KALAU DASAR PEMAKAN ACAR BUAH MESTI TAK TOLAK YANG NI

2/29/2020 02:05:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

KALAU DASAR PEMAKAN ACAR BUAH MESTI TAK TOLAK YANG NI. Acar ni antara menu yang memang di gemari kebanyakan rakyat malaysia terutama orang melayu la. Kalau dulu kat kampung kampung antara menu wajib ada bila ada majlis kahwin.. acar la. tak kisah acar apapun.. mesti ada acar dalam satu satu menu lauk pauk yang di hidangkan. Acar ni pun ada pelbagai jenis. hangpa google je la nak tau berapa banyak jenis acar yang ada kat muka bumi ni yang penting acar dengan cacar tak sama yer hehehehe


Ada sejenis acar yang kita boleh jadikan stok makanan bila sesak. maknanya tak perlu masak hari ni kena makan hari ni juga. Dia boleh simpan lama & boleh makan bila bila masa. Boleh bawa pergi travel atau boleh jadikan hadiah juga. Apa ingat tak boleh ke? manatau hangpa nak  buat kelain buat hamper ke.. letak la acar sekali. Antara acar yang boleh simpan lama selepas di masak.. Acar buah Azriea ni.

Acara buah cik puan Azriea ni bukan apa.. Sedap. Menggunakan bahan bahan premium.. Cukup rasa. Bayangkan gabungan rasa rempah yang cukup masak dengan buah buahan masam manis masin semua. Memang matching sangat rasa tu di satukan dalam satu balang. yang penting tak kedekut bahan. Meriah karipapusing kau buah buah premium dia dalam acar ni. Sebiji sebiji dia letak.


Kita dah rasa ok.. jangan pitenah yer kata ye ye cakap sedap tapi dia sendiri belum pernah cuba. Memang ni kalau makan dengan nasi panas lepas tu cukup sekadar matching dengan ikan goreng atau ikan masin. Maunya terlajak laris selera kau nak! jangan salahkan Tokei acar pulak bila hujung bulan mesin penimbang kau terlajak berpusing. Sedap baqhang! Tapi yelah.. sedap sedap pun makan tu berpada pada yer. yang amalkan suku suku separuh teruskan.. jadikan dalam suku tu ada acar buah ni. Tak salah pun nak makan.


Sebab dia sejenis makan yang tahan dengan suhu luar & boleh simpan lama.. So memang tokei dia open order online jugak. yang jauh boleh pos takde masalah. packaging dia kemas. Memang tak tumpah pun bila pos. Balang dia pun tak comot langsung. Memang dia pack helokkkkkkkk gitu! Sampai kat customer pun macam mana dia packing dari rumah lagu tu juga la rupa parasnya bila sampai pada customer, Insya Allah. melainkan masa proses penghantaraan depa lompat lompat atas parcel macam lompat atas jumping net Trampolines tu memang pecah la. Kalau setakat terhentak sikit sikit, Insya Allah takde nak bersepahnya acar dalam balang tu. Sebab memang di packing dalam kotak & balang acar tu di balut buble wrap.So tak perlu risau tumpah ke pecah ke apa.


Tak lama lagi dah nak romadhon tiba.. romadhon tiba.. Tu dia siap nyanyi. Nak buat stock bersahur ke berbuka ke memang sesuai sangat la. Dia boleh jadi lauk pembuka selera selain jimat masa tak payah nak masak bagai dah. yang tinggal bujang tu hangpa makan pun lone ranger. Nak masak tu macam buang masa pulak. Alah setakat nasi panas, goreng telur mata belasah je dengan acar buah ni pun dah ok! pepagi buta time sahur tu.. ala kadar pun takpe.


kalau mak mak kita yang kat kampung pun suka ni jenis jenis acar macam ni. Almaklum la salah satu makan tradisi juga. tak salah pun sekali sekala beli bagi mak ayah kat kampung. Mesti depa berselera makan. nak jadikan buah tangan pi rumah bakal mertua pun boleh. yelah.. Nak jadi menantu tu kena la pandai ambil hati kan. Nak buat apapun semua boleh la. Benda sedap.. tak salah pun kita nak rasa, kita nak bagi orang rasa. benda sedap semua orang suka.. ye dak?

Yang mana dah telan ayaq lioq tu.. tak sabaq nak merasa Acar buah Azriea yang malatop ni.. Boleh je terus hubungi owner dia di talian :

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RASA NAK PERGI TURKI LAH..

2/25/2020 10:08:00 AM suria lekatlekit 3 Comments

RASA NAK PERGI TURKI LAH.. Lama sangat rasanya tak pergi bercuti kemana mana. kalau rasa teringin nak bercuti ke luar negara tapi tak mampu saya selalu google je tempat tempat best nak tengok culture, penduduk tempatan, tempat menari & makanan makanan yang sedap sedap di negara orang. Yelah.. Nak pergi belum ada rezeki kita cuci cuci mata dulu.

