AWAS! 12 PRODUK KOSMETIK DI KESAN MENGANDUNGI RACUN BERJADUAL

5/24/2019 12:30:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

AWAS! 12 PRODUK KOSMETIK DI KESAN MENGANDUNGI RACUN BERJADUAL. Lagi produk kosmetik tempatan di kesan mengandungi racun berjadual. Ni press release dari KKM untuk 23 Mei 2019 yer. Bermakna fresh from oven lagi la semasa entri ni di tulis. Kalau hangpa baca entri tahun 2020.. dah tak baru la.

Seperti biasa banyak local skincare yang di senaraikan mengandungi racun berjadual seperti Merkuri, hidrokinon & tretinion. Penting kita sebagai pengguna kena alert sebelum membeli atau menggunakan sebarang produk kosmetik @ skincare ni. Saya sebagai blogger cuma mengambil tanggungjawab menyebarkan untuk kepentingan & keselamatan pengguna je. Selebihnya pilihan di tangan anda sendiri.


12 KOSMETIK MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin menggesa orang awam untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk-produk kosmetik berikut kerana dikesan mengandungi racun berjadual seperti di bawah:


1. 3rd Series Yanko Whitening Cream Night Cream
Tretinoin

2. 5th Series Yanko Whitening Cream Night Cream
Tretinoin

3. 7th Series Yanko Whitening Cream Night
Tretinoin

4. Clair De Lune - P.Tuberose Day Cream
Chloramphenicol
Sulfamethoxazole
Trimethoprim
Ketoconazole

5. Clair De Lune - S.Involucrata Night Cream
Chlorpheniramine
Griseofulvin
Metronidazole
Sulfamethoxazole
Trimethoprim

6. Dnars Nien Cream
Hydroquinone
Tretinoin

7. Glow Glowing N Glow
Hydroquinone
Tretinoin

8. Glow Glowing T Treatment
Hydroquinone

9. VSL Beauty Care Toner A
Hydroquinone

10. VSL Beauty Care Toner B
Hydroquinone

11. Dolly Glow Miracle Treatment Cream
Hydroquinone
 Tretinoin

12. Dolly Glow Luminous Night
Merkuri

Notifikasi produk-produk kosmetik terlibat telah dibatalkan oleh Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi, KKM berikutan pengesanan bahan racun berjadual di dalam produk berkenaan.

PERINGATAN KEPADA ORANG AWAM

Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk kosmetik ini dinasihatkan untuk segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat dari ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers.

Sebarang pertanyaan berkaitan produk kosmetik boleh diemel kepada kosmetik@npra.gov.my. Pengguna dan orang ramai adalah dinasihatkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA http://www.npra.gov.my/

DATUK DR. NOOR HISHAM BIN ABDULLAH
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia

Sumber : From the Desk of the Director-General of Health Malaysia


Tip untuk elak dari terguna produk beracun ni mudah jer.. Produk yang dah ada bad reputation tu better elakkan je. Banyak produk skincare yang di jual kat Malaysia ni.. Yang berpuluh tahun dalam pasaran & tak pernah ada isu berkaitan keselamatan produk boleh kita guna. Benda boleh pilih yang selamat kenapa nak guna yang beracun ye dak??

Moral of the story.. Hope takde yang guna alasan KKM ambil sampel dari fake produk pulak yer. Jadilah pengguna bijak & pengeluar produk bertanggungjawab. Pesan khidmat masyarakat untuk semua. Peace Yo!

1 comment:

  1. Takutnya nak pakai skincare skrg yg macam2 jenis ada. Ada yg claim produk dorang no merkuri tapi sebenarnya ade merkuri and membahayakan orang lain. Dorang tak rasa bersalah ke kan mencari rezeki dalam keadaan memberi mudarat pd orang lain kan

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com