YANG SELALU GAGAL GORENG TELUR MATA BOLEH CUBA CARA NI

12/27/2020 01:46:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

YANG SELALU GAGAL GORENG TELUR MATA BOLEH CUBA CARA NI. Telur mata ni kalau ada yang masih tak tahu telur yang di goreng sementara bahagia kuning dia kekal dalam bentuk asal. Telur kuning tu biasanya akan di masak dengan separuh masak. Bila di pecahkan masa nak makan nanti.. dia akan jadi macam cecair pekat macam krim tu. Memang sedap bagi yang suka.


Telur mata ni bagi sesetengah tempat panggil telur mata kerbau, telur mata lembu.. Tapi tetap la nama dia telur mata. Mata apa yang di gambarkan tu bergantung pada tempat. Macam kampung den nun di kedah sana panggil telur mata kerbau. Tempat hangpa tak tau la sebut macam mana.

Telur mata ni bunyi macam simple je kan nak masak tapi ramai yang gagal. Nak buat telur mata alih alih jadi telur dadar je sebab telur kuning pecah berderai bercampur dengan bahagian yang putih. Ramai tau yang gagal. Ada yang kadang jadi kadang tak jadi. Memang frust bila nak buat telur mata bahagian kuning tu pecah.

So bagi selalu yang kecewa tiap kali nak goreng telur mata.. jangan sedih. Kali ni Insya Allah tak gagal lagi. Hangpa boleh try goreng telur dadar dengan cara macam dalam video di bawah


Tapi tu la kan.. jangan masa pecahkan telur.. terpecah juga bahagian kuning tu. Kalau pecah juga makan je telur dadar. Hangpa memang tak layak goreng telur mata kalau semua pun gagal. Kekekeke

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIDEO! BUDAK TADIKA PASTI TOLAK TERIMA HADIAH BEG FROZEN

12/24/2020 11:48:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

VIDEO! BUDAK TADIKA PASTI TOLAK TERIMA HADIAH BEG FROZEN. Dah hujung tahun sesetengah sekolah buat majlis penyampai hadiah kecemerlangan murid..ada sekolah di kawasan berisiko tinggi mungkin tak ada la kan. Kita sekarang masih dalam usaha memutuskan rantaian jangkitan covid-19. Nak nak katanya sekarang ada mutasi baru yang virus jadi lebih cepat merebak. Lagi la tidak di galakan sebarang majlis di adakan. Statistik kes harian pun masih 4 angka.

Tertengok kat tiktok satu majlis kecemerlangan murid yang di adakan oleh sebuah tadika Islam (PASTI). Tapi yang ni tahun 2019 punya majlis yer. Bukan 2020. Rasanya untuk 2020 tak ada kot di buat majlis hari kecemerlangan murid. Bertabah lah yer anak anak.

Yang mencuit hati seorang murid lelaki menolak dari menerima hadiah berupa beg bercorak kartun frozen. Boleh tengok pada video di bawah.


Hangpa pun.. tercabar tau ego lelaki bagi beg pompuan macam tu. budak budak sekarang dah pandai. Kalau ye pun jangan la bagi corak lukisan muka elsa tu kat budak lelaki. Hilang macho dia. Kekekeke..

Moral of the story.. nak bagi hadiah pun pastikan sesuai mengikut jantina yer. Atau bagi yang jenis unisex. Jangan ingat budak tadika sekarang tak ada taste ok. 

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIDEO! KUAH BAKSO DI RENDAM SELUAR DALAM SEBAGAI PELARIS

12/20/2020 02:50:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

VIDEO! KUAH BAKSO DI RENDAM SELUAR DALAM SEBAGAI PELARIS. Masa kecil kecil dulu ada juga dengar cerita pasal pelaris guna seluar dalam ni. Tapi sebelum tu biarlah eden terangkan dulu apa itu pelaris. Mungkin ada yang tak faham, terpinga.. tertanya.. di dalam dilema pulak kan.

Pelaris tu adalah satu perbuatan sihir yang di gunakan untuk melariskan perniagaan. Of course la syirik & khurafat. Benda benda sihir ni memang akan guna bantuan jin. Tak ada istilah magic tanpa unsur khurafat kat situ.

