CARA UNTUK REPORT VIDEO TAK SENONOH DI APLIKASI TIKTOK

10/31/2020 02:08:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

 CARA UNTUK REPORT VIDEO TAK SENONOH DI APLIKASI TIKTOK. Tiktok antara aplikasi yang tengah trending sekarang. Tapi beberapa negara dah mula menyekat aplikasi. Yelah.. banyak keburukan dari kebaikan kat Tiktok ni. Silap pilih apa yang anda tonton mungkin boleh mempengaruhi anda melakukan benda tak bermoral. Pun begitu banyak juga benda bermanafaat di kongsikan di Tiktok.. sebab tu den pun ada account tiktok tapi account den setakat ni private. Tidak menerima sebarang permintaan untuk di follow. Saja nak guna aplikasi tu untuk edit video je sebab effect dia best best & mudah nak guna.

Bila kita dah ada benda tu secara tak langsung kita akan tertengok juga video video yang kurang bermoral atau senang cakap tak senonoh. Sebab akan keluar pada FYP even kita tak follow pun. Mana mana video tengah trending tak kira yang kurang bermoral akan keluar juga kat feeds kita. Memang sakit mata juga la kan.. Kau maki pun jenis manusia macam tu dia cuma nak viral. Memang apa dia buat nak mengundang kecaman supaya ramai orang akan viralkan dia so misi tercapai la.

Maki hamun, kecam mengecam sekarang pun bahaya.. Even orang tu memang mengundang tapi kalau dia ambil tindakan undang undang terhadap kita, kena juga kita. Cara paling selamat kita nak mencegah aktiviti tak bermoral yang di buat kat aplikasi TikTok tu adalah report supaya video tu di ban atau di sekat oleh TikTok.

Kalau tak tahu macam mana nak report video di TikTok boleh tengok tutorial bergambar di bawah yer

tab pada tanda yang di bulatkan dengan warna merah tu

tab pada fungsi report (seperti dalam gambar)

Pilih sebab/alasan anda report video tersebut. 

Tab pada submit

Tab pada done


Lagi bagus ajak ramai ramai untuk report so cepat sikit video video macam tu di sekat. Aplikasi TikTok ni bagus jika di gunakan dengan bijak tapi tu la kita tak boleh nafikan kewujudan makhluk Tuhan yang kurang bijak & tak bermoral ni so itulah cara paling selamat sebagai tanda kita tidak menyokong video video yang ada unsur tidak bermoral di media sosial.

Semoga perkongsian kecil ni memberi manafaat kepada semua yang membaca blog lekatlekit.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BILA VIDEO YOUTUBE DI FILEMKAN..

10/28/2020 03:01:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

BILA VIDEO YOUTUBE DI FILEMKAN.. Kecoh pasal seorang youtuber yang berjaya meraih kutipan yang memberangsangkan untuk filem pertama dia. Actually saya tak tengok filem tu sebab saya tak melanggan astro. Kalau saya langgan astro pun saya tak pasti saya akan beli filem tu untuk menonton. Kat youtube pun saya tak follow drama drama spontan dari video yang di hasilkan bersama 2 pelakon dari golongan istimewa. Tak juga saya memandang rendah pada kemampuan golongan istimewa berlakon sedangkan saya pun ada anak istimewa juga.

Dulu saya banyak buat review filem filem seram yang saya beli sendiri DVD (original) & Tonton. Kalau yang selalu baca review filem di blog saya mesti perasan saya banyak kritik filem metrowealth. Totally memang jenis filem asal siap. Pelaris dia biasa la pelakon cantik & hensem even macam tiang letrik baca dialog pun tak apa. Sebab David Teo ni orang bisnes. So apa di hasilkan semua mesti untuk keuntungan. Berbeza dengan orang seni. Depa hasilkan seni. Contoh macam Arwah Yasmin Ahmad. Kualiti filem dia tak kira la filem pendek sekalipun memang tak pernah mengecewakan. Seni dia cukup halus mampu menusuk ke kalbu ok.

Bagi saya filem adalah filem di mana perlu ada nilai seni nya. Orang menonton bukan sebab support golongan tertentu untuk kelangsungan hidup atau apa.. Nak buat filem siapapun boleh buat kalau ada duit tapi nak menghasilkan satu karya seni tu bukan semua orang ada bakat & kepakaran. Sebab tu ada orang sanggup menghabiskan masa & wang untuk mendalami ilmu seni ni sebab mereka nak hasilkan karya yang mahal. Mahal bukan kata jumlah kutipan hasil tayangan tu banyak.. Tapi sarat dengan nilai seni yang bila mana orang tonton akan terasa bagai ada dalam setiap watak tu. Dan orang boleh menonton lebih dari sekali. Setiap kali tengok orang boleh lagi menjiwai.. Tu baru di namakan filem berkualiti.

