YAHAIRA LEANNE, ANAK YUSRI KRU & LISA SURIHANI BERLAKON IKLAN

11/30/2016 09:28:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

YAHAIRA LEANNE, ANAK YUSRI KRU & LISA SURIHANI BERLAKON IKLAN. Malam - malam sementara nak tidur apa lagi aktiviti kat rumah selain dok layan drama - drama melayu kat tv. Sekarang tengah di tayangkan drama Ainur Mardhiyah kat tv9. Tapi aku tak follow sangat & aku sendiri pun sebenarnya tak tau cerita tentang apa & pasal apa. Yang aku dok nampak pelakon dia Zahiril Adzim je. Selebihnya aku bukan TV & buat hal lain hahahaha.. Buka TV sekadar tak bagi sunyi sangat rumah katanya.


Tetiba tertengok slot iklan proton. Eh.. eh.. Yusri KRU, Lisa Surihani yang berlakon dalam iklan tu. Tapi depa dua laki bini tak heran sangat la kalau berlakon iklan sebab depa memang dah biasa keluar TV. Lebih2 lagi Lisa Surihani dari sekolah kot dia dah berlakon iklan TV. Yang surprise tu sebab anak depa, Yahaira Leanne pun berlakon sama dalam iklan tu. Wah lumayan gamaknya Proton bayar 1 family selebriti ni, kan.

Yang macam krik.. krik.. tu sebab anak depa berlakon iklan. Bukan apa dulu kan depa kata tak nak expose sangat anak depa kat public lebih2 lagi yang boleh buat orang tahu anak depa tu anak retis. Katanya nak besarkan anak depa macam budak2 lain. Macam depa kecik kecik dulu.. membesar tanpa perhatian yang luar biasa dari masyarakat. Macam anak anak kita ni la.. Takde orang teruja anak anak kita sebab kita bukan retis. Lebih kurang macam tu la kan...

Sedutan kenyataan yang pernah di keluarkan pihak Yusri

Tup tup.. berlakon iklan pulak. Dah kenapa anak pun dah jadi retis sekarang ni?? Salah memang la tak salah cuma tu la.. Mungkin prinsip depa dah berubah. Maybe tak tahan tengok anak che ta & awal Ashaari yang glemer mengalahkan retis sampai menang anugerah la anak awal & scha tu. Maybe permulaan kot depa nak cari populariti untuk Yahaira Leanne ni.. Mungkin depa dapat lihat darah seni tu dah menyerap dalam diri Yahaira Leanne so tak boleh nak elak dah.. heehehehe

Apapun aku bukan haters depa.. still minat lagi sebab aku suka pasangan suami isteri ni. Suka tengok mereka yang sweet & sederhana cuma tu la nak kritik kritik manja je. Almaklum la aku bukan jenis peminat yang taksub. Aku memang jenis telus dalam memberi pandangan atau kritikan. hehehehe

Apapun kita positif je la yer.. maybe depa bawa anak depa berlakon dalam iklan tu sekali sekadar tak nak bagi anak depa bosan dok kat rumah ketika depa keluar bekerja. Untung la kan anak retis.. bosan boleh berlakon iklan. Kita kalau bosan mampu buat benda ni jer >> Antara 10 Tips Paling Awesome Untuk Hilangkan Bosan Dekat Rumah Masa Tengah “Broke” & jimat nak2 lagi time poket tengah kering << Apapun good luck untuk Yahaira Leanne. Kalau jadi retis hope macam mak bapak dia yang sangat low profile & simple. I loike...

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU

11/30/2016 04:43:00 PM suria lekatlekit 4 Comments

SALAH SATU CIRI EJEN INSURAN YANG BANGANG PERLU ANDA TAHU. Aku dulu pernah jugak kerja sebagai telemarketer ni. Dengan basic RM450 masa tu.. Baru sampai dari kampung nak mencuba nasib di bandar. Dengan 0 pengalaman tentang marketing.. Aku terima jugak kerja tu & belajar buat marketing melalui panggilan telefon. Alhamdulillah bulan pertama pun aku dah dapat customer & lama2 aku berjaya menjadi top marketing kat situ atas keramahan & kepetahan aku mengayat. Tengok dari Zero To Heroin katanya..


Jadi kadang2 aku rasa alergik jugak dengan agent2 insuran yang bangang ni. Contoh tadi aku dapat call dari seorang agent insuran BSN apa ntah aku tak record sangat greeting dia tu.. Aku terus potong cakap dia.. Aku Tanya ni pasal Insuran ke? Bila dia jawab yer je aku terus cakap aku tak berminat sebab aku mampu nak ambil insuran, banyak komitmen. Aku cakap macam tu sebenarnya aku nak matikan perbualan je. Aku tengah sibuk menguruskan baju bajan dalam rumah ni. Almaklum la.. setengah hari tadi habis masa dengan urusan anak aku. Pagi2 dah meredah KL untuk sesi speech therapy.. balik dari terapi berdesup urusan hal tadika dia tahun depan. Tup tup sampai rumah pun dah pukul dua. Jadi lambat sikit menguruskan hal rumah tangga tu. Tengah dok sibuk dengan kerja rumah dapat pulak call dari agent insuran, Memang takde masa la nak beramah mesra sangat.

Yang buat aku meruap tu bukan apa.. Bila orang cakap tak mampu.. takde duit nak bayar insuran tiap2 bulan.. Terus dia cakap. Kalau berlaku kemalangan ke sakit ke macam mana nak bayar kalau takde insuran cover? Aku cakap la balik kalau takde duit nak bayar tiap2 bulan ada ke insuran nak cover aku. Kalau ada aku nak register sekarang. Dia dok ulang cakap benda yang sama.. kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. dot com dot mai. Apa ke bangang agent insuran macam ni. Terus aku cakap kalau dia nak tolong bayar ok aku register pandai pulak bagi salam & end call.

Aku tahu la kerja kau kena menyakinkan orang lain untuk mendaftar insuran supaya kau boleh dapat komisyen tapi jangan bangang sangat. Bila orang cakap takde duit.. Kau boleh je cakap macam ni. Takpe cik.. ni saya just nak bagitau. Mungkin akan datang cik berkemampuan & berminat nak ambil insuran jadi saya nak bagitau la apa kelebihan insuran ni bla.. bla.. dot com dot my. Tak register sekarang pun takpe.. saya just nak bagitau cik jer kebaikkan insuran ni. Ok la jugak macam tu.. Ni dok ugut orang dengan 'kalau berlaku kemalangan bla.. bla.. takde duit macam mana nak bayar.' Ingat bayar insuran pakai duit monopoly ke hapa..

Agent Insuran kau kena bijak & belajar memahami orang lain jugak. Orang yang tak apply insuran ni bukan semua tak sayang family tak sayang anak bini.. Memang ada orang tak berkemampuan nak bayar tiap2 bulan. Mungkin pendapatan dia sekarang cukup2 makan je. Kalau ada insuran boleh cover tanpa perlu bayar tiap2 bulan mungkin ramai orang ambil. Jadi kau jangan nak mendesak sangat sampai macam nak mewajibkan orang ambil insuran pulak walau tak mampu. Takkan nak berpuasa 365 hari setahun semata mata nak bayar insuran kot. Kau yang jadi agent Insuran tu pun belum tentu ada cover insuran jugak... Alah tak payah nak tipu la semua agent insuran ada ambil insuran untuk cover diri dia. Ada yang tak apply pun... Dengan orang pandai pulak dia nak sekolahkan pasal insuran bagai.

Moral of the story.. sebagai bekas telemarketing walau aku tak pernah jual insuran aku faham pendapatan korang bergantung pada komisyen di mana memerlukan pelanggan menyertai apa yang anda tawarkan tu.. Tapi tolong la study la sikit. Belajar mengayat secara kreatif yang menampakkan anda seorang telemarketer yang bijak,peramah, menyenangkan hati jugak baik budi pekertinya. Kena pandai pikat hati pelanggan bukan buat pelanggan takut atau meluat dengan cara bodoh anda memaksa pelanggan.

4 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MOHON PERUMAHAN PR1MA

11/29/2016 08:50:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

INI YANG PERLU ANDA TAHU SEBELUM MOHON PERUMAHAN PR1MA. Rumah ni memang penting.. Takkan selamanya nak menyewa kot. Kalau tak beli rumah pun at least dah ada backup rumah sendiri kat tanah pusaka di kampung katanya. Kalau mak bapak kita memang suka sangat la dok meng offer anak anak balik buat rumah kat kampung. Yelah.. nak menjaga tanah pusaka agar di warisi turun temurun. Tapi anak muda masa kini memang suka hidup di bandar. Kalau balik kampung katanya tak tau nak buat kerja apa. Jadi depa fikir tunggu la lepas umur pencen baru balik duduk kampung. Sekarang nak bermastautin kat bandar dulu kumpul duit walaupun tak terkumpul kumpul lagi.


Bagi yang belum memiliki rumah sendiri macam aku ni.. Memang suka jugak la perumahan PR1MA ni. Manatau kot2 mampu beli.. Setakat ni mampu tengok lagi.. Akan datang tahun depan ke tetiba mampu beli, siapa tahu. Rezeki Allah nak bagi kadang2 kita sendiri tak sangka.

Kadang2 orang tu dia tak tau sebenarnya dia dah cukup kelayakkan nak mohon perumahan PR1MA ni cuma sebab dia jarang nak ambil tahu dia dok rasa macam dia tak layak mohon. Sebab tu penting untuk kita rajin membaca & bertanya. Kalau malas.. Memang la kita terlepas pandang banyak perkara yang mungkin buat kita mengalami kerugian..

Jadi pada anda yang berhajat nak mohon Perumahan PR1MA penting untuk anda tahu tentang semua perkara ni >>Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Memohon perumahan PR1MA << Bila korang dah tahu semua ni, baru la buat keputusan nak mohon atau tidak. Bukan apa takut buang masa je buat tu ni.. Alih2 permohonan kena reject. Nak mohon benda2 macam ni bukan setakat kau pergi buat muka kesian.. sign borang jer. Banyak 'celah bedah' kau nak kena buat.

Moral of the story.. Semoga berjaya permohonan anda. Moga ada rezeki kita semua memiliki rumah sendiri. Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KAIN BURUK BERGERAK MEMBENTUK SATU LEMBAGA MENYERAMKAN DI SEBUAH SEKOLAH MENENGAH DI GELANG PATAH

11/28/2016 08:25:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

KAIN BURUK BERGERAK MEMBENTUK SATU LEMBAGA MENYERAMKAN DI SEBUAH SEKOLAH MENENGAH DI GELANG PATAH. Setelah sekian lama segmen seram serik lekatlekit bercuti.. Malam ni kembali bersiaran setelah hati ini terasa rindu nak menghantui semua pembaca setia blog lekatlekit. Tak tertahan rasa rindu ni untuk menyeramkan anda semua. Jika tak di lempiaskan nafsu seram ni, mungkin aku akan bertukar jadi pontianak. Maka terpaksa la menunaikan perjanjian saka di blog ni.

