AWAS! COP PARKING BOLEH DI PENJARA

5/19/2022 09:07:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

AWAS! COP PARKING BOLEH DI PENJARA. Walaupun kita dah hampir ke pertengahan tahun 2022 tapi budaya 'cop parking' ni nampaknya masih di amalkan oleh segelintir individu yang mungkin rasa perbuatan dia tu bukan menjadi satu kesalahan undang undang. Yelah.. dia rasa, alah cop parking je pun. Takkan tu pun nak kena dakwa kat mahkamah tapi dia lupa yang dia buat macam harta peribadi hak awam. Macam dia pulak beli lot parking sampai nak cop cop tak bagi orang lain guna. Spesis ni memang spesis muka setebal pokok balak. Tak rasa bersalah atau malu buat hak sendiri walaupun dia tahu bukan hak dia.

Dekat kawasan rumah saya (Apartment kos rendah) ni dulu ada juga spesis cop cop parking sekarang nampaknya budaya tu dah pupus. mungkin masyarakat disini dah semakin cerdik maka tiada lagi manusia yanc buat perangai macam tu. Nak dapat parking pepandai la cari masa balik rumah. Kat sini memang parking sentiasa penuh. Kalau parking tepi jalan kena pastikan sebelum pukul 10 pagi keluarkan kenderaan dari situ. Kalau tak..sampai la surat putih untuk mu. Kat kawasan perumahan pun tetap saman ok! Terfikir juga tak ada ke si genius mana mana cipta kereta boleh lipat lipat macam compact stroller tu. Kan senang. Tak ada masalah parking dah. Hehehehe..

Walaupun masalah parking ni memang masalah yang rasanya sampai kiamat pun tetap ada tapu bukan bermakna kita boleh guna alasan tu untuk cop harta awam macam harta mak bapak kita yang punya. Cop parking ni boleh di kenakan hukuman penjara tau.

budaya cop parking ini adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana petak parkir itu adalah hak milik awam, maka mana-mana individu tiada hak untuk mendesak atau menghalang individu lain daripada menggunakan petak parkir itu.

Individu yang sengaja 'cop' parking ini boleh dikenakan denda maksimum RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan; dan sekiranya kesalahan berulang kali kedua atau lebih, individu itu boleh dikenakan denda maksimum RM4,000 atau penjara tidak lebih dua belas bulan, atau kedua-duanya; seperti yang diperuntukan dalam Seksyen 119 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Walaupun kita sendiri maklum ada akta tapi perlaksanaan hukuman tu jarang berlaku tapi jangan mencabar undang undang sangat. Dok tunjuk keras kepala orang sakit hati proceed untuk tindakan undang undang tak pasal pasal ke dalam kalau tak mampu bayar denda. Apa yang menjadi hak awam kena akur.. siapa cepat dia dapat. Rasa tak nak pening kepala pasal parking jangan beli kenderaan sendiri. Kayuh basikal je. Boleh simpan dalam rumah. Hehehehe...

Dan satu lagi jangan nak viral viral sangat kebodohan sendiri. Tak tahu boleh guna kemudahan teknologi yang ada untuk google dulu sebelum bertindak. Jangan nak viralkan orang tiba tiba jadi plot twist kau yang kena kecam balik. 

Moral of the story.. pat pat siku lipat.sapa cepat dia dapat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! HFMD SEDANG MENGANAS.KENALI SIMPTOMNYA.

5/11/2022 09:19:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

AWAS! HFMD SEDANG MENGANAS.KENALI SIMPTOMNYA. Sebelum kita mengulas isu pasal HFMD ni meh kita berkenalan dulu apa itu HFMD yer. Sebab masih ada yang tak tahu apa itu HFMD.

Secara ringkas HFMD tu singkatan dari Hand, foot, and mouth disease (HFMD) atau dalam bahasa melayunya di kenali sebagai penyakit kaki tangan dan mulut. 

Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (Hand Foot Mouth Disease, HFMD) yang lazimnya berlaku di kalangan kanak-kanak berusia kurang daripada 10 tahun. Ianya disebabkan oleh virus daripada kumpulan enterovirus yang tergolong di dalam keluarga picornavirus. 

Tapi sekarang ni nampaknya bukan kanak kanak sahaja di serang HFMD ni, orang dewasa juga mampu terkena jangkitan virus ni. Sekarang tengah menular virus HFMD ni.ramai pengguna media sosial mula update terkena HFMD tak kira kanak kanak atau dewasa. Untuk mengetahui simptom dan bagaimana ia boleh berjangkit jom la baca.

Kebiasaannya gejala HFMD adalah ringan (mild).Antara simptomnya adalah demam diikuti ruam melepuh (blister) pada tangan, kaki, mulut dan lidah. Kanak-kanak juga boleh mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan, muntah, cirit birit dan kurang selera makan. Kes HFMD yang disebabkan oleh jangkitan virus EV71 boleh meningkatkan risiko untuk mendapat komplikasi seperti encephalitis dan myocarditis. 

Virus penyebab HFMD boleh terdapat di dalam kerongkong dan najis dan merebak melalui melalui sentuhan terus dengan air liur dan najis mereka yang berpenyakit. Penyakit ini cepat menular di kalangan kanak-kanak. Ia menjangkiti semua golongan umur tetapi majoriti kanak kanak berumur bawah 6 tahun adalah lebih berisiko. Tempoh inkubasi adalah antara 3-5 hari dan masa yang paling berisiko untuk menjangkiti orang lain adalah ketika sebelum dan selepas gejala timbul.

Kanak kanak yang dijangkiti penyakit HFMD boleh menjadi punca jangkitan sehinggalah ruamnya kering. Majoriti kes mengalami gejala ringan dan sembuh dalam masa 5-7 hari.

Untuk langkah pencegahan selain jaga kebersihan, elok la elakkan dulu bawa anak anak ke tempat tumpuan ramai. Kadang kadang kita bawa keluar pergi makan kerusi baby yang di gunakan tu pun boleh jadi punca jangkitan. Bukan semua orang jenis ada tanggungjawab. Ada orang dah tahu anak tu tak sihat masih di bawa kesana sini. Penyebab pada penyebaran penyakit berjangkit pada orang lain. Bagi kita anak yang masih sihat kawal la pergerakan buat sementara waktu.

Apapun jaga diri dan keluarga. Selain kita masih berperang dengan virus covid-19 banyak lagi sebenar penyakit berjangkit lain ada di sekeliling kita. Contoh sekarang HFMD tengah menggila. Stay safe.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TAHNIAH MIRA FILZAH ATAS KELAHIRAN BAYI LELAKI

5/10/2022 07:44:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

TAHNIAH MIRA FILZAH ATAS KELAHIRAN BAYI LELAKI. Mira Filzah antara artis yang kehidupannya sentiasa mendapat perhatian masyarakat. Apa sahaja yang berlaku pasti akan menjadi isu dan berita. Tak pelik la kerana Mira Filzah antara artis yang popular di Malaysia kan? Banyak berlakon dal drama drama televisyen tempatan di tambah lagi Mira Filzah mempunyai rupa paras yang cantik. Mudah la untuk dia di kenali di Malaysia ni. Almaklum la manusia memang sukakan perkara perkara cantik ni.

Masa awal kehamilan menjadi teka teki buat semua peminat bila ada yang ternampak baby bump tapi tiada pengesahan dari tuan punya badan. Lepas dah pertengahan trimister barulah Mira Filzah umumkan tentang kehamilannya.

Pagi ni terbaca dari facebook page yang mengesahkan Mira Filzah dah selamat melahirkan seorang bayi lelaki awal pagi tadi. Alhamdulillah kedua duanya berada dalam keadaan baik. Mungkin Mira Filzah tengah tidur sekarang ni. Yelah..penat & mengantuk berjuang jam 3 pagi tadi.

Apapun Tahniah buat Mira Filzah dan suami atas kelahiran anak pertama mereka. Semoga membesar menjadi anak yang soleh. Lepas ni episod tunggu mira umumkan nama dan dedahkan wajah anak dia pulak. Jangan hint lama lama sangat macam neelofa tu..nanti peminat jemu. Jangan kedekut yer nak share. Hehehehe.

Ha.. Sapa lagi berkongsi tarikh lahir dengan anak Mira Filzah hari ni boleh la buat pengumuman. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

FINAZ YUNUS TINGGALKAN TV ALHIJRAH

4/18/2022 03:48:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

FINAZ YUNUS TINGGALKAN TV ALHIJRAH. Bagi penonton setia Tv Alhijrah pastinya tidak asing lagi dengan seorang personaliti dan pengacara Tv Alhijrah, Finaz Yunus. Beliau adalah pengacara bagi rancangan temubual Analisis yang banyak membincangkan isu isu semasa.