Antara filem yang saya rasa mempunyai nilai seni yang tinggi selain filem karya arwah Yasmin Ahmad.. Filem Layar lara, Spinning Gasing, Puteri Impian I & II, Sayangku salmah. Tu antara filem yang saya ingat.. Ada lagi la beberapa filem melayu yang saya rasa berkualiti & layak di panggil Filem. Selebihnya saya suka tengok filem seram je. Filem seram pun saya ada expectation saya sendiri juga. Takat filem seram dari metrowealth memang tak banyak la yang menepati expectation saya. Kebanyakan kalau campak kelaut pun ikan mati meroyan tengok filem tu. kekekekekeke

Pasal Filem youtuber tu macam saya kata saya tak tengok tapi baca review. Ramai kata standard macam video dia buat kat youtube je. Video dia kat youtube pun saya tak follow. Pengarah & penerbit filem tu pun kata sasaran cuma untuk orang orang atau peminat dia yang memang dah dok follow video video pendek dia kat youtube. So hangpa kalau rasa hangpa punya citarasa tinggi tu tak payah la tengok satgi hangpa meroyan pulak. Yang biasa tengok video video dia kat youtube & terhibur mungkin bagi mereka filem tu memang di tunggu tunggu.. So tonton lah.

Cuma tu la bila buat filem asal siap.. buat filem cuma mempertaruhkan populariti dari pelakon.. Atau memang dah ada publisiti kat social media semata mata untuk meraihkan keuntungan ia membunuh industri juga la. Tengok la Indonesia pun boleh masuk pasaran Malaysia tapi karya karya Malaysia takat mana je boleh jual. Indonesia pun tak lepas sangat. Setakat box office dalam Malaysia je la tapi di luar tak sapapun kenal. Nak kembalikan kegemilangan filem filem melayu macam zaman Allahyarham P.Ramlee tu nampak masih jauh. 

Bagi saya.. tetap dengan citarasa saya. Nak tengok filem yang betul betul filem.. Filem dokumentari pun saya tak berapa minat. Saya memang suka tengok filem cereka tapi bukan filem yang maybe macam filem youtuber tu buat la. Setakat layan santai santai kat youtube tu boleh la.. kalau video macam kat youtube di angkat menjadi sebuah filem & konsep pun sama.. Setakat ni bukan citarasa. Tapi tak salah dia nak mencuba.. baca pun kutipan meletap letop bermakan ramai yang tonton la tu. Setakat sorang dua orang macam saya ni tak la menjatuhkan sangat filem tu kan... kekekeke

Apapun ni pendapat peribadi saya sahaja tidak di wakili mana mana pihak. Tak salah kan nak bagi pendapat. Kalau salah juga, saya mohon maaf kerana citarasa saya tak mampu memuaskan hati anda. Peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DISEBALIK GAMBAR KELIBAT PONTIANAK..

10/24/2020 10:15:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

 DISEBALIK GAMBAR KELIBAT PONTIANAK.. Tu dia.. dia mai dah malam malam dok tulis cerita pasal pontianak pulak. Almaklum la dah lama blog lekatlekit tak di hidangkan dengan kisah kisah seram kan? Tup tup ada pulak.

Saja warm up balik blog ni bagi ada unsur unsur seram balik sebelum kita start enjin turbo dengan kisah kisah seram yang bakal menggugat emosi anda nanti kekekee.

So nak cerita sikit la... Semalam kalau hangpa yang follow cheq kat Pesbuk (Facebook) mesti nampak cheq upload satu gambar berlatar belakangkan kondo & ada kelibat pontianak yang berdiri kat jalan. Memasing confuse dah.. Bergurau ke betul. Ada yang mula rasa seram tengok gambar tu. Dah tu ada watermark den pulak. Den ka yang snap gambaq cik ponti tu? Betul ka enpon murah hang buleh merakam kelibat pontianak? Biaq betoi..

Betoi la gambaq tu gambaq den ambil dari tingkap rumah den menghala lensa ke kondo kat depan rumah den. Tak bohong lah.. cuma cik ponti tu ja bohong sunat sikit. kekekeke...

