MENEGUR ORANG KURANG AJAR DENGAN BAHASA CARUT?? DUA2 PUN SAMA TAKDE ADAB

24.4.11 Suria Lekatlekit 31 Comments

Kisah hasil dari Blogwalking lagi Sang Lekit nak kopek tentang penggunaan bahasa oleh sesetengah blogger ni. Bukan semua yer tapi segelintir. Isu yang Sang Lekit nak kopek, kupas & kupis dengan rakus ni mungkin ada pihak yang terasa hati tapi terima la hakikat pandangan & cara kita tak sama.. So, perbezaan ni mungkin buat kita sama - sama belajar & memperbaiki diri.

Alkisahnya terbaca la satu isu berkaitan satu artikel yang sang blogger ni copy paste dari salah seorang penulis yang menyenaraikan ciri - ciri perempuan murahan kat FB. Tak nafikan bahasa & ayat di gunakan sang penulis ni memang agak kasar, pedas & sinis tapi apa yang sang lekit baca ada betul juga. Salah cuma dari segi penyampaianya jer. Ok la kalau sang blogger yang sorang ni nak tegur & tak setuju dengan pendapat & cara si penulis tu menyenaraikan ciri2 perempuan murahan tu tapi...

Aduhai bahasa cik adik ni pun rasanya sama level jer dengan penulis tu. Sikit lagi jer dia nak jadi juara mengatasi kekasaran bahasa yang di gunakan untuk komen si penulis tu. Sampai maki hamun, mencarut & tulis perkataan2 lucah seperti pu**.. So apa beza dia & penulis tu?? Meh kita renungkan bersama.

Dia nak menegur & tidak bersetuju dengan pendapat penulis tu tapi dalam pada yang sama dia menampilkan ciri2 murahan dalam bahasanya. Nak - nak lagi dia seorang gadis. Harus ke menulis dalam blog macam tu?? Aduhai.. kalau pun marah, kalau pun tak sependapat, kalaupun tak bersetuju.. Jangan memperbodohkan diri dengan memperlihatkan kejahilan sendiri. Bagi Lekit gadis tu mahupun penulis tu... dua2 pun sama. Dua - dua pun jenis tak beradap & murahan dari segi berbahasa. So,macam mengata dulang paku tersepih jadinya.

Tak kisah la kita nak kritik artikel orang, penulisan orang atau pendapat orang lain tapi guna la cara yang beradap sikit. Maki hamun, mencarut bagai ni tak mencerminkan korang bijak pun. Kau mencarut dalam blog.. tempias keji tu kena balik batang hidung kau dik Ooi! Orang pandang kau macam jenis tak beradap atau lebih senang cakap kurang ajar. Macam kutu jalanan jer bahasanya.

Sang Lekit pun bukannya baik.. Tapi alhamdulillah la sejak kecik lagi sang lekit tak biasa dengan perkataan mencarut ni even dalam bergurau sekalipun. Bila dah tak biasa jadi malu pula nak sebut benda2 macam tu apatah lagi nak tulis dalam blog. Moralnya benda ni adalah kebiasaan seseorang.. kalau kita membiasakan diri dengan menyebut benda2 lucah, carut & maki ni memang kita akan rasa biasa menutur atau menulisnya secara umum. Dari situ orang boleh menilai keperibadian kita... Alih2 mak bapak juga dapat nama buruk. S0, sendiri mau ingat la yer..


Untuk bershopping cenderahati cantik & murah & menjana pendapatan di blog sila clik banner di atas
 

31 comments:

  1. betul betul.. betul sangat la tu nyah oiii..... wahh makin keibuan la ko skrg ni... ahahahaha :)

    ReplyDelete
  2. Nyah mak detect dia unfollow blog mak lepas mak tegur dia kat komen entri dia... sbb follower ilang sorang. Mak tak kisah pun... mak cakap apa mak rasa betul jer... kan Nyah kan?? Untung mak tak jadi cik Anon..