Hari ni dari perkongsian laman Facebook, beliau mengumumkan tidak lagi bersama stesen Tv Alhijrah.

Akhirnya 16 Ramadan,18 April 2022 adalah pengakhiran sebuah perjuangan.....

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalammualaikum wbt....

Tidak pernah saya sangka pertengahan Ramadan akan menjadi hari saya meletakkan jawatan di sebuah syarikat yang amat besar makna dalam kehidupan saya selama 12 tahun ini.

Tempat yang saya curahkan segala komitmen atas prinsip dakwah mencari kebenaran..

Namun Allah-lah sebaik-baik Perencana.

Bukan mudah untuk meninggalkan tempat yang memberi pelbagai pengalaman pahit & manis dalam membentuk saya sebagai seorang Manusia, Pengamal Media & Ketua.

TV AlHijrah adalah 'madrasah' buat saya.

Sudah pasti peranan sebuah madrasah itu tidak semuanya menyenangkan namun ia berjaya mematangkan saya sebagai manusia.

Tipu jika saya tidak sebak.

Tidak pernah saya menunaikan solat sunat istikharah sebanyak ini untuk peroleh keyakinan.

Namun syukur kepada Allah atas ketetapan hati ini.

Terima kasih TV AlHijrah.

Terima kasih buat segalanya...

Buat sahabat yang sentiasa berdiri di belakang saya, terima kasih atas sokongan kalian.

Mencari yang benar itu adalah Saya.

InshaAllah perjuangan mencari kebenaran akan diteruskan...

namun di 'padang' yang berbeza, inshaAllah.

Doakan saya ya.....

Selamat tinggal TV AlHijrah.

Finaz Yunus 
1 Jun 2010-18 April 2022

#betruthfulnotneutral
#finazyunus

Finaz menjelaskan kenapa mengapa beliau mengambil keputusan meninggalkan tv Alhijrah. Apapun kita doakan yang terbaik buat Finaz. Mungkin Finaz sudah ada perancangan yang lain untuk meneruskan karier beliau. Apapun semoga berjaya untuk Finaz.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

#JUSTICEFORBELLA BUKAN TAKUT TAPI TAK ADA DUIT JE

4/18/2022 10:30:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

#JUSTICEFORBELLA BUKAN TAKUT TAPI TAK ADA DUIT JE. Bagi pengamal sosial media tegar macam saya ni tak payah nak tanya apa kes.. apa isu tetiba ramai hashtag #Justiceforbella ni sebab kami sedia maklum apa yang berlaku. Almaklum la memegang jawatan sebagai netizen ni kita harus peka dengan isu isu semasa,isu viral & isu isu yang tengah trending kalau tak jangan mengaku diri tu netizen. Hehehehehe..

Bagi yang tak tahu kempen #justiceforbella adalah kempen untuk menyokong seorang anak sindrom down yang di dakwa telah di dera semasa berada di sebuah rumah perlindungan milik seorang pengasas sebuah NGO. Kesan kecederaan yang di alami tu memang teruk dan dari apa yang saya baca kenyataan dari saksi kes ni pun cara penderaan yang di lakukan tu boleh tahan la tak ada perikemanusiaan. Namun kita sebagai netizen ni cuma membaca dari laporan media dan media sosial. Jadi nak komen lebih lebih pun risau juga. Sebab apa yang kita komen ni silap haribulan boleh makan diri juga.

Semalam bila saya komen 'takut nak kecam lebih lebih sebab tak kaya' merujuk pada satu posting yang melibatkan peguam tertuduh ada yang sindir macam macam la. Konon takut dengan manusia lebih kepada Allah. Ada yang suruh bayangkan kalau jadi kat anak anak sendiri..kita juga mengharapkan sokongan orang lain. Jauh sangat apa yang depa ni faham dari komen saya tu.

Memberi sokongan tak semestinya kena kecam kaw kaw kan. Boleh je kita tegas & outspoken cuma jangan sampai tak berfakta. Nak kecam tu pilihan individu. Macam saya ni bekas OKS (orang kena saman). Dah melalui susah payah naik turun mahkamah sebab kes saman yang berkaitan penulisan saya dulu jadi sedikit sebanyak saya tahu juga penulisan macam mana berisiko untuk kita di heret kemahkamah sivil ni. Kena saman sivil pun bukan perkara best ok. Kos guaman tinggi, tiada bantuan guaman disediakan, perjalanan kes tu panjang dan ambil masa bertahun. Bukan sebulan dua dah selesai.kes saya dulu pun 3 tahun baru selesai.

Melibatkan kes sivil ni memang masalah utama adalah Duit. Kos guaman sangat tinggi bagi saya. Bukan sebab takut untuk menyatakan kebenaran atau menentang kezaliman tapi kadang kadang bila kita beremosi mungkin penulisan kita juga beremosi. Kita akan secara tidak sengaja mengeluarkan ayat ayat berunsur 'hate speech' yang mungkin berisiko untuk di saman. Orang berduit ni dia boleh apa saja pada golongan tak berkemampuan. Saya pun kadang kadang terbabas juga lagi tapi sedaya upaya juga berhati hati. Sebab Ia bergantung pada nasib je. Nasib baik tak kena tapi kalau nasib tak baik, berpeluh juga ketiak nak hadap.

Apatah lagi bila kita hamburkan kata kata kesat untuk seseorang pengamal undang undang. Dah tentu golongan ni arif tentang undang undang. Memang senang sangat la kalau dia nak heret kita kemuka pengadilan. Tak payah upah lawyer pun dia boleh lawan sendiri. Dia memang dah lawyer kan.. 

Lagi satu kadang kadang komen atau penulisan boleh di twist jadi fitnah walaupun sebenarnya bukan fitnah. Semua boleh berlaku dengan kepakaran seseorang berhujah. Walaupun kita sebenarnya tidak menulis fitnah tapi di sebabkan kita tak menggunakan bahasa atau penulisan rasmi semua boleh twist menjadi maksud yang lain. Benda ni bukan mustahil dan bukan tidak pernah berlaku.

Memang bila ada kes kes seperti ini.. kita perlu lantang bersuara bagi sokongan untuk pastikan keadilan berpihak pada yang benar cuma berhati hati dalam menulis komen atau mengeluarkan pendapat. Takut dalam beribu yang kecam tiba tiba kita yang terpilih untuk di heret ke mahkamah. Dah la B40 mana nak cari duit bayar kos guaman kan?

Kita netizen ni fungsi memang besar. Memang di perlukan. Tanpa netizen memang banyak insan teraniaya tak dapat pembelaan. Yang menjadi sesuatu perkara itu viral adalah dari perkongsian netizen juga baru la dapat perhatian pihak tertentu. Tapi kena ingat netizen juga selalu jadi mangsa keadaan. Menjadi kambing hitam untuk mengugut netizen lain. Contoh saman seorang netizen untuk menakutkan netizen lain supaya berhenti menyebarkan salah laku seseorang atau pihak. Yang ni kerap berlaku.

Tapi netizen Malaysia ni boleh di puji tahap keberanian mereka. Mereka akan terus berjuang tanpa gentar pun. Tak semua perkara yang bernama netizen tu buruk. Pada saya netizen lah banyak membantu. Pun begitu ada juga la yang tak baik. Biasa la fitrah manusia. Buruk baik tu sentiasa berdampingan sebab kita semua tak sempurna. Ye dak??

Apapun.. tak salah kita terus zahirkan sokongan pada bella dan menentang kezaliman yang berlaku. Tak salah untuk terus bersuara lantang dan keras dengan penulisan kita. Tak salah untuk mengutuk perbuatan zalim cuma berhati hati sahaja. Semoga setiap kezaliman dan penindasan mendapat pembalasan di dunia & akhirat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BAHAYA BASIKAL LAJAK YANG MESTI ANDA TAHU

4/14/2022 07:57:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

BAHAYA BASIKAL LAJAK YANG MESTI ANDA TAHU. Sejak semalam kembali hangat di perkatakan tentang kes kemalangan ngeri yang melibatkan seorang pemandu wanita yang melanggar kanak kanak yang berbasikal lajak di lebuhraya pada waktu awal pagi (3am). Kejadian ini berlaku 5 tahun lalu.

