INSTAGRAM BLOCKED IKLAN PRODUK KURUS & PEMBEDAHAN KOSMETIK

9/24/2019 11:49:00 AM suria lekatlekit 3 Comments

INSTAGRAM BLOCKED IKLAN PRODUK KURUS & PEMBEDAHAN KOSMETIK. Tu dia maybe para founder, seller, agent, dropship & Instafamous sikit gelebah bewak dengan berita ni kan? Mana tidaknya bagi yang terlibat menjual atau mempromosikan produk produk macam ni pasti benda ni akan menjejaskan sedikit la kuantiti rice dalam cooker depa. Nak nak benda benda ni memang mendapat permintaan tinggi. Almaklum la semua orang obses nak cantik.. nak langsing.. bagai kan? Sapa la nak nampak buruk ye dak.


Disebabkan iklan iklan atau promosi benda benda tu memberi pengaruh & mungkin banyak yang merisikokan pengguna terutama mereka yang bawah umur ni, Minggu lepas katanya Instagram mengubah polisi& menghalang (Blocked) iklan yang berunsur produk kuruskan badan & Pembedahan kosmetik untuk pengguna berusia bawah 18 tahun dari di paparkan di platform media sosial tersebut. Benda ni katanya selepas di desak oleh persatuan pengguna (Bukan PPIM ok! PPIM maybe tak berminat nak membenteras benda benda macam ni kot. Jarang nampak PPIM involve untuk isu isu produk supplement pelangsingan & kosmetik ni). yang berpendapat iklan iklan sebegitu tak sepatutnya di lihat oleh mereka yang bawah umur.

Memang bagus sangat Instagram buat macam tu.. even masih ada Facebook & twitter yang tak kurang hebat juga menjadi tapak mengiklan & menjual produk produk macam ni at least bila Instagram remove & blocked iklan iklan macam ni effect juga la kepada facebook. Kebanyakan link ke facebook kan account instagram. Nak nak lagi sekarang trend bayar Instafamous untuk review/promosi produk produk macam ni so lepas ni dah tak boleh la hangpa nak dapat income dari produk produk macam ni.. ngeh ngeh ngeh..

Bukan apa.. Produk kurus ni sangat bahaya ok! Pakar pun tak suggest ambil sebarang produk kalau nak kurangkan berat badan. Cara paling selamat adalah mengamalkan pemakan yang seimbang & sihat, bersenam. Tak ada jalan pintas nak kurus ok! Kalau ambil produk tanpa bersenam & diet seimbang boleh kurus.. Hangpa patut rasa curiga dengan kandungan bahan yang di gunakan dalam produk tu ok! Banyak dah yang KKM kesan mengandungi bahan terlarang yang boleh membahayakan kesihatan & organ dalaman seperti buah pinggang. Jangan nak kurus tetiba tinggal tulang menanti Izrail datang memanggil je.

Hope Plaform media sosial lain juga turut mengambil peranan untuk menghalang promosi promosi produk produk macam ni di social media untuk membantu orang awam dari consume perkara yang memudaratkan. Even Instagram cuma blocked paparan untuk pengguna 18 tahun kebawah je.. At least ada juga usaha untuk menyekat benda ni dari mempengaruhi golongan bawah umur. Walaupun kita sedia maklum yang dah bangka pun ramai yang bangang dok percaya produk produk macam tu kan..

Moral of the story.. Kalau nak kurus & nak cantik tapi malas terima je la diri seadanya dari kau buang duit tapi akhirnya dapat sakit lagi la tak berguna. kekekekeke


Sumber : https://www.buzzfeednews.com/article/ryanhatesthis/cosmetic-survery-weight-loss-18-plus-instagram?fbclid=IwAR2nIjZvWItHjZ8WMNUyZKqHVBgET61eC9GyZirsCBblNJzQnDgFXb4DURg

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TUANKU PERMAISURI AZIZAH HANYA HANYA KETAWA BACA KECAMAN

9/14/2019 11:16:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

TUANKU PERMAISURI AZIZAH HANYA HANYA KETAWA BACA KECAMAN. Kecoh seluruh alam maya bila Tuanku Permaisuri Azizah deactived account twitter yang memang aktif dengan update setiap aktiviti beliau. Den pun follow juga sebab Tuanku sangat humble.. apa yang di share tak nampak langsung untuk tujuan riak. Jarang nampak dia nak share aset aset mahal even kita sedia maklum kemampuan mereka. Yelah.. Keluarga di raja kan hidup orang kata bersalut kekayaan tapi sebab sikap dia yang sangat humble. Update update beliau pun buat kita tak rasa jurang dengan beliau.. So sebagai rakyat benda tu memang la kita rasa selesa.