Gambar sekadar hiasan

Malam ni kita singgah ke johor sekejab memburu kisah kisah seram yang pernah berlaku kat sana. Kisah ni di ambil kat Facebook Kisah Kisah Seram By Egai. Kisahnya pasal seorang wanita yang mengalami satu pengalaman yang menyeramkan sampai longgar kepala lutut menggigil katanya. Ianya berlaku di sebuah sekolah menengah di gelang patah. Waktu tu dia diajak menemani tunang dia yang nak siapkan kerja sikit kat opis sekolah tu. Waktu tu dalam pukul 9.30 malam. Perjalanan nak sampai ke sekolah tu dari rumah lebih kurang setengah jam. Katanya jalan area gelang patah time malam2 ni memang gelap gelita dengan hutan kiri kanan katanya. So pemanduan pun tak boleh la pecut macam kat litar lumba.

Sampai je kat kawasan sekolah, depa pun parking la kereta dalam kawasan sekolah. Cuma tunang dia je naik ke opis.. Yang perempuan ni tunggu dalam kereta. Kang berdua duan muncul orang ketiga pulak kan.. Sementara tunggu tunang dia siap kerja, apa lagi layan facebook la. Boleh update status check in kat mana2 kan.. hehehe.. Lepas lebih kurang 10 minit macam tu tetiba tunang dia sms suruh tutup enjin kereta & naik ke opis. Walaupun bukan kali pertama dia teman tunang dia ke opis tapi selalunya dia tunggu dalam kereta. Malam ni pelik tunang dia suruh naik ke pejabat pulak. Tak nak jadi tunang derhaka maka dia pun ikut la apa yang tunang dia suruh. Sementara tunggu tunang dia siapkan kerja dia duduk baca surat khabar. Tapi masa dok tunggu tu katanya dia dah rasa lain macam. Rasa meremang bulu tengkuk.. jantung rasa berdebar debar tapi dia tak layan sangat la perasaan lain macam tu.

Dah siap kerja tunang dia, maka mereka pun bergerak la nak keluar dari opis tapi belum sempat dia melangkah keluar tunang dia suruh tunggu sampai dia siap tutup semua lampu supaya mereka boleh jalan bersama ke tempat letak kereta. Dia ingat tunang dia tetiba jadi penakut malam tu.. Tapi disitulah bermula sebuah kisah seram yang tak mungkin di lupakan

Masa tunang dia nak mangga grill pintu opis tu, dia sedang bersandar kat tembok tepi koridor panjang. Tetiba mangga jatuh, so dia pandang kearah mangga tu di atas lantai. Masa dia nak angkat kepala tu secara tak sengaja dia terpandang di hujung koridor & ternampak satu lembaga yang dia sendiri tak boleh nak gambarkan macam mana. Macam beruk ada, macam burung pun ada.. sedang bergayut kat jerigi besi. Katanya nampak macam warna coklat, hitam macam kain yang dah carik atau macam bulu panjang meleret2 atas lain sambil bergerak gerak. Ketinggian katanya paras pinggang. Pinggang dia la kot.. Kalau pinggang aku memang pendek. Dia pun aku tak tau tinggi berapa cm. Bayangkan paras pinggang sudah la kan.. Bila dia cuba alih pandangan & pandang balik tetiba hilang. Apa lagi cepat2 dia cuit tunang dia ajak balik.

Masa dalam perjalanan nak ke tempat parking tu masing2 diam. Selalunya tunang dia suka mengusik tapi malam tu masing2 diam. Masa nak dekat sampai ke kereta, si tunang ni jalan depan & yang perempuan tu pulak jalan belakang. Berlaku lagi kejadian yang buat kering gel2 lutut dia katanya. Masa tunang dia sampai ke pintu kereta.. tengah nak buka pintu... Dekat dengan kereta dia ternampak macam selonggok kain buruk, comot bergerak2.. makin lama makin tinggi kain2 tu bergerak sampai membentuk satu kelibat yang seakan akan manusia. Time tu macam kena sumpah dengan sang gedempai jadinya minah tu.. Kaku, membisu, kelu bagai dah..  Lembaga tu mula menunjukkan dirinya yang seperti manusia berambut panjang duduk betul2 mengadap perempuan tu. Tetiba dia terasa tangan dia kena tarik. Tunang dia yang tarik tangan tu bukan lembaga tu. Tunang dia pun tanya,.. kenapa & apa yang dia nampak sambil suruh dia masuk kereta. Masa tu baru dia rasa macam tersedar dari mimpi ngeri. Lepas masuk kereta mereka pun beredar

Masa dalam kereta ketakutan tu belum habis.. dia terasa macam semua sendi menggigil, gigi terketap ketap. Dia jadi blank sekejab. Masa tunang dia berhenti di pondok pengawal, dari cermin sisi dia dapat lihat lembaga tu berdiri dekat pintu belakang kereta. Time tu rasa jantung nak macam meletup. Tunang dia nampak dia semakin pelik.. tanya lagi kenapa. Dia cuma cakap nak balik jer. Masa dalam perjalanan balik tu kereta pulak jadi berat tak boleh tekan minyak lebih dari 70km. Si tunang dia pulak asyik urut leher jer & mengeluh kereta macam berat semacam.

Lepas 10 minit sampai rumah tunang dia sms & cerita apa yang berlaku masa kat opis sekolah tadi. Dia kata dia nampak dari luar tingkap ada bayang2 asyik lalu lalang sebab tu dia suruh perempuan tu naik ke opis. Tunang dia tahu yang dia nampak something. Lagipun sekolah tu memang banyak berlaku kejadian mistik & ada orang pernah nampak benda benda pelik & seram & pernah berlaku pelajar di serang histeria.

Begitu la pengalaman seram yang di kongsikan.. Kita membaca mungkin tak mampu rasa takut seperti orang yang mengalaminya.. sebab tu kita boleh cakap. Aku ni setakat baca cerita2 seram.. memang tak ada feel. Macam aku la tengok filem seram.. kadang2 rasa nak marah sebab tak rasa seram langsung. Tapi aku tak harap la melalui pengalaman seram terserempak dengan apa2 makhluk tu hehehe...

Moral of the story.. jangan buang kain buruk merata rata. Tak pasal2 jadi saka ganggu orang lain. hehehe

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAKZIAH.. RUMAH BLOGGER LIYLIZ YUSOF HANGUS TERBAKAR

11/28/2016 01:39:00 PM suria lekatlekit 5 Comments

TAKZIAH.. RUMAH BLOGGER LIYLIZ YUSOF HANGUS TERBAKAR. Sejak semalam terbaca berita duka mengenai seorang blogger cantik Liyliz Yusof yang di khabarkan rumahnya hangus terbakar. Habis semua isi rumah termasuk dokumen penting untuk pernikahan dia nanti terbakar. Tapi Alhamdullillah mereka sekeluarga selamat cuma hanya berjaya menyelamatkan diri sehelai sepinggang.


Berat ujian untuk Liyliz Yusof & family.. Nak2 lagi dia tengah menghitung hari untuk melangsungkan perkahwinan & semua persiapan perkahwinan dia musnah dalam kebakaran tersebut. Sesungguhnya Allah lebih tahu.. Dia takkan menguji hambaNya di luar kemampuan mereka. Semoga Liyliz & Keluarga tabah menghadapi ujian berat ni & semoga Allah permudahkan segalanya untuk mereka.


Menurut status yang di muat turun kat Facebook beliau.. Sekarang di memerlukan rumah jadi sesiapa yang tahu dimana agensi atau badan2 yang boleh dia memohon bantuan rumah sila la membantu. Sekarang katanya mereka menumpang di rumah saudara...

Boleh rujuk di post Liyliz Yusof

Atas perikemanusiaan Denaihati Network jugak menganjurkan kutipan derma untuk di salurkan kepada Liyliz & keluarga bagi meringankan beban mereka. Sekiranya anda ingin menyalurkan sebarang bantuan tak kira la berbentuk kewangan atau apa saja boleh merujuk post ni di Facebook denaihati..


Sama sama kita membantu walau hanya dengan sepotong doa. Moga Allah melimpah kurniakan rezeki buat mereka untuk membina kembali kediaman yang musnah terbakar.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INNALILLAHHIWAINNALILLAHHIROJIUN..SALAM TAKZIAH BUAT PELAKON WAN MAIMUNAH

11/28/2016 10:30:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

INNALILLAHHIWAINNALILLAHHIROJIUN..SALAM TAKZIAH BUAT PELAKON WAN MAIMUNAH. Mesti semua mula cuak & tertanya tanya. Siapa mati? Pelakon tu ke? La.. tak dengar apa2 khabar sangat tenat bagai.. Dah kembali kerahmatullah. Tak kurang jugak akan maki hamun admin blog lepas baca entri. Takpe.. dah bersedia dari segi mental & fizikal sebab mentaliti manusia.. asal sebut Innalillahhiwainnalillahhirojiun mesti ingat ada orang meninggal.


Innalillahhiwainnalillahhirojiun tu Bukan di sebut ketika menerima perkhabaran Orang Islam yang meninggal dunia jer cik/encik Ooi.. Ucapan tersebut di ucapkan bilamana mendengarkan perkhabaran duka saudara Se Islam.. jadi tak salah pun tajuk entri tu ok! Sebab tu penting baca entri jangan hanya baca tajuk entri je. Jangan pulak retis Ahwal Ahsaari dok sindir blogger asyik nak buat fitnah retis mati jer pulak nanti yer... hehehehe

Semalam mula di viralkan pelakon airmata.. Ibu Wan Maimunah yang kita sedang uzur & berada di wad akibat sakit bengkak Jantung & jangkitan kuman pada paru paru.. Tengok gambar yang di kongsikan kat media sosial memang sedih sangat. Nampak terharu ibu Wan Maimunah menerima kunjungan dari persatuan Seniman Malaysia membawa sedikit sumbangan untuk Ibu Wan Maimunah. Mungkin dapat mengembirakan sedikit Ibu Wan Maimunah yang sedang sakit tu. Sama - sama kita doakan kesembuhan buat Ibu Wan Maimunah.. Mendoakan kebaikkan buat orang lain kita juga mendapat kebaikkan dari doa doa tersebut, Insya Allah. Amin..


Bagi yang tak kenal siapa Ibu Wan Maimunah ni.. Beliau salah seorang pelakon yang agak di kenali di Malaysia terutama cerita cerita sedih. Dah lama beliau terlibat dalam industri hiburan negara & tak terkira terlalu banyak drama lakonannya. Karier beliau bermula dari sejak tahun 1972 lagi. Kira dari muda Ibu Wan Maimunah dah berlakon dalam Industri seni negara. Bakat lakonannya tak boleh di pertikai. Otai kot. Pernah memenangi Artis Komedi Wanita Paling Popular di Anugerah Bintang Popular Berita Harian 5 tahun berturut turut. Dari tahun 1992 - 1996/1997.Selain berlakon dalam banyak drama TV belaiu jugak pernah membintang filem2 seperti

Gentayangan (2011) (Pelakon Pembantu
Puaka Tebing Biru (2007)(Pelakon Pembantu)
Cinta Luar Biasa (2004) - (Artis Jemputan)
Soalnya Siapa? (2002) (Pelakon Tambahan)
Anak Mami The Movie (2002) (Pelakon Pembantu)
Putih (2001) (Pelakon Utama)
Jimi Asmara (1995) (Pelakon Pembantu)
Interlud (1992) (Pelakon Pembantu)
Wanita Bertudung Hitam (1992) (Pelakon Tambahan)

Itulah serba sedikit tentang Ibu Wan Maimunah bagi mereka yang mungkin tak mengenali pelakon hebat ni. Apapun Semoga Ibu Wan Maimunah sabar & tabah menerima ujian Allah.. Sesungguhnya sakit penghapus dosa dosa kecil. Insya Allah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GAMBAR TERKINI KELUARGA PELAKON ZUL YAHYA YANG PASTI MENGEJUTKAN ANDA

11/27/2016 09:39:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

GAMBAR TERKINI KELUARGA PELAKON ZUL YAHYA YANG PASTI MENGEJUTKAN ANDA. Pelakon Zul Yahya sekarang ni agak menyepi dari dunia seni. Dah semakin tak ada drama2 terbaru yang dia berlakon berbanding dulu. Zul Yahya antara pelakon serba boleh jugak la.. Sebab dia boleh membawa watak serius & watak komedi jugak. Dulu aku suka jugak tengok drama2 lakonan dia.. Yang yang kelakar tu memang boleh gelak jugak.


