RESEPI MUDAH & SEDAP.. AYAM UNGKEP LA!

1/30/2019 04:14:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI MUDAH & SEDAP.. AYAM UNGKEP LA! Surirumah ni.. Benda paling susah nak decide adalah nak masak apa. Kalau seminggu sekali masak ok la.. Tapi kalau dah hari hari masak kadang kadang otak jadi tepu jugak. Alih2 menu yang sama juga dok rotate kan. Sebab tak ada idea nak masak. Tu masalah surirumah senior.

Tapi yang bakal surirumah & surirumah junior ni.. Masalah depa.. Baru nak belajar masak. Nak masak yang rumit2 satgi rasa kelaut pulak kan? So Untuk starting pegang kuali & sudip boleh la try masakan yang senang tapi sedap hingga menjilat pinggan. Contoh macam salah satu masakan jawa ni.. Ayam Ungkep. Tapi bila orang melayu macam den masak dia memang tak pure jawa dah. Sebabnya.. Dia akan ada penderhakaan juga dalam resepi asal. Biasa la.. Kita masak ikut selera kita kan.. Lagu mana yang kita rasa sedap kita buat cuma masih menggunakan basic resepi asal agar rasa dia tak la lari jauh sangat sampai berkilometer gitu.

So hari ni.. Segmen Dapur sekangkang kera lekat lekit nak share resepi mudah, senang, cepat & sedap dengan hangpa semua. Ready semua? Dah siap pakai apron ke? Moh la kita ke dapur lekatlekit yang sekangkang kera tu..

Untuk masak Ayam Ungkep Versi lekat lekit ni..


Bahan bahan

1. Ayam (den guna setengah ekor ayam size kecik je sebab tak ramai rokyat nak makan)
2. 2 biji bawang besar
3. 3 Ulas bawang putih
4. Halia
5. Jintan manis
6. Jintan Putih
7. 2 batang Serai
8. 3 biji cili padi (nak pedas boleh tambah)
9. 1 biji cili merah
10. Daun limau purut
11. Kunyit hidup
12. Asam keping
13. Garam
14. Minyak masak

Cara Memasak 

1. Kisar/blend bawang besar, bawang putih, halia, 1 batang serai, kunyit hidup, cili padi, cili merah, jintan manis & jintan putih.

2. Panaskan minyak tumis bahan kisar & masak sehingga pecah minyak

3. Masukkan ayam yang dah di potong & di bersihkan

4. Masukkan 1 batang serai yang di ketuk, setengah keping asam keping & daun limau purut sehelai

5. Gaul semua bahan dalam kuali & biar masak sampai kering kalau nak ikut resepi asal. Kalau suka berkuah boleh tambah air kalau dah kering biar berkuah.

6. Kalau ayam dah cukup masak, masukkan garam secukup rasa & gaul sebati.

7. Tutup api & hidangkan


Dah siap Ungkep Ayam paling senang & simple nak masak. Susah je. Alah.. step kau blend je bahan dia kemudian masak je bukan susah pun. Tapi rasa dia Insya Allah sedap.. Lebih lebih kalau pedas la. Den masak memang kurang pedas sebab ada makhluk tak boleh makan pedas dalam rumah den.

Dah siap masak boleh tapau bawa bekal pergi kerja ke.. bekalkan kat suami yang pergi kerja masa lunch time ke.. anak pergi sekolah ke. Nak masak pepagi pun tak perlu masa yang lama..


Moga dengan resepi mudah & senang ni membantu anda menyediakan hidangan untuk keluarga lebih lebih lagi ibu yang bekerjaya ni. Masa sangat limited katanya nak berlama lama kat dapur. Salah satu menu paling mudah & cepat nak sediakan.. Ayam Ungkep ni la. Bahan blend boleh sediakan siap2 malam kalau rasa nak masak pagi.

Selamat mencuba yer... Kalau sedap tolong share resepi ni dengan orang lain jugak. kekekekeke

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com