Semalam keluar keputusan dari mahkamah tinggi yang mendapati pemandu wanita tersebut bersalah kerana memandu secara melulu dan menyebabkan kematian 8 kanak kanak yang berbasikal lajak waktu itu. Dia di jatuhi hukuman denda sebanyak RM6,000 dan penjara selama 6 tahun.

Rata rata netizen tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah dan mempertikaikan tindakan sekumpulan kanak kanak bawah umur yang berkeliaran jam 3 pagi dan bermain basikal di jalan raya. Kalau kita pun kita tak terfikir ada budak budak waktu tu bermain basikal di kawasan jalan yang sunyi mungkin kita akan memandu sedikit laju untuk cepat sampai. Lebih lebih lagi wanita yang memandu sendirian waktu tu. 

Apapun saya sendiri tak suka sangat dengan budak budak terjebak dengan basikal lajak ni. Kat mana mana pun geng basikal lajak ni suka berlumba di tengah jalan raya di mana banyak kenderaan berat & besar menggunakan laluan tu. Seolah olah sedikit pun tak ada rasa takut malah mereka seolah olah mencabar pengguna jalanraya yang lain . Bila di tegur kebanyakan mereka bersikap kurang ajar. Pengalaman saya sendiri terserempak dengan budak budak basikal lajak ni macam tu la situasinya. Lebih kurang sama sahaja yang di ceritakan orang lain.

Lagipun basikal lajak ni memang tak ada ciri ciri keselamatan dan memang bahaya. Basikal lajak ni sebenarnya basikal yang telah di ubahsuai untuk tujuan berlumba. Dengan tak ada breaknya.. bayangkan tengah laju tiba tiba ada rintangan atau halangan kat depan. Memang bahaya. Selain tu ia telah di ubahsuai untuk memastikan boleh mencapai kelajuan yang tinggi.

Jadi pada ibu bapa sila pantau anak anak anda. Jangan biarkan anak anak miliki basikal lajak. Basikal lajak ni memang tak memenuhi spesifikasi keselamatan yang perlu ada.

Dalam peraturan JPJ, setiap basikal yang berada di atas jalan raya hendaklah dikayuh secara beriringan, bersopan serta tidak melulu. Sesebuah basikal mestilah bersifat secara menyeluruh atau sempurna iaitu perlu mempunyai brek, loceng, lampu, rantai serta tayar yang bersesuaian.

Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mengklaskan atas kesalahan mengikut Peraturan 42(1)(a) LN 166/59 Kaedah-kaedah Lalu Lintas 1959 kerana ubahsuai tiada brek dan loceng.

Bagi kesalahan ini boleh dikenakan hukuman denda sehingga RM2,000 atau penjara sehingga enam bulan, jika sabit kesalahan.

Tangkapan dan sitaan basikal dibuat mengikut Seksyen 112(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan siasatan lanjut dijalankan mengikut Peraturan 42(1)(a) LN 166/59 Kaedah-kaedah Lalu Lintas 1959.

Ini kerana perbuatan mengubahsuai basikal (Basikal Lajak) bukan saja memberi risiko kepada penunggangnya, malah kepada pengguna jalan raya lain.

Bila berlaku kemalangan macam ni sudah pastinya yang teraniaya adalah pemandu kenderaan yang lebih besar walaupun budak budak basikal lajak itu sendiri yang melakukan aksi bahaya di jalanraya. 

Moral of the story.. aktiviti berbasikal ni sebenarnya aktiviti yang sihat tapi bila semuanya di ubahsuai untuk aktiviti extreme dan di buat pula di tempat tidak sepatutnya maka pengakhirannya juga tidak baik dan tidak sihat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

AWAS! JANGAN GUNA 2 JENAMA TEST KIT COVID-19 INI

4/12/2022 12:48:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

AWAS! JANGAN GUNA 2 JENAMA TEST KIT COVID-19 INI. Dah masuk tahun ketiga kita hidup dengan virus covid-19 ni. Yang masih covirgin (belum di jangkiti covid) Alhamdulillah la. Anda mampu bertahan dari di jangkiti. Yang mana dah masuk kategori covijan (covid janda) dengan covidud (covid duda) tu jadikan pengalaman di jangkiti tu untuk anda berhati hati dalam urusan seharian agar dapat berusaha untuk di jangkiti lagi. 
Tapi melihat trend varian omicron sekarang dah ada omicron XE yang di kesan sudah berada di Thailand.. ramai yang kecundang. Setiap hari kalau kat news feed facebook ada sahaja yang update positif covid. Sangat mudah berjangkit varian baru ni. Jadi nak tak nak kita terpaksa biasakan diri hidup dengan adanya covid.

Semenjak wujudnya virus covid-19 ,yang menyerang dunia pemakaian mask dan sekarang test kit covid untuk ujian kendiri dah jadi macam satu keperluan. Maka muncul la bermacam macam jenama test kit covid di pasaran.  Yang penting beli yang ada kelulusan kkm atau MDA.

Hari ni terbaca di Facebook page rasmi kkm dua jenis test kit covid di batalkan oleh MDA dan kementerian kesihatan Malaysia menasihatkan agar pengguna tidak menggunakan dua jenis test kit covid ini.

 
Dua jenama yang di batalkan MDA itu adalah dari jenama Deepblue, INNOVAC TECHNOLOGY SDN BHD dan Wizbiotech, CONAN MEDICAL TECHNOLOGY BERHAD. Kedua dua jenama ini di kilangkan di China.

Jadi pengguna di luar sana berhati hati memilih test kit covid. Elakan yangtiada kelulusan MDA atau yang telah di batalkan atas faktor keselamatan. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

SEORANG GELANDANGAN DAPAT 20-30 BUNGKUS MAKANAN SEHARI DI BULAN PUASA

4/07/2022 09:46:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

SEORANG GELANDANGAN DAPAT 20-30 BUNGKUS MAKANAN SEHARI DI BULAN PUASA. Masuk bulan ramadhan ni ramai mengambil peluang untuk merebut pahala dengan bersedekah. NGO, aktivis dan tak kurang juga dengan individu mula sibuk dengan aktiviti CSR. Di tambah lagi Malaysia ni memang ramai orang orang yang baik lagi pemurah. Jadi aktiviti amal macam ni memang banyak berlaku di Malaysia. 

Di ibukota macam lembah kelang ni.. semua sedia maklum akan lambakan golongan gelandangan. Tak semua gelandangan tu terdiri dari orang tidak waras, pengemis atau yang tidak bekerja. Ada yang bekerja cuma kos sara hidup yang tinggi di ibukota buat mereka terpaksa bergelandangan kerana tidak mampu menyewa bilik atau rumah.

Gelandangan di ibukota ni antara yang selalu menerima sumbangan makanan dari ngo atau aktivis masyarakat. Lebih lebih dah masuk bulan puasa ni setiap hari ada saja sumbangan makanan untuk sahur & berbuka. Alhamdulillah.. golongan gelandangan tidak pernah di lupa atau di sisihkan.

Namun dalam membuat kebaikan kadang kadang ramai yang ambil mudah soal agihan sumbangan terutama sumbangan berbentuk makanan yang dah siap di masak. Kita sedia maklum makanan siap di masak ni tak boleh simpan lama. Lebih lebih lagi golongan gelandangan. Biasa untuk di makan terus. Tapi bila berlaku lambakan sumbangan makan siap masak ni sampai tak termakan golongan gelandangan dah jadi satu pembaziran. Bukan mereka memilih makanan tapi kalau dah seorang dapat sampai 20 ke 30 bungkus makanan sehari bukan kemampuan manusia biasa nak habiskan semua.

Setiap tahun menjelang ramadhan isu ni sentiasa ada seolah olah macam tak ada kesedaran atau perancangan untuk ngo ngo atau aktivis yang terlibat dalam program sumbangan makanan untuk golongan gelandangan. Macam asal bagi dah tunaikan amanah dari penyumbang. Semua tu ada kos dan kebanyakan kos membayar semua tu adalah dari dana awam. Walaupun keluar duit poket sendiri sekalipun, kalau tak ada perancangan yang teratur sampai menyebabkan berlaku pembaziran dan lebihan makanan yang tak terjamah seterusnya basi di tinggalkan di kaki kaku lima.. di kerusi rehat tempat awam kan jadi kotor.

Kena ada mana mana pihak mengambil tugas atau tanggungjawab untuk menyusun jadual agihan makanan untuk gelandangan ni. Yang mana nak sumbangkan makanan kena melalui pihak tertentu untuk memastikan kawasan tersebut belum menerima sumbangan makanan supaya tidak berlaku pembaziran dan mengotorkan kawasan sekitar.

