BATAL KE TIDAK WUDHUK SELEPAS MENYUSUKAN ANAK?

9/11/2019 09:48:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

BATAL KE TIDAK WUDHUK SELEPAS MENYUSUKAN ANAK? Ada sesapa tak tertanya perkara ni? Bagi yang ada baby yang masih menyusu badan ni.. Kita sentiasa berdepan dengan situasi tak di jangka. Kadang kadang dah siap ber wudhuk tetiba anak minta nak menyusu. Anak nombor dua ni memang kerap berlaku benda ni. Elok elok tengah tidur masa kita pergi ambil wudhuk nak solat tetiba bangun nak susu.. Sebelum ni memang selepas bagi susu & tidurkan semula saya ambil wudhuk balik sebab saya kurang jelas samada batal atau tak wudhuk saya selepas susukan anak.



Jadi saya try la google kan.. ye ye tahu. Lebih afdal merujuk kepada ahli nya terus dari mengambil info di internet tapi Insya Allah sumber yang saya rujuk di carian google adalah sumber yang sahih sebab saya refer dari portal rasam Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Insya Allah.. Sumber tak di ragui.

Apa yang saya baca adalah tidak batal wudhuk sebab..

Menurut Syeikh Salim bin Sumair al-Hadhrami dan Syeikh Hasan bin Ahmad al-Kaaf, ada empat perkara yang membatalkan wudhu:

✘Keluar sesuatu dari salah satu saluran qubul dan dubur.

✘Hilangnya akal disebabkan tidur , kecuali tidur yang tetap punggungnya.

✘Bersentuhan kulit antara lelaki dan wanita dewasa ajnabi tanpa lapik.

✘Menyentuh qubul anak adam atau lubang duburnya dengan tapak tangan atau jari-jemari bahagian dalam. (Rujuk Al-Mujtaba fi Syarh Safinah al-Naja, hal. 38 dan Al-Taqrirat al-Sadidah, hal. 100-103)

Turut dijelaskan juga bahawa segala benda yang keluar dari selain dua kemaluan depan dan belakang, jika bukan benda najis, tidak dianggap sebagai hadath (pembatal wudhu) menurut kesepakatan para ulama. (Rujuk Al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 17/113)

Maka dalam hal ini kita dapati, menyusukan anak tidak termasuk dalam perkara yang membatalkan wudhu’.
Wallahu a’lam.

Sumber : Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Jadi mana mana ibu yang ada baby tu.. Kita sedia maklum masa sangat terhadap. Kadang kadang nak buat sesuatu contoh macam solat pun kita terpaksa tergesa gesa. Setiap minit tu sangat berharga. Ambil wudhuk tak boleh nak berlengah lengah katanya. Walaupun kita cuba manafaat setiap minit tu dengan sebaik mungkin kadang kadang berlaku perkara yang tak di jangka macam dah siap siap wudhuk nak solat tetiba anak meraung nak susu.. Jadi susukan anak dulu lepas tu boleh je terus solat tanpa ber wudhuk semula

Sesungguhnya Islam itu mudah & Indah..

Sekadar perkongsian secubit ilmu buat pembaca blog lekatlekit. Kalau ada tersalah info mohon betulkan di ruang komen yer

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com