Berbalik pada cerita pelaris guna seluar dalam ni.. kebanyakan orang berniaga makanan la. Dulu pernah dengar ada orang jual laksa dia balut penutup buyung dengan seluar dalam untuk jadikan pelaris. Memang laris la jualan dia tu. 

Ni tertengok kat tiktok satu video perempuan jual bakso guna pelaris seluar dalam. Dia lagi win.. dia rendam seluar dalam dia dalam periuk kuah bakso tu. Kau bayangkan laki yang record tu tahu selepas dia dah kenyang makan bakso?? Hangpa bayangkan la.. kalau tak sabar mau mandi jugak perempuan tu dengan kuah bakso. Boleh tonton di video kat bawah


Kita bila letak pergantungan dengan jin & syaitan macam tu la. Sedangkan yang memberi rezeki tu Allah. Apapun agama semua ajar benda yang sama kot. Dok buat perkara syirik & khurafat kalau menjadi pun tetap dengan izin Allah.. Sama juga kau berdoa kalau Allah kata tu rezeki kau tetap la rezeki kau.

Walaupun dah nak habis tahun 2020 tapi benda benda macam ni tak pernah habis. Masih ada yang mengamalkan di era moden. Semua dengan satu sebab.. untuk nikmati hidup senang dengan cara pantas.

Moga kita terhindar dari terpedaya dengan hasutan iblis yang ingin menyesatkan manusia. 

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PERLUKAH BEKAS PASANGAN HADIR @ DI JEMPUT KE MAJLIS KAHWIN?

12/20/2020 10:51:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

PERLUKAH BEKAS PASANGAN HADIR @ DI JEMPUT KE MAJLIS KAHWIN?. Sesejak jadi budak tiktok ni (walau account den private cuma suka tengok content content video orang lain je) macam macam isu trending den follow. Even kita tak follow pun video video orang lain dari seluruh negara akan keluar kat FYP. Pilih la yang mana hangpa rasa nak tengok. Banyak juga kena block sebab den tak suka dengan content video depa. Tak block satgi dok naik la kat FYP.. nak tak nak benda kita tak suka kita block je la.

Antara yang macam jadi trend kat negara seberang (Indonesia) content video mantan hadir ke majlis perkahwinan bekaa pasangan mereka. Dah datang tu.. datang la. Kau makan kau blah la.ni tak naik pelamin dok peluk mantan yang dah sah jadi pasangan halal orang lain. Dah tu depan hidung pasangan dia. Banyak tau video macam tu den dok tengok. Jadi berbulu ketiak jugak la even yang di peluk cium tu bukan laki aku.

Perlu ke nak jemput mantan hadir ke majlis perkahwinan kalau dah tau kau atau mantan memang tak boleh move on lagi dengan percintaan lama? Bagi saya tak perlu kot nak jemput semata mata nak melukai hati salah seorang. Yang di jemput tu kalau dah tau masih belum move on yang kau gatal juboq sangat nak pergi majlis kahwin depa buat apa. Sekadar nak naik pelamin peluk laki/bini orang macam muka tak tau malu ja ka?

Gambar sekadar hiasan

Nak jemput atau hadir ke majlis perkahwinan mantan ni di bolehkan kalau kedua dua belah pihak dah boleh move on & masing masing memang dah tak ada rasa tak sepatutnya ada. Datang sebagai tetamu bagi meraikan hari bahagia bekas pasangan bukan datang dok buat laki bini orang macam kekasih kau atas pelamin. Apa ingat ni sinetron indon???

Tolong la jangan jadikan benda ni trend atau budaya. Nampak kurang ajar & tak senonoh. Silap haribulan ada makan penyepak pengantin atas pelamin.kau jangan main main.. tercabar juga orang lain dok peluk laki/bini kita depan mata.nak nak yang peluk tu bekas kekasih yang masih ada hati kat pasangan kita. 

Kahwin paksa ke kahwin rela ke bukan alasan untuk buat perkara macam tu lebih lebih lagi depan pasangan mereka yang sudah di halalkan mengikut hukum agama. 

