MARAH ANAK, MAK BAPAK DI KEJI & MARAH MAK BAPAK ANAK DI CACI

26.4.11 Suria Lekatlekit 14 Comments

Tertarik pula nak kopek isu ni setelah membaca di blog woofer strom berkenan dengan topik Best main nama bapa. Walau ia berlaku dalam kehidupan seharian & sudah di anggap satu perkara biasa tapi kadang - kadang kita terlepas pandang something yang sebenarnya bermoralkan tidak baik.

Kanak - kanak, remaja & tak kurang juga yang dewasa masih mengamalkan cara macam tu. Cara macam mana tu sang Lekit?? Contohnya.. Meon gaduh dengan Ani.. Meon cakap Anie katek, Ani nak kutuk meon melalui fizikalnya di lihatnya semuanya perfect.. tinggi lampai, hensem, badan sasa.. So, Ani pun tercari cari la sesuatu yang boleh di kutuk supaya Meon pun sakit hati. Tiba - tiba Si Ani teringat yang bapak Meon ni boroi, gigi jonggang & kulit hitam legam.. Maka di Ani gunakan kekurangan yang ada pada bapak Meon untuk mengutuk balas Si Meon.

Tu contoh dari cerita kan.. Apa yang sang lekit nak bangkitkan kat sini kenapa pula gaduh dengan anak, ko keji bapak dia sedangkan dia cuma mengata kau tak mengata pun mana2 ahli keluarga mahupun sedara mara kau?? Kau cari la apa - apa yang buruk kat fizikal dia.. bulu hidung panjang terjulur ker.. bontot leper ker.. Baru adil. Kadang - kadang pelik sang lekit.. Bila kita di sakiti & nak menyakiti balik pihak lawan tu kita melibatkan orang yang takde kena mengena dengan perbalahan kita tu. Yelah ko marahkan mak dia.. kenapa pula anak dalam perut dia ko caci. Dia cuma mengkritik ko takde pula dia kritik bakal laki ko, kan?? Macam tu la contohnya buat sekian kali. kekekekekeke

Dalam perdebatan.. elok la berada di landasan isu yang di bangkitkan. Tak perlu sampai terbabas sehingga melibatkan orang - orang yang tiada kena mengena dalam perdebatan tu. Sangat - sangat la tak bijak kalau guna strategi & taktik macam tu. Lain la kalau kamu tu masih budak yang hingus hijau masih meleleh. Boleh la di maafkan. Dan sangat la kurang ajar kalau nama ibu & ayah di jadikan bahan kejian untuk menyakiti hati si anak. Semua orang ada ibu ada ayah.. Dua nama itu sangat sensitif & bukan untuk di jadikan bahan gurauan yang melampau atau kejian yang tak berperikemanusiaan. Begitu juga dengan seorang ibu & ayah.. Anak adalah anugerah buat mereka.. Kalau ko mengeji anak, mak bapak dia pun akan turut terasa. Umpama cubit peha kanan, peha kiri pun terasa sakitnya.

So, kalaupun rasa tak puas hati bila di kutuk nak balas balik kutukan tu pastikan tidak melibatkan nama - nama yang sensitif yang langsung tak terlibat dalam perbalahan korang.

Akhir kata ini cuma pandangan & pendapatan peribadi tidak merujuk kepada mana - mana pihak, individu, blog mahupun blogger. Bukan di tujukan buat sesiapa.. Kalau ada jugak yang terasa hati.. sendiri mau ingat.Apapun terkasar bahasa sang lekit minta maaf yer..

14 comments:

  1. ermm semua betul dik ...
    tepuk dada tanya selera :)

    ReplyDelete
  2. tula psl.~ ingat lg dulu mse sekolah rendah pn.. mmg nama bapak laa member bubuh.. klw bab ejek mengejek nie.. huhu .~

    ReplyDelete
  3. dulu2 ms sekolah rendah ade jgk budak2 dok nganjeng name bapak..sekarang ni dah xde kot..budak2 da canggih sekarang neh

    ReplyDelete
  4. Budak budak memang suka main mainkan nama bapak masing masing..


    Robot ada perasaan

    ReplyDelete
  5. hurm..betol tu..
    kebanyakannya cam tu larr..
    sendiri mau ingat!!
    haahhaa...
    xhormat langsung main2 nama bapak..
    kalo weiyda..erk..pantang!!
    nakku sepak jer org tuh..
    kih2!!


    ☆┌─┐ ─┐☆
    ☆│▒│ /▒/
    ☆│▒│/▒/
    ☆│▒ /▒/─┬─┐... HYE!! HYE!!
    ☆│▒│▒|▒│▒│ ..PEACE....
    ┌┴─┴─┐-┘─┘
    │▒┌──┘▒▒▒│
    └┐▒▒▒▒▒▒
    ❤salam singgah dari mummyweiyda❤
    ❤eppy blogging ya!!❤

    Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  6. zaman kanak2 dulu mmg biase maen2 name mak ayah sedare mare ni. hihi ;p

    ReplyDelete
  7. hehe..zaman kekanak ribena dulo adela men nama2 bapa..sekrg x do dah..
    tp tu la..bila dah besar panjang ni,x sesuai sungguh..

    ReplyDelete
  8. betul la tu.. suka hati je orang-orang ni..kena ingatlah sikit..sekarang ni Allah bayar cash kat atas dunia ni..

    Jom baca ni: Pesta Buku PWTC 2011..Puas hati, berbaloi-baloi..
    Jom baca ni: Komik UJANG MOY APO?..

    ReplyDelete
  9. thank sis..peneranagn yang teliti dari sis,memang tidak disangkal lagi benda ni memang bnyak terjadi kat dunia remaja.

    *berhati2 dgn setiap kata yang diluahkan,tkut mnyinggung persan orang lain..

    ReplyDelete
  10. zaman2 kanak-kanak slalu la jadi mcm ni... tapi bila orang yg dah dewasa pun apply lagi.. makenye memang la tak de sivik...

    ReplyDelete
  11. adake sakit hati kalah hujah, kene kritik... dia pegi sentuh2 baby dalam perut pulak kan.. sungguh keanak-anakkan...

    ReplyDelete
  12. looorrhhh baru ter perasaan bende mcm ni memang selalu jadi

    tu lah kalau tak di ketengahkan hal2 remeh macam ni

    takde sape yg peduli..

    ReplyDelete
  13. tapi selalu nye kanak2

    taktau lah kalau mak bapak kanak2 pun duk main nama ni jugak -__-

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!