Ni la gambarnya

Sebenarnya gambar tu hasil editing menggunakan aplikasi snapseed. Tak dak la terakam secara tak sengaja gambaq cik ponti. Dan begitulah kalau hangpa nak tahu gambar gambar yang bertebaran di internet yang konon terakam gambar gambar kelibat menyeramkan bukan semua pun betul. Sekarang ni hang tak payah pi belajaq tinggi tinggi nak buat editing yang macam nampak real.. banyak aplikasi boleh hangpa guna untuk buat editing macam tu. Bukan susah pun aih...



Bukan susah pun. Kalau surirumah macam cheq pun boleh buat & ada yang percaya gambaq tu real sampai merinding rinding Oi.. bulu romaku, hangpa hat memang pakar multimedia mesti terer punya.

Macam saya edit guna snapseed. Macam macam boleh buat. Gambaq yang sendu pun boleh nampak padu baqhang. Tak caya try la guna. Boleh install kat playstore.

Moral of the story.. Apa yang kita nampak benar zaman sekarang belum tentu betul. Pepandai la guna akal untuk menilai. Peace Yo!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FACEBOOK GROUP YANG BOLEH ANDA SERTAI SEPANJANG PKPB

10/17/2020 04:18:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

FACEBOOK GROUP YANG BOLEH ANDA SERTAI SEPANJANG PKPB. Sedar tak sedar dah Hari ke empat PKPB bagi kawasan seluruh negeri selangor ni kan? Alah.. sekejab je tu.. Hope selepas 2 minggu statistik kes menurun sehingga tinggal 1 angka la. Tak tahan OOi.. bila anak anak dah mula tunjuk stress kena berkurung. Yelah.. sebelum PKPB ni pun kami dah menghadkan pergerakan bila melihat statistik kes kembali naik selepas PRN di sabah. Ambil langkah keselamatan awal. Tapi sepanjang pkp pun memang kurang keluar & aktiviti luar. Sebab kita tahu covid-19 tu masih ada. Tapi tu.. anak anak ni perlu beridah di luar rumah juga untuk membantu perkembangan mental & fizikal cuma tu la.. terpaksa cari aktiviti lain la bagi elakan dari keluar.

Selain dok scroll FB baca gosip gosip & viral pasal isu isu semasa ni sebenarnya ada juga aktiviti berilmiah juga boleh buat & belajar dari Facebook. Kalau kita cari yang baik.. Dapat yang baik la kan? Baik ke buruk medium social media tu bergantung apa yang kita buat melalui medium tu. Ia cuma platform.. Yang mencipta pelbagai aktiviti di situ adalah kita sendiri sebenarnya.

Setakat group masak masak, masak tak jadi, laki masak apa hari ni bla.. bla.. bagai dah bosan. Awal awal je best lama lama memasing try hard buat masakan pelik pelik nak attention supaya viral sampai rasa annoying pulak dok bergurau dengan makanan ni. Dah la PKP.. ramai yang terjejas pendapatan.. depa hat tak berapa terkesan tu syok pulak dok main main masak tak jadi.

So kalau bosan bosan duduk rumah tak tau nak buat apa boleh juga join beberapa group di facebook yang bermanafaat juga la. Antara Facebook group yang anda boleh sertai adalah ;

Jom Snapseed Malaysia

Kalau nak belajar edit gambar yang gempak gempak guna aplikasi snapseed yang boleh di install secara percuma di playstore boleh la sertai group snapseed malaysia ni. Wei!! Serius gempak gila editing editing gambar kat situ. Depa share tutorial juga la macam mana nak hasilkan editing. Bagus juga la.. Mana tau hangpa dah expert benda tu boleh jadi side income buat job photography nanti. 

Tukang Apa Hari Ini (TAhI)

Ni bukan group jamban ok walau shortform dia Tahi. Ni group bertukang. Yang mana minat dengan kerja kerja pertukangan boleh la join group ni. Macam macam di kongsikan hasil pertukangan di rumah. Mungkin boleh memberi ilham pada hangpa yang nak bertukang nanti. Kadang kadang ada juga la terselit Humor dari pertanyaan followers group tu. Yelah la.. serius memanjang pun rasa macam dengar lagu negara ku je kan?