Walau banyak berlaku di negara seberang hope jangan la orang malaysia tiru. Orang malaysia ni lain sikit perangai. Tak tentu hala prank pun boleh kena terajang apatah lagi kau dok buat slot akasia atas pelamin macam tu. Takut terkeluar buasir kau kena pijak. so, orang malaysia kita jaga adab yer. 

Moral of the story.. jodoh pertemuan.. Ajal & maut.. kita manusia cuma boleh merancang & berusaha selebihnya Allah yang tentukan. Apa yang bukan tertulis jadi milik kita belajar la terima hakikat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RESEPI NASI MINYAK LEKATLEKIT

12/18/2020 08:53:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

RESEPI NASI MINYAK LEKATLEKIT. Lama tak berkongsi resepi mudah, murah & sedap kat blog lekatlekit ni kan? Asyik dok tayang gambar masakan kat facebook je. Bukan tak nak share resepi cuma sebelum ni tak sempat nak buka blog. Apa lagi nak update. Asal buka pc je.. yang sini menjerit.. sinun memanjat. Baru tekan satu key dah kena settle hal anak anak.

Sebab susah sangat nak lepak depan pc.. terpaksa install application blog kat phone je. Baru la boleh update blog sambil jaga anak.sambil berlari kejar anak pun boleh draft entri tau.. kekekeke

Jadi hari nak share resepi nasi minyak yang di olah sendiri oleh diriku. So jangan dok tanya apsal tak letak tu.. tak letak ni. Ini resepi den sendiri. Asalkan sedap di tekak kami laki bini dah ok.saja share manatau sedap juga di tekak hangpa.

Untuk masak nasi minyak ni bahan di perlukan

3 pot beras (yang ni ikut jumlah yang nak makan)

Susu cair (guna lebih kurang sesenduk je)

Bawang besar (guna separuh)

Serai (sebatang)

Halia (seinci)

Daun kari

Kismis atau cranberries 

Garam

Minyak masak (Saya guna olive oil)

Cara memasak

1. Cuci beras & toskan

2. Kisar bawang besar, halia & serai sehingga halus

3. Panaskan minyak dalam periuk nasi kemudian tumis daun kari sampai layu.

4. Masukan bahan kisar kemudian masak sekejab sampai naik bau. Selepas tu masukan susu cair.

5. Masukan beras & gaul dengan bahan bahan tadi.

6. Tambah air secukupnya untuk masak nasi. Masukan garam & kacau.

7. Transfer periuk ke rice cooker. Kalau guna rice cooker. Kalau guna dapur terus masak atas dapur je.

8. Biarkan nasi masak sehingga kering air. Tabur kismis atau cranberries. Tutup periuk & biar sampai nasi masak. 

9. Dah masak nasik.. kacau perlahan lahan.

10. Dah masak boleh la hidang & makan bersama Ayam percik menggunakan pes Ayam percik air tangan kak G. Sedap tau. Hangpa kalau nak try pes ni boleh whatsapp : www.wasap.my/60172429610/ayampercik

Selamat mencuba resepi mudah ni. Kalau sedap jangan lupa share yer.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AKHIRNYA BILLBOARD YANG MENJADI VIRAL DI TURUNKAN MAJLIS PERBANDARAN SELAYANG

12/17/2020 12:45:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

AKHIRNYA BILLBOARD YANG MENJADI VIRAL DI TURUNKAN MAJLIS PERBANDARAN SELAYANG. Dalam minggu ni antara isu hangat yang menjadi viral adalah isu produk produk kesihatan dengan papan tanda iklan yang berunsur double meaning. Macam mana nak cakap.. yang ada unsur seksualiti lah senang.

Ada beberapa aktivis di media sosial bangkit menuntut tindakan terhadap billboard yang membuat iklan macam tu. 

Ramai menyokong supaya iklan iklan sebegitu tak di benarkan untuk di paparkan secara umum pada billboard besar di tepi jalan. Selain memberi moral yang tidak baik ia boleh memberi pengaruh kepada remaja & kanak kanak. 

Tidak mahu perkara begini menjadi normal dalam masyarakat mereka bangkit bersuara melawan sebarang normalisasi kelucahan dan meminta pihak sepatutnya untuk campur tangan & mengambil tindakan sewajarnya.