Lama tak dengar cerita Zul Yahya.. Tapi baru2 ni nampak dia di rancangan atau majlis berbentuk islamik & keagamaan. Penampilan Zul Yahya jugak dah banyak berubah. Alhamdulillah perubahan tu kearah yang lebih baik & sejuk mata memandang. Sekarang ni pun ramai artis yang berhijrah lebih mendekati agama & mengurangkan aktiviti seni yang mungkin bagi mereka tidak sesuai lagi dengan kehidupan yang mereka pilih sekarang. Apapun sebagai peminat penghijrahan yang baik harus kita sokong.

Zul Yahya ni semenjak dia kahwin.. Jarang sangat nak dengar cerita2 peribadi termasuk cerita tentang isteri atau anak anak dia. Tapi tadi ternampak share dari kawan di FB gambar Zul Yahya bersama Isteri yang anak anak.. Agak mengejutkan. Dia berjaya membawa seluruh keluarga dia dengan cara hidup yang lebih baik. Alhamdulillah & tahniah. Korang boleh tengok gambar keluarga Zul Yahya kat bawah ni yer...


Sejuk mata memandang katanya.. Semoga Allah sentiasa permudahkan urusan mereka sekeluarga, Amin...

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI

11/27/2016 11:39:00 AM suria lekatlekit 8 Comments

RAMAI BLOGGER TERKESAN DENGAN KRITIKAN ALIA HAYATI. Kat wall aku tengok ada antara blogger yang mendapat jemputan menonton premier screening filem upin ipin jeng jeng jeng mula panas hati,panas jari,panas bontot bagai dengan kritikan salah seorang ibu yang mempunyai seorang anak berusia 2 tahun. Rasanya ramai tahu isu tu. Alah pasal dia kritik filem upin ipin jeng jeng jeng yang katanya tidak menepati citarasa kanak2 & menyifatkan filem tu macam sampah.


Dari awal aku dok baca respond dari news feed fb aku,kadang - kadang aku sampai tergelak. marah sangat depa bila orang kata filem yang depa war war kan best tu tak best & sampah. sampai mempertikai hak orang tu bagi komen sebab katanya dia dah 2 tahun tak tengok wayang jadi dia tak layak nak komen. 10 tahun sekali orang pergi tengok wayang pun,dia berhak memberi pendapat dari apa yang dia bayar untuk menonton. dia nak cakap best ke tak best ke itu hak dia. kenapa perlu pertikai hak dia hanya kerana dia tak tengok wayang selama 2 tahun.

Status yang menjadi viral tapi tadi aku check dia dah delete atau private status tu. Mungkin ramai yang serang dia kot. Kesian kan sapa yang tak boleh terima perbezaan pendapat ni. Lepas ni tengok filem tempatan wajib puji walau filem tahap jamban pun

lagi satu kenapa cuak sangat dengan kritikan Alia Hayati tu? kalau filem tu memang terbaik & mampu buat penonton terutama kanak kanak terhibur setakat kritikan Alia Hayati tu tak jejas pun penjualan tiket.malah sebab status dia tulis mungkin menjadi satu publisiti untuk filem tu. Tapi bila ramai tunjuk macam cuak, aku pun syak maybe betul la filem tu tak best. Aku pun ada niat nak bawa anak aku pergi tengok tapi biasa la minggu pertama di tayangkan mesti ramai orang tengok. Pengalaman sebelum ni nak tengok Boboiboy the movie 3 kali ke pawagam tiket habis. Sebab kami jenis mengamalkan 'walk in' malas nak book online. Sebab bagi kami.. lambat atau cepat tengok filem tu takde apa terjejas pun. Dah hujung2 tayangan nanti confirm dah tak ramai menonton. Lagi senang nak beli tiket. hehehe

Berbalik pada isu kritikan Alia haryati yang bukan sesiapa.. hanya seorang isteri & ibu kepada anak berusia 2 tahun.. Pun macam tu ramai yang cuak dengan kritikan dia terhadap filem upin ipin jeng jeng jeng terutama blogger yang dapat tiket free tengok premier screening tu la. Komen pada post dia pun ada yang bersetuju & tidak dengan pendapat dia.. Biasa la tu. Citarasa manusia berbeza.. ada yang rasa anak2 mereka enjoy & ada yang nampak reaksi anak mereka kurang terhibur dengan filem tu. Masing - masing memberi persepsi & pendapat sendiri.. Bagi aku normal la tu. Yang rasa best tak salah.. Yang rasa tak best pun tak salah. Tak perlu kot nak rasa marah bila filem yang kau dapat tiket free pergi menonton orang yang kena beli tiket cakap tak best.

Bukan soal support atau tak sesama blogger.. cuma aku rasa mentaliti blogger yang cepat melatah macam ni mengambarkan blogger tu jenis pemikiran bawah tempurung. Cuba positif sikit.. Sebab zaman sekarang kritikan juga boleh jadi satu publisiti pada sesuatu perkara tu sebab tu ada yang sanggup buat video konon kutuk produk dia jual semata mata nak viral untuk memperkenalkan produk tu. See.. kritikan tak semua membunuh ok!

Tak perlu risau karya atau produk yang bagus tak terkesan hanya dengan komen negatif seorang dua. Yang terbaik akan kekal terbaik & Insya Allah akan di iktiraf kehebatannya. Terima je perbezaan pendapat tu... Tak semestinya kau tonton best orang lain pun rasa best. Terima hakikat kau tak boleh paksa orang lain suka apa yang kau suka. Please la.. Aku faham blogger yang di jemput menonton tayangan perdana upin ipin jeng jeng jeng tu kerja depa menyampaikan informasi & mempromosikan filem tu. Tapi tak perlu terlalu taksub kot.. Biarlah orang yang rasa tak best nak bagi pendapat. Kau boleh bagi pendapat kau sendiri kenapa nak sekat orang lain bagi pendapat hanya kerana berbeza pendapat dengan kau, kan?

Moral of the story.. aku tau aku bakal di benci oleh segelintir blogger sebab entri ni tapi macam biasa la.. Aku akan menulis apa yang aku rasa betul. Takut rezeki berblog tak ada sebab kena boikot dengan blogger.. Ingatlah rezeki tu Allah yang bagi tak perlu takut sangat sesama manusia sampai kau takut untuk menyampaikan kebenaran. Peace Yo!

8 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DISEBALIK KUIH CAKOI YANG MUNGKIN ANDA BELUM TAHU

11/26/2016 11:01:00 AM suria lekatlekit 3 Comments

DISEBALIK KUIH CAKOI YANG MUNGKIN ANDA BELUM TAHU. Aku nak kata penggemar cakoi ni tak jugak. Rasanya dah lama tak makan. Tapi pernah la makan.. Bersama kuah dia yang rasa manis manis tu. Enjoy jugak la cuma nak kata favorite tu tidak la. Tapi setakat nak mengalas perut dari kelaparan layan jugak la kuih cakoi ni.


Kalau yang tak tahu cakoi ni satu jenis makanan orang cina di Indo - China. Cara masak dia adalah menggoreng menggunakan minyak yang banyak maka kolestrol pun tinggi la yer.. erkk.. Mengikut cerita orang orang di China, cakoi mengambarkan dua bentuk manusia di goreng kemudian ia bercantum ketika di masak. Erkk... kenapa di kaitkan dengan orang pulak kan.

Cakoi biasanya menjadi hidangan waktu sarapan tapi ada jugak menjadikan ia sebagai minum petang. Tapi yang selalu jadikan menu minum petang ni orang melayu je kalau cina tetap la cakoi kebiasaan di makan waktu pagi.

Kita biasa makan cakoi dengan kuah dia yang manis manis tu kan.. Tapi ramai yang tak tahu cakoi selain di makan bersama bubur, ia juga boleh di makan dengan kaya, sambal belacan, cheese sauce,durian,peanut sauce & macam - macam lagi. Cicah sambal tumis ikan bilis pun sedap jugak ni. Jenis kuih berasaskan tepung macam cakoi ni memang boleh di pelbagai cara makan dia. Nak makan dengan kuah kari pun sedap jugak. Ikut selera masing masing la kan...

Tu serba serbuk cerita pasal cakoi.. sebenarnya banyak lagi cerita di sebalik cakoi ni. Kalau nak sumbat dalam satu entri ni mau 2 hari 1 malam hangpa kena melukut kat blog lekatlekit.com ni. Jadi di pendekkan kisah cakoi ni korang baca sendiri la kat sini >> Nak Tahu Serba Sedikit Kisah Tentang Cakoi? Ohhh.. Baru Tahu Weyh! << So, lepas ni takde la korang susah hati nak makan cakoi lagi kan? 

Moral of the story.. Tu bestnya hidup di bumi Malaysia ni. Kepelbagaian makanan yang boleh di nikmati oleh semua kaum.

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BOBOIBOY GALAXY - BOBOIBOY,YAYA,YING,FANG & GOPAL DAH REMAJA

11/25/2016 08:13:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

BOBOIBOY GALAXY - BOBOIBOY,YAYA,YING,FANG & GOPAL DAH REMAJA.  Bagi sesapa yang ada anak tengah membesar ni memang kau akan terjebak tengok kartun jugak selain kau secara tak sengaja menghafal lagu kanak kanak. Benda ni berlaku kepada majoriti ibu bapa termasuk la aku. Sebab gugirl aku ni peminat setia Boboiboy.. Maka secara tak langsung aku pun selalu jugak menonton setiap episod Boboiboy yang sekarang di tayangkan kat tv3 setiap pukul 5 dari isnin hingga sabtu kalau tak silap..


Tadi tertengok episod Boboiboy Galaxy ni.. Apsal lain pulak rupa Boboiboy & kawan kawan dia, Yaya, Fang, Gopal & ying tu. Nampak macam dah makin besar & nampak gaya macam dah meningkat remaja bebudak tu dalam Boboiboy Galaxy ni. sebab nak tahu kenapa animasi mereka dah berubah aku pun google la. Nampaknya mak lebih sudu dari kuah dah ni.. Anak tak kecoh pun Boboiboy lain ke tidak, mak pulak excited nak tahu kenapa watak2 dalam Boboiboy Galaxy ni dah berubah..

Hasil menyiasat di google rupanya Boboiboy Galaxy ni kira Boboiboy yang dah ke 2 - 3 tahun akan datang. Dah membesar & remaja la. Membesar jugak boboiboy.. Tak macam Upin Ipin.. dok tadika je dari dulu tak konvo konvo. hehehehe... Pakaian mereka pun nampak ada sedikit perubahan la. Almaklum la dah besar katanya. Macam Boboiboy uniform superhero dia tak banyak berubah cuma Yaya & Ying nampak banyak sikit perubahan. Nampak lebih stylo & trendy la.. Almaklum la dah jadi anak dara sunti katanya. hehehe. Fang pun macam tu.. Ada perubahan dari segi pakaian & gaya. Gopal pulak kalau dulu di gambarkan sebagai budak gemuk.. sekarang nampak macam abang sado jer hehehehe


Gitu kisahnya kenapa Boboiboy Galaxy tadi dah berubah. Jadi bukan misteri lagi la kan.. hehehe.. Bila ada anak anak kecik ni memang cerita - cerita macam ni je sesuai untuk di tonton bersama keluarga.