Malaysiaku dulu dulu Official

Ni group sekadar berkongsi gambar gambar zaman dulu. Tapi ok juga la sebab flashback balik zaman sebelum kewujudan digicam, smartphone bagai. Semua pakai camera filem lagi. Gambar gambar pun tak black & white mesti sephia tone. Nampak nostalgia tu. Gambar gambar yang di kongsi oleh followers & admin. Kita boleh tengok perbezaan  sesuatu tempat dulu & sekarang. Ok la.. enjoy juga la layan group ni. 

Cukup la 3 group dulu saya kongsikan. Banyak banyak satgi hangpa tak ter follow pulak kan. Jadi mana yang rasa bosan tak tau nak buat apa sesambil layan facebook tu boleh la sertai group group ni.

Apapun semoga perkongsian remeh ni memberi manafaat kepada yang membaca blog lekatlekit.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

NEELOFA BERNIQAB MUNGKIN JADI IKUTAN, JOM KETAHUI APA HUKUM BERNIQAB

10/16/2020 02:27:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

 NEELOFA BERNIQAB MUNGKIN JADI IKUTAN, JOM KETAHUI APA HUKUM BERNIQAB. Alhamdulillah kecoh sejak semalam orang bercerita pasal penghijrahan seorang selebriti terkenal Neelofa yang katanya sudah memakai niqab. Neelofa mohon semua doakan yang terbaik untuk penghijrahannya tu. Yelah.. benda baik buat kita nak mengata kan? 

Tahniah buat neelofa kerana memilih untuk berhijrah walaupun namanya masih di kemuncak sekarang ni. Apa lagi dia nak cari.. Dia boleh di katakan ada segala galanya dah. Mungkin dia rasa mengejar duniawi ni takkan pernah puas, so dia memilih sesuatu yang lebih kekal abadi. Hope kita semua pun menuju kearah yang lebih baik.. Amin.

Bila kisah penghijrahan neelofa ni viral ada juga terbaca posting yang mempertikaikan pemakaian niqab. Katanya itu cuma budaya orang Arab bagi mengelak dari ribut pasir. Betul ke idok? Jom la kita sama sama belajar.

Pemakaian niqab tak wajib. Pemakaian purdah/niqab itu menjadi harus jika si pemakai adalah isteri orang.
Jika isteri terbabit seorang yang cantik dan bagi mengelakkan fitnah dan cemburu si suami, maka menjadi harus kepada isteri mengenakan purdah/niqab kerana isteri adalah hak mutlak seorang suami.

Begitu juga sebaliknya, jika seorang wanita itu memiliki wajah yang kurang cantik dan mahu mengelak dihina masyarakat maka menjadi harus baginya memakai purdah/niqab. Pemakai akan beroleh pahala kerana tidak hanya pandai melindungi diri dan menjaga hak suami malah menyelamatkan masyarakat. Jadi tidak timbul siapa lebih Arab daripada orang Arab. 

Sumber : Soal pakaian dan hukum fiqh: Tidak salah 'meniru' cara orang Arab

pemakaian niqob atau purdah adalah salah satu cara yang terbaik dalam bab penjagaan aurat wanita. Justeru hukum pemakaian niqob atau purdah ini adalah sunat dan afdhal bagi kaum wanita.

Namun begitu para ulama berpendapat wajib menutup wajah dan tapak tangan jika bimbang membawa kepada fitnah dan syahwah. Bagi mereka dalam kebanyakan waktu, kaum lelaki adalah haram untuk melihat apa yang terdedah daripada wajah dan tapak tangan wanita melainkan kerana beberapa hajat:

  1. Melihat perempuan yang ingin dinikahi semasa proses khitbah (merisik, meminang dan bertunang).
  2. Bagi tujuan kesaksian
  3. Bagi tujuan muamalat untuk memastikan suatu perkara (seperti belajar dan jual beli
  4. Bagi tujuan pengubatan dan rawatan, dengan kehadiran mahram
Sumber : Portal Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Apapun yang baik nak buat tak salah tapi bila dah pakai pakaian yang mencerminkan sesuatu tu jagalah ia agar ia tidak menjadi fitnah kepada agama.

Semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada semua yang membaca blog lekatlekit ni.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

MENTERI HAL EHWAL AGAMA TELAH PULIH SEPENUHNYA DARI JANGKITAN VIRUS COVID

10/15/2020 02:16:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

 MENTERI HAL EHWAL AGAMA TELAH PULIH SEPENUHNYA DARI JANGKITAN VIRUS COVID. Baru baru semua sedia maklum ramai ahli ahli politik & menteri yang pergi ke kawasan berisiko (Sabah) & kemudian pulang ke negeri masing masing. Ada yang di sahkan positif termasuk Menteri Hal Ehwal Agama merangkap Mufti Wilayah persekutuan Datuk Dr Zulkifli Bin Mohamad Al Bakri. Beliau telah di sahkan positif kemudian & kuarantin & sekarang khabarnya sudah sembuh sepenuhnya dari virus covid.



Alhamdulillah.. Semua orang berharap yang mana positif sembuh tak ada orang harap berita kematian akibat jangkitan. Tapi ada juga sekoq dua yang tanya dah mati ke belum? Suka nau dia kalau orang mati kena covid kan? Sebabnya tak kena kat ahli keluarga, sahabat handal, rakan taulan & teman seperjuangan dia. Kena pulak kat orang dia tak suka.. Memang la dia harap orang tu mati. Kalau dah benci.. Gitulah kan?

Dalam keadaan sekarang yang paling pelik masih ada yang tak percaya dengan kewujudan virus covid ni. Katanya semua ni agenda nak jual ubat.. jual vaksi, agenda BigPharma bla.. bla.. dot com dot mai.. Punyalah serius jangkitan yang berlaku sampai banyak negara yang terjejas lagi di sifatkan sebagai dongeng. Dah menyaksikan bukan sedikit yang di jangkiti & bukan angka yang sedikit meninggal dunia akibat jangkitan tapi masih ada yang rasa benda ni satu agenda untuk menguntungkan sesuatu pihak. Memang logik akal den yang tidak la bijak bistari susah nak terima sangat pendapat macam ni. Terlalu di luar kotak sampai terkeluar dari otak dah ni.

Ada yang mempertikai tentang golongan atasan yang melanggar SOP.. tidak kuarantin bila pulang dari tempat berisiko tinggi. Ye apa sedang berlaku kita dah nampak betapa pentingnya untuk follow SOP tak kira kau rakyat marhaen atau menteri. Covid tak kenal kau siapa ok! Kita tak boleh membetulkan benda yang salah.. Apa yang berlaku pada gelombang ketiga adalah kerana tidak patuh pada SOP sehingga terpaksa di laksanakan PKPB. Tu pun ada yang tak faham kenapa di laksanakan PKPB. Bukan nak suruh hangpa bercuti balik kampung bagai. Orang suruh duduk kat rumah. Jangan keluar dari kawasan yang terlibat dengan kes jangkitan yang tinggi bagi memastikan tidak menularkan jangkitan kepada orang di luar kawasan. Sebab covid ni ada yang tak ada simptom. Satgi tak paham pulak.. Orang positif covid ni kadang kadang nampak sihat. Tak demam tak selsema & tak ada sakit apapun.. dia sendiri tak tau dia dah di jangkiti tapi bila dia menjangkiti orang yang imun rendah seperti bayi, kanak kanak, pesakit kronik & warga emas.. Golongan ni berisiko tinggi untuk mendapat kesan yang serius akibat jangkitan.

Bila statistik kes naik.. PKP terpaksa di laksanakan banyak kesan pada semua hidupan. Even ikan di air.. asam di darat pun merasa kesannya ok! Selain ekonomi terjejas.. Kesihatan mental & fizikal pun akan terjejas juga ok sebab dah la terkurung lepas tu pendapatan terjejas atau ada orang hilang terus sumber pendapatan.. emosi terganggu.. anak anak mula stress jadi berlaku la macam macam keburukan.

Jadi bersamalah kita follow apa yang di sarankan MKN untuk memutuskan rantaian jangkitan & sama sama kita berdoa semoga virus covid hilang dari mukabumi.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BEZA PKPB DI SABAH DENGAN SELANGOR, PUTRAJAYA & KL

10/14/2020 11:20:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

 BEZA PKPB DI SABAH DENGAN SELANGOR, PUTRAJAYA & KL. selamat menyambut Hari PKPB buat seluruh warga selangor & sabah. Tu dia dah macam ucapan untuk cuti perayaan pulak kan? Padahal PKPB bukan cuti untuk holiday tapi untuk memutuskan rantaian jangkitan covid-19 tapi tu la katanya sejak semalam jalan raya sesak sebab ramai mula lari dari kawasan yang bakal di pkpb.