Erkk..kenapa tetiba den tulis macam laporan berita ni. Kekekeke. Sekali sekala apa salahnya.

So hari ni ternampak satu perkongsian di laman facebook page Akhi Fairuz Al-Jengkawi salah satu billboard besar di tepi jalan telah di turunkan oleh pihak majlis perbandaran selayang.

Alhamdulillah.. at least ada juga tindakan dari tak ada. Biarpun produk & iklan iklan macam ni masih berleluasa di media sosial & di anggap tidak salah bagi mereka tapi dengan tindakan macam ni hope pihak yang terlibat dapat memperbetulkan apa yang di lihat tidak baik untuk masyarakat.

Memang tak sedap juga bila kita lalu tepi highway penuh billboard besar besar dengan iklan double meaning kemudian anak anak baca & tanya apa maksudnya. Serba salah kita nak jawab. 

Moral of the story.. Apa usaha yang baik kita support even kita pun tak baik mana. Kalaupun bukan untuk kita tapi untuk generasi anak anak kita. 

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

CARA PADAM (DELETE) AKAUN INSTAGRAM ANDA

12/15/2020 07:46:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

CARA PADAM (DELETE) AKAUN INSTAGRAM ANDA. Dua tiga hari ni dok terbaca posting kengkawan kat facebook tentang masalah mereka nak delete (padam) akaun instagram. Dok cari kat setting tak jumpa mana la fungsi nak delete account instagram. 

Atas keprihatinan den.. maka den buat la entri tutorial bergambar ni. Bukan apa kalau tutorial tanpa gambar kadang kadang ada yang tak faham bila kita terangkan dalam bentuk penulisan tanpa rujukan gambar.

Memang instagram ni agak leceh bab nak delete account tapi tetap ada caranya. Mana ada masalah yang tiada penyelesaian begitu juga setiap aplikasi yang di cipta pasti ada cara untuk memadamkan akaun.

Caranya..  follow gambar di bawah

1. Buka aplikasi instagram anda kemudian follow bahagian yang di bulat warna merah & di tanda anak panah biru tu yer

lepas hangpa clik atau tab kat 'Padam Akaun Anda' tu hangpa akan di beri guidelines untuk padam account instagram hangpa step by step. 

Semoga perkongsian ni memberi manafaat kepada semua yang memerlukan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KISAH DI SEBALIK PENGANTIN HISTERIA TENGOK MANTAN

12/15/2020 02:03:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

KISAH DI SEBALIK PENGANTIN HISTERIA TENGOK MANTAN. Tu dia.. lama tak jadi kan nam. Tetiba hari ni nak jadi kak nam pulak. Syekali syekala (sekali sekala) boleh kot.. hehehe..
Sehari dua ni kecoh pasal pengantin histeria bila nampak mantan naik pelamin untuk ucap tahniah atas perkahwinan bekas isteri. menurut sumber tak rasminya katanya keluarga paksa si perempuan kahwin dengan lelaki yang lebih berharta. Kononnya perkahwinan paksa la katanya. Tu menurut cerita yang di sebarkan. Tapi ada yang kata bekas kekasih.

So berlangsunglah majlis perkahwinan mereka. Pengantin lelaki ada menjemput bekas suami @ bekas kekasih pengantin perempuan..so datanglah si mantan. Niat si mantan tu nak ucap tahniah pada pengantin lelaki & pasangan tak sangka tengok je muka mantan pengantin perempuan terjerit jerit histeria sampai pengsan.

Dok ikuti jugak kes ni kat tiktok. Hangpa toksah la tanya Id tiktok kami.account kami private. Berbalik pada cerita tadi..susulan dari kejadian memalukan tu pengantin lelaki memang rasa maruah dia tercabar so decide nak berpisah & nak tuntut balik gantirugi 50juta rupiah. yer rupiah bukan ringgit malaysia sebab bukan berlaku di Malaysia tapi di negara seberang yer. Ada jugak den tengok video tu.

Tapi di sebabkan pihak perempuan tak mampu untuk membayar balik 50 juta rupiah kepada pihak lelaki maka mereka buat keputusan untuk terus bersama sebagai suami isteri. Ada pagi tadi tengok video mereka dah bersalam cium tangan bagai. Alhamdulillah moga happy ending lah yer.