Berubah ke hapa Boboiboy tu.. aku tengok anak aku enjoy je menonton. Kesimpulannya, perubahan boboiboy dari alam kanak kanak ke remaja tak mengugat kesetian penontonnya. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FILEM UPIN IPIN JENG JENG JENG TIDAK MENEPATI CITARASA KANAK KANAK

11/25/2016 12:19:00 PM suria lekatlekit 12 Comments

FILEM UPIN IPIN JENG JENG JENG TIDAK MENEPATI CITARASA KANAK KANAK. Upin Ipin satu watak animasi yang menjadi kegilaan kanak kanak zaman sekarang termasuk anak aku. Budak2 yang selalu mengikuti setiap episod upin ipin ni bukan setakat boleh menghafal watak watak dalam kartun tersebut malah dialog2 pun dorang boleh hafal macam anak aku. Kadang2 aku pun di panggil dengan nama watak yang ada dalam upin ipin. Normally dia panggil aku kak Ros la & bapak dia kadang2 dia panggil abang salleh.. Kelakar jugak kalau dia jadi 'tergagai' macam tu.


Memang upin ipin memberi pengaruh besar pada kanak kanak.. Almaklum la keluar perut terus di dedahkan dengan upin ipin kan. Mana tak terpengaruh.. Apapun masih membawa banyak moral yang baik. Cuma kadang2 bahasa santai contoh ganti nama diri yang di gunakan bila berinteraksi dengan kawan kawan tu aku pernah dengar rungutan dari parents yang kata.. Penggunaan 'Aku' & 'Kau' tu kurang sesuai bila menjadi ikutan anak anak mereka. Yang tu je la setakat ni aku dengar 'ketidakbaikkan' tentang kartun animasi Upin Ipin ni. Tapi bukan statement tu aku reka reka tau!! memang ada parents lain yang cakap.

Semalam Filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni di tayangkan di pawagam seluruh malaysia. Seperti kita sedia maklum.. Filem ni berkonsepkan gabungan animasi & dunia realiti. Maksudnya ada watak kartun (Upin & Ipin) & Watak manusia biasa. Rasanya ramai dah tengok iklan promo filem ni faham kot apa yang aku sampaikan.

Ramai dah bawa anak anak pergi menonton. Yang dapat tiket Free atas dasar kerja tu, aku tak nak la ambil kira sangat komen depa pada filem Upin Ipin. Depa bekerja.. Tapi aku ada terbaca jugak komen dari penonton yang beli tiket & bawa anak menonton filem ni.. Katanya kurang menarik. Anak2 dia asyik tanya mana watak2 lain macam mail, jarjit, ehsan,fizi, mei mei.. yang selalu mereka tonton dalam episod upin ipin. Jadi mungkin ada segelintir kanak kanak tak enjoy tengok filem ni sebab tak ada watak watak yang mereka harap ada. Sebab selama ni watak kawan2 upin ipin juga main peranan untuk menghiburkan kanak kanak yang menonton. Sebenarnya selain watak utama Upin Ipin dalam kartun ni, Mail antara watak paling di gemari kanak - kanak selain jarjit yang terkenal dengan pantun dua kerat dia tu. Jadi bila watak2 yang mereka rasa selama ni menghiburkan mereka tak ada, mungkin mereka jadi bosan dalam pawagam mula la nak buat hal sendiri.

watak watak yang ada dalam setiap episod upin ipin

Gabungan watak manusia dengan animasi mungkin bukan citarasa kanak kanak sangat sebab kita sedia maklum kanak kanak bukan minat sangat nak tengok drama atau filem2 cereka menggunakan watak manusia real ni. Nak2 lagi cerita dalam filem ni kisah seorang kanak kanak (anak yatim) yang cuba menyelamatkan rumah anak yatim yang dia tinggal dari di rampas. Kisah2 macam ni di tambah lebih banyak watak manusia real dari kartun animasi memang tak mustahil tak menepati citarasa kanak kanak. Watak animasi @ kartun jugak lebih menarik perhatian mereka. Percubaan Les Copaque membuat filem ni.. tak berani nak cakap gagal, kita tengok je la sambutan & feedback nya nanti. Aku pun memang ada jugak niat nak bawa anak aku tengok filem ni sebab nampak dia macam excited jugak tengok iklan filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni. so tengok je la macam reaksi budak shahila terhadap filem ni. Adakah dia enjoy macam tengok filem Boboiboy the movie dulu atau tak. Lepas tengok nanti kita review balik. hehehe

Mesti yang ada cakap.. Alah, orang melayu asal orang melayu nak hasilkan kelainan sikit mula nak kondem.. alahai, tak boleh komen sikit dah cakap nak kondem. Sila fikir dari sudut positif la beb!! Aku pun setuju jugak... biasanya budak2 tengok episod upin ipin ada watak kawan kawan dia.. Depa mengharapkan dalam filem pun ada watak watak kawan2 dia juga bila watak tu tak ada & kartun animasi yang depa tengok selama ni tetiba jadi filem yang lebih banyak watak manusia real ni memang la budak2 rasa tak enjoy sangat. Ingat Budak2 tu minat ke dengan Balqis.. majoriti tak kisah pun dengan pelakon kanak kanak.. Yang minat golongan dewasa je. Kanak kanak.. tetap la kanak kanak.. Mereka memang sukakan kartun. Kalau nak buat filem untuk kanak kanak.. Maka kena la buat mengikut macam mana yang mereka suka supaya mereka enjoy menonton. Sebab majoriti parents yang bawa anak - anak pergi menonton filem2 macam ni bukan sebab mereka suka tapi sebab anak anak mereka suka. So, citarasa kanak kanak perlu di dahulukan.

Moral of the story.. Apapun tahniah jugak la pada les copaque atas penghasilan Filem Upin Ipin Jeng Jeng Jeng ni. Semoga filem ni berjaya mendapat kutipan yang memberangsangkan. Peace Yo!

12 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JANGAN PERASAN ANDA MASIH MUDA REMAJA KALAU DAH ADA 5 PETANDA NI

11/25/2016 10:09:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

JANGAN PERASAN ANDA MASIH MUDA REMAJA KALAU DAH ADA 5 PETANDA NI. Kat facebook aku pun ramai manusia2 yang masih rasa depa golongan moda rumaja walaupun bila melihat dari segi umur dah tak tergolong dalam muda remaja dah.. Lain la aku.. umur aku terhenti semenjak umur 18 Tahun.. Jadi aku tak mengalami penambahan umur dah sejak tu. Sampai sekarang la masih moda rumaja katanya... Hahahaha..

Gambar sekadar hiasan

Alah.. gurau sikit pun memasing mula muncung sedepa mengumpat. Gurau - gurau di pagi jumaat pun tak touching. Yelah.. Yelah... kita semua masih moda rumaja dalam perasaan atau lebih senang faham perasan muda. hehehehe.. Sapa tak nak sentiasa muda kan. Kalau umur tak mampu di mudakan, paling2 muka nak sentiasa awet muda. Sanggup amalkan supplement mahal2 nak sentiasa kelihat sweet seventeen katanya. Walaupun ada kaedah lebih jimat & selamat untuk mengekakal wajah & tenaga agar sentiasa muda. Salah satu cara adalah mengamalkan pemakanan ulam ulaman.. Memang benda tu di amalkan orang dulu dulu bagi mengekalkan kemudaan pada wajah juga tubuh & ternyata berkesan tanpa kos yang mahal. Tapi sekarang ulam ulaman pun kena beli.. Tak macam dulu boleh kutip je, kan?

Tapi ada juga spesis yang kadang2 rasa macam tak sedar diri. Walau kita tengok dia dah memang nampak macam makcik makcik & pakcik pakcik.. Kira ciri2 remaja tu memang dah tak ada la tetap dia perasan muda & nampak muda. Berpura2 masih umur muda walau umur dah senja nan merah. Semua orang nak di kakak & di abang kan dia.. Walhal orang tu bukan setakat rupa.. Umur pun 10 kali ganda lebih muda dari dia. Spesis ni pun ramai jugak aku pernah jumpa.. Kalau jumpa spesis macam ni aku ambil langkah meng hadik hadikkan dia je la. Yelah.. mengembirakan orang pun satu kebaikkan.. Jadi dengan meng adik adikkan dia akan buat dia rasa happy, maka dia pura2 je la nampak dia macam adik adik. hehehehe

Untuk golongan yang tak boleh terima hakikat bahawa zaman remaja dia dah lama berlalu elok la baca ni >> Ini Mungkin 5 Perkara Paling Menunjukkan Korang Dah Bukan Lagi Seorang Remaja Jadi Sila Sedar Diri. hehehe << Kalau dah ada ciri2 ni 'move on' je dengan hakikat anda yang dewasa. Tak payah nak budget remaja sangat. Tak payah nak hip hop sangat la kan. hehehehe

Moral of the story.. Nampak muda tak salah tapi agak nampak janggal yang umur dah tua dok buat perangai macam budak budak muda. Memang annoying sangat ok!

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

LOVE BITE LABAH LABAH BAHAYA BOLEH MENGUNDANG FITNAH

11/24/2016 07:59:00 PM suria lekatlekit 3 Comments

LOVE BITE LABAH LABAH BAHAYA BOLEH MENGUNDANG FITNAH. Walaupun isu ni rasanya dah 2 hari berlalu tetap aku rasa nak mengulas jugak. Bukan apa rasa macam kelakar pun ada kontroversi yang melanda penyanyi antarabangsa yang berasal & memulakan karier nyanyian dia kat Malaysia. Sebab rezeki & bakat... dia melebarkan kerjaya seni dia ke peringkat antarabangsa. Siapa sangka peserta yang pernah uji bakat untuk rancangan Malaysian Idol & tak sempat pun berjuang dalam pertandingan tu kini di kenali di peringkat international.


Mesti yang tak tau terpinga2 sapa gerangan retis tu.. Alah si gadis yang terkenal dengan fesyen turban  tu la. Alah yuna.. Kalau mula2 dia tampil dengan imej bertudung, sampai keluar nama tudung yuna walau dia tak pernah mengeluarkan sebarang jenama tudung atas namanya kini dia dah tak bertudung.. Op's bukan free hair tapi dia kini tampil dengan imej turban

2 hari lepas kecoh pasal love bite yang kelihatan di leher Yuna.. Jadi Yuna terpaksa juga tampil memberi penjelasan supaya tak jadi fitnah yang maha besar. Kata dia bukan love bite tapi tu kesan gigitan labah - labah.. Kesian Yuna, kerana labah labah tak pepasal dia kena fitnah. Tu la Yuna lain kali rajin2 buang sawang.. Baru tak ada labah2 mencabul kehormatan katanya. Dah tu pandai labah2 pilih port panas nak gigit. Kat leher.. Memang mengundang prasangka la kan. Almaklum la Yuna sekarang kan berturban.. jadi memang la leher tu tak boleh nak cover.

