RESEPI NASI AYAM MADU PALING MUDAH GUNA REMPAH AYAM MADU PAK DE

2/01/2019 11:00:00 PM Suria Lekatlekit 0 Comments

RESEPI NASI AYAM MADU PALING MUDAH GUNA REMPAH AYAM MADU PAK DE. Wahai gegadis di luar sana.. Dah reti masak ke belum? Tu dia.. mukadimah dengan soalan katanya. Yelah.. kita hidup menjunjung adat ni.. Jadi perempuan kena pandai masak katanya. Bukan apa bila dah jadi isteri & ibu.. Air tangan tu yang mampu mengeratkan kasih sayang. Sebab tu kita walau jauh sampai hujung dunia merantau.. Beribu jenis masakan dari pelbagai negara kita dah rasa.. Tetap kita akan rindu masakan ibu. Rasa dia takkan sama macam orang lain. Betul tak? Sebab tu la kita sebagai perempuan tak salah pun belajar masak.


Jadi, sebab nak memudahkan gegadis & wanita zaman internet ni belajar masak.. Den dengan suci hati (wah.. sejak kena saman ni guna bahasa mahkamah kan?) nak share la resepi mudah nak masak nasi ayam madu. Bukan nasi ayam untuk madu yer.. Jangan salah baca pulak. Yang tu minta simpang. Na'uzubillah..

Sebab resepi mudah ni tapi mungkin jadi panjang sebab den nak ajar hangpa masak dari nasi sampai la ke ayam dia.. so sedang elok la tak payah merapu meraban panjang lebar. Kita terus ke dapur sekangkang kera lekatlekit katanya.

UNTUK MASAK NASI AYAM

Bahan bahan

Beras (Basuh & toskan)
Majerin
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Daun pandan

cara memasak
1. Kisar bawang besar, bawang putih & halia
2. Panaskan majerin
3. Tumis 3 sekawan (Bunga lawang, buah pelaga & Kulit kayu manis)
4. Masukkan bahan kisar tadi bersama daun pandan yang dah di simpulkan
5. Masak sekejab sampai baik bau kemudian masukkan beras & gaul sebati
6. Tutup api & masukkan beras yang di masak dengan bahan bahan tadi dalam rice cooker.
7. tambah air secukup mengikut beras & masukkan garam secukup rasa
8. Biarkan masak seperti biasa

Untuk Ayam & Sup



bahan bahan

1. Ayam
2. Bawang besar
3. Bawang putih
4. Halia
5. Bunga lawang
6. Buah pelaga
7. Kulit kayu manis
8. Sup bunjut
9. Minyak untuk menumis

Cara memasak
1. Kisar bawang besar, bawang putih & halia
2. Panaskan minyak tumis 3 sekawan (Bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis)
3. Masukkan bahan kisar biar masak sehingga naik bau
4. Masukkan ayam

❖ Bila sup dah mendidih angkat ayam yang nak di perap & di goreng. Selebihnya biar mereneh dalam sup sehingga masak

❖ Ayam yang di rebus separuh masak tadi sejukkan sekejab kemudian perap bersama Rempah Ayam madu Pak de. Mudah sikit. Semua rempah ni dah cukup semua bahan. Sebab dia agak pedas.. kalau nak kurangkan pedas just kurangkan rempah & tambah sedikit sos tiram untuk bahan perapan. Kalau suka pedas just cukup perap dengan rempah Ayam madu Pak De. Rasa dia nanti akan jadi pedas pedas manis tau! Sedap

Saya kurangkan Rempah Ayam Madu ni untuk kurangkan Pedas. Bagi yang suka pedas boleh perap mengikut tahap kepedasan yang korang suka

❖ Perap lebih kurang 30 - 1jam kemudian boleh goreng atau panggang. Ikut keselesaan masing masing la. Macam saya.. saya goreng sebab saya takde pemanggang. hehehehe. Pun sodap jo limah Ooi..


Dah settle sup tadi sementara dok perap ayam meh kita buat sos dia buat. Sos dia kalau versi lekatlekit memang simple rasa macam masak sambil sepak sepak masuk kuali siap katanya.

Bahan Bahan untuk SOS


1. Buah tomato (berapa biji mengikut berapa banyak sos hangpa nak buat la)
2. Cili merah (Pun sama ikut berapa banyak hangpa nak buat sos)
3. Garam
4. Gula
5. Bawang putih
6. Sos tomato @ sos cili pun boleh

cara memasak
1. Kisah bawang putih, Buah tomato, gula
2. Masukkan dalam kuali bahan kisar & tambah sikit air sup ayam tadi
3. Masak sehingga mendidih.. tambah garam sikit
4. Tutup api

Untuk bahan ulam - ulaman boleh guna buah tomato, daun salad atau kobis di potong halus. Kicap tu den curah ke kicap manis cair atas dia settle.


Dah siap 1 hidangan nasi ayam yang simple & cepat di masak. Bukan apa.. Bahan perapan untuk ayam tu dah tak payah nak buat secara manual bila guna Rempah Ayam madu Pakde. Kau curah je atas ayam.. perap sekejab lepas tu masak je. Rasa dia tetap tak mengecewakan ok!

Kalau nak try Rempah Ayam madu ni contact seperti di bawah.. Ops.. boleh juga guna untuk perap Ikan, udang sotong bagai kalau nak buat barbe Q kan? Tak semestinya ayam je & tak semestinya untuk masak hidangan nasi ayam. Boleh di pelbagaikan ikut selera masing masing.


Sebarang pertanyaan/ pesanan/ atau nak jadi pengedar boleh hubungi 
 Whatsapp ☛ wasap.my/60165648157/REMPAHAYAMMADU (60165648157)

Korang boleh juga membuat pembelian melalui shopee
 Shopee link ☛ https://shopee.com.my/nm_trading/1833955159

 Facebook ☛ Pak De Hq
 Facebook Page ☛ Rempah Ayam Madu Pak De

Harga untuk sebalang Rempah Ayam Madu ni adalah RM15 (Tidak termasuk pos)

Kandungan Sebalang Rempah Ayam Madu Pak De ni adalah 600g. 1 Balang boleh di gunakan untuk masak 3 ekor ayam.

Rempah Madu Pak De semudah Perap & bakar

Rasa dia Pedas & Manis. Tak payah nak tambah bahan lain kalau guna rempah Ayam madu Pak De ni. Dia memang di adun secukup rasa dah. Garam ke apa serbuk perasa pun dah tak payah ok! Memang mudah, senang, cepat & sedap


Jadi pada hangpa yang tak tau nak masak apa hari ini.. atau masak untuk jamuan makan kecil kecilan atau berbuka puasa bagai boleh try masak nasi ayam madu versi lekatlekit ni. Campak campak je dah siap.

Selamat mencuba & jangan menyesal selepas mencuba hehehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com