    ReplyDelete
  3. kahkah..ok pengomen semua..orang yang dia maksud kan tue adalah aku.

    nur safiyyah osman.


    eh lekit hg memang jenis suka bercerita dan nampak keburukan orang lain ei?itu je ke modal yang hg ada untuk tulis entry blog hg???kahkah..sungguh kesian.

    kebanyakan entry hg semua hg cerita pasal keburukan orang lain.

    lain orang lain cara berblogging...xkan semua nak kena ikut cara hg..lain orang lain cara dia dibesarkan...

    watdehel hg nak tunjuk hg bagus..orang lain tak bagus...

    kesian la..xkan tak da modai kot nak up entry sampai terpaksa blogwalking cari keburukan orang lain lepas tue up entry baget hg good.

    kesian.letak la link blog aku sekali lain kali ok:)

    tq sebab dah bebeapa entry hg cerita dan mengumpat pasal aku.terbaik wooh!tapi lepas ni make sure hg letak link block aku.orait?!.

    ReplyDelete
  4. jgn tak publish pula komen aku tue..hahahahahahaaha

    ReplyDelete
  5. entri ni tak point mana2 blog atau blogger... ia di komen secara umum sekadar memberi pandangan peribadi.. bagi yg terasa & menagkui beliau org di maksudkan.. tepuk dada tanya selera.

    ReplyDelete
  6. perh..still nak baget hg bagus..xpa la lekit.whatever.hg lagi menunjukkan yang hg tue bodoh hg tau...nak aku tunjuk komen hg ke kat blog aku?untuk bukti hg tuju dekat aku.haha..ada otak guna.bukan buat pekasam.

    kesian.ada juga manusia macam hg.


    try cari idea lain untuk up entry ok.jgn asyik cari keburukan org untuk diUP..bukan dpt pahala pon kalau hg tunjuk yang hg bagus.


    apa2 pun ..tq.org mcm hg orang tua tua kata

    "masuk tak tambah...keluar pun tak kurang"

    tepuk dada tanya selera tue peribahsa lapuk dol.kurang membaca hg ni..sebab dok sibuk nak jaja cerita orang lepas tue up diri sdiri..kesian.


    aku jeneh org yang direct..bukan jeneh kutuk belakang.tq.

    *jgn tak publish komen aku ni*haha

    ReplyDelete
  7. cik safiyah.. thanks sbb komen. Yelah sama2 kita gunakan otak & jgn buat perkasam yer.. Yelah saya tak educated macam cik safiyyah.. tu tau guna peribahasa yg dah lapuk jer.. Moga cik safiyyah yg bijak bistari dpt la membantu blogger2 yg tak educated mcm sy dr segi penulisan yer.. Mari sama2 kita berpegang dgn kata2 cik safiyyah ada otak guna jgn buat perkasam... :)

    ReplyDelete
  8. err..saye rase suria takde pulak mention nama sape2 kan? macam pelik lak ade yg serang balas sebab terasa..;p


    hmm..saye setuju jugak bab penggunaan bahasa tu..orang boleh nilai keperibadian kita melalui cara kita menulis atau bercakap..

    ReplyDelete
  9. erk, ada heart feeling yang berlaku kat sini ke? jap jap aku baca balik entry ko cik lekit,

    ermm takda pun ko mention sapa2, ok la tu nasihat, nasihat untuk kebaikan, bukan nasihat utk menjahanam, tak nampak pun apa2 efek negatif..

    ReplyDelete
  10. siapa makan cili dia yang rasa pedas..
    tak sangka pulak berani nak mengaku cik S.O..kalau dah tak suka lagi mahu melawat kat sini..hairan hairan..

    ReplyDelete
  11. syco die dulu, cam lu puji bagi die kembang pastu cantas je

    ReplyDelete
  12. tegur lah dengan bahasa yang lembut, hikmah dan bersabar

    ReplyDelete
  13. susah nak nasihat orang yang langsung tak dengar nasihat orang... sabar je la LEKIT...

    ReplyDelete
  14. GOOOD!!dan kurang kurang kan bercerita keburukan orang lain.nanti kenan dekat baby pula.

    chill.

    ReplyDelete
  15. baguslah dik hang tak mencarut dalam blog..

    keep it up

    tapi ada orang laen caranya..dah tu cara dia, cam tu la..

    kadang-kadang nak menegur pun ada cara..adik buleh tegur dia di komen box blog dia sendiri, tegur berhemah, akak percaya kalau menegur baik-baik bukan dia nak marah, kan? bila up entry khas dan adik plak ada sebut dia macam perempuan jalanan, jadi apa beza adik dengan dia?????

    tak payah la nak buat entry khas mengutuk orang kot..tambah-tambah kalau orang tu tak kacau bijik kita pun! kan??????

    lagipun kami semua tau, adik memang tuju entry ni kat dia..adik tak bodo, dia tak bodo, kami semua pun tak bodo...