Gambar Yuna Yang Menjadi Kontroversi ada love bite tu

Kesian Yuna sebab gigitan asmaradana labah labah tu & fesyen tudung dia yang tak cover leher tu dia di fitnah oleh nitezen media sosial. Kalau betul love bite dari someone yang beromen dengan dia.. Mustahil la dia tak cover sebelum upload gambar.. Takkan la nak tuduh dia sebenarnya dah kahwin senyap2 kat luar negara, love bite tu maybe masa dia honeymoon. Dia lupa dia kawen senyap - senyap.. tu yang lupa nak cover love bite kat leher. Jangan dok buat spekulasi sangat la. Dah dia kata labah2 gigit.. labah2 la. Yang selebihnya, hanya dia & Allah je yang tahu. Tak baik tau menuduh tanpa bukti.

Moral of the story.. Jika anda tidak mahu menjadi mangsa gigitan labah labah.. sila pastikan sawang2 di tempat anda tinggal, menginap atau tidur di bersihkan. Peace Yo! hehhehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

6 AKSI PANAS DALAM FILEM UNDERWORLD, BLOOD WARS YANG MESTI ANDA TAHU

11/23/2016 08:07:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

6 AKSI PANAS DALAM FILEM UNDERWORLD, BLOOD WARS YANG MESTI ANDA TAHU. Bagi peminat filem Underworld mesti dah tengok sequel dia yang sebelum ni, Underworld Evolution (2007), Underworld Rise Of the Lycans 2009, Underworld Awakening 2012 dan yang terbaru bakal di tayangkan tak lama lagi.. Pada Januari 2017. Walaupun bakal di tayangkan tahun depan tapi lebih kurang sebulan lebih je lagi kita nak melangkah ke tahun 2017 ni.


Bagi yang memang tak pernah ikuti filem ni dari episod pertama mesti tak tahu filem ni berkisahkan tentang apa.. Kisahnya tentang pertaruhan antara Lycans dengan vampire. Underworld ni mengisahkan tentang seorang perempuan yang membawa watak, Selene, yang menjadi hero dan heroin dalam masa yang sama. Bagi peminat filem aksi mesti suka la kan filem - filem macam ni. Kadang2 orang suka filem aksi ni sebab heroin dia seksi nak mampus walaupun ganas & lasak. Seperti kita sedia maklum filem barat macam mana pun mesti ada jugak adegan2 yang tak berapa sedap di tonton seisi keluarga.

Kalau tak ada aksi2 'romen'tik tu kadang2 aksi2 ganas pun kurang sesuai jugak untuk tontonan budak budak bawah umur. Pendek kata nak tengok filem luar ni kadang2 kena tapis dulu. Kena google review atau tengok dulu Trailer filem tu memastikan kalau nak bawa keluarga ia sesuai untuk tontonan semua lapisan umur. Jangan ingat klasifikasi 'U' tu tak ada aksi2 atau adegan2 yang tak sepatutnya, OK!

Jadi peminat filem aksi yang rasa dah cukup umur boleh la tengok. Kalau yang bawah umur pastikan anda pergi bersama keluarga ok! Jangan yang bawah umur tu gatal2 nak bawak gepren/boipren pulak beraksi dalam pawagam tu. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIRAL VIDEO PEREMPUAN CANTIK MENGAMUK, SEKADAR TAKTIK NAK LARISKAN PRODUK

11/23/2016 05:18:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

VIRAL VIDEO PEREMPUAN CANTIK MENGAMUK, SEKADAR TAKTIK NAK LARISKAN PRODUK. Dulu kecoh perempuan montel rakam video kononnya buat laporan polis sebab dia beli krim pelansing ni tapi bila dia pakai tak panas so dia tak puas hati. Katanya kalau tak panas macam mana nak bakar lemak dia.. Walhal memang produk tu dah mention awal2 bahawasanya krim tu memang tak panas tapi mampu melansingkan badan. Siap sebut nama produk banyak kali.. Akhirnya orang dapat detect itu cuma strategi marketing untuk memviralkan produk tu supaya orang tahu & beli.


Ok habis cerita terobek tu.. Ni yang terbaru. Kali ni tak guna minah montel tapi guna perempuan cantik,langsing putih gebu yang stylo milo macam retis datang serang satu kedai jual produk. Konon dia tak puas hati dengan produk yang mula2 katanya dapat menyembuhkan penyakit kencing manis mak dia..  tapi bila dia check kencing manis mak dia kat hospital katanya dari 15 turun ke 10. Dia tak puas hati sebab turun 5 jer (kat situ sebenarnya dia nak bagitahu produk tu berjaya turunkan level kencing manis mak dia).. Lepas tu dalam video tu tak tunjuk langsung muka orang yang dia maki. Kalau betul dia nak viral confirm la dia tunjuk muka orang yang jual & consult dia pasal produk tu. Confirm dia nak highlight orang yang kononnya menipu dia, ye dak? Ni tak dia video tu hanya fokus kat muka dia & produk tu.. Kat situ nampak sangat la.. saja buat video supaya jadi kontroversi seterusnya akan viral.

Muka cantik tapi marketing tak cantik sangat walau berkesan untuk di viralkan. Cuma orang yang percaya akan maki balik dia la.. hahaha

Alah.. trick sampah la cik kak Ooi.. Orang baru kenal media sosial mungkin terpedaya & percaya la kau betul2 tak puas hati dengan produk tu. Tapi bagi blogger macam den.. Memang selalu mengikuti perkembangan semasa di media sosial ni, nampak 'drama sangat' tau!! Trick2 macam tu kami dah tak terpedaya la. Kalau produk tu betul2 berkesan tak perlu kot nak guna taktik2 drama sangat yang nampak murahan macam tu. Tu kategori menipu jugak tu. Kalau tak tau macam mana nak perkenalkan produk hang tu meh sini bagi blogger buat review secara berjemaah. Kalau minat email je kat den lekatlekitgurl@yahoo.com.

Takpe la.. nampak berbakat jugak dia dalam lakonan hope Mejar David Teo ambil dia berlakon dalam filem seram akan datang. Sebab dia dah ada pakej yang David Teo nak.. cantik.. seksi & boleh berlakon tu sebagai bonus la kan.. hehehehe... Bagi watak hantu pun sesuai nampak garang tu sesuai jugak jadi hantu.

Moral of the story.. Tak payah tengok filem2 macam ni kat wayang dah >> 6 Aksi Panas Dalam Filem Underworld: Blood Wars! Ok. Bawah Umur Sila Jangan Tengok << membazir je beli tiket sebab kat media sosial sebenarnya lagi banyak drama panas boleh di tonton. hehehehe

P/S : Nak tonton video perempuan ni mengamuk tengok kat SINI

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DASHBOARD BLOGSPOT BERWAJAH BARU

11/23/2016 01:22:00 PM suria lekatlekit 3 Comments

DASHBOARD BLOGSPOT BERWAJAH BARU. Bagi seorang hyperblogger katanya.. hyperblogger kau!! Tak tau la dari mana muncul istilah hyperblogger ni kan.. Bukan apa nak mengambarkan blogger yang aktif di blog. Satu hari 2 - 3 entri. Almaklum la nak jadi blogger ni kena la rajin menghapdet. setakat setahun sekali hapdet tu pergi la tulis novel.. Penulis novel memang dia tak keluarkan novel terbaru sebulan sekai jauh sekali la setiap hari kan. Jadi yang malas tu pergi tulis novel je tapi Bagi yang rajin menulis.. elok la jadi blogger. hehehehe


Maaf la tuan - tuan dah puan.. Terkonar baring pulak. Padahal nak cerita pasal paparan baru kat ruangan dashboard blogspot je. Almaklum.. kerjaya seorang blogger ni memang hari2 kena buka blog. Memang tak sempat berhantu la blog tu walau banyak tulis cerita seram sebab hari2 dok mengemas, mengemop bagai. Jangankan bersawang berabuk pun tak sempat katanya. Jadi korang yang mana rasa nak guna khidmat blog nak beriklan atau review sebarang produk atau perkhidmatan anda pilih la blog2 yang aktif macam blog lekatlekit.com ni. Senang cerita hangpa pilih blog lekatlekit.com dah la.. Tak payah penat2 fikir lagi. hahahaha

Ya Allah.. bukan takat konar baring dah ni.. Terlebih kuak lentang pulak ceritanya. Ok ok.. kita kembali ke isu yang sebenarnya nak di perbesarkan kat sini tentang paparan baru dashboard blogspot. Ada sesapa yang belum bukan dashboard hari ni buka sekarang. Sebab blogspot dah update paparan baru yang aku rasa nampak lebih kemas, simple & sedap mata memandang.. Takde la banyak berubah sangat kecuali kat butang new post & warna dia yang lebih suci murni bagaikan gadis sunti yang masih dara gitu. Kat bahagian reading list pun nampak lebih kemas & menarik. Senang nak blogwalking ke blog2 yang kita follow jugak. Kemas & berada di tempat strategik berbanding dulu dia di bahagian bawah kan? lepas ada perubahan kat bahagian list nak ke menu2.. macam post dia letak list paling atas. Kalau sebelum ni overview duduk paling atas kan. Kat situ pun ada perubahan sikit.


Tu je sebenarnya nak bagitau. Korang semua dah tau kan.. Jadi tak perlu aku nak membebel panjang2 lagi kan? Saja je buat entri tak berilmiah sebagai warm up.. Macam la dah setahun tak update blog kan nak warm up bagai sedangkan blog aku ni tak payah warm up pun memang sedia panas, hangit & hangus sentiasa. hehehehe

3 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC

11/22/2016 08:34:00 PM suria lekatlekit 5 Comments

TAHU MEMBACA & MENGENAL NOMBOR DI AWAL USIA, ANAK ANDA MUNGKIN HYPERLEXIA & HYPERNUMERIC. Zaman sekarang mak bapak memang obses nak anak - anak kalau boleh.. start boleh cakap tu nak terus boleh membaca. Konon nak anak dia nanti bijak & cemerlang dalam pelajaran. Aku pun mengajar anak aku di peringkat awal. Dalam 3++ shahila dah kenal huruf,number,warna, bentuk & beberapa perkara yang lain. Sebab aku tahu anak aku ada masalah dalam perkembangan dia terutama speech.. So, aku ajar la apa yang patut. At least dia boleh menyebut sesuatu untuk terapi dia bercakap juga.

Pun macam tu tetap aku lebihkan dia bermain walau aku selalu pupuk minat dia dengan buku. Tapi aku tahu dengan belajar akademi tak mampu untuk improve masalah low attention & behavior dia. So, aku kena juga ajar dia bersosial.. bermain dengan betul, menghormati, menunggu giliran & banyak lagi la. Tak mudah sebab kanak kanak macam shahila ambil masa yang agak panjang untuk belajar memahami keadaan & situasi.. Dalam usia 5 tahun pun tahap pemahaman dia kadang2 nampak tak berapa matang. Aku cuba tanya pendapat pakar dia.. Katanya kadang2 bukan dia tak matang mengikut umur tapi dia tak suka nak ikut arahan so apa kita minta atau suruh dia buat dia tak nak bagi kerjasama atau ikut. Sebab tu kadang2 nampak macam dia tak memahami sebenarnya dia nak orang sentiasa ikut dia bukan dia akan ikut orang lain. Tu yang berlaku bila permintaan dia kena reject dia tantrum atau menjerit. Sebab dia tahu dengan cara protes macam tu orang akan memenuhi permintaan dia dengan mudah. Tu cara dia manipulasikan keadaan. hehehehe. Tu pendapat pakar therapist dia la.