Saya kalau ada rezeki bercuti di luar negara pun saya lebih suka negara Islam sebab senang nak cari makanan halal & tak la azab sangat harga makanan halal kat negara Islam berbanding negara bukan Islam kan. Sebenarnya banyak tempat tempat percutian & makanan yang sedap di negara Islam ni. nak negara bersalji pun ada.

Salah satu negara yang masih banyak tempat menarik & cantik di samping ada pelbagai makanan tempatan yang boleh ngam dengan selera kita orang asia ni adalah Turki. Ada jugak la keinginan nak pergi sana kalau ada rezeki sebab Turki salah satu tempat yang masih banyak monumen purba. Benda tu sebenarnya menarik, unik & cantik bagi saya. tengok hasil pembinaan atau barang tinggalan zaman purba, membaca sejarah sejarah purba tu mengasyikan. Boleh terasa bagai berada di zaman tu.

Salah satu tempat yang terdapat monumen purba di Turki

Sebagai pengenalan Turki adalah sebuah negara yang sangat terkenal di benua Eropah sebagai pusat tarikan pelancong dari seluruh dunia. Walaupun Turki terkenal sebagai pusat percutian islam, pelancong daripada berlainan latarbelakang agama juga turut bercuti ke sini bagi menikmati keindahan panorama, seni bina, sejarah dan budaya masyarakat Turki. Tidak lupa juga dengan hidangan masakan ala Turki dengan rasa yang unik dan enak, turut menjadi salah satu tarikan pelancong datang ke sana.

Antara yang menjadi Tarikan di Turki adalah bangun yang tercantik di dunia iatu Muzium Aya Sofya yang menjadi pusat tarikan utama rakyat tempatan & pelancong untuk bersiar siar di Istanbul. Bangunan ni pada asalnya adalah katedral Ortodoks pada tahun 537 hingga 1453 kemudian ditukarkan oleh Tentara Salib Keempat ke katedral Romawi Katolik di antara tahun 1204 dan 1261 sehinggalah pada tahun 1453 hingga 1931 ia di ubah dan di jadikan masjid Uthmaniyyah. Pada 1 Februari 1935 ia di jadikan muzium.

Hasil google & pembacaan saya di internet itulah sejarah Muzium Aya Sofya. kalau tengok gambar gambar di google tu memang cantik sangat pembinaanya.

Muzium Aya Sofya

Turki adalah sebuah negara yang ramai menerima pengunjung dari malaysia juga. tak kira la pergi dengan pasangan untuk berbulan madu atau bercuti bersama keluarga. Kalau korang ada plan nak ke Turki benda pertama korang akan survey & tempah adalah tiket penerbangan la. takkan la pergi Turki nak jalan kaki, ye dak? Tak perlu risau zaman hujung jari ni banyak platform kita boleh cari tiket penerbangan untuk kemana saja. Nak murah ke mahal ke kita boleh pilih Tapi kalau nak ke Turki dengan tiket penerbangan yang murah korang boleh survey di Traveloka.

Orang kata bila orang suggest tu tak boleh la nak terus percaya. Takpe korang sebelum buat tempahan boleh je bandingkan dulu pakej yang di tawarkan Traveloka dengan harga harga tiket penerbangan yang lain. Tapi kalau nak pergi Turki memang Traveloka la yang murah. Better ambil Qatar Airways airline sebagai airline sebab lebih selesa. Yelah kita nak travel ke tempat jauh, nak duduk dalam flight tu lama. Keselesaan tu penting. dari Malaysia ke Turki ambil masa lebih kurang 15 jam juga la nak sampai. Kalau kita pilih penerbangan yang tak selesa maybe sampai ke destinasi kita dah lemau & spoil mood nak bercuti tu.

kalau rasa Qatar Airways macam mahal sikit bagi kos yang dah ditetapkan, boleh boleh je dapatkan cheap online promotion for Malaysia Airlines sebagai pilihan kedua untuk ke Turki. tapi yang penting korang kena tahu, kedua-dua airline ini sememangnya menjadi pilihan kebanyakan pelancong dari Malaysia yang nak melancong ke benua Eropah.

Lupa nak cerita kenapa orang Malaysia suka ke Turki? atau dari negara lain pun pilih Turki? Salah satu sebab adalah keunikan makanan yang terdapat di sana. Bagi yang merancang nak melancong ke Turki atau memang dah book tiket flight ke sana.. Jom saya share sikit apa street food yang best di Turki yang memang menjadi kegilaan pelancong bila kesana.