Tapi tu la.. Sebab beliau sangat humble & chill ada pulak yang mengambil kesempatan mengeluarkan statement yang menyakitkan hati seolah olah macam beliau seorang scammer yang hidup atas hasil penipuan pulak. Kalau spesis scammer hangpa nak kecam.. kecam la. Layak pun depa kena kecam sebab jahat. Tak kira la scammer skim cepat kaya ke, scammer produk beracun/overclaim ke. Tapi spesis scammer ni mana chill.. Cepat sentap. Almaklum la takut rice cooker tinggal pasir kan bila orang tahu penipuan & kejahatan depa. Tu yang scammer sekarang suka see u in court katanya.

Berbeza dengan keluarga di raja (Saya maksudkan Tuanku Permaisuri Azizah yer). Dia sangat chill & kata kata nista segelintir bebudak warganet ni tak menjadi sebab pun dia nak ambil tindakan undang undang terhadap mereka. Maybe sebab beliau rasa 'ini social media' dimana ada orang suka kita & ada yang tak. Itu normal. Lebih lebih lagi individu yang sentiasa jadi perhatian masyarakat ni of course dalam ramai ramai yang sentiasa  menyokong akan ada yang tidak suka.


Bukan la menyokong kita boleh biadap dengan institusi di Raja.. Tapi sikap pemaaf & merendah diri Tuanku Permaisuri patut jadi contoh yang baik. Jangan rasa kita berkuasa tak boleh orang jentik sikit nak ambil tindakan undang undang sampai ada yang terang terang salah dia pun tetap nak tegakkan benang yang basah sebab mungkin dia ada kuasa. Biasanya Pengaruh & kekayaan la buat seseorang tu dia rasa besar & berkuasa. Padahal semua tu pun datang dari Allah. Kita manusia ni sebenarnya tak ada apa apa pun. Berlagak dengan pinjaman yang Allah bagi sebagai Amanah untuk kita pikul sebaiknya je.

Bila baca di accoun twitter Tuanku Permaisuri yang sebenarnya sedih mendengar berita 2 individu yang menghina beliau di tahan untuk siasatan. Beliau seboleh bolehnya tak mahu benda tu berlaku. Dah di tegaskan beliau menutup account twitter sebelum ni bukan la sebab di cyberbully beberapa individu tapi atas sebab peribadi yang lain. Yer faham di pihak Tuanku Permaisuri dia tak rasa perkara tu perkara besar sampai perlu di ambil tindakan undang undang tapi ada akta yang dah mereka langgar sebab tu mereka di ambil tindakan juga.


Apapun semoga apa yang berlaku kita sama sama ambil pengajaran. Tak hilang rasa hormat rakyat kepada pemimpin yang merendah diri. Kalau ada pun seketol dua yang maybe otak tertinggal dalam uri masa lahir tapi majoriti akan sayang & lebih rasa hormat kepada pemimpin macam ni. Malah mereka rasa makin dekat.

Semoga Tuanku Permaisuri berolah kesejahteraan & kebahagian di dunia & akhirat. Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI NUGGET AYAM PALING MUDAH

9/13/2019 10:58:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

RESEPI NUGGET AYAM PALING MUDAH. Hamboi!!! lama na.. Takdak segmen dapur lekatlekit ni. Update blog pun dah tak daily macam dulu. Masak pun macam tu. Kadang kadang tapau je sebungkus untuk makan sorang. Kadang masak je apa yang ada kat rumah. So jangan tanya la pasai pa 4 bulan lepas beranak boleh dapat berat 39kg. Turun dalam 8kg jugak la. Tanpa supplement, produk kurus.. Senam pun dak. Tapi memang aktif la dengan kerja kerja rumahtangga. Di tambah dengan ada baby ni pepaham je la. Malam berapa kali kena bangun bagi susu. Tu antara faktor jugak la berat turun tapi Insya Allah bahagia je.

Sesekali masuk dapur tu ada la menu menu nya. Kalau menu biasa biasa yang dah pernah share resepi kat blog ni takkan la nak update 2 kali. Of course la menu yang baru pertama kali cuba & menjadi saja akan di share dengan hangpa macam resepi nugget ayam ni.


