selalunya akan banjir di hujung kampung. Rumah - rumah yang berdekatan sungai & berkawasan tanah rendah. Time - time banjir camni isu bantuan akan jadi pertikaian. Pernah dulu terjadi banjir yang agak teruk.. Tapi bantuan yang di terima & di agihkan nampak sedikit macam tidak adil. Rumah yang masuk air kat toilet pun bleh dapat sumbangan (berupa Ringgit Malaysia). Kat situ ada unsur - unsur politik skit. Semua berebut - rebut nak amik bantuan tanpa berfikir nasib orang lain yang lebih memerlukan. Hope andai tahun ni banjir lagi kat kampung aku tu.. (setakat ni belum dengar lagi berita banjir teruk) pihak yang di pertanggungjawabkan mengagihkan bantuan lebih prihatin & adil. Bab sumbangan harap janganlah ada unsur politik yang pilih bulu yer.. Tu amanah kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan.

Bila musim banjir tiba.. banyak aktiviti harian terjejas. Paling kesian sekolah terpaksa di tutup. Kesian adik - adik tergendala aktiviti pembelajaran kat sekolah. Apapun jangan mengeluh.. Setiap kejadian ada hikmahnya. Walaupun banyak barang - barang rumah hilang & rosak, anggaplah ia satu Ujian Tuhan buat hambanya. Pada mangsa - mangsa banjir.. Pastikan anak - anak anda atau adik - adik.. mahupun abang kakak tidak bermain air. Bukan apa selain berisiko di hanyut arus.. Time - time banjir ni banyak wabak yang akan datang. So, cuba elakkan dari bermain air kotor.. Tak geli ker?? Air tu ntah dari mana datang, dari sisa kumbahan ker.. longkang - longkang.. Eei... banyak kuman tu.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Review berbayar dan harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com