Belajar dari seawal usia. Dulu aku pun rasa dengan cara tu buat anak aku at least ada kelebihan dalam pelajaran tapi sebenarnya tidak.. Selagi masalah kelakuan/behavior dia tak di ubah, selagi tu dia susah sikit untuk ikut aktiviti belajar di sekolah jadi kebolehan dia dalam pelajaran mungkin tak menyerlah bila dia taknak menjawab exam. Dia suka menconteng buku bila dia bosan.. Kat situ aku belajar. Mengajar akademi di peringkat awal bukan perkara yang terbaik. Sepatutnya aku lebihkan aktiviti sosial & bermain dengan dia supaya dia memahami setiap perkara perlu di buat mengikut arahan. So, sekarang memang aku cuba lebihkan dia dengan bermain sambil belajar & terapi di rumah. Sebab tu aku pilih sekolah yang ada playschool & minta cikgu letakkan dia di kelas yang lebih muda tahun depan.

Itulah serba sedikit tentang anak aku.. Mungkin anak korang yang nampak normal & bijak.. Boleh membaca seawal 2 - 3 tahun. Mengenal hurul & number seawal setahun.. atau lebih senang faham anak ada mengenal semua tu seawal umur bawah 4 tahun.. Anda anggap dia seorang anak yang bijak.. Tapi mungkin jugak tidak. Sebab berkemungkinan anak anda adalah seorang Hyperlexia & Hypernumeric.

Apa itu hyperlexia & hypernumeric? Ia adalah satu 'disorder' (masalah) di mana kanak kanak tersebut jadi ketagih atau obses  membaca,huruf & nombor di bawah usia 5 tahun. Perkara ni mungkin menyebabkan masalah ini berlaku...

* mereka sukar untuk memahami arahan 
* mereka mempunyai kesukaran untuk bercakap
* mereka jarang dapat respond dengan soalan yg mudah apabila ditanya oleh ibu bapa seperti 'adik nak makan ke?' 'Adik nak ni?' soalan mudah,yang mana anak usia 2 tahun pun boleh faham tetapi mereka tidak faham dan tidak respond langsung
* mereka banyak 'echolalia'-meniru balik percakapan kita tetapi tidak faham pun apa yang dicakapkan
* kurang memulakan perbualan
* tiada komunikasi 2 hala
* tidak dapat bersosial dengan baik dengan rakan sebaya
* sangat obses dengan huruf dan nombor sehingga menunjukkan tingkah laku yang tidak dapat dikawal
* boleh membaca,mengenal huruf dan nombor tetapi sukar untuk mengaitkan apa yang diketahui dalam kehidupan harian
* kekuatan boleh dilihat dalam memori yang melibatkan deria penglihatan (visual) dan pendengaran (auditory) tetapi deria lain tidak menunjukkan tindak balas yang sewajarnya
sering dikaitkan dengan masalah Sensory Processing Disorder

Ada 3 karektor kanak kanak yang mempunyai hyperlexia & hypernumeric

1. Kanak2 yang kelihatan bijak apabila boleh membaca awal tetapi kurang interaksi sosial dan mempunyai masalah tingkah laku yang sukar untuk dikawal

2. Kanak2 Autism yang mempunyai hyperlexia yang ada 'splinter skills', keadaan di mana dia tahu banyak benda tapi benda yang dia tahu tu tak boleh digunakan di dunia nyata. Contoh macam ni.. terjadi dalam cerita Rainman yang dibintangi oleh Dustin Hoffman dan Tom Cruise. Dustin yang memegang watak seorang insan Autism tak nak naik flight sebab beliau sudah menghafal dalam kotak memorinya mengenai kejadian2 kemalangan kapal terbang yang pernah terjadi di seluruh dunia. Ini menunjukkan yang beliau mempunyai kebolehan mengingati banyak benda tetapi tidak boleh digunakan dengan baik di dunia nyata.

4. Kanak2 yang boleh membaca di awal usia tetapi mempunyai symptoms Autism tertentu tetapi hakikatnya bukan Autism.

❝Perkara begini berlaku mungkin di sebabkan keghairahan ibu bapa/pendidik yang mahukan pembelajaran akademi di mulakan dari peringkat awal untuk anak anak mereka. Kaedah belajar guna gadget & flashcard yang menjadi trend masakini pun sebenarnya ada risikonya.❞ ←Yang ni aku pun buat sebab anak aku ada masalah low attention so kena attract dia dengan audio & visual yang menarik kalau nak suruh dia belajar. Tapi anak saya midl autisme yer..

Hyperlexia tidak hanya tertumpu kepada belajar huruf2 ABC tetap juga merangkumi huruf2 Hijahiyah. Alif ba ta bagai tu.. Islam pun dah bagi garis panduan dalam mendidik. Anak di bawah umur 7 tahun harus di beri didikan akhlak terlebih dahulu sebelum belajar mengaji al Quran bagai.

Tidak perlu untuk memastikan anak anda boleh membawa seawal usia di bawah 5 tahun. Kalau anak - anak yang dalam usia 5 tahun belum boleh membaca bukan di sebabkan mereka ada masalah 'masalah pembelajaran'. 'Masalah Pembelajaran' hanya boleh di kenalpasti bila kanak kanak itu berumur 6 tahun. Sekiranya kanak kanak yang dah memasuki usia 6 tahun mempunya masalah membaca & mengenal huruf & nombor berkemungkinan mereka ada masalah disleksia & dyscalculia

Jadi jangan obses untuk memaksa anak anda belajar membaca seawal usia 4 tahun kebawah. Perkara ni mungkin merbahaya kepada perkembangan anak - anak anda sebab kita tak tahu kemampuan & keupayaan otak anak kita setakat mana. Dalam usia tu sememangnya kanak kanak perlu lebih bermain bukan bukan belajar kerana waktu itu masa mereka meneroka dunia biarpun comot sebab bermain.

Credit Liyana Raya,
Occupational Therapist

Moral of the story.. Jangan obses nak anak nampak bijak & boleh tayang slip peperiksaan tadika kelas 4 tahun yang cemerlang tanpa sedar kita dah mencuri zaman kanak kanak anak anak kita. Ye.. bukan kita tak peruntukkan masa bermain tapi peruntukkan masa bermain tu terlalu sikit berbanding masa belajar. Dah la 3 - 4 tahun dah hantar sekolah.. kat sekolah belajar, balik rumah belajar lagi. Sedangkan kita dulu kebanyakkan mula belajar bila masuk darjah 1. Betul tak? Jadi sempena cuti sekolah ni elok la bawa anak anda enjoy bermain sambil belajar.

5 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BUANG BAYI DALAM KAWASAN MASJID DI PUJI & DIPANDANG MULIA OLEH MASYARAKAT

11/22/2016 10:23:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

BUANG BAYI DALAM KAWASAN MASJID DI PUJI & DIPANDANG MULIA OLEH MASYARAKAT. Semalam terbaca satu viral kat page Oh!media.. Alkisahnya seorang ibu meletakkan atau bahasa kasar membuang bayi dia di masjid bersama sekeping surat. Dalam surat tu menyatakan dia tidak mampu nak jaga anak dia. Di letakkan budak tu dalam kotak & di tinggalkan dalam masjid. Macam biasa aku pun spesis rajin juga membaca respond dari nitezen ni.. Majoriti sokong perbuatan dia dengan alasan dia tak berkemampuan & cara dia buang anak dia at least cara selamat. Takde la buang dalam longkang, dalam tong sampah atau dalam semak katanya...


Yer betul la dia letak anak dia tu kat tempat orang nampak elok & selamat tapi jangan ingat tak berisiko. Masjid pun sekarang bukan tempat selamat sangat dah sebab manusia sekarang dah tak takut dengan hukuman Allah.. Dalam masjid pun kita boleh nampak macam2 kejadian yang berlaku. Bukan setakat mencuri.. ada yang sampai berani nak menculik kanak kanak dalam kawasan masjid. Inikan bayi sekecil yang memang tak mampu protect diri sendiri. Bayangkan dapat kat sindiket perdagangan manusia.. Entah apa nasib baby tu kan? Tu salah satu risiko..

Yang kedua aku tetap tak bersetuju dengan perbuatan membuang anak even dalam kawasan masjid dengan alasan tidak mampu tu. Sebabnya.. Bagi aku banyak cara anak tu boleh di serahkan kepada orang lain dengan cara yang lebih baik & selamat. Bila aku cakap hantar je kat kebajikan masyarakat ada orang cakap.. Ingat senang ke? Banyak songeh nak ikut saluran undang undang ni.. Ok ok.. aku paham. Memang banyak prosuder nak kena buat. Tak nak ikut saluran undang2 dengan betul.. boleh je bagi kepada keluarga angkat yang nak jaga anak kau. Ramai orang yang nak anak tapi tidak di kurniakan rezeki.. Baru2 ni kes culik bayi kat hospital tu. Betapa dia nak anak.. sanggup buat perkara menyalahi undang - undang.

Nota yang di tinggalkan bersama seorang bayi dalam kotak di kawasan masjid

Dengan buang macam tu bagi kesan pada masa depan anak tu sendiri.Bayangkan dia besar & sejarah tertulis bahawa mak dia buang dia dalam kotak letak dalam masjid. Lebih menyedihkan berbanding mak dia serahkan dia pada keluarga angkat untuk di jaga. Dulu masa aku kerja kat sebuah proton dealer ada seorang perempuan datang nak beli kereta.. bila dia bagi maklumat diri dia sangat kesian bila tengok surat beranak dia.. banyak ruangan tiada maklumat. Nama ibu takde, nama bapa apatah lagi, tempat lahir semua tak ada.. Warganegara pun tak ada ok! Cuma kalau tak silap aku,  dia di beri PR je.. Tolong la fikir semua kesan tu sebelum buang anak dengan tiada identiti macam tu.. Kalau betul kau sayang tapi tak berkemampuan bukan cara tu kau nak selesaikan masalah.

Ramai orang positif dengan perbuatan wanita tu.. Aku nampak benda tu mengalakkan lagi orang lain buat perkara yang sama bila terlahirnya anak yang mereka tak mahu atau tak mampu bela. Jangan sampai satu hari nanti setiap hari ada saja bayi di letakkan kat kawasan masjid & masyarakat terus memuji & bersimpati kepada si pelaku. Tak mustahil masjid boleh jadi pusat pembuangan bayi jugak suatu hari nanti sebab kita terlalu positif pada perkara yang terang terang sebenarnya tidak betul caranya.

Kita kena tahu.. buang bayi menyalahi undang undang negara boleh di kenakan tindakkan undang undang. Jadi.. buat macam tu pun belum tentu si ibu terlepas dari masalah malah dia menambah masalah yang ada jika di sabitkan kesalahan. Kenapa kita perlu menggalakkan orang melakukan kesalahan? Bagi la solution yang lebih baik.. Jangan asal ada cerita sedih sikit kau dah rasa betul semua perbuatan yang memang salah tu. Jangan membandingkan perbuatan yang salah dengan kesalahan yang lain tak kira la yang lebih kejam atau tak. Sebab kau buang anak dalam longkang ke buang anak dalam kawasan masjid ke.. kedua dua perbuatan tu adalah salah.