Kisah dia nak buat bebola ayam.. Tapi Allahu.. tak jadi pulak bulat bulat & kenyal lepas rebus. Sebab bentuk dia gaya bebas macam popcorn chicken yang frozen kita beli kat luar.. Memula namakan dia popcorn chicken. Tapi bila makan rasa ala ala nugget ayam KFC pulak di tambah size dia agak besar berbanding popcorn chicken jadi rasanya layak la dia di namakan nugget ayam. Tu dia.. fasa nak bagi nama menu pun dah panjang cerita dia kan.

Ada yang minta resepi sebab katanya tengok gambar saya share kat FB nampak sedap. Bukan nampak memang sedap la. Sapa suka nugget ayam KFC Insya Allah suka nugget ayam saya ni. Tengok si suami pun makan banyak memula dia tu tak tahu yang bini dia buat sendiri nugget tu. See.. laki pun tak perasan nugget homemade ni sama rasa sedap macam nugget kfc tu kekekeke

Resepi mula mula lebih kurang nak buat bebola ayam tapi tak menjadi so transform jadi nugget ayam

Bahan bahan nya

1. Isi ayam kisar (saya guna yang frozen jenama Ramly)
2. Tepung Jagung
3. Telur Ayam 2 biji
4. Serbuk Lada Putih
5. Serbuk Lada hitam
6. Minyak Masak
7. Tepung Ayam Goreng (ikut suka la nak pakai brand apa)

Cara memasak

Step pertama

Masukan
➠Isi ayam kisar (Dalam setengah paket tu)
➠tepung jagung (Dalam 2 - 3 sudu cukup la)
➠Sebiji telur ayam (ambil putih telur sahaja)
➠Serbuk lada putih (1 sudu)
➠Serbuk hitam (ikut rasa sendiri)
➠1 Sudu minyak masak
➠garam sebagai perasa (Tapi saya guna lada putih Ajishio yang dah include garam so saya tak masukkan garam lagi)

Semua bahan tadi gaul sebati

Gaul sebati macam ni yer

Kemudian gentel bulat bulat rebus dalam air mendidih (Tapi nak senang masuk dalam loyang & kukus. Nanti dah masak & sejuk potong je ikut bentuk yang di sukai. Lebih cantik)

Den gentel bulat bulat sebab mula mula nak buat bebola ayam tapi bila rebus dia jadi pelbagai bentuk tu yang transform jadi nugget ayam

Dah siap rebus @ kukus..

Step Kedua

Celup nugget yang dah rebus @ kukus (kalau kukus yang dah siap potong ikut bentuk kesukaan anda) tadi dalam telur kemudian gaulkan @ salut dengan tepung ayam goreng kemudian goreng dalam minyak panas dengan api yang sederhana supaya tak hangus. Dah garing angkat & hidangkan.

* Boleh juga tambah sayur sayuran macam lobak merah atau apa apa sayuran yang sesuai dalam adunan sebelum merebus atau kukus. Kalau nak bagi sihat sikit kan nugget hangpa.

* Boleh juga guna serbuk roti untuk gaulkan pada nugget sebelum goreng tapi saya tak suka nanti sejuk dia jadi keras. Saya memang suka nugget kfc yang lembut & mewah dengan rasa daging ayam bukan tepung. Kalau sejuk pun still lembut.


Siap dah nugget ayam homemade. Senang kan? Yang nak buat bento anak ke sekolah korang boleh juga guna acuan bentuk yang cantik cantik untuk menarik minat anak nak makan.

Semoga resepi mudah ni memberi manafaat & kena la dengan selera hangpa yer. Selamat mencuba

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BATAL KE TIDAK WUDHUK SELEPAS MENYUSUKAN ANAK?

9/11/2019 09:48:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

BATAL KE TIDAK WUDHUK SELEPAS MENYUSUKAN ANAK? Ada sesapa tak tertanya perkara ni? Bagi yang ada baby yang masih menyusu badan ni.. Kita sentiasa berdepan dengan situasi tak di jangka. Kadang kadang dah siap ber wudhuk tetiba anak minta nak menyusu. Anak nombor dua ni memang kerap berlaku benda ni. Elok elok tengah tidur masa kita pergi ambil wudhuk nak solat tetiba bangun nak susu.. Sebelum ni memang selepas bagi susu & tidurkan semula saya ambil wudhuk balik sebab saya kurang jelas samada batal atau tak wudhuk saya selepas susukan anak.