Bukan hanya gelandangan memerlukan sumbangan makanan ni. Ada orang yang berumah pun masih kelaparan. Golongan pelajar pun ramai yang masih ikat perut. Jika semua banyak di longgokan pada golongan gelandangan sahaja sampai seorang dapat 20-30 bungkus makan sehari.. amatlah merugikan. Sedangkan makanan tersebut boleh di manafaat pada ramai lagi golongan yang memerlukan walau tidak berstatus gelandangan.

Rasanya isu ni perlu juga ada campur tangan pihak pihak berwajib kalau tak setiap tahun masalah yang sama akan berlaku. Harap ada pihak sudi memikul tanggungjawab ni. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

TIKTOKERS TERKENAL DAKWA TERKENA SIHIR PEMISAH, ADAKAH SAH TALAK TIGA?

4/06/2022 10:58:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

TIKTOKERS TERKENAL DAKWA TERKENA SIHIR PEMISAH, ADAKAH SAH TALAK TIGA? Kitak tidak boleh nafikan kewujudan sihir ni. Rasullullah pun pernah di sihir. Walau dunia dah moden tapi masih ramai suka mengamalkan benda benda syirik dan khurafat seperti amalan sihir ni. Dalam Al Quran ada tentang sihir jadi sihir bukan satu mitos atau dongeng rakyat. Nak tak nak kita kena percaya. Percaya ia wujud bukan percaya untuk di amalkan yer.

Tertengok satu konten tiktokers malaysia ni yang pernah jadi kontroversi di ceraikan dengan talak 3 ketika sedang live di tiktok. Saya ada tengok juga.. memang terkejut la sebab si suami tu senang je bagi talak tiga. Macam antara mereka tak pernah ada rasa apa apa. Tenang je dia lafaz talak. Geram juga la masa tu. Sebab yelah si suami tu dah berkahwin lagi satu tanpa keizinan isteri pertama. Lepas tu di ceraikan pulak si isteri pertama dengan talak tiga terus. Kita sebagai wanita ni memang remuk juga la hati, kan.

Tup tup dua tiga hari lalu kat fyp pasangan ni seolah olah dah berbaik semula. Baik atas dasar apa tak pasti cuma sebab dah jatuh talak 3 tu nak rujuk balik bukan senang. Si isteri kena berkahwin dulu dengan orang lain. Selepas berpisah dengan suami tu baru boleh berkahwin semula dengan bekas suami. Cuma tertarik dengan caption pada kontennya yang katanya mereka berpisah angkara sihir pemisah dari orang ketiga. Isunya sekarang adalah sah talak tu jika ia berlaku angkara sihir? Yang tu sebenarnya saya nak tahu. Kisah mereka ni cuma jadi inspirasi je saya nak cari info

Dari apa yang saya baca..

Pendapat ulama tentang talaq di bawah pengaruh disihir

Dalam kitab Fatawa wa ishtisharat al-Islam al-Yaum, juz 11, hal. 358, ditegaskan:

Dan adapun orang yang disihir yang mana sihir tersebut menyebabkan hilang kewarasan dan kesedaran akalnya, sehingga menyebabkan dia mengucapkan apa yang dia tidak mahukan, maka sesungguhnya talaq yang diucapkan ketika itu tidak berlaku berdasarkan hadis Nabi s.a.w. “Tidak jatuh talaq yang dilafazkan dalam keadaan ighlaq”.

Fatwa ini selari dengan pendapat Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah dalam kitab Mukhtasar Al-Fatawa Al-Misriyyah

Oleh yang demikian, bolehlah disimpulkan bahawa sekiranya mana-mana suami menjatuhkan talaq dalam keadaan hilang pertimbangan akal akibat disihir, maka hukum talaq tersebut tidak sah.

Tapi bukan semudah mengaku kena sihir kemudian terus mahkamah syariah batalkan talak tu. Ia perlu di buktikan juga.

Persoalannya, adakah isu sihir diterima di Mahkamah Syariah?

Menurut Dr Mahyudin Ismail, ‘kena sihir’ boleh dijadikan pembelaan di Mahkamah Syariah.


Ya, memang benar, ketiadaan undang-undang berkaitan sihir di Mahkamah Syariah menyebabkan tiada punca kuasa kepada hakim untuk memutuskan unsur sihir pemisah dalam rumah tangga.

Namun, ini tidak bermakna isu sihir tidak pernah dibicarakan di hadapan Mahkamah Syariah.

Menurut beliau lagi, bagi kes cerai talak, beban pembuktian oleh pihak yang mendakwa perlu diperincikan iaitu:

a) Seorang suami mendakwa talak dilafazkan dalam keadaan dirinya dipengaruhi sihir; atau,

b) Seorang isteri mendakwa suaminya melafazkan talaq dalam keadaan diri suami tersebut dipengaruhi sihir; maka pihak yang mendakwa perlu membuktikan kepada mahkamah bahawa:
i) Wujud tanda-tanda dan ’simptom-simptom lazim terkena sihir’ pada diri suami;
ii) Suami mengalami ketidak warasan/ ketidak sempurnaan akal akibat terkena sihir semasa beliau melafazkan talaq;
iii) Ketidakwarasan pemikiran akibat terkena sihir itu menjejaskan kebolehan untuk mempertimbangkan apa yang dilakukannya itu benar atau salah.

Kesimpulannya, dalam membicarakan isu sihir, ada beberapa perkara yang diambil kira oleh Mahkamah iaitu;

1. Pengakuan atau Keterangan Pemohon atau Defendan (Iqrar)
Keterangan dalam bentuk bertulis ataupun berbentuk rakaman audio dan video.

2. Bukti
Bukti yang menunjukkan perubahan drastik kepada karakter suami ketika atau beberapa hari sebelum melafazkan talak.

3. Pendapat pakar
Pakar yang dimaksudkan termasuklah pengamal perubatan Islam yang bertauliah dan mendapat pengiktirafan Jabatan Agama Islam dan Pejabat Mufti. Rawatan yang dijalankan perlu berlandaskan Akidah Islamiyyah.

4. Sumpah Pemohon
Pemohon bersumpah bahawa lafaz talak yang dilafazkan adalah tanpa sedar dan di bawah pengaruh sihir. Sekiranya pemohon bercakap bohong, laknat Allah akan menimpa.
Setelah berpuas hati dengan semua perkara di atas, mahkamah akan memutuskan lafaz talak sabit atau tidak sabit.

Namun, ia bergantung kepada hakim yang mengadili perceraian akibat sihir dengan melihat unsur-unsur pembuktian dan pembelaan sihir.

Walaupun mahkamah tidak menolak unsur sihir dalam penceraian tapi jangan ada yang cuba cuba pula guna alasan konon di sihir sehingga bercerai selepas menyesal menceraikan pasangan dengan talak tiga. Walau sihir tetap perlu di buktikan. Ada pakar dalam perkara tersebut akan di gunakan bagi mengesan samada berlakunya sihir atau tak.

Moral of the story.. talak bukan sesuatu yang boleh di buat main atau bergurau. Jadi hati hati dengannya.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

HANYA MERCUN JENIS INI SAHAJA BOLEH DI JUAL DAN DI MAINKAN

4/04/2022 01:55:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

HANYA MERCUN JENIS INI SAHAJA BOLEH DI JUAL DAN DI MAINKAN. Di Malaysia ni tak kira apa jenis sambutan perayaan mesti nak kena main mercun. Dah macam jadi satu budaya semua kaum. Asal raya mesti nak kena bakar mercun. Baru meriah katanya. Yelah.. kemeriahan selalu nak kena ada bunyi bunyian yang menggamatkan suasana. Kalau sunyi basi je kurang rasa kemeriahan tu katanya.

Saya antara manusia anti mercun jenis yang bunyi terlalu kuat dan bahaya. Terutama jenis macam bom atau jenis yang terbang. Pengalaman pahit berjiran dengan manusia yang tiada adab & menghormati orang lain buat saya jadi benci dengan mercun. Setakat main sikit sikit untuk berseronok nak sambut raya tu ok la.. Ni dah rasa macam duduk di negara yang sedang berperang. Korang bayangkan la sampai tengah malam bunyi macam bom dok meletup atas bumbung rumah hangpa. Boleh tahan ke kalau hampir setiap tahun macam tu? Susah berjiran dengan orang yang tak ada sivik ni. Report polis pun tak menyelesaikan apa apa pun masalah.