Islam pun mengharamkan perbuatan membuang bayi ni. Anak tu di lahirkan bersama rezeki. Memang aku tak sokong perbuatan membuang bayi tak kira la kau buang kat tempat yang kau rasa selamat dengan keadaan anak tu yang sihat & baik. Jangan hanya fikir masalah si ibu & minta orang duduk di tempat dia membayangkan apa dia tanggung & rasa.. Cuba letak diri anda dalam nasib si anak yang mungkin akan membesar, remaja & dewasa bersama sejarah hidup yang tercatat kisah dia yang pernah di buang ibu dalam kotak bersama sekeping nota sedih. Aku yakin dia juga akan mempertikai.. kenapa ibu dia pilih cara 'buang' bukan menyerahkan dia kepada orang yang layak menjaganya sebagai anak angkat?

Moral of the story.. Tak perlu menegakkan benang yang basah & tak perlu membetulkan apa yang salah. Tolong!! Jangan mengalakkan orang lain membuat kesalahan.. Cara tu tidak menyelesaikan masalah.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TELEFILEM BELLA MENCARI CINTA KISAH TOMBOY DI MINATI RAMAI LELAKI SELEPAS KENA PANAH PETIR

11/21/2016 09:14:00 PM suria lekatlekit 1 Comments

TELEFILEM BELLA MENCARI CINTA KISAH TOMBOY DI MINATI RAMAI LELAKI SELEPAS KENA PANAH PETIR. Baca tajuk drama ni pun sebenarnya tak menarik langsung perhatian aku cuma sebagai bukan pelanggan esteruk, so tak banyak channel nak tengok. Sementara nak tunggu pukul 9 malam nak tengok filem seram kat slot pearl screen jabgi, so layan la sekejab. Manalah tau.. tajuk membosankan cerita dia best.


Tapi baru 15 minit tayang rasa macam tengok filem kuch kuch hota hai versi melayu pulak walaupun aku rasa kuch kuch hota hai lagi best kot starting dia. Ada babak watak heroin yang berpewatakan tomboy.. ingat kawan yang dia suka tu sedang meluahkan perasaan cinta pada dia tapi sebenarnya dia sedang practice untuk luahkan perasaan kat someone yang dia suka. Maka kecewa la si tomboy membawa diri. Tetiba kena panah petir pulak... Masuk wad. Kemudian dia rasa macam ada kuasa meresap dalam badan dia.

Setakat tu je la aku tengok.. tapi try jugak google sinopsis drama ni.. menurut sinopsis yang aku baca kisah tentang gadis tomboy bernama Bella seorang pelajar tahun kedua IPTA. Sepanjang umur dia tu memang dia tak pernah di dekati mana2 lelaki. Atas sebab tu timbul jugak rasa cemburu melihat kawan2 dia yang di minati ramai lelaki. Sampai la pada suatu hari tu dia kena panah petir. Apabila sedar dari pengsan semasa di hospital, dia sedar mana ada something berlaku kat diri dia sehingga mana2 lelaki yang nampak dia mesti suka kat dia..

Aku rasa ada kaitan dengan dia kena panah petir. Kesimpulan ni maybe ada unsur merepek & fiksyen. hahahaha... Ok la aku nak tengok filem seram. Walaupun ada unsur merepek jugak tapi aku enjoy tengok. hahahaha.

1 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

KINI MANUSIA ADA PILIHAN SAMADA NAK TINGGAL DI BUMI ATAU DI MARIKH

11/21/2016 02:44:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

KINI MANUSIA ADA PILIHAN SAMADA NAK TINGGAL DI BUMI ATAU DI MARIKH. Kita sinonim dengan ayat politikus tak suka dengan kerajaan sekarang keluar dari Malaysia seolah olah.. rakyat Malaysia kena bersetuju dengan apa yang pemimpin buat walaupun bagai kena jerut. Tu mentaliti politikus lorong la.. Bagi pendapat orang bijak pandai dalam politik mustahil akan keluar kenyataan macam tu sebab mereka tahu yang menentukan siapa yang boleh memimpin adalah rakyat tapi rakyat Malaysia pun bukan semua cerdik pandai. Sogok RM50 berpusu pergi berhimpun, tak kira la berhimpun secara aman atau tak. Bagi upah buat kerja masa piliharaya sikit semua lupa dah segala keperitan yang depa tanggung sepanjang 4 tahun dengan pemerintah sedia ada.Semua pakat pangkah untuk meneruskan kezaliman yang berlaku. So kau tak payah nak bising sangat la kan.. kalau kau rasa susah.


Jadi bagi segelintir yang ingin mengubah masa depan negara ni mungkin agak susah la nak menukar kerajaan sedia ada sebab ramai yang mudah di rasuah even rasuah celah gigi jer. Kalau ada planet lain boleh manusia tumpang hidup.. Rasa nak jugak membentuk sebuah kerajaan & negara baru kat planet tu kan. Meluat tengok drama drama ahli politik kat Malaysia & dunia. Jangan risau kalau rasa teruk sangat hidup kat bumi korang boleh pindah ke marikh. Erkkk... betul la bukan gurau ok! Betul korang boleh pindah ke marikh. Tak caya.. Teruskan membaca

Cuma bila kita nak jadi makhluk planet ni ada la beberapa pengorbanan kita kena buat.. Yelah, lain tempat lain suasana. Macam kalau kita berpindah ke mana2 negara pasti berubah suasana, budaya, makanan & cara hidup kan. Macam tu jugak kalau nak berhijrah keluar dari bumi..

Yang pertama sekali korang nak berhijrah ke marikh korang mesti ada duit. Kos dia adalah sekitar  USD10 billion. Kau ada 10 Billon USD? Takde kau duduk je la kat Malaysia terus membayar GST katanya..  Kalau kau ada 10 Billion USD, kau kena bersedia jugak kepada perkara perkara ni. Nak tahu boleh baca kat sini >> Rasa teruk Hidup Di Bumi, Kini Anda Ada Pilihan Untuk Berhijrah ke Marikh << Penting tau korang baca supaya korang boleh bayangkan macam mana kehidupan korang selepas berhijrah ke marikh. Takde la culture shock sangat bak kata omputih. hehehehe

Moral of the story.. Manusia ni kau campak la kat mana2 pun kalau jenis pemusnah, zalim & penindas.. Setiap tempat dia pergi dia akan melakukan kerosakkan. So, renung renungkan.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

OWL EZIP INSTANT SHAWL MESRA TIDUR NORA DANISH JADI BAHAN KETAWA

11/20/2016 12:22:00 PM suria lekatlekit 6 Comments

OWL EZIP INSTANT SHAWL MESRA TIDUR NORA DANISH JADI BAHAN KETAWA. Tadi nampak orang mula memviralkan gambar Nora Danish mempromosikan satu Instant Shawl yang di beri nama Owl EZip semi Instant Shawl.. Tak pepasal la jadi bahan nitezen kat media sosial. Masing2 berebut nak keluarkan jenama shawl @ tudung sendiri.. Nak lari dari nampak sama so kena buat kelainan sampai kadang2 rasa kelainan tu dah terlebih pelik pulak..


Mula aku tengok Shawl yang di gayakan Nora Danish takde la apa yang pelik sangat. Nampak cantik sebab orang yang pakai pun dah sedia cantik & di solek cantik. Lepas tengok gambar2 demo dia dengan shawl tu.. Rasa nak gelak ada.. Rasa tertanya tanya jugak apa fungsi Zip yang tutup satu muka macam tu. Orang pakai purdah @ nijab pun tutup dari bawah mata hingga ke bawah jer.. Takde la extreme sampai tutup 1 muka macam tu. Kalau kat negara arab pun yang tutup biji mata pun guna kain yang jenis yang jarang2 tu.. Gila nak tutup sampai tutup pandangan mata. Banyak komen yang gelakkan shawl EZip ni, ada yang kata perompak/penyamun boleh jugak pakai shawl ni kalau nak merompak.. yelah, lain sampai pelik. Di luar logik akal kot orang nak zip satu muka macam tu.

Tapi bila baca salah satu komen kat situ.. Katanya ia berfungsi mungkin masa travel jejauh yang memerlukan perjalanan masa yang panjang & nak tidur tanpa gangguan cahaya boleh la zip satu muka. Tapi serius kelakar pulak aku tengok. Rasa tak sampai hati nak buat macam tu nak2 lagi dalam public transport. Takut jadi viral.. hehehee

Dah macam ultraman pun ada jugak rupanya ni hehehe

Aku ni jenis tak suka yang pelik2 & lain sangat sebab aku suka jenis fesyen yang simple & menarik je. Simple pun tak sampai la keluar pakai selipar jepun. Aku tak simple sampai tahap tu.. Aku suka simple tapi kemas la. hehehehe

Apapun takde la pelik atau lain sangat shawl Nora Danish peragakan ni.. cuma tang zip tu je. Tapi jangan risau asal retis je jual mesti ada orang nak beli. Walau pelik ke jelik ke tapi bila orang tanya boleh la cakap ni shawl Nora Danish,ok! hehehehe

6 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

DRAMA CIK SITI DI AMBIL DARI KISAH LAGENDA SITI JALANG

11/19/2016 09:41:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

DRAMA CIK SITI DI AMBIL DARI KISAH LAGENDA SITI JALANG. Sekarang tengah di tayangkan kat TV3 drama cik siti. Sebenarnya drama ni pernah di tayangkan dulu.. Antara drama yang best jugak layan sebab di angkat dari kisah lagenda seorang wanita yang bernama Siti Aminah atau lebih di kenali dengan gelaran siti jalang.


Tapi dalam drama ni tak highlight la gelaran Jalang tu.. mungkin menjaga sensitiviti. Perkataan jalang tu kita sedia maklum agak kasar. Bagi yang tak pernah baca atau dengar kisah pasal lagenda siti jalang ni,, meh la sini den nak mengungkit kembali kisah lama yang semakin hilang di zaman moden ni..

Kisah ni katanya berlaku abad ke 17, kira-kira 200 tahun selepas kejadian Sultan Mahmud Mangkat Dijulang.  berlaku di Kampung Tembioh di Kota Tinggi. Sebagai tanda jika kita ke kampung ini terdapat makam yang dikatakan Makam Siti Aminah atau juga dikenali sebagai Siti Jalang. Mesti hangpa nak tau kenapa dia di gelar siti jalang kan? Adakah dia seorang perempuan tak baik.. Ops jangan buat spekulasi ok! Jom kita kembali ke kenangan lalu..

Mengikut cerita lagendanya, cik siti ni berasal dari kelantan & di pelihara oleh keluarga bangsawan bugis di kota tinggi sebagai anak angkat. Dia di gambarkan seorang yang cantik & menjadi rebutan ramai. Sebab anak dara angkat depa ni terlalu cantik maka keluarga angkat dia telah mewariskan satu ilmu pendinding dengan tujuan menjaga kesucian cik siti ni dari di aniaya lelaki lelaki yang tak bertanggungjawab.