Jadi saya try la google kan.. ye ye tahu. Lebih afdal merujuk kepada ahli nya terus dari mengambil info di internet tapi Insya Allah sumber yang saya rujuk di carian google adalah sumber yang sahih sebab saya refer dari portal rasam Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. Insya Allah.. Sumber tak di ragui.

Apa yang saya baca adalah tidak batal wudhuk sebab..

Menurut Syeikh Salim bin Sumair al-Hadhrami dan Syeikh Hasan bin Ahmad al-Kaaf, ada empat perkara yang membatalkan wudhu:

✘Keluar sesuatu dari salah satu saluran qubul dan dubur.

✘Hilangnya akal disebabkan tidur , kecuali tidur yang tetap punggungnya.

✘Bersentuhan kulit antara lelaki dan wanita dewasa ajnabi tanpa lapik.

✘Menyentuh qubul anak adam atau lubang duburnya dengan tapak tangan atau jari-jemari bahagian dalam. (Rujuk Al-Mujtaba fi Syarh Safinah al-Naja, hal. 38 dan Al-Taqrirat al-Sadidah, hal. 100-103)

Turut dijelaskan juga bahawa segala benda yang keluar dari selain dua kemaluan depan dan belakang, jika bukan benda najis, tidak dianggap sebagai hadath (pembatal wudhu) menurut kesepakatan para ulama. (Rujuk Al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah, 17/113)

Maka dalam hal ini kita dapati, menyusukan anak tidak termasuk dalam perkara yang membatalkan wudhu’.
Wallahu a’lam.

Sumber : Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Jadi mana mana ibu yang ada baby tu.. Kita sedia maklum masa sangat terhadap. Kadang kadang nak buat sesuatu contoh macam solat pun kita terpaksa tergesa gesa. Setiap minit tu sangat berharga. Ambil wudhuk tak boleh nak berlengah lengah katanya. Walaupun kita cuba manafaat setiap minit tu dengan sebaik mungkin kadang kadang berlaku perkara yang tak di jangka macam dah siap siap wudhuk nak solat tetiba anak meraung nak susu.. Jadi susukan anak dulu lepas tu boleh je terus solat tanpa ber wudhuk semula

Sesungguhnya Islam itu mudah & Indah..

Sekadar perkongsian secubit ilmu buat pembaca blog lekatlekit. Kalau ada tersalah info mohon betulkan di ruang komen yer

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DALAM UBAT HOSPITAL PUN ADA HYDROQUINONE KENAPA DALAM SKINCARE TAK BOLEH?

9/06/2019 12:54:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

DALAM UBAT HOSPITAL PUN ADA HYDROQUINONE KENAPA DALAM SKINCARE TAK BOLEH?? Minggu ni sahaja asyik terbaca viral pasal 1 produk skincare ni.. erkk sebenarnya yang tengah hot sekarang ada 2 local brand produk. Dua dua tu memang dah selamat KKM senaraikan sebagai produk yang mengandungi bahan terlarang iatu racun berjadual yang biasa di jumpai dalam banyak local skincare ni. Kita sedia maklum kan.. Kat Malaysia tengah 'In trend' produk jenama sendiri di mana material di bekalkan oleh pihak kilang yang mana gigih sangat nak jadi 'ponder' cuma perlu keluarkan modal untuk beli produk ni dari kilang OEM.. tempek la label jenama sendiri kemudian pepandai la hang nak market macam mana. So jangan pelik kalau nampak krim yang warna sama, bau sama, jenama berbeza di kesan mengandungi racun yang sama yer..

Semalam terbaca satu screenshot conversation antara seller product (saya agak jer) dengan mungkin customer pasal 1 produk ni yang ada 2 Item dalam set skincare dia di kesan mengandung racun berjadual iatu Hydroquinone. Hydroquinone ni memang sengaja di campurpalsu dalam produk bagi tujuan pemutihan, mengatasi masalah jerawat & jeragat yang serius bagi memberi kesan kecantikan yang cepat. Sebab tu tak pelik depa pakai produk yang ada hydroquinone (normally tidak di beritahu la ada ingredient hhydroquinone dalam produk kosmetik) sekejab je muka dah putih melepak macam mayat, kulit licin macam cermin, pink pink macam oink oink.. Hydroquinone ni la yang berfungsi melakukan perkara tersebut.