Nak main tu biarlah berpada pada. Jangan sampai menyusahkan orang sekeliling. Lagipun kebanyakan mercun yang bahaya kat Malaysia ni di jual secara haram. Sebab di Malaysia ni yang hanya di luluskan untuk jual cuma jenis mercun bunga api atau pop pop. Tak tau mercun pop pop tu macam mana? Mercun yang kena baling kat atas permukaan lantai kemudia dia akan mengeluarkan bunyi pop. Anak saya pun suka main.

Mercun tu tak payah hangpa nak cucuh guna api bagai. Semua peringkat umur boleh main. Asal ada bunyi sudah la kan. Lain lain jenis mercun yang terbang, yang bunyi mengalahkan bom atom. Yang boleh menyebabkan kebakaran & kecederaan.. semua mercun tu tiada kelulusan untuk di jual atau di mainkan yer. Tak payah la nak guna terma.. Alah setahun sekali. Masalah kat Malaysia ni semua jenis raya nak kena bakar mercun dah tak jadi setahun sekali. Saya boleh bertolak ansur lagi kalau jenis mercun papan orang cina selalu bakar setempat untuk tahun baru cina tu. Sebab dia cuma bising sikit tapi tak berterbangan atau di baling ke sana sini. Setakat bakar awal waktu tu ok la. Selepas pukul 12 tengahmalam tu jangan nak extreme sangat main mercun.

Apapun setiap kali menjelang musim perayaan ni isu mercun ni macam tak ada penyelesaian. Memang la ada undang undang cuma perlaksanaan tu tak setegas mana. Jadi bertimbang rasa lah kalau nak main pun. Kena ingat kita hidup kiri kanan ada manusia lain yang mungkin terganggu walau kita rasa seronok. Dalam hutan pun.. binatang pun tak selesa kalau bunyi meletup sana sini. Jadi janganlah jadi bodoh lebih dari haiwan yang tak berakal.

Moral of the story.. buat apa nak bakar duit banyak banyak hanya nak beli mercun. Beli je pop pop pun mercun juga.murah pun murah.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

PENIPUAN PENJUAL BISKUT/KUIH RAYA YANG PERLU ANDA TAHU

4/03/2022 01:54:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

PENIPUAN PENJUAL BISKUT/KUIH RAYA YANG PERLU ANDA TAHU. Salam 1 ramadhan 1442 buat semua pembaca blog lekatlekit.com. Alhamdulillah, kita di berikan rezeki untuk bertemu lagi dengan ramadhan kali ini. Moga ramadhan kali ini memberi seribu rahmat dan perubahan yang baik dalam hidup kita. Moga kita dapat melakukan ibadah dengan tenang dan istiqomah sepanjang ramadhan ini.

Bila dah masuk ramadhan selain ramai yang mengambil peluang melibatgandakan amalan yang baik tak kurang juga masing masing mula membuat persiapan untuk menyambut raya. Mustahil la kita nak buat persiapan dalam maa 1 hari sebelum raya kan. Nak tempah baju, tempah kuih muih pun perlu buat tempahan di awal waktu. Kadang kadang sebelum puasa lagi ramai dah buat tempahan sebab biasanya masuk ramadhan pengambilan tempahan akan di tutup.

Bercakap pasal kuih raya ni.. peniaga biskut atau kuih raya juga tidak terlepas dari menjalankan perniagaan atas talian. Jadi berbagai teknik marketing, story telling & copywritting di gunakan bagi mempromosi dan melariskan jualan. Dalam Islam pun tak salah cuma yang jadi salah bila ada unsur penipuan atau iklan yang mengelirukan sehingga menyebabkan pelanggan atau pembeli terpedaya.

Dah jadi macam satu trend menggunakan marketing yang mengelirukan (misleading marketing) dengan menjadikan cerita sedih sebagai pelaris untuk melariskan jualan. Salah satu penipuan yang pernah berlaku dalam pemasaran jualan kuih raya ini kalau anda masih ingat dengan mereka ceritan konon tempahan yang di buat oleh pelanggan di batalkan setelah disiapkan. Dengan harapan kisah mereka menjadi viral seterusnya dapat menarik pembeli untuk membeli atas dasar simpati.

Selain dengan niat supaya di viralkan dan mendapat promosi dan pengiklanan percuma, cara ni juga paling mudah untuk pancing emosi orang awam untuk bersimpati seterusnya membuat pembelian atas niat membantu dan bersedekah. 

Marketing macam ni percayalah hanya boleh guna untuk sementara. Netizen sekarang semakin bijak. Jika peniaga asyik guna taktik yang sama untuk mendapatkan pembeli, lambat laung netizen akan tahu juga modus operandi mereka. Yang rugi adalah peniaga itu sendiri kerana anda berniaga untuk jangka masa panjang tapi jika hilang kepercayaan pembeli bagaimana anda nak meneruskan jualan.

Dalam islam pun melarang menggunakan teknik pemasaran yang ada unsur penipuan. Boleh baca disini ; https://www.lekatlekit.com/2022/02/jemput-baca-pada-yang-suka-buat.html?m=1

Harap tahun tak ada lagi peniaga peniaga tak kira la kuih muih atau apa apa tak guna lagi taktik marketing macam ni. Dalam apa juga pekerjaan kita buat kena percaya rezeki tu dari Allah. Berniagalah dengan jujur semoga kita memperolehi rezeki yang halal & di berkati.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

ADAKAH DI JANGKITI WABAK ZOMBIE DI KIRA MATI SYAHID?

2/10/2022 12:48:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

ADAKAH DI JANGKITI WABAK ZOMBIE DI KIRA MATI SYAHID? Allahu sejak drama bersiri korea All of dead di Nexflix jadi trending ada juga yang terlalu taksub sampai terfikir sesuatu yang di luar kewarasan. Sampai sanggup menghantar pertanyaan tersebut kepada Mufti. Tak tahu samada niat dia benar benar ingin tahu atau sekadar cuba mendapat perhatian warganet untuk jadi viral. Niat dia hanya dia dan Allah sahaja yang tahu.

Dari pertanyaan dia ni sebenarnya benda tu dah ada jawapan. Cuma kita je malas fikir. Dalam Islam dah bagitahu.. Mati kerana wabak adalah mati syahid cuma pahala syahid tu bukan kita yang tentukan. Kita tak tahu apa di sebalik kita nampak. Hanya Allah sahaja yang tahu. 

Kalau rajin google kat portal rasmi Pejabat Mufti Wilayah persekutuan ada menjawab soalan ini tapi bukan la pasal wabak zombie la. Virus zombie yang di cerekakan dalam filem dan drama tu hanya rekaan semata mata.Tapi di inspirasi dari wabak wabak yang pernah melanda manusia. Jadi tema dia tetap wabak. Cuma di masukan elemen seram dan fiksyen sebagai watak zombie di reka untuk menarik orang menonton. So jika wujudnya virus yang buat orang yang di jangkiti seterusnya bertukar jadi zombie tetap la ia dalam kategori wabak juga kan? kita ambil point sebagai wabak @ penyakit berjangkit. Tapi Bukan zombie yer.. Setakat ni watak zombie tu cuma fiksyen & rekaan semata mata. Tak wujud pun virus macam tu kat dunia ni.

Sedikit info dari portal rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan tetang mati akibat wabak atau penyakit berjangkit ni..

Orang Islam yang mati kerana wabak dikira mati syahid

Terdapat banyak riwayat yang menyebutkan akan perkara ini. Antaranya riwayat daripada Abu Hurairah R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda :

الشُّهَداءُ خَمْسَةٌ: المَطْعُونُ، والمَبْطُونُ، والغَرِيقُ، وصاحِبُ الهَدْمِ، والشَّهِيدُ في سَبيلِ اللَّهِ

Maksudnya : “Orang yang mati syahid lima golongan iaitu orang yang mati kerana taun (wabak), mati kerana penyakit perut, mati lemas, mati dtimpa runtuhan dan mati syahid di jalan Allah.” Riwayat al-Bukhari (2829) dan Muslim (1914)

Di dalam riwayat yang lain bahawa Baginda SAW bersabda :

مَن قُتِلَ في سَبيلِ اللهِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في سَبيلِ اللهِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في الطّاعُونِ فَهو شَهِيدٌ، ومَن ماتَ في البَطْنِ فَهو شَهِيدٌ

Maksudnya : “Sesiapa yang dibunuh di jalan Allah ialah orang yang syahid, sesiapa yang mati kerana taun juga ialah orang yang syahid dan sesiapa yang mati kerana penyakit perut juga ialah orang yang syahid.” Riwayat Muslim (1915)

Begitu juga, hadis yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik R.A, bahawa Rasulullah SAW bersabda :

الطّاعُونُ شَهادَةٌ لِكُلِّ مُسْلِمٍ

Maksudnya : “Wabak taun itu adalah (penyebab) mati syahid bagi setiap Muslim.”