Hope dah tak ada drama merentan nak balik pada mantan bagai la lepas ni. Anggap je la jodoh dah tak ada.. move on dengan perkahwinan baru. Takkan nak kawen cerai kawen cerai je kan. 

Ada tertengok video pengakuan pengantin perempuan katanya suami baru ni boleh bagi dia apa saja berbanding mantan yang mungkin kurang berkemampuan dari segi material. Tapi tu la.. ramai kata mantan dia ganteng..kekekeke.

Begitulah kisah kehidupan.. ada orang rasa bahagia itu dengan cinta semata mata..ada orang rasa cinta je takkan kemana at least kena cukup keperluan makan pakai & tempat tinggal. Ada orang lebih suka jodoh dengan pilihan sendiri.. ada orang redha dengan jodoh pilihan keluarga. 

Isu isu macam ni kita tak boleh pukul rata dengan satu pendapat. Pendapat mungkin boleh jadi berbeza bergantung pada situasi. Boleh jadi pilihan kita tu baik & boleh jadi tidak. Macam jodoh.. tak semua jodoh pilihan sendiri itu baik & tak semua jodoh pilihan keluarga itu tidak baik. 

Apa yang boleh kita ambil pengajaran.. kalau nak kawen tu tak payah la nak jemput ex sangat. Tak dia terluka kita yang merentan pulak. Jaga perasaan masing masing. Kecuali la sama sama dah tak ada feel tengok muka memasing. Dah boleh jadi kawan sepak terajang. Ok la nak jemput dia sebagai tetamu atas dasar kawan kan.

Moral of the story.. hidup ini memang macam sinetron sebab sinetron itu sendiri kadang kadang di adaptasi dari kisah yang berlaku dalam kehidupan manusia kecuali kisah pari pari & nabila. Hikhikhik..

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENGALAMAN PINTU RUMAH DI KETUK TENGAH MALAM

12/14/2020 10:23:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

PENGALAMAN PINTU RUMAH DI KETUK TENGAH  MALAM. tengah kecoh kat beberapa buah negeri di ganggu dengan misteri pintu rumah di ketuk waktu tengah malam. Ada terbaca di facebook, rakan dalam friendlist den pun ada terkena. Bagi yang belum terkena mungkin boleh dok troll atau buat lawak lagi tapi bagi yang dah melalui pengalaman tu dah tak lawak dah. Ketuk macam nak roboh pintu alih alih tak ada orang. Mau tak merinding rinding Ooi bulu roma ku katanya.

Sampai sekarang misteri ketuk pintu tu tak terungkai. Tapi banyak juga spekulasi yang mengaitkan dengan wujud unsur aktiviti khurafat sehingga menyebabkan gangguan mistik ni. Cuma tak tahu sejauh mana kebenarannya.

Tapi sebelum viral kes ketuk ketuk pintu ni den pun pernah ada pengalaman yang sama. Erkk.. bukan ada ada kan cerita tapi memang pernah berlaku.

Cerita ni berlaku nak kata lama sangat tak la. Dalam tahun ni juga tapi sebelum kecoh pasal gangguan ketuk ketuk ni. Berlaku waktu tengah malam. Time tu kami sekeluarga memang dah tidur. Tengah sedap tidur terkejut kami laki bini dengar bunyi kuat orang ketuk pintu. Secara automatik dua dua bangun pandang pintu. Masa kami pandang pintu tu bunyi tu dah senyap.

Aku suruh suami pergi tengok.. memang tak ada sesiapapun depan pintu. Tapi maybe suami aku tak nak bagi fikir bukan bukan..dia kata maybe budak budak nakal tu saja menyakat even tak ada dengar pun bunyi tapak kaki orang berlari ke berjalan ke lepas pintu kena ketuk.

Dah suami aku cakap macam tu..den pun bersangka baik je la. Sebab malas nak fikir. Lagipun setakat gangguan bunyi ni dah biasa hadap. Dah lama tak pernah ada gangguan bunyi kat rumah den. Setakat bunyi je la tak harap la dia tetiba muncul tersenyum mesra bagai. Hope tak ada la. Berani berani den pun seriau juga kan.

