MENJAWAB SEGALA SPEKULASI, TUDUHAN & PERTANYAAN TENTANG KEPUTUSAN KES SAMAN SAYA

11/30/2018 07:56:00 PM Suria Lekatlekit 2 Comments

MENJAWAB SEGALA SPEKULASI, TUDUHAN & PERTANYAAN TENTANG KEPUTUSAN KES SAMAN SAYA. Alhamdulillah setelah hampir dua tahun berlangsungnya kes saman terhadap saya di mahkamah tinggi Kota Baharu, Kelantan (Saya bukan orang kelantan atau tinggal di kelantan yer), akhirnya berpenghujung juga. Tak tau nak gambarkan betapa bersyukurnya semua dah berakhir. Apapun keputusan saya terima dengan redha sebab saya sentiasa percaya apa yang Allah aturkan untuk saya sebenarnya itulah yang terbaik.

Bila di ingat balik.. Masa saya terima writt saman.. saya sendiri tak tahu nak buat apa. Blur & blank.  Dengan faktor kewangan yang tak cukup.. Tak ada pengalaman dengan kes kes mahkamah.. Tapi saya usaha juga bertanya kawan2 dia social media yang ada pengalaman dengan kes kes mahkamah. Dari situ saya mula mendapat bantuan & Allah mula membuka jalan.

Sebenarnya.. Masa saya nak bela diri & ambil peguam saya memang tawakal jer.. Terfikir juga macam mana kalau tak dapat bayar lawyer. Tapi tu la kan.. Memang dah perangai saya. Yang penting cuba & usaha dulu. Alhamdulillah.. Allah tak pernah kejam. Di hadirkan ramai orang membantu saya untuk mencukupkan kos bagi membayar kos guaman yang sememangnya terlalu tinggi & di luar kemampuan saya.

Ingatkan dah habis.. maka tiada lagi fitnah, tuduhan & spekulasi.. Tapi masih ada. Saya sendiri mula2 tak tahu macam mana nak jelaskan pada semua orang bila ramai mula bertanya. Atas nasihat & cadangan pihak peguam saya.. Saya di nasihatkan untuk berkongsi kenyataan ni bagi menjawab semua pertanyaan, tuduhan & spekulasi tentang keputusan kes saman terhadap saya.


Assalammualaikum
Bagi menjawab semua spekulasi, tuduhan & pertanyaan tentang keputusan kes saman terhadap saya
Atas cadangan & nasihat dari pihak peguam saya

Disini saya jelaskan apa yang berlaku.
Banyak posting yang saya buat
Tidak semua di dapati berunsur fitnah
Kerana saya banyak mengulas isu produk

Hanya post ini yang mahkamah sifatkan sebagai fitnah
Iatu :

1. Statement dalam salah satu artikel saya menyebut 
"hope pengasas produk ni please hentikan jualan.. jangan makan hasil merosakkan kulit orang lepas tu pi mekah buat umrah. tak baik ok! "

2. Dan satu lagi Statement saya yang menyebut produk tersebut sebagai produk timbang kilo.

Selain daripada kenyataan kenyataan tersebut semua posting saya telah berjaya dalam pembelaan justifikasi dan
komen berpatutan terhadap kesemua posting-posting yang lain yang mana saya telah berjaya membuktikan secara justifikasi bahawa segala penulisan saya tentang produk tersebut adalah berdasarkan satu kenyataan dan sumber sahih, dan penulisan saya tentang produk tersebut juga adalah satu bentuk komen daripada fakta yang
benar.

Kat sini saya lampirkan kenyataan dari pihak peguam saya. Mungkin screenshot kurang jelas saya copy semula

-MAKLUMAN KEPUTUSAN MAHKAMAH
Perkaradi atas dan Keputusan pada 22/11/2018 adalah dirujuk.

Setelah sesi perbicaraan penuh selesai dan setelah menganalisa keseluruhan posting-posting
serta mendengar keterangan kesemua saksi-saksi Plaintif-Plaintif dan saksi-saksi Defendan,
maka Mahkamah secara lisan telah memutuskan seperti berikut:-

1. Daripada 11 posting yang didakwa bersifat fitnah terhadap Plaintif-Plaintif yang telah
diterbitkan oleh Defendan, Mahkamah mendapati dan memutuskan hanya terdapat 3 posting sahaja yang bersifat fitnah iaitu posting pada blog/facebook bertarikh 10/4/2017 (ekshibit P9), 11/4/2017 (ekshibit P10) dan 12/4/2017 (ekshibit P14) yang mana Mahkamah dalam keputusan lisannya menyatakan kenyataan fitnah itu adalah setakat dan merujuk kepada kandungan penulisan blog/facebook oleh Defendan tentang kenyataan bahawa “Plaintif-

"Plaintif pergi ke Mekah menunaikan umrah hasil daripada merosakkan kulit orang” dan juga
penulisan di blog/facebook yang menyatakan produk Plaintif-Plaintif itu adalah “timbang kilo”.

2. Selain daripada 3 posting tersebut, Defendan telah berjaya dalam pembelaan justifikasi dan komen berpatutan terhadap kesemua posting-posting yang lain yang mana Defendan telah
berjaya membuktikan secara justifikasi bahawa segala penulisan Defendan tentang produk Tati Skincare tersebut adalah berdasarkan satu kenyataan dan sumber sahih, dan penulisan Defendan tentang produk tersebut juga adalah satu bentuk komen daripada fakta yang
benar.

3. Berhubung dengan jumlah gantirugi yang telah dituntut oleh Plaintif-Plaintif, Mahkamah telah mengarahkan untuk ditaksirkan melalui Bicara Taksiran bagi menentukan jumlah pampasan wajar terhadap 3 posting yang diputuskan sebagai bersifat fitnah tersebut.

4. Mahkamah juga mengarahkan untuk Kos yang perlu dibayar oleh Defendan kepada Plaintif- Plaintif untuk ditaksirkan bersekali semasa Bicara Taksiran tersebut.

5. Mahkamah juga mengarahkan untuk pihak-pihak tidak lagi menulis dan/atau menerbitkan sebarang posting dan/atau sebarang artikel berkaitan dengan tindakan ini dan/atau yang berkaitan antara satu sama lain sama ada secara personal dan/atau perniagaan dan/atau
pada mana-mana media termasuk dan tidak terhad kepada facebook dan blog.

Sekian harap maklum.

Harap tidak timbul lagi sebarang spekulasi & tuduhan tidak berasas terhadap saya. Yang salah & benar sudah di jelaskan oleh pihak peguam saya.

Apapun di kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat membantu saya dalam mencukupkan dana bagi membayar kos guaman saya sepanjangn kes saya berlangsung di mahkamah. Terima kepada saksi saksi yang sanggup hadir ke mahkamah.. Kawan2 yang terus memberi saya sokongan moral sehingga kini. Saya doakan Allah permudahkan urusan anda semua & limpahkan anda rezeki yang tidak putus putus.

Akhir kata apa yang baik ambilah sebagai teladan yang buruk jadikan pengajaran.


Harap semua jelas yer.. Apapun saya dah redha. Selepas ni saya akan menjalani hidup macam biasa & terus tulis blog macam biasa juga. Apa yang jadi saya ambil sebagai pengajaran untuk masa akan datang. Tapi untuk berhenti berkongsi info kesedaran tentang produk2 bahaya di pasaran belum terfikir lagi cuma saya semakin tahu apa yang berisiko & tidak dalam penulisan. Insya Allah benda tu saya akan jadikan panduan.

2 comments:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com