BEZA ANTARA ASAM PEDAS UTARA & ASAM PEDAS SELATAN

10/30/2018 10:46:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

BEZA ANTARA ASAM PEDAS UTARA & ASAM PEDAS SELATAN. Tu dia.. dia keluaq dah entri pasal asam pedas. Bukan apa tengok kecoh sangat kat group Masak apa hari ni (MAHN) bila ada seorang suami upload masakan asam pedas utara dia kat group tu. Kemain makcik makcik bawang utara selatan timur & barat komen. Ada yang macam tak puas hati dengan views asam pedas tu.. Maka berlaku la percanggahan pendapat, kecam mengecam & kondem mengondem katanya.

Puncanya sebab asam pedas utara ni kalau kat sesetengah negeri depa panggil asam rebus sebab kuah asam pedas utara ni dia agak cair macam sup tak pekat macam asam pedas melaka & johor. Cara nak buat asam pedas utara ni pun tak sama sangat macam asam pedas selatan. Kat utara kami tak tumis bahan bahan dia.. Kami rebus ja semua. Dia tak pekat macam sambal tapi dia cair macam sup. memang sedap hirup2 takhkala dalam cuaca sejuk. Almaklum la gabungan rasa pedas, masam & masin tu memang gabungan mantap la..

Yang dok pertikai pasal asam pedas utara ni maybe tak pernah explore masakan di negeri negeri lain. Tu bila tengok asam pedas utara dia kena kejutan budaya terus melatah kata orang salah masak asam pedas. Tak cukup tu.. bahan di gunakan pun dia pertikai. La.. lain orang lain la resepinya walau nama menunya sama. Dia nak guna bahan apa.. ikut suka dia la. Dia sedap masak lagu tu hangpa kalut pasaipa.. Kalau rasa resepi dia menderhaka dari resepi asal.. Tak payah risau derhaka resepi mati tak masuk neraka pun. Bukan macam derhaka kat mak bapak.

Jadi sebab ramai yang jenis tak berapa explore masakan asam pedas mengikut negeri masing masing.. Meh sini nak tunjuk perbezaan asam pedas utara, selatan & asam pedas jawa. Lepas tengok gambar2 asal pedas ni.. Moga tak terkejut beruk mak yeh kategori pop yeh yeh lagi la yer..

Asam pedas utara ni kuah dia memang cair & tidak berminyak. Sebab cara memasak dia memang tak guna minyak walau setitik pun. Semua campak & rebus je. Memang kat belah utara macam ni la kami masak asam pedas.
Ni Asam pedas selatan. Normally Melaka & Johor memang masak asam pedas pekat & berminyak sebab bahan bahan dia di tumis dulu. Kuah dia macam sambal tak sambal sikit.
So masak macam mana pun asam pedas versi utara atau selatan dua dua tak ada salahnya. Bahan yang di gunakan juga tak semestinya sama.. Walaupun bahan asas dia macam cili kering, belacan, daun kesom, bunga kantan, asam jawa/asam keping dia gunakan untuk memasak asam pedas tak kira la versi utara atau selatan. Bahan - bahan tambahan lain macam halba semua tu ikut cara & selera masing masing la. Tak ada apa perlu di pertikaikan pun sebenarnya.

Jadi bagi yang sebelum ni tak tau asam pedas ni sebenarnya ada 2 versi atau mungkin ada lagi versi lain moga info ni memberi ilmu dalam masakan anda. Lepas ni tak payah macam culture shock sangat tengok asam pedas orang utara yer.. Google ada gunakan sebaik mungkin. kekekeke

P/S : Gambar asam pedas ni pinjam google je. Sapa punya minta halalkan. Sekadar nak berkongsi ilmu dengan mereka yang tak tahu.

3 comments:

  1. Ya, betul. Dulu2 tkejut skejap tengok asam pedas kak ipar, hehe skrg tidak lagi. Gulai pun sama, lain negeri lain cara gulainya

    ReplyDelete
  2. Mmg trbaik la penjelasan hg ni... dua2 aku makan tp x tau nk cerita ape beza die.. ni la yg jelas sebenaQ2nya...

    ReplyDelete
  3. bukan penggemar asam pedas tapi betul la lain org lain cara masaknya. hihi...apapun nice sharing!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com