Kumpir

Kumpir adalah makanan ringan yang berasaskan kentang dimana ianya dihidang dengan menggunakan sebiji kentang. Kentang akan di bakar sehingga empuk dan boleh memilih apa sahaja topping yang di inginkan sebagai penyerlah hidangan kumpir. Antara topping yang menjadi pilihan ramai adalah seperti cheese, kacang pis, carrot, mayonis dan sos. Kumpir boleh didapati di sepanjang jalan di kota raya yang ada di Turki.

Kumpir

Borek

Satu hidangan minum pagi ataupun petang yang popular di Turki. Kepingan roti pastry yang mempunyai keju, sayur dan daging sebagai inti di dalamnya. Tetapi perlu diingatkan, Borek bagi setiap kedai adalah berbeza sedikit rasanya. Ini kerana cara buatan dan bahan yang digunakan adalah bergantung pada orang yang membuatnya. Jadi saya cadangkan untuk mencari Borek ni di kedai-kedai pastry.

Borek

Simit

Street food paling terkenal di Turki adalah Simit. Simit ianya sama bentuk seperti donut yang biasa di jual di Malaysia. Bulat dan mempunyai lubang di tengah. Tetapi cara pembuatan dan bahan yang digunakan adalah berlainan. Untuk menghasilkan Simit ini, dough perlu dibakar sehingga rangup di bahagian luar dan empuk di dalam. Tak percaya, nanti dah sampai sana, boleh lah cuba sendiri.

Simit

Lahmacun

Suka makan pizza? Nak rasa pizza ala Turki? Boleh cuba makan Lahmacun ni. Pizza yang sangat simple tapi sedap. Kepingan doh yang mempunyai daging hancur, bawang merah, lada benggala sebagai topping. Ia di bakar di dalam oven dalam beberapa minit bagi menaikkan rasa dan di hidangkan panas-panas. Sedap dan boleh mengenyangkan walaupun ianya hanyalah makanan ringan.

Lahmacun

Balik-Ekmek

Lagi satu hidangan street food yang sangat terkenal di Turki juga. Yang ni memang unik dan rare sikit. Sebab apa? Sebab selalu kalau makan roti mesti inti ayam atau daging. Tapi yang ni, inti dia ikan fresh. So nama dia fish sandwiches. Mula-mula tengok memang macam pelik. Tapi once dah take a bite, confirm nak sambung ke 2nd 3rd 4th bite. Tapi kena ingat, kalau nak beli Balik-Ekmek ni, better beli dengan locals yang memang dah biasa buat. Boleh tanya kat local mana nak cari fish sandwiches ni.

Balik-Ekmek

Tu antara beberapa street food yang boleh saya share dengan korang sebagai rujukan korang sebelum ke sana. Bila sampai Turki nanti boleh la cuba yer. Lepas cuba jangan lupa share dengan saya sedap ke tidak. hehehe..

Rugi la kalau ke tempat orang tak cuba makanan tradisi mereka. Bukan selalu kita boleh melancong keluar negara kan.. So kesempatan yang ada selain mengunjungi tempat tempat menarik.. kena cuba makanan rakyat tempatan di sana.

Yang penting bila melancong ke luar negara selain menitik beratkan keselamatan sepanjang berada di luar negara.. Tolong jaga kesihatan yer. Kalau cuaca sejuk make sure pakai pakaian yang sesuai begitu juga kalau cuaca panas. Yang nak pergi bercuti tu saya ucapkan selamat bercuti semoga selamat pergi & pulang ke tanahair. Jangan lupa doakan saya juga ada rezeki untuk melancong kesana yer..

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEBAB TAK COMEL & GELAP BAYI DI TINGGALKAN DI RUMAH PERLINDUNGAN. INI BERLAKU DI MALAYSIA!

2/12/2020 10:40:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

SEBAB TAK COMEL & GELAP BAYI DI TINGGALKAN DI RUMAH PERLINDUNGAN. INI BERLAKU DI MALAYSIA!  Bukan kita yang menentukan macam mana rupa, warna kulit, bentuk tubuh seoarang anak yang bakal di lahirkan. Kita tak ada kuasa tu.. Kita tak boleh nak lukis macam mana rupa anak yang kita nak atau mewarna mengikut warna kulit yang kita suka. Semua tu Allah yang tentukan & jadikan. Tapi sedih bila terbaca satu perkongsian pemilik sebuah rumah perlindungan di Malaysia bila mana seorang bayi lelaki yang berkulit gelap di tinggalkan di rumah perlindung hanya sebab dia tak comel & kerana warna kulitnya.