    :)

    ReplyDelete
  16. loh loh..jgn gaduh..biasalah dlm blogging ni ada bnyk jenis manusia..ada yg begini ada yg begitu..kita terima kekurangan dan kelebihan masing² ok..setiap org lain pendapat dan pandangannya..takda sapa yg lebih baik dari sesapa..

    ReplyDelete
  17. to pengomen yang rasa aku perasan ka apa..yes!mmg aku perasan dia kata dekat aku.sebab b4 dia up entry ni..dia komen buat ayat sama dgn entry dia up ni dkat coment box aku....

    hanya tuan blog yang baget bgus ni ja sedar y dia mmg kta dekat aku.

    aku tak kisah nak cantas aku ke apa..sebelum nk cantas org..sebelum nk jaja keburukan orang...cermin diri sendiri tue dulu...

    jgn baget bgus.sbb kita semua sama ja..

    kesian aku dgn org yang macamni...nak buat blog dgn up entry pasal kburukan org.

    jgn suka tgk keburukan org...bukan dpt pahala pon.

    no body perfect.semua org ada cara berblog dan bercakap...

    hormati cara org lain...insyallah org akan hormati cara hg.

    dlm dunia ni allah jdikan semua manusia berbeza2..

    cra pembesaran yang berbeza..
    cara pergaulan yang berbeza
    cara bercakap yang berbeza
    cara menulis yang berbeza

    so hormati cara orang lain.dan jangan sibuk sibuk nak kacau dan ubah cara orang lain.

    klu bg hg aku ni mcam kutu jalanan...aku cuma boleh cakap..syukur allhamdulillah.

    semoga baby yang hg kandung tue tak terkena perangai mcm aku ni.semoga baby yang hg kandung tue tak kena kenan ayat ayat hg yang hg dok guna untuk melambang or samakan orang lain.

    karma.

    hidup tanpa port hal org lagi best.hg patut try ....

    cau!

    Roses are red. Violets are blue. Faces like yours belong in the zoo. Don’t be mad, I’ll be there too. Not in the cage but
    laughing at you.

    tq lekit.

    ReplyDelete
  18. senyum..tak perlu kata apa2..kacak luar tapi sayang tak kacak dalam...chill

    Moga Allah ampunkan dosa kita semua..

    ReplyDelete
  19. saya pun senyum jer... takde apa nak di muncung kan?? kekekekekeke

    ReplyDelete
  20. emm.. x baek gado2 ni.. akak lekit nak tegur je pn... dye xde maki yang terase tu.. so, terime la ngan hati yang terbuka ye.. x yah la marah2..

    ReplyDelete
  21. hehehehe.. lucu2 nya baca komen2 sini.. sabar2 ye

    ReplyDelete
  22. opss...cma dah tertinggal isu hangat kah??

    apekessss...

    apekahhh???

    llalalalalala

    ReplyDelete
  23. apepun...jgn gado2..jgn kutuk mengutuk..allah tak suka..

    jazakallah..

    ReplyDelete
  24. aku rasa budak tu kurang sikit minda dia ,itu jer...

    ReplyDelete
  25. hek eleh... dia ckp nyah lekit up entry burukkan orang.habis tu..dia bukan ke burukkan org dalam entry carut dia... ?

    ReplyDelete
  26. abby...cma nk copy page ni ckit bole..??

    ReplyDelete
  27. Okla tu Cik Lekat tegur dia guna bahasa yang elok. Dan tak salah kalau dia terime teguran secare baik like admit her mistakes. But then tak perlu nak babitkan bayi dalam kandungan whatsoever. Blogging,blogging jela....The baby doesn't know anything so tak perlu nak babitkan baby plak.

    ReplyDelete
  28. Shafiza itu saja senjata yg dia ada kot nak sakitkan hati saya.. biarlah dia pun seorang isteri.. Insyaallah kalau ada rezeki bakal jd seorang ibu. Naluri ibu tu dia akan rasa bila tiba masanya.

    ReplyDelete
  29. mmg nampak sgt cik lekit tak plak mention mna2 nama. tegur kot. yg nak butthurt sgt knp?..

    lagi baek dari tegur dgn carut-marut.

    apa daaa..

    ReplyDelete
  30. yg si ladyrye tu nk back up knp? butthurt jugak?.. bila org tegur elok2 tak dpt terima plak.. takkan nak caci maki mcm dorg jgk kot. isk.

    very low mentality!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!