Sampai hari ni tak tahu siapa atau apa yang ketuk pintu. Bukan mimpi. Memang real. Ketuk bukan pelan pelan anak.. ketuk kuat pulak. Takkan la jiran mulut puaka sebelah yang buat. Jiran den tu mulut je puaka tapi rasa tak sampai tahap macam tu kepuakaan dia. So tak rasa dia nak bergurau macam tu. 

Bagi mereka yang mengalami gangguan bunyi pintu di ketuk tu kalau setakat ketuk kemudian tak ada apa apa & tak datang lagi tu tak payah terlalu fikir. Banyakan membaca Al Quran, Insya Allah rumah kita di lindungi dari gangguan jin & syaitan. Kalau malas juga hadap je la gangguan tu sebagai sebahagian dari kehidupan kerana ia wujud hehehe

Moral of the story.. bersama sama kita berdoa semoga gangguan ketuk ketuk pintu berakhir & beliau tak merentas ke serata negeri. Pesan kat dia.. kita belum menang. Kekekeke #covid19Awareness

Nak tempah gambar potret boleh ke facebook page Aisyarts

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KENAPA TAK BOLEH TEBUS FREE SHIPPING DI SHOPEE WALAU DAH CLAIM VOUCHER?

12/06/2020 11:48:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

KENAPA TAK BOLEH TEBUS FREE SHIPPING DI SHOPEE WALAU DAH CLAIM VOUCHER? 
Pening juga aku nak cari tajuk untuk entri ni. Sebab penulisan kat blog den seperti semua sedia maklum memang tak formal so kena cari ayat yang boleh buat semua orang faham. Yelah.. tak semua orang mudah faham dengan bahasa formal kadang kadang kena guna penulisan santai untuk bagi penjelasan supaya golongan macam ni lebih faham. Tapi tu la.. masalahnya kadang susah juga nak tulis dalam cara santai even selalunya senang. kekekeke

Selalu den terbaca pertanyaan atau persoalan customer/buyer shopee di group group FB.. Tanya kenapa tak boleh redeem free shipping even dah claim voucher. Bukan salah shopee pun sebenarnya. Tapi benda ni berlaku adalah dari salah faham dari pihak pembeli yang mungkin baru berjinak jinak dengan pembelian online sejak negara menyambut hari PKP/PKPP/PKPB/PKPD. Ikut saranan Majlis keselamatan negara (MKN) untuk duduk rumah jika tiada keperluan penting untuk keluar & membeli secara atas talian bagi mengurangkan kesesakan di luar.

Nak kata pandai selok belok membeli belah di shopee ni tak la.. Tapi saya antara orang yang banyak support pembelian di shopee. Salah satu sebab boleh dapat dengan harga yang murah. Kebanyakan pakaian la. Yelah.. Beli direct dari seller china dapat murah. Selebihnya barang barang rumah. Satu lagi jika berlaku penipuan ke apa senang nak dapat balik refund berbanding beli direct seller online. Bukan tak nak support online seller tempatan.. ada juga la membeli dari local online seller yang boleh di percayai atau dah lama kenal dia social media. Kalau tak berapa kenal & meragukan memang saya takkan beli la. Sebab kalau kena tipu.. even kita report polis pun selalunya takkan dapat balik gantirugi atau refund. Tu sebab saya lebih suka membeli melalui platform macam shopee.

Di sebabkan saya antara yang banyak membeli di shopee so faham sikit la pasal voucher voucher yang di tawarkan di shopee terutama yang kerap saya guna voucher free shipping. At least jimat la RM4 - RM5 kos shipping tu kalau kita guna voucher free shipping ni. Bayangkan pembelian yang banyak.. jimat banyak jugak kos shipping tu. Tapi bukan semua seller, barang atau jumlah pembelian kita boleh redeem voucher free shipping ni tau. Kena tengok terma & syarat dia juga ok.Ramai tak faham.. voucher free shipping tu bukan untuk semua seller kat shopee boleh kita redeem free shipping. Kena tengok juga. Ada seller tak ada free shipping. Yang ada selalunya dia mention free shipping. Tengok pada iklan produk depa kalau ada mention free shipping untuk pembelian berapa RM ++ tu bermakna ada la. Contoh pada gambar. Ada tag Free Shipping Min Spend RM15. Tu contoh & yang selalu ada kat shopee la.