Riwayat al-Bukhari (2830) dan Muslim (1916)

Hadis-hadis di atas jelas menunjukan bahawa orang Islam yang mati kerana wabak (taun) dianggap sebagai mati syahid. Kurniaan gelaran syahid ini adalah dianugerahkan sendiri oleh Baginda SAW sebagaimana yang dapat kita lihat menerusi hadis-hadis tersebut.

Imam al-Nawawi menyebutkan bahawa kesemua jenis kematian itu dianggap sebagai mati syahid disebabkan kelebihan kurniaan Allah SWT (kepada mereka) kerana dahsyatnya kesakitan dan kepedihan kematian tersebut yang ditanggung mereka. (Lihat al-Minhaj fi Syarh Sahih Muslim, Cet. Dar al-Siddiq, 5/550)


  • Al-Jauhari mengatakan : Taun merujuk kepada kematian yang meliputi umum sama seperti wabak.
  • Syeikh Ibrahim al-Harbi dalam kitab Gharib al-Hadis pula menyatakan : Wabak adalah taun dan juga penyakit yang meliputi umum.
  • Ibn Al-‘Arabi pula menyatakan dalam Syarah al-Tirmizi : Dinamakan sebagai taun kerana musibahnya meliputi umum serta cepat berlaku kematian disebabkannya. Maka penyakit-penyakit yang seumpamanya turut termasuk sebagainya (taun).

(Lihat Bazl Al-Ma’un, hlm. 95

Sekarang dunia memang tengah menghadapi wabak yang dah bertahun tahun masih belum pulih iatu covid19. Sebab ia sejenis virus yang bermutasi dengan cepat dan melahirkan macam macam varian. Yang terkini omicron. Hope selepas omicron dia dah mandul la kan tiada lagi varian baru. Jadi covid juga dalam kategori wabak even dalam Al Quran menyebut sebagai taun tapi merujuk kepada wabak.


Berdasarkan kepada perbahasan dan perbincangan di atas, kami menyimpulkan bahawa sesiapa yang meninggal dunia kerana wabak Covid-19 ini dianggap sebagai mati syahid sebagaimana yang telah difahami daripada hadis-hadis yang sahih. Namun, syahid yang dimaksudkan di sini ialah syahid akhirat iaitu mendapat pahala syahid di hari akhirat kelak. Adapun semasa di dunia, jenazah mereka masih perlu diuruskan seperti biasa iaitu perlu dimandikan dan disolatkan.

Kurniaan gelaran syahid kepada mereka ini sebenarnya dianugerahkan sendiri oleh Rasulullah SAW berdasarkan riwayat-riwayat yang sahih. Namun, hakikatnya hanya Allah SWT jualah yang Maha Mengetahui hakikat seseorang itu sama ada syahid ataupun sebaliknya. Walau bagaimanapun, kita terus berdoa kepada Allah SWT, agar menerima saudara-saudara seagama kita yang terkorban kerana Covid-19 ini sebagai mati syahid di sisiNya.

Kami akhiri dengan sabda Nabi SAW :

مَن سَأَلَ اللَّهَ الشَّهادَةَ بصِدْقٍ، بَلَّغَهُ اللَّهُ مَنازِلَ الشُّهَداءِ، وإنْ ماتَ على فِراشِهِ

Maksudnya : “Sesiapa yang memohon kepada Allah SWT mati syahid dengan sebenar-benar pengharapan, Allah SWT akan mengurniakannya kedudukan para syuhada’ sekalipun dia mati di atas katilnya (tempat tidur).” Riwayat Muslim (1909)

Semoga Allah SWT menghilangkan wabak yang sedang melanda negara kita dengan segera serta melindungi kita semua. 

Pada budak budak bbnu ni korang kalau nak attention pun jangan la dok buat pertanyaan merepek. Bukan je tak nampak bijak malah tak berapa lawak juga jika orang yang di tanya tu bukan dari peserta maharaja lawak atau artis komedi. Kau nak tanya Mufti biarlah soalan itu nampak berilmiah dan betul betul nampak kau serius ingin tahu.


Moral of the story.. kalau dah bosan sangat scroll je blog lekatlekit dari dok merapu tag Mufti dengan soalan soalan gila macam tu. Peace Yo!

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

JEMPUT BACA PADA YANG SUKA BUAT MARKETING MENGELIRUKAN & MENIPU

2/08/2022 12:35:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

JEMPUT BACA PADA YANG SUKA BUAT MARKETING MENGELIRUKAN & MENIPU. Perniagaan secara atas talian bukanlah sesuatu yang baru malah menjadi satu trend di zaman sekarang. Berniaga secara online menjadi pilihan masakini kerana lebih mudah. Tidak perlu menyewa tapak atau premis perniagaan. Produk boleh di pasarkan secara terus kepada pengguna melalui atas talian. Boleh di lakukan di mana mana sahaja. Hanya di perlukan cuma peranti elektronik seperti telefon pintar, laptop dan talian internet. 

Melakukan perniagaan atas talian ni marketing atau teknik pemasaran melalui copywritting sangat penting. Copywritting main peranan besar untuk menarik pembeli. Jadi berbagai teknik marketing di gunakan bagi tujuan menarik pelanggan membeli barangan mereka.

copywritting adalah teknik cerita yang di gunakan untuk tujuan pemasaran melalui penulisan. Jadi tak terlepas dari berlakunya penipuan. Ada yang tergamak menggunakan taktik marketing yang mengelirukan dan juga menipu demi menarik pembeli untuk membeli jualan mereka. Antaranya memberi testimoni palsu, mereka reka cerita sedih yang mungkin tidak lagi berlaku dalam hidup mereka atau menggunakan teknik misleading marketing @ iklan/pemasaran yang mengelirukan. 

Dari segi moral pun ia memang tidak baik. Tiada pembeli suka di tipu. Apatah lagi jika bercakap dari sudut agama. Tiada agama dalam dunia ini menyokong perbuatan menipu. 

Dalam Islam juga menegah perbuatan marketing yang berunsur penipuan ni.

Tujuan pemasaran ialah sebagai cara untuk memperkenalkan suatu perniagaan kepada masyarakat, melalui produk yang dibuat oleh perniagaan tersebut. Maka di atas tujuan inilah, para peniaga melakukan aktiviti pemasaran untuk memperkenalkan produk atau barang jualan kepada masyarakat. Pemasaran juga dilakukan bagi melonjakkan hasil pendapatan daripada suatu keadaan kepada suatu keadaan.

Atas tujuan ini beberapa penipuan dilakukan bagi mencapai tujuan di atas. Penipuan ini sama ada dilakukan secara lisan, atau melalui penulisan di sosial media. Antara kaedah yang digunakan ialah menulis kisah-kisah rekaan di media sosial tentang sesuatu perkara, sama ada kisah rumah tangga, atau kemalangan yang direka-reka. Terdapat juga kaedah mempamerkan bahawa perniagaannya di kunjungi ramai orang, dengan mengupah orang untuk melakukan fake review dan pelbagai lagi bentuk penipuan.

Hukum Marketing (Secara Umum)

Islam menghalalkan segala urusan jual beli secara umumnya yang tidak berkait dengan riba. Firman Allah SWT:

وَأَحَلَّ اللَّـهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا

Maksudnya: Dan Allah telah menghalalkan jual beli dan mengharamkan riba

(Surah al-Baqarah: 275)

Berdasarkan nas Al-Quran di atas, hukum melakukan aktiviti marketing adalah harus berdasarkan kaedah fiqh:

الوَسَائِل لَها أَحْكَام المَقَاصِد

Maksudnya: Wasilah (medium untuk mencapai sesuatu tujuan)akan mengambil hukum maqasid (tujuan)

Kedudukan Peniaga yang Melakukan Penipuan Menurut Islam

Islam sangat tegas dalam hal penipuan. Hal ini boleh kita lihat dengan jelas bagaimana kemurkaan Allah hingga adanya sebuah surah khusus di dalam Al-Quran yang mencela dan mencelakakan golongan melakukan penipuan. Firman Allah SWT pada awal surah berbunyi:

وَيْلٌ لِّلْمُطَفِّفِينَ

Maksudnya: Kecelakaan besar bagi orang-orang yang berlaku curang.