Apa punya turrr... la hangpa ni kan? Tak ikut saranan kerajaan & agama Islam pun ajar kita. Kalau berlakunya sesuatu wabak jangan masuk kekawasan tersebut atau yang dah ada dalam kawasan tersebut jangan keluar. Semua untuk tidak menyebabkan penularan wabak ke serata tempat. Yang hangpa pakat lari keluar selangor pasaipa?!! PKPB bukan kena penjara pun.. cuma di sarankan duduk di rumah jika tiada  hal penting untuk keluar. Cuma tak boleh keluar daerah & negeri sahaja. Allahu depa punya kelam kelibut macam kawasan PKPB tu bakal kiamat pulak.

Tapi kita bersangka baik maybe ada yang tak faham apa itu PKPB. Orang sebut PKPB dia pun sebut PKPB. Orang tanya apa tu PKPB.. dia nganga 360▫️ Sebagai pengenalan kita kena tahu dulu apa itu PKPB.

PKPB adalah singkatan dari Perintah kawalan Pergerakan Bersyarat. Kalau dah nama perintah kawalan pergerakan tu bermakna pergerakan kita akan di had kan. Bukan suruh lari balik kampung atau keluar dari kawasan PKPB yer.

PKPB ni bukan la kata semua kena kurung diri dalam rumah. Masih ada yang boleh keluar atas urusan tertentu seperti bekerja, keluar membeli barang keperluan etc.. Cuma yang di kawal adalah aktiviti berkaitan majlis sosial atau aktiviti sosial sahaja.

Tapi ada perbezaan PKPB (prosedur operasi standard (SOP) PKPB di Sabah, dan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur, dan Putrajaya.)

Berikut perbezaan yang digariskan pihak berkuasa:

PKPB Sabah

Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak dibenarkan. Bagaimanapun, bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.

Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan
Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah DITUTUP.

Masjid dan surau serta rumah ibadat bukan Islam lain adalah DITUTUP.

Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah TIDAK DIBENARKAN.

Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga TIDAK DIBENARKAN.

Kegiatan sektor ekonomi, industri dan perniagaan dibenarkan beroperasi seperti biasa namun perlu mematuhi SOP ketat yang telah dan akan dikeluarkan oleh MKN;

Pasar Borang, Pasar harian (6 pagi – 2 petang);

Kedai barang keperluan dan kedai runcit (6 pagi – 6 petang)

Restoran, kedai-kedai makan, warung-warung, kedai runcit dan serbaneka dibenarkan (6 pagi – 6 petang). Bagaimanapun, terhad untuk pembelian secara pandu lalu, penghantaran serta take away;

Operasi stesen minyak dibenarkan beroperasi (6 pagi – 6 petang);

Perkhidmatan teksi/ e-hailing dan penghantaran makanan juga dibenarkan (6 pagi – 8 malam);

Bas ekspres dan bas henti-henti tidak dibenarkan beroperasi.

Farmasi dan kedai ubat-ubatan dibenarkan beroperasi seperti biasa (6 pagi hingga 6 petang).

Operasi klinik dan hospital kerajaan dibenarkan beroperasi 24 jam;

Sektor perikanan, perladangan, pertanian adalah dibenarkan; dan
Bagi sektor perniagaan dan perkilangan termasuk Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang ingin beroperasi boleh memohon daripada Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah.

B Selangor, Kuala Lumpur, dan Putrajaya

Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak dibenarkan. Bagaimanapun, bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan;

Hanya 2 orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan;

Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup;

Masjid dan rumah ibadat bukan Islam lain adalah ditutup;

Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah tidak dibenarkan;
Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga tidak dibenarkan;

Walaubagaimanapun, semua kegiatan ekonomi di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih dibenarkan beroperasi seperti biasa.

Jadi tak tertulis bila PKPB di laksanakan bagi yang tak nak duduk rumah boleh lari keluar dari kawasan PKPB sebelum tarikh bermulanya PKPB yer. Pada yang lari keluar dari kawasan PKPB di doakan anda tidak membawa bersama virus covid keluar. Ambil pengajaran dengan apa yang berlaku sebelum ni. Bila ada yang lebih mementingkan politik.. sanggup redah kawasan wabak lepas tu balik ke tempat habitat masing masing tak kuarantin sehingga menyebabkan statistik kes naik & kita semua perlu melalui sekali lagi gelombang ketiga ni.

Moral of the story.. kita jaga lah diri sendiri. Harap ahli politik jaga kita depa pun bagi kita susah balik. hurmmm

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com