HARAM TERMAKAN DAGING BABI WALAU TAK SENGAJA

1.4.11 Suria Lekatlekit 8 Comments

Kita selalu beranggapan sesuatu dosa yang tidak sengaja atau tanpa sedar kita lakukan tidak di maafkan & tidak berdosa. Namun tak semua benda yer..

Tadi sempat jenguk Harian Metro dalam ruangan Fikrah Dr Salam Ada seorang hamba Allah bertanya tentang kemusykilannya. Menurut Hamba Allah tu dia ada ke oversea & termakan daging babi semasa makan tengahari. Dia hanya mengetahui daging itu daging babi setelah memakannya. Apa hukumnya?

Jawapan Dr Salam, Hukum memakan daging babi tanpa sedar atau tidak sengaja tetap haram. Walaupun begitu, dosanya adalah kurang atau dimaafkan berbanding dengan memakan secara sengaja.Namun sesiapa terpaksa (memakannya kerana darurat) sedang ia tidak mengingininya dan tidak pula melampaui batas, maka tidaklah ia berdosa.

Untuk lebih rujukan Sila Clik DISINI


Untuk bershopping cenderahati cantik & murah & menjana pendapatan di blog sila clik banner di atas

8 comments:

  1. hubby k.aina pernah terkena, masa tu bertugas kat bangkok. nasi goreng yang ada rencahnya babi, baru dua sudu mamat dari indonesia tu pun kata "bapak...bapak! nasi gorengnya itu ada dagingnya babi pak...'. terus muntah hijau dan sepanjang bertugas kat sana dia hanya makan buah...
    kalau nak makan dia cari masjid, yang ada penjual makanan di sekelilingnya yang sah halal...

    2 minggu balik malaysia slim...hahahaa...

    ReplyDelete
  2. mkn daging babs mmg haram..cuma bila keadaan darurat aje ade kelonggaran

    ReplyDelete
  3. baru saye tau. thanks kak sudi share :) hr ni tak bace paper pon

    ReplyDelete
  4. wah ..baru tau !!
    tq a lot ..

    ReplyDelete
  5. hurm!!
    gud info!!
    baru tahu ni..
    tq!!



    salam singgah dari mummy weiyda❤
    keep it up blogging ya dear❤
    (◕‿◕✿)

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  6. salam..

    Fikrah Dr Salam banyak tak betol dia rujuk menggunakan wikipidia bukan kitab atau Al Quran. Sya dah hantar email dekat dia suroh betol kan balek fakta dia tuh.

    Kami dari Al Azhar meminta jgn merujuk Fikrah Dr Salam sbb byk yg terpesong

    Saya belek Al Quran tadi Kalu seseorang itu tidak sengaja memakan daging babi adalah tidak haram dan tidak berdosa baginya

    ReplyDelete
  7. Benar kata saudara ejard eqado..
    Pertama kali saya dengar termakan sesuatu yang haram itu berdosa.. sedang kan dalam nas dan hadis tidak ada mengatakan begitu..

    ReplyDelete
  8. Benar kata saudara ejard equado..
    Di dalam nas dan hadis tidak pernah mengatakan termakan sesuatu yang haram hukum nye berdosa..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!