Semua ni mungkin berpunca dari momokkan pengeluar atau founder & seller produk kecantikan. Konon yang putih gebu je cantik.. laki tak lari.. boleh up confident, tak malu nak berdepan dengan orang ramai.. bla.. bla.. dot.. com. Sampai ada produk yang claim boleh buat bayi dalam kandungan lahir dengan kulit putih gebu walau mak bapak dia warna kelam malam. tak cukup tu.. kalau kat social media ni dah biasa sangat terbaca orang tu ni minta petua nak putihkan kulit anak dalam kandungan. Petua paling popular sejak dulu kala.. minum air soya katanya. Apa kau ingat soya tu putih anak kau lahir pun macam warna air soya ke? Warna kulit pun ikut genetik. Kalau betul ada produk mampu putihkan kulit baby yang dalam kandungan walau mak bapak dia coklat/hitam.. Kalau betul mampu bagi kesan macam tu hati hati kena check balik ingredient produk tu dia letak apa. Tak pepasal nak putih akhirnya berselimut putih hangpa anak beranak.

Pelik orang kita ni.. Depa dah set dalam kepala otak.. Putih tu cantik maka yang tak putih tu auto depa rasa hodoh & tak banyak kelebihan. Tu salah satu punca orang sekarang lingkup segala organ.. hancur muka mengerutu sebab silap consume & pakai produk kecantikan. Produk kecantikan beracun ni memang la dia bagi kesan cantik pada awalnya tapi perlahan lahan dia melingkup baraikan organ & kesihatan hangpa. lepas tu baru nak melalak cari orang minta viralkan sebab sakit hati. Ni kalau minta Khairul Yoi viralkan pun dia bagi gelak ja sebab dia dah jenuh sebelum ni bagi awareness sebelum ni. Masa hangpa cantik pakai produk tu.. hangpa maki KY kata dia dengki dengan periuk nasik berkerak hangpa tu. dah terbarai burai semua hangpa cari dia pulak. watdehek!

Sebab terlampau obses & terpengaruh dengan dakyah putih.. Rasa malu dengan anak berkulit gelap maybe benda tu punca ada mak bapak tak dapat terima bila anak di lahirkan dengan berkulit gelap. Kalau kata kulit gelap ni semua hodoh.. kat afrika sana tak ada orang cantik la kot.

Memang tak faham dengan parents yang sanggup letak anak kat rumah perlindungan sebab anak dia gelap & tak comel pada pandangan mata depa.. nanti hangpa dah tua. Anak sendiri tak sudi nak jaga.. merempat di jalanan jangan dok buat cerita sedih jadi tajuk utama akhbar.. "Di buang anak" bla.. bla.. bagai. Sebab tu bila ada viral yang konon anak buang mak bapak.. Aku mesti tertanya tanya apa kisah di sebalik yang kita tak tahu. Mungkin ada cerita luka yang buat si anak berdendam dengan ibu bapa dia sendiri.. siapa tahu? ye betul la apapun yang pernah mak bapak tu buat anak memang tak boleh derhaka cuma tu la kan. Anak pun manusia.. Manusia ni sifatnya tak sempurna.

Saya sendiri anak kedua bukan kategori berkulit putih pun tapi tetap la comel. nak nak lagi dia lelaki.. Berkulit sawo matang tu menyerlahkan wajah 'Boy' dia. Jarang orang tanya lelaki ke perempuan. Normally orang tanya lelaki ke? maksudnya wajah kelakian dia memang menyerlah la di tambah dengan kulit sawo matang dia. Apadahal? lelaki macho apa kulit sawo matang.. Perempuan pun masih cantik kalau tak memiliki kulit putih. Contoh macam I la.. apa ingat I tak cantik ke? I tengok cermin cantik je.. kuikuikui

Bila berlaku perkara perkara yang kita rasa tak masuk akal sangat bila ada mak yang buang anak sendiri di rumah perlindungan alasan kulit gelap & tak comel.. rasa macam kau dah kenapa? tebiat nak mampus gamaknya. Kau jaga 9 bulan dalam kandungan.. lepas Lahir sebab gelap je terus hilang naluri seorang ibu. Tu la banyak dok scroll iklan orang jual produk putih gebu macam kain kafan. Sebab tu otak ko blank macam channel TV habis siaran.

Pada pengeluar/founder & penjual produk kecantikan. Berhenti menyebarkan dakyah.. cantik tu mesti putih gebu. yang cantik bukan putih tapi sihat. Kerana momokan macam ni la berkemungkinan mempengaruhi orang lain sampai tak boleh terima anak/cucu/menantu berkulit gelap. kau dah merosakan mentaliti & moral masyarakat.

Moral of the story.. cantik tu bukan sebab warna kulit. Cantik/comel pada setiap pandangan manusia berbeza. So jangan terlalu taksub dengan kulit putih melepak hapak bagai. Kalau dah kau pun sebagai mak bapak dia tak berapa putih.. Kau jangan nak demand sangat anak kau keluar macam snow white. Pergi sana kau cermin muka sendiri dulu!

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com