Kemudian di dalam surah yang sama Allah berfirman dengan menyebut secara jelas:

وَإِذَا كَالُوهُمْ أَو وَّزَنُوهُمْ يُخْسِرُونَ 

Maksudnya: Dan (sebaliknya) apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain, mereka kurangi.

Selain itu, amaran yang keras dalam hal ini ini boleh dilihat melalui hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, bahawa Nabi bersabda:

مَنْ حَمَلَ عَلَيْنَا السِّلاَحَ فَلَيْسَ مِنَّا وَمَنْ غَشَّنَا فَلَيْسَ مِنَّا

Maksudnya: “Siapa yang mengangkat senjata ke atas kami, bukanlah daripada golongan kami, dan siapa yang menipu kami, bukan daripada golongan kami”

Para fuqaha’ bersepakat bahawa hadis ini tidak diambil maknanya secara zahir iaitu pada frasa “bukan daripada golongan kami”. Frasa ini tidak membawa maksud terkeluar daripada Islam. Mereka bersepakat bahawa maksud frasa “bukan daripada golongan kami” ialah bukan cara seorang muslim untuk melakukan penipuan. (Lihat Tuhfah al-Ahwazi, 4/544)

Kesimpulan

Daripada perbincangan di atas, dapat disimpulkan beberapa perkara:

  • Marketing hukumnya adalah harus jika bebas daripada perkara yang diharamkan.
  • Kejujuran dalam perniagaan adalah satu perkara yang tinggi akhlaknya dalam Islam hingga disebutkan secara khusus kedudukan para peniaga di dalam syurga.
  • Penipuan adalah satu perkara yang ditegah di sisi Islam dalam sebarang urusan khususnya perniagaan.

Sumber : Website Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Zaman sekarang ada dua golongan perniaga online yang suka menipu. Satu suka menipu yang mengambarkan dia kaya dengan hasil perniagaan online dia dan satu golongan lagi menggunakan taktik yang mengambarkan hidup dia daif, susah, miskin, sakit,cacat untuk meraih simpati dan melariskan jualan dan pada yang sama mendapat sedekah dari individu individu yang terpedaya dengan ceritanya

Moral of the story.. Yakin dengan usaha, InsyaAllah, ada rezeki dari Allah. Tak perlu menggunakan marketing menipu & misleading (mengelirukan). Rezeki Allah ada di mana mana. Orang jujur Insya Allah murah & berganda rezekinya. Walau sedikit andai ada keberkataan Insya Allah itulah sebaik baik rezeki yang kita dapat.


0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

INI SEBAB PERLU TONTON DRAMA BERSIRI ALL OF US ARE DEAD

2/05/2022 12:15:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

INI SEBAB PERLU TONTON DRAMA BERSIRI ALL OF US ARE DEAD. Tengah trending sekarang korean Drama di Nexflix All of us are dead. Masing masing dok update kat akaun media sosial tentang drama bersiri Nexflix yang satu ni. Nampaknya drama bersiri korea ni memang menjadi tontonan ramai berdasarkan pemerhatian saya la.

Sebenarnya saya bukan la so called 'kdrama fans'. Memang saya tak ikuti sangat korean drama terutama yang ber genre cinta ni. Tapi saya memang die hard fans cerita cerita horror terutama cerita cerita bertemakan zombie. Sebab tu la saya teruja nak menonton drama bersiri korea All of us are dead.

Ia mengisahkan di sebuah sekolah menengah di mana bermulanya berlaku jangkitan virus zombie ni sehingga menyebabkan seluruh bandar terjangkiti. Drama ni sebenar mengisahkan perjalanan Sekumpulan pelajar yang berjaya menyelamatkan diri dari di jangkiti berusaha untuk keluar dari kawasan sekolah mereka dan menyelamatkan diri dan terpaksa menyaksikan orang orang yang mereka sayang mati akibat serangan zonbie dan bertukar menjadi zombie selepas itu. Ada satu babak di mana mereka terpaksa berlawan dengan zombie di mana salah seorang ibu kepada kawan mereka sambil di saksikan sendiri anak kepada zombie tersebut. Apa reaksi seorang anak bila melihat ibunya yang dah bertukar jadi zombie di pukul kawan kawan yang lain, pastinya menyentuh hati.

Episod ke 9 dan seterusnya banyak bermain dengan emosi di mana korang akan turut rasa kecewa, sedih, marah bila menonton. Memang babak babak dalam episod tersebut berjaya la sampai ke hati. Korang kena tengok sendiri la. Kalau saya cerita nanti yang belum menonton akan rasa spoil pulak kan.

Bagi saya dari permulaan episod pertama cerita ni dah buat kita tertarik. Bermakna dia tak meleret leret dengan babak babak yang tak perlu sampai jadi membosankan. Babak babak dalam drama bersiri ni semua terus ke point yang kita nak tengok. Setiap episod akan buat kita jadi tak sabar untuk menonton episod seterusnya.

Watak watak penting dalam drama ni juga berjaya menghidupkan peranan masing masing. Yang jahat kita tengok pun sampai jadi benci. Yang bodoh pun kita rasa macam nak maki. Yang nampak macam psycho pun nampak psycho nya. Jadi keseluruhan watak penting di bawa dengan baik. Tak ada sangat la watak penting dalam drama ni macam tiang sedang baca skrip. 

Plot plot twist dalam drama ni bagi saya tak banyak sangat. Ada babak saya macam boleh ramalkan sebab dah clise sangat benda tu dalam sesebuah drama atau filem. Cuma jalan cerita drama ni masih best di tonton walau tak banyak sangat kelainan yang di tonjolkan.

Kesimpulan yang saya boleh buat bagi peminat korean drama atau cerita bertemakan zombie drama bersiri nexflix All of us are dead ni korang boleh tengok dan peratus menyesal selepas tengok tu memang 10% sahaja. Tu pun kalau korang jenis tak minat cerita cerita bergenre horror & thriller. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

USOP MENTOR DAH SAH JADI SUAMI ORANG

2/04/2022 12:18:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

USOP MENTOR DAH SAH JADI SUAMI ORANG. Rasanya ramai masih mengenali bintang kelahiran program realiti televisyen, Mentor Milenia 2017 yang bernama Usop ni. Pernah menjadi protege hazama dan nama gelaran usop juga adalah dari inspirasi hazama juga sebenarnya. Nama panggil usop sebelum menyertai mentor milenia tak salah saya adalah epul.

Usop anak kelahiran lunas, kedah yang mempunyai suara serak serak basah pernah menjadi naib juara program realiti Mentor Milenia.

Hari ini di khabarkan beliau dah selamat di ijabkabul bersama pasanganya. 

Alhamdulillah..tahniah usop dah sah jadi suami orang. Moga berkekalan hingga akhir hayat, di kurniakan zuriat yang baik.

Sedikit info berkaitan usop

Muhammad Saiful Naim bin Muhammad Noor (lahir 24 Oktober 1997) atau lebih dikenali sebagai Usop merupakan seorang penyanyi lelaki Malaysia. Beliau mula dikenali setelah menyertai Mentor Milenia 2017 dimana beliau dinobatkan sebagai naib juara didalam program realiti TV tersebut.[1] Beliau juga merupakan naib juara program realiti TV Big Stage musim 3.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

GADIS NAFI KEJAR KEKASIH SEHINGGA LANGGAR LAMPU ISYARAT DAN MYVI

1/21/2022 07:13:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

GADIS NAFI KEJAR KEKASIH SEHINGGA LANGGAR LAMPU ISYARAT DAN MYVI. Semalam viral satu video yang di rakam menggunakan dashcam kereta seorang pilik myvi di mana seorang penunggang motorsikal dan pembonceng yang melanggar kereta myvi sehingga menyebabkan pembonceng motorsikal tersebut terpelanting ke atas kereta yang di langgar. 

Saya pun ada share video tu di facebook tapi menurut rakan facebook dan netizen mendakwa penunggang motorsikal yang merupakan seorang remaja perempuan berusia 17 tahun bersama seorang pembonceng yang pada mulanya tak tahu siapa tapi dari apa yang saya baca ia merupakan ibu kepada remaja tersebut. Kata netizen dia ternampak kekasihnya di dalam kereta dan mengambil keputusan untuk mengejar sehingga melanggar lampu isyarat seterusnya berlaku kemalangan dengan sebuah kereta perodua Myvi yang dari arah bertentangan.