Satu lagi voucher yang hangpa claim. Ada yang limited redeem.. dah nama limited bermakna ada limit. Kalau dah tak boleh redeem bermakna dah overlimit.

Seterusnya voucher tu kadang kadang untuk pembayaran melalui shopeepay. bermakna boleh redeem melalui pembayaran melalui account shopeepay sahaja. Pembayaran melalui cara lain tak boleh redeem. So hangpa bayar melalui online banking ke, atau pi bayar kat 7 eleven memang tak dapat la free shipping tu.

Ada voucher free shipping untuk all seller, tak ada limit & tak ada mention untuk pembayaran melalui cara macam mana bermakna boleh la guna untuk apa apa barang yang hangpa beli. Tapi tetap ada amount pembelian untuk membolehkan hangpa redeem free shipping. Contoh kena buat pembelian RM40 keatas ke baru boleh dapat free shipping. Bawah pada amount tu tak boleh claim. Kena baca terma & syarat la. 

Tu antara yang saya faham pasal voucher free shipping kat shopee. Kalau ada yang saya tertinggal atau saya tersalah boleh betulkan di ruang komen yer. Tapi yang saya tulis tu antara basic yang kita kena faham sebelum redeem voucher free shipping kat shopee. Jadi tak la kita jadi terpinga pinga sangat bila nak buat pembelian tak boleh guna voucher free shipping tu. Mesti ada sebab.. takkan la shopee nak trick pembeli. Bagi voucher tapi tak boleh guna.. khenzzzzz???


Semoga dengan perkongsian kecil ni memberi manafaat kepada mereka yang membaca blog lekatlekit. Moral of the story.. nak buat apapun baca terma & syarat dulu yer. Baru lah kita tak terpinga pinga & tertanya tanya.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

1 DISEMBER 2020 DATO SITI NURHALIZA UMUM HAMIL LAGI

12/01/2020 03:12:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

 1 DISEMBER 2020 DATO SITI NURHALIZA UMUM HAMIL LAGI. ada juga terbaca spekulasi sebelum ni katanya nampak dalam gambar yang di kongsikan penyanyi nombor 1 Malaysia dato situ nurhaliza nampak baby bump. Tapi tiada kenyataan atau pengakuan dari Dato siti sebelum ni samada dia hamil atau apa kan?

Den ni baca je la. Nak kata excited sangat nak tahu samada Dato Siti mengandung atau tak.. Tak la sangat. Tapi hari ni terbaca kat Fanpage FB Dato siti yang membuat kenyataan bahawa memang dia sedang hamil 4 Bulan.. eh eh tetiba aku pulak jadi excited nak tulis kan blog. Dasar blogger bawang kan?

Apapun Tahniah Dato Siti Nurhaliza atas kehamilan anak kedua. Semoga di beri kesihatan yang baik.. sepanjang kehamilan sehinggalah di lahirkan. Semoga semuanya selamat yer Dato siti.



Si cilik Aafiyah tak lama lagi dah naik pangkat. Dapat title kakak la kan..

Dato Siti even dah cecah usia 40an.. Masih ada rezeki untuk mengandung hangpa yang masih muda tu jangan berputus asa yer. Dato siti pun dulu jenuh juga berusaha nak dapatkan si Aafiyah tu. Sesungguhnya Allah lebih tahu bila waktu yang sesuai untuk memberi kita sesuatu termasuklah zuriat ni. Perancangan Allah tu lebih baik dari perancangan kita manusia. Hope bebawang yang suka dok perli & tanya orang dah lama kawen tapi tak ada anak, Insaflah yer. Tinggal sebulan lagi je nak berakhir 2020.. hope perangai cempeqa jonah tu tinggal tinggalkan lah yer.

So buat peminat Dato Siti khabar kehamilan ni mungkin hangpa happy kan.. Yelah, Aafiyah dah nampak rupa macam mana.. Yang kedua ni meh kita main teka teki pulak. Lelaki ke perempuan?? Jeng jeng jeng...

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com