Sampai la dia dah dewasa & di pinang seorang lelaki kaya. Maka berlangsung majlis perkahwinan dengan gilang gemilang. sehingga pada malam pertama mereka.. keadaan jadi huru hara bila si suami cik siti nak merasmikan malam pertama dia tak nampak tanda keperempuanannya. So, berpisah juga. Namun cik siti masih menjadi kegilaan lelaki & dia berkahwin buat kali kedua tapi perkara yang sama berlaku kepada suami keduanya maka dia di ceraikan keesokkan harinya. Perkara yang sama berlaku setiap kali dia berkahwin. Katanya perkahwinan beliau cecah 99 kali bersama 99 orang lelaki. Sehinggalah bertemu jodoh dengan suaminya yang ke 100 yang di gambarkan seorang yang warak dan mempunyai pegangan agama yang kuat serta ada ilmu batin yang mampu membuka kunci nafsu yang di warisi cik siti dari keluarga angkatnya. Dengan perkahwinan ke 100 tu je dia kekal hingga ke akhir hayat.Tapi malangnya mereka tidak mempunyai anak. Sebab banyak kali berkahwin sehingga 100 kali tu la dia di gelar siti jalang

Ada juga versi lain yang mengatakan cik siti meminta hantaran sebuah keranda & sekayu kain putih kepada lelaki yang meminangnya sebagai persediaan pengebumian suaminya keesokkan harinya. Sebab katanya cik siti memelihara kala jengking di bahagian alat sulitnya sebab tu suaminya akan mati pada malam pertama. Tapi kita sedia maklum kisah lagenda memang kita tak boleh claim ia benar2 berlaku sebab sejauh mana kebenarannya tak siapa boleh buktikan.

Macam tu la kisah lagenda siti aminah @ siti jalang ni. Dalam drama cik siti mungkin tak sama macam kisah lagenda tapi di angkat dari kisah yang sama mungkin di olah untuk sesuai dengan tontonan umum. Kalau yang tak minat drama melayu & memang tak layan drama cuma layan filem2 macam ni jer >> 6 Filem Hujung Tahun 2016 Korang kena tahu  << maybe tak layan la kot drama2 macam drama cik siti ni, kan? Tapi bagi yang layan drama macam aku, drama cik siti ni memang not bad la. Ok la nak sambung menonton jab hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

YANG PLAN NAK TENGOK WAYANG ESOK, WAJIB BACA NI

11/19/2016 08:55:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

YANG PLAN NAK TENGOK WAYANG ESOK, WAJIB BACA NI. Hari ni KL di tutup sebab ada perarakan pakaian beruniform dari 2 kumpulan pancaragam.. Kumpulan kuning & kumpulan Merah. Hanya depa dengan anggota keselamatan je berada kat situ.. Orang awam memang takde sangat. Kedai2 & premis2 perniagaan pun banyak yang tutup bagi memberi laluan pasukan beruniform tu berarak mendung kelabu katanya. Hope esok KL dah bersih dari sebarang kekotoran lah yer.. hehehe


Mungkin hari ni korang terpaksa berkurung dalam rumah.. Esok ada plan nak tengok wayang. Almaklum la sebelum berakhir 2016 katanya tak nak la terlepas filem2 terbaru hujung tahun. Nak2 lagi kalau yang dah berkeluarga.. Hujung2 tahun ni anak2 pun dah habis exam bagai. Buku teks pun dah hantar.. boleh la bawa tengok wayang untuk mereka release tension kan? Kesian dari awal tahun belajar semata mata nak dapat result yang cemerlang agar mak bapak dia boleh snap slip keputusan exam & upload kat media sosial.. Takkan la tak dapat apa2 kot sekadar slip periksa je keluar IG & FB kan...

Sedang elok la.. ambil hati anak yang dari awal tahun hangpa kerah belajar siang malam pagi petang tu. Bawak2 la depa tengok movie2 best. Tapi sebelum nak pergi tengok wayang tu wajib korang tengok ni dulu yer >> Kalau Betul Nak Tengok Filem Best, Ni Korang Kena Tahu Dulu << Bukan apa supaya korang boleh buat survey dulu. Tak membazir beli tiket nanti.

Tetiba Teringat masa kecik2 dulu mak aku selalu bawa kami adik beradik tengok wayang tiap2 bulan. Kali pertama aku masuk panggung wayang masa umur antara 4 tahun macam tu. Masuk nak tengok wayang. lepas duduk kerusi terlipat maka aku tersepit celah kerusi menangis terus ajak balik. hahahaha

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEBAB KENAPA ANDA KENA ELAK MAKAN DI CAFE HIPSTER TERUTAMA PELAJAR

11/19/2016 09:50:00 AM suria lekatlekit 2 Comments

SEBAB KENAPA ANDA KENA ELAK MAKAN DI CAFE HIPSTER TERUTAMA PELAJAR. Sapa2 yang suka berkunjung kat cafe2 berkonsepkan hipster sekarang konon nampak trendy la kan.. Yelah.. benda tu tengah In-Trend katanya. Masing2 nak makan, ambil gambar & upload kat media sosial setiap kali makan kat cafe hipster. Baru nampak stylo milo katanya. Tapi golongan ahkak2 macam aku ni rasanya dah habis zaman nak makan kat tempat2 yang berunsur trend zaman sekarang. Kami makan tempat yang selesa untuk bawa keluarga, nak2 lagi yang ada anak kecik, sedap, portion makanan yang mengeyangkan & harga yang berbaloi nak bayar.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Zaman ekonomi pun semakin ekonomoney ni.. Rasanya ahdik ahdik terutama yang masih belajar tu kau tak payah tunjuk macam 'orang ada ada' sangat la kan. Makan kat cafe2 hipster.. Warung2 tak layan katanya. Takut nanti.. tak sampai hujung bulan orang mampu makan nasi berlauk kau terpaksa berpuasa 24 jam sehari pulak. Tetiba keluar harian metro muka depan.. Pelajar IPT usus bocor sebab tak makan.. Konon macam kos makan mahal sangat sampai tak mampu student nak bayar.. padahal depa tak tau dia masa ada duit melepak je kat cafe hipster tu. Sekali duduk RM20 - RM30 kos dia.

Kalau korang rasa taknak usus koyak di pertengahan bulan elok la elakkan dari makan di cafe hipster yang kita sedia maklum kadang2 secawan kopi dia pun cecah RM12. Kalau minum kat restoran biasa baru singgit ke dua hengget lebih je kena bayar. Kau tak payah hipster sangat la kalau jenis tak berduit. Zaman sekarang pepatah biar papa asal bergaya untuk orang2 kurang cerdik je amalkan. Tak guna belajar tinggi2 tapi nampak macam bodoh tak pandai manage kewangan & tak pandai sedar diri. hahahaha

Tu salah satu tips untuk korang kurangkan perbelanjaan. Jangan makan atau minum kat cafe hipster kecuali orang belanja jer.. hehehe. Selebihnya kalau korang nak tahu macam mana korang sebagai student mampu jimat belanja & terus survive untuk hidup tanpa menyeksakan diri boleh baca kat sini >> 6 Cara Efektif Untuk Korang Survive Hidup Sebagai Student Tanpa Perlu Berbelanja Banyak << Moga2 korang tak perlu berlapar sepanjang tempoh pengajian korang. hehehehe

Moral of the story.. Memang zaman sekarang boleh nampak ramai student2 yang rajin sangat upload gambar makan minum kat cafe2 hipster ni. Lepas tu merungut la nak beli buku bagai tak cukup duit. Kalau korang jumpa spesis student macam ni korang cuma komen kat dia.. Mohon sedar diri. hahahahahaha.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TINDAKKAN YANG PERLU DI AMBIL JIKA BARANG YANG ANDA BELI DARI LAZADA ROSAK

11/18/2016 03:10:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

TINDAKKAN YANG PERLU DI AMBIL JIKA BARANG YANG ANDA BELI DARI LAZADA ROSAK. Baru - baru ni aku terjebak la dalam online revolution Lazada 11.11 Tu. Yelah.. diskaun gila - gila beb! Memang la niat mula2 sesaja nak tengok je. Tapi dasar perempuan kan.. Kalau tengok tu takde la nak tengok saja tanpa merembat apa - apa. Nak2 lagi memang dalam account tu berduit. Tapi Alhamdulillah aku berjaya control nafsu syaiton nirrojim sebab aku hanya belanja RM50++ untuk 2 barang.


Sepatutnya delivery di buat antara 21 - 30 Nov tapi tak sangka pulak salah satu barang yang aku beli sampai awal. Pagi2 lagi abang GDEX ketuk pintu rumah. Happy la kan dapat barang yang di beli. Alah.. bukan apa sangat pun aku beli. T-Shirt putih jer. Rasa macam dah takde stok T-Shirt putih sekarang. Haritu cari kat The Store macam takde & takde yang berkenan je. Alang2 tengah murah aku rembat la sepasang T-Shirt murah kat lazada. Seller dia dari Shenzen, China. Barang tu direct di pos dari china. Bukan melalui lazada.

Bila dah dapat maka dengan rakusnya aku pun mengoyak parcel. Tu dia.. tetap tu nak ada adakan cerita. Aku guna gunting je potong hujung plastik bungkusan tu je hehehe.. Nak try la kononnya. Almaklum baju baru. Boleh la melenjan weekend nanti. Belek2 tengok ada kesan koyak kat tepi baju.. Boleh rujuk gambar kat bawah..


Kang ada kata.. alah koyak sikit. Boleh jahit koyak macam tu. Aku nak tanya kalau korang nak beli pakaian kalau nampak ada koyak korang beli tak? Mustahil la korang nak bayar baju koyak walau koyak tu boleh di jahit sekalipun.. sebab kita beli barang baru so condition dia pun nak dalam keadan baik la. Jadi bila terima barang yang dalam keadaan macam ni mesti la kurang berpuas hati kan. Jadi Apa aku buat.. aku hantar mesej kat website,bahagian Help & support lazada. Boleh rujuk tutorial di gambar kat bawah..

Ni tutorial bergambar macam mana korang nak hantar sebarang pertanyaan atau complaint kepada lazada melalui website. Sila isi form contact us tu yer

Aku ada hantar jugak complaint kat twitter lazada untuk tunjuk bukti bergambar. Kalau korang ada sebarang complaint, pertanyaan atau apa2 berkenaan barang yang korang beli kat lazada boleh jugak report kat twitter >> https://twitter.com/asklazadamy lebih cepat sikit dorang terima report korang tu.

Kalau tak pandai speaking london boleh je guna bahasa melayu. Jangan risau.. Bukan macam Ezbabai (bukan nama sebenar). Depa tak paham bahasa melayu. Kau kutuk pun depa still rasa bangga macam kau memuji. Jadi kalau ezbabai baru kau wajib speaking london. Tapi dengan lazada Malaysia boleh guna Bahasa kebangsaan.

Dalam pukul 1.45 tadi wakil lazada call untuk selesaikan masalah ni. Mula2 dia minta aku post semula item tersebut untuk buat penukaran.. tapi aku pertikai la. kalau aku nak kena keluar aku takkan membeli online. Sebab aku susah nak keluar aku membeli secara online. Lagipun kos postage semua siapa yang akan tanggung. Sebab tak ada sebarang slip post di sertakan pada parcel aku. Jadi solution nya.. T-Shirt tersebut aku dapat & lazada akan refund semula harga baju yang aku dah beli sebagai gantirugi. Apa lagi lompat bintang la. Dapat refund kan? hehehehe. Bukan macam ezbabai tu.. meluat aku. Sampai sekarang ada lagi barang aku yang belum sampai.

Apapun.. Biarpun berlaku perkara2 macam ni aku tetap puji dengan layanan & tindakkan pantas lazada menyelesaikan masalah pelanggan. Tak sampai 1 hari pun semuanya dah di selesaikan. Patut la ramai memilih membeli belah di lazada. Memang terbaik perkhidmatan mereka. Jadi kalau nak membeli belah secara online boleh la membeli di lazada untuk memastikan semua urusan anda berjalan lancar. Delivery pun cepat.

2 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com