Hari ni remaja tersebut tampil memberi penjelasan pada media. Katanya dia tak kejar kekasih seperti yang di dakwa tetapi baru pulang membawa ibunya ke klinik kesihatan. Yang pasti tak tahu apa yang di kejar sampai langgar lampu isyarat sehingga berlakunya kemalangan. Memang menyirap juga kita tengok. Yelah.. tak sepatutnya dia langgar lampu merah. Bila berlaku kemalangan macam tu ia melibatkan dua pihak dan dah menyusahkan orang lain. Mujur tak berlaku kecederaan serius atau kematian. Kalau berlaku dah tentu ia akan menjadi masalah besar dan rumit.

Katanya dia tak maafkan orang yang menuduh dia kejar kekasih tu. Habis tu apa yang kau kejar dik? Tak kisah la kau kejar apa atau siapa yang pasti kau dah buat banyak kesalahan kat situ. 

Tengok kesan pelanggaran tu terusk juga. Mak dia sampai terpelanting naik atas myvi tu. Memang yang menonton rasa kering darah juga. Apatah lagi pemandu & penumpang dalam myvi tu. Sedikit sebanyak mesti ada rasa trauma dan fobia. Kalau aku memang trauma juga.

Begitulah bila kita di atas jalan raya. Walau kita dah sedaya upaya cuba patuhi undang undang jalan raya sekalipun jika orang lain cuai tak mustahil kita juga turut terlibat dalam perkara yang tak di ingini. Melibatkan keselamatan jalan raya ni perlu kerjasama dari semua pengguna jalan raya. Kalau sorang je ikut yang lagi sepulah semborono je.. pun tak mampu untuk kurangkan kadar kemalangan.

Apapun pada remaja tersebut semoga jadi pengajaran la. Dia kira bernasib baik tak berlaku kecederaan serius atau kematian. Apakah yang dikejar dalam hidupmu, Berkali ku kata padamu, Kita singgah di dunia yang sementara, Penuh tipu daya.Yang kekal disana, Biarlah kita bersama, Usahlah hanyut, Terus terlena,Kerana dunia. Sorry ternyanyi lagu mawi pulak.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

YOUTUBER TERKENAL SAMAN SURIRUMAH 1 JUTA??

1/07/2022 03:46:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

YOUTUBER TERKENAL SAMAN SURIRUMAH 1 JUTA?? Bila terbaca atau tertengok kes kes macam ni kadang kadang ada rasa fobia. Hanya orang pernah melalui sahaja faham. Ye.. kes kes sivil ni tak ada la sampai nak di kenakan hukuman gantung pun. Cuma mungkin bagi orang orang biasa yang tidak arif tentang kes kes mahkamah. Serius memang akan cuak juga. 

Kadang kadang simpati juga. ada kes orang yang ingin membantu memberi kesedaran pada masyarakat di saman. Bukan merujuk diri sendiri yer tapi banyak dah kes macam ni berlaku. Ada seorang aktivis yang mewakili sebuah NGO yang aktif memberi kesedaran dan bantuan pun sedang hadapi kes saman fitnah di mahkamah. Yer betul niat tak menghalalkan cara tapi fitrah manusia biasa kadang bila beremosi terlepas cakap.

 Yer.. ada perkara tak dapat di buktikan dengan fakta dan kebanyakan penulisan beremosi ni boleh di twist atau spin menjadi fitnah untuk di dakwa di mahkamah. Penulisan berbentuk sarcasm pun boleh jadi point untuk di saman. Sememangnya pengamal media sosial ni kebanyakan berisiko kena saman dengan penulisan mereka tapi itulah orang kata ikut nasib. Bernasib baik tak bermakna ada tak pernah buat seperti orang yang di saman buat.

Berbalik pada kes surirumah yang di saman 1 juta oleh seorang youtuber terkenal ni. Saya tertengok satu konten di tiktok. Tapi rasa kes ni ada kaitan dengan isu yang pernah viral baru baru ni FB. Katanya dia mendapat surat saman dengan tuntutan 1 juta oleh youtuber tersebut.

Beliau katanya hanya ingin Menjawab tuduhan kononnya beliau tak pandai jaga anak.. beliau memuat naik penulisan di account media sosial beliau. Bukan niat untuk mengaibkan atau menjatuhkan sesiapa. Cuma untuk menjawab kecaman netizen yang menuduh beliau tidak pandai jaga anak dari isu yang di viralkan.

Youtuber mana.. dan siapa yang di saman. Saya tak nak komen la. Dalam konten tiktok itu sendiri tidak menyebut secara terang siapa youtuber tersebut dan kita sebagai netizen kalau syak sesiapapun yang terbaik adalah kunci jari. Takut kita pulak di heret ke mahkamah nanti.

Apapun sekiranya ada mendapat surat saman atau writt saman tolong jangan abaikan. Cari pengamal undang undang untuk meminta khidmat nasihat apa yang boleh anda lakukan. Mengabaikan mungkin menyebabkan anda akan mendapat penghakiman ingkar perintah mahkamah.

Jika kita tak pedulikan saman yang diterima atau gagal hadir ke mahkamah pada tarikh yang telah ditetapkan, Plaintif boleh memasukkan Penghakiman Ingkar Kehadiran terhadap kita.

Kesannya?

Kita kalah sebelum masuk gelanggang lagi. Apabila pihak Plaintif sudah ada Penghakiman Ingkar Kehadiran, Plaintif boleh gunakan Penghakiman tersebut untuk laksanakan pelaksanaan Penghakiman terhadap kita.

Contoh pelaksanaan penghakiman:

a. Saman Penghutang Penghakiman (kita boleh dipenjara sebab tak bayar hutang)

b. Tindakan kebankrapan (jika jumlah penghakiman melebihi RM 100,000)

c. Writ Penyitaan dan Penjualan Harta Boleh alih (barang-barang milik kita contohnya perabot rumah boleh dijual untuk selesaikan jumlah penghakiman)

d. Writ Penyitaan dan Penjualan Harta tak alih (apa-apa hartanah mungkin boleh dijual untuk selesaikan jumlah penghakiman)

e. Garnishee Proceedings

f. Writ Penghantaran

Sumber rujukan : https://jomtanyapeguam.com/apa-nak-buat-kalau-kena-saman-di-mahkamah/

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

VIDEO! DETIK CEMAS KERETA HAMPIR DI REMPUH TRELER

1/02/2022 01:40:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

VIDEO! DETIK CEMAS KERETA HAMPIR DI REMPUH TRELER. Pernah tak korang terselamat dari kemalangan? Pasti trauma kan lebih lebih lagi jika perkara tu hampir berlaku tapi di sebabkan sesuatu perkara yang bagai keajaiban berlaku anda terlepas dari kemalangan ngeri. 

Tak dapat nak bayangkan perasaan waktu tu. Mesti rasa macam mati hidup semula. Yelah.. orang kata sipi sipi sangat dah nak kena tapi dengan kuasa Allah dapat di elakkan.

Begitulah yang berlaku kepada individu ni. Tak pasti samada mereka sekeluarga atau sebaliknya. Yang pasti mereka dalam kenderaan dan sedang memandu di jalan raya. Tiba tiba sebuah treler dari arah bertentangan hilang kawalan masuk ke lalulan mereka dan hampir terbabas melanggar kenderaan yang mereka naiki.

Dari suara, hela nafas & istiqfar tu pun jelas menunjukkan betapa mereka sangat terkejut, takut dan trauma. Treler tu dah sangat hampir merempuh kenderaan mereka tapi sempat berpusing & berhenti menyebabkan mereka terlepas dari kemalangan ngeri. Dari keadaan jalan raya yang basah kemungkinan jalan raya yang licin & mungkin juga tayar yang tidak di selenggara punca treler tersebut seolah olah tergelincir. 

Kejadian tu di rakam oleh dashcam kereta mangsa sendiri. Kita yang tengok ni pun rasa nak tercabut jantung apatah lagi orang yang berdepan sendiri dengan situasi tersebut. Mungkin menjadi trauma juga pada mereka ketika memandu lebih lebih lagi jika berselisih dengan treler atau kenderaan berat.

Apapun itulah yang di katakan berpantang ajal sebelum maut. Jika Allah mengkehendakan sesuatu itu berlaku maka berlakulah ia. Dalam islam pun ada doa untuk naik kenderaan sebagai usaha kita untuk memastikan kita selamat dalam perjalanan selain memandu dengan berhati hati dan mematuhi peraturan jalan raya. Selebihnya mohonlah perlindungan dari Allah.

Kalau korang nak tengok video yang di ambil dari tiktok boleh tonton di bawah


Pembetulan : lori.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com