NAK DATANG KL SILA BACA NI DULU OK!

11/06/2018 02:20:00 PM Suria Lekatlekit 3 Comments

NAK DATANG KL SILA BACA NI DULU OK! Terasa dah bertahun tak pergi bercuti selain balik kampung je la. Tu pun raya je. Kami sekeluarga ni kalau nak pergi bercuti.. Memang percutian kami tak ada la grand sangat. Mesti yang budget budget jer. Kalau nak kurangkan bajet tu harus la survey awal awal sebelum memulakan perjalanan kan? Kalau dah sampai ke destinasi baru nak walk in & survey memang susah la nak bajet.

Tapi memandangkan takde bajet lagi sekarang ni.. Jenjalan sekitar kuala lumpur & selangor je la. Apa ingat kat sini tak ada tempat tempat best ke nak di lawati & beridah. Banyak ok tempat2 best selain shopping complex & klcc tu. Tak semestinya datang sini untuk shopping je tau. Antara tempat menarik korang yang luar KL/Selangor kalau datang sini macam korang boleh pergi ke tempat tempat contoh Taman burung, Pasar Seni, Muzium negara dan banyak lagi tempat menarik.

Kuala Lumpur

Atau kalau nak keluar dari KL sikit.. Ada tempat best yang tak jauh dari KL. Boleh je merasai suasana alam semulajadi, mandi air sungai di Janda Baik. Sebab perjalanan dari KL nak ke janda baik ni tak la jauh mana. Normally saya kalau pergi picnic kat sana memang balik hari ni.

Kat banting, selangor kalau korang nak ber BBQ, nak naik rakit buluh atau berkhemah ada satu tempat ni Tadom Hill. Pun tak jauh sangat dari KL.

Salah satu aktiviti menarik boleh buat di Tadom Hill. Gambar sumber Google

Datang KL selain nak menikmati percutian dalam suasana kotaraya.. Korang tetap boleh rilex - rilex di tempat yang tak jauh dari KL untuk menikmati keindahan alam semulajadi. So, jalan jalan & bercuti di KL pun tak la membosankan sangat.

Nak makan pun tak payah risau.. Semua ada. Banyak port makan best best kat kl ni. Apa jenis makanan pun senang nak cari katanya. Korang memang boleh jalan jalan sambil makan makan juga.

Masa dok survey survey tempat best kat KL terclik kat website traveloka & Terperasan jab traveloka ada ada benda baru. Dah ada pakej combo. Kuala Lumpur Tour Packages. Pakej perjalanan & hotel sekali. Korang tak caya boleh tengok kat sini ➟ Traveloka


Wah senang la kan.. Book flight terus dengan hotel. Sedangkan elok yang berada di luar kuala lumpur yang berhajat nak jalan jalan kat KL ni book untuk pakej combo ni. Antara keistimewaan pakej combo ni yang saya baca..

Selain pakej ni dalam kategori pakej bajet sebab korang boleh tempah tiket penerbangan & hotel sekali. Kalau yang last minute plan nak bercuti tu.. Korang boleh book on the spot. Bukan tu je korang boleh tukar pakej pelancongan yang di tawarkan oleh traveloka mengikut keselesaan anda.

Antara Idea perjalanan percutian ada di Kuala lumpur yang di sediakan oleh traveloka adalah seperti berikut ;

Idea Perjalanan 1 Hari

☻ Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Ambil keretapi KLIA Express ke KL Sentral. Dari sana, naik teksi ke hotel. Daftar masuk dan berehat.

☻ Destinasi pertama yang di cadangkan ialah KL Bird Park. Di sana, anda boleh melihat spesis burung sambil berjalan jalan di dalam taman yang penuh tumbuhan semulajadi.

☻ Anda boleh ke Masjid Negara. Bangunan ini dikenali sebagai simbol penting negara Islam di Malaysia. Tapi nak masuk ke Masjid negara ada etika berpakaian & kena menutup aurat. Untuk yang non muslim ada di sediakan jubah.

☻ Pada waktu malam, Kalau nak menikmati makanan laut segar boleh ke Jalan Alor untuk.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Idea Perjalanan 2 Hari

☻ Di cadangkan melawat Muzium Negara untuk anda mempelajari perbezaan budaya dan tradisi Malaysia.

☻ Seterusnya, boleh ke Janda Baik untuk menikmati pemandangan alam semulajadi yang menakjubkan di situ. Anda boleh merasai kehidupan & makanan kampung sambil menikmati suasana flora & fauna.

☻ Kembali ke bandar anda boleh melawat KLCC. Boleh menjamu selera makan nasi lemak & bermacam macam lagi aneka makanan. Pada waktu malam juga terdapat air pancut air yang cantik.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Idea 3 Hari Lawatan

☻ Anda boleh sarapan pagi dengan roti canai yang boleh didapati di hampir setiap gerai yang menghidangkan sarapan pagi di bandar.

☻ Kemudian boleh Pasar  Seni sekiranya nak beli cenderahati untuk di bawa pulang.

☻ Anda juga boleh Pergi ke Pavilion, pusat membeli-belah paling berprestij Di Kuala lumpur, untuk membeli-belah.

☻ Pada waktu malam, anda boleh bersiar-siar di sepanjang Jalan Bukit Bintang untuk menikmati kehidupan malam yang penuh dengan kerlipan lampu berwarna warni.

☻ Kembali ke hotel dan rehat.

Best kan?? Percutian ada pun dah siap di sediakan oleh traveloka so tak payah nak kelam kabut sangat. Tapi kalau korang dah plan perjalanan percutian korang tak semestinya kena ikut idea perjalanan yang traveloka bagi ni. Tu cuma macam cadangan perjalanan saja. Kalau korang nak tau lebih lanjut pasal pakej combo baru dari traveloka ni boleh rujuk kat sini ➟ Kuala Lumpur tour packages

Yang saya tahu setakat ni untuk pakej baru ni hanya boleh  didapati di laman web Traveloka dan aplikasi android. IOS belum lagi tapi akan datang nanti ada la tu kot.

Agak bagus pakej combo Kuala Lumpur Tour Packages yang di sediakan traveloka ni.. Sebab salah satu kelebihan dia of course bajet anda lebih jimat & anda dah tak payah nak nak susah susah cari penginapan lepas book tiket flight. Memang di datangkan dalam bentuk pakej combo.. Tiket flight + Penginapan (Hotel) sekali. Jimat masa.. jimat wang & memudahkan perjalanan percutian korang.

3 comments:

  1. Dah lamaaaaaa tak masuk ke dalam KLCC. hehehe..

    ReplyDelete
  2. KL tempat kesukaan, next time boleh pegi tempat2 yg dicadangkan tu

    ReplyDelete
  3. Tandom Hill tu ada tengok kat TV hari tu....mcm menarik jugakkan.
    Ha a tak payahlah nak jauh jauh sangat nak bercuti, yg dekat pun tak kurang bestnya kan Suria...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com