Berbalik pada conversation tadi si seller nampak cuba manipulasi kenyataan dengan mengaitkan hydroquinone yang terdapat dalam ubat. Yer Hydroquinone adalah dalam kategori ubat terkawal yang hanya boleh di berikan oleh petugas kesihatan profesional seperti doktor sahaja. Tidak boleh di letakan dalam produk kosmetik seperti skincare. Sebab ia amatlah bahaya jika di gunakan tanpa pemantauan petugas kesihatan seperti doktor.

produk yang mengandungi hydroquinone adalah dikawal sebagai produk farmaseutikal dan perlu didaftarkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di mana produk tersebut hanya boleh digunakan di bawah pengawasan professional kesihatan sahaja. 
Salah guna hydroquinone di dalam produk kosmetik 
Kegunaan hydroquinone di dalam produk kosmetik seringkali dikaitkan dengan produk pencerah kulit muka atau merawat masalah pigmentasi. Memandangkan produk kosmetik tidak boleh mengandungi hydroquinone maka mana-mana produk kosmetik yang dikesan mengandungi hydroquinone adalah dikategorikan sebagai produk yang dicampurpalsu. Produk kosmetik yang dicampurpalsu adalah menyalahi garispanduan dan peraturan yang ditetapkan.
Penggunaan produk yang mengandungi hydroquinone tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan pelbagai kesan mudarat. 
Produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan hydroquinone lazimnya dipasarkan untuk tujuan mencerahkan kulit, merawat masalah jeragat dan kulit tidak sekata. 
Hydroquinone boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini malah kulit menjadi hipersensitif. 
Hydroquinone boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) dan proses ini boleh menyebabkan berkurangnya perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV berbahaya di mana ia boleh meningkatkan risiko kanser kulit. 
Penggunaan produk ini dalam tempoh yang panjang boleh menyebabkan kulit menjadi hitam seperti tompok-tompok apabila terdedah kepada cahaya matahari. Keadaan ini dikenali sebagai exogenous ochronosis dan kesannya mungkin berkekalan serta amat sukar dirawat.

Senang faham macam ni la yerk.. produk mengandungi hydroquinone selamat di gunakan jika di beri oleh doktor sebab dia je tahu keperluan anda mengambilnya & berapa dos hydroquinone tu di perlukan mengikut masalah kulit yang hangpa hadapi tapi kalau dia di letakan dalam produk kosmetik macam skincare di jual & guna tanpa pemantauan petugas kesihatan profesional ia jadi salah la. Sebab tu kalau produk yang mengandungi hydroquinone di kesan.. KKM akan menarik balik Notifikasi (NOT KKM) bagi yang berdaftar. Bahaya tau hydroquinone dalam produk skincare ni jangan ingat sebab ia di gunakan untuk rawat masalah kulit.. semua orang boleh jual sesuka hati produk mengandngi hydroquinone. Dia memang tak boleh jual hanya boleh di berikan oleh profesional kesihatan sahaja iatu doktor ok! Selain doktor setakat seller/agent/dropship malah Founder sekalipun tak boleh!!! Hangpa yang masih pakai dengan 'tagline' aku pakai ok jer.. Takkan nak tunggu kena kanser kulit dulu baru nak percaya benda tu sebenarnya bahaya & Tak ok! Cegah sebelum parah adalah lebih baik dari merawati.


Pengguna dinasihatkan untuk mencari maklumat yang betul sebelum membeli sesuatu produk kosmetik dan tidak membeli atau menggunakan produk kosmetik daripada sumber yang meragukan seperti dibeli dari pasar malam, kaki lima atau belian atas talian (online). Di samping itu, pengguna juga dinasihatkan agar tidak mudah terpedaya dengan iklan-iklan dan sebarang bentuk promosi yang membuat tuntutan yang melampau serta menjanjikan kesan positif dalam masa yang cepat.

Pengguna dan orang awam boleh menyemak status notifikasi produk kosmetik di laman sesawang rasmi BPFK iaitu www.bpfk.gov.my sebelum membeli sesuatu produk kosmetik di pasaran. Senarai terkini produk kosmetik yang diuji dan dikesan mengandungi bahan terlarang seperti hydroquinone juga boleh disemak pada laman sesawang yang sama.

Sekiranya pengguna mendapat kesan yang tidak diingini akibat penggunaan produk kosmetik atau mensyaki produk yang dicampurpalsu, laporan atau aduan boleh dibuat kepada BPFK dengan menghubungi talian 03-788355537/5532 atau emailkan kepada kosmetik@bpfk.gov.my untuk diambil tindakan selanjutnya.

Moral of the story.. jadilah pengguna bijak anda mampu mengubahnya

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com