SEBAB TAK COMEL & GELAP BAYI DI TINGGALKAN DI RUMAH PERLINDUNGAN. INI BERLAKU DI MALAYSIA!

2/12/2020 10:40:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

SEBAB TAK COMEL & GELAP BAYI DI TINGGALKAN DI RUMAH PERLINDUNGAN. INI BERLAKU DI MALAYSIA!  Bukan kita yang menentukan macam mana rupa, warna kulit, bentuk tubuh seoarang anak yang bakal di lahirkan. Kita tak ada kuasa tu.. Kita tak boleh nak lukis macam mana rupa anak yang kita nak atau mewarna mengikut warna kulit yang kita suka. Semua tu Allah yang tentukan & jadikan. Tapi sedih bila terbaca satu perkongsian pemilik sebuah rumah perlindungan di Malaysia bila mana seorang bayi lelaki yang berkulit gelap di tinggalkan di rumah perlindung hanya sebab dia tak comel & kerana warna kulitnya.


Semua ni mungkin berpunca dari momokkan pengeluar atau founder & seller produk kecantikan. Konon yang putih gebu je cantik.. laki tak lari.. boleh up confident, tak malu nak berdepan dengan orang ramai.. bla.. bla.. dot.. com. Sampai ada produk yang claim boleh buat bayi dalam kandungan lahir dengan kulit putih gebu walau mak bapak dia warna kelam malam. tak cukup tu.. kalau kat social media ni dah biasa sangat terbaca orang tu ni minta petua nak putihkan kulit anak dalam kandungan. Petua paling popular sejak dulu kala.. minum air soya katanya. Apa kau ingat soya tu putih anak kau lahir pun macam warna air soya ke? Warna kulit pun ikut genetik. Kalau betul ada produk mampu putihkan kulit baby yang dalam kandungan walau mak bapak dia coklat/hitam.. Kalau betul mampu bagi kesan macam tu hati hati kena check balik ingredient produk tu dia letak apa. Tak pepasal nak putih akhirnya berselimut putih hangpa anak beranak.

Pelik orang kita ni.. Depa dah set dalam kepala otak.. Putih tu cantik maka yang tak putih tu auto depa rasa hodoh & tak banyak kelebihan. Tu salah satu punca orang sekarang lingkup segala organ.. hancur muka mengerutu sebab silap consume & pakai produk kecantikan. Produk kecantikan beracun ni memang la dia bagi kesan cantik pada awalnya tapi perlahan lahan dia melingkup baraikan organ & kesihatan hangpa. lepas tu baru nak melalak cari orang minta viralkan sebab sakit hati. Ni kalau minta Khairul Yoi viralkan pun dia bagi gelak ja sebab dia dah jenuh sebelum ni bagi awareness sebelum ni. Masa hangpa cantik pakai produk tu.. hangpa maki KY kata dia dengki dengan periuk nasik berkerak hangpa tu. dah terbarai burai semua hangpa cari dia pulak. watdehek!

Sebab terlampau obses & terpengaruh dengan dakyah putih.. Rasa malu dengan anak berkulit gelap maybe benda tu punca ada mak bapak tak dapat terima bila anak di lahirkan dengan berkulit gelap. Kalau kata kulit gelap ni semua hodoh.. kat afrika sana tak ada orang cantik la kot.

Memang tak faham dengan parents yang sanggup letak anak kat rumah perlindungan sebab anak dia gelap & tak comel pada pandangan mata depa.. nanti hangpa dah tua. Anak sendiri tak sudi nak jaga.. merempat di jalanan jangan dok buat cerita sedih jadi tajuk utama akhbar.. "Di buang anak" bla.. bla.. bagai. Sebab tu bila ada viral yang konon anak buang mak bapak.. Aku mesti tertanya tanya apa kisah di sebalik yang kita tak tahu. Mungkin ada cerita luka yang buat si anak berdendam dengan ibu bapa dia sendiri.. siapa tahu? ye betul la apapun yang pernah mak bapak tu buat anak memang tak boleh derhaka cuma tu la kan. Anak pun manusia.. Manusia ni sifatnya tak sempurna.

Saya sendiri anak kedua bukan kategori berkulit putih pun tapi tetap la comel. nak nak lagi dia lelaki.. Berkulit sawo matang tu menyerlahkan wajah 'Boy' dia. Jarang orang tanya lelaki ke perempuan. Normally orang tanya lelaki ke? maksudnya wajah kelakian dia memang menyerlah la di tambah dengan kulit sawo matang dia. Apadahal? lelaki macho apa kulit sawo matang.. Perempuan pun masih cantik kalau tak memiliki kulit putih. Contoh macam I la.. apa ingat I tak cantik ke? I tengok cermin cantik je.. kuikuikui

Bila berlaku perkara perkara yang kita rasa tak masuk akal sangat bila ada mak yang buang anak sendiri di rumah perlindungan alasan kulit gelap & tak comel.. rasa macam kau dah kenapa? tebiat nak mampus gamaknya. Kau jaga 9 bulan dalam kandungan.. lepas Lahir sebab gelap je terus hilang naluri seorang ibu. Tu la banyak dok scroll iklan orang jual produk putih gebu macam kain kafan. Sebab tu otak ko blank macam channel TV habis siaran.

Pada pengeluar/founder & penjual produk kecantikan. Berhenti menyebarkan dakyah.. cantik tu mesti putih gebu. yang cantik bukan putih tapi sihat. Kerana momokan macam ni la berkemungkinan mempengaruhi orang lain sampai tak boleh terima anak/cucu/menantu berkulit gelap. kau dah merosakan mentaliti & moral masyarakat.

Moral of the story.. cantik tu bukan sebab warna kulit. Cantik/comel pada setiap pandangan manusia berbeza. So jangan terlalu taksub dengan kulit putih melepak hapak bagai. Kalau dah kau pun sebagai mak bapak dia tak berapa putih.. Kau jangan nak demand sangat anak kau keluar macam snow white. Pergi sana kau cermin muka sendiri dulu!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com