TAK PAHAM TOPIK ATAU MEMANG SUKA KOMEN YANG TAKDE KENA MENGENA DENGAN ISU?

29.4.11 Suria Lekatlekit 18 Comments

Ni lagi satu isu yang terjadi dalam dunia blog. Memang jumlah komen yang macam ni semakin banyak.. Tapi ada segelintir lagi masih faham konsep nak berkomen. So, kali ni sang lekit nak kopek isu ni jugak sebab kadang - kadang banyak juga dapat komen yang takde kena mengena dengan isu yang di bangkitkan dalam entri.

Bukan la nak mengutuk atau mengherdik para pengomen yang suka sangat berkomen dengan komen yang takde kena mengena dengan isu tapi niat di sebalik komen yang tersasar dari topik sebenar tu amat la jelas. Contoh Sang Lekit share entri berkenaan hukum haramnya menghiasi kubur tiba2 datang satu komen yang bercakap soal aurat. Faham apa dia nak sampaikan. Dia nak sindir dalam komen sebab tuan empunya blog ni belum menutup aurat dengan sempurna. Tapi biarlah kena pada topik yang di bincangkan.

Itu cuma contoh.. Bukan la nak menolak teguran yang berbentuk sindiran tu tapi cari la isu yang ada kena mengena dengan soal tu. Takde la nampak terbabas sangat komen tu. Bukan la niat sang lekit nak tunjuk baik, alim atau warak dengan share entri yang berbentuk keagamaan tapi sekadar berkongsi ilmu dari hasil pembacaan sang lekit sahaja untuk manafaat sendiri & semua. Mungkin bagi pengomen yang mengeluarkan komen macam tu rasa macam Sang Lekit tak layak kot buat entri yang menyentuh soal hukum & agama sebab tu la komen beliau tersasar dari topik perbincangan. Bukan satu entri yang sang lekit dapat komen yang takde kena mengena dengan topik yang sang lekit tulis rasanya dah banyak sampai sang lekit terfikir.. sebenarnya apa motif komen itu?? Betul - betul nak bagi pendapat atau nak ajak berdebat??

Secara positifnya sang lekit terima & approve komen2 macam tu sebagai satu peringatan pada diri. Dan dari sudut negatifnya.. yang berkomen nampak macam tidak ikhlas menegur. Lebih kepada nak menyindir & merendahkan apa yang sang lekit kongsikan. Macam sang lekit cakap, sebab sang lekit masih belum sempurna menutup aurat lepas tu buat entri yang berunsur keagamaan maka di pandang rendah & tidak layak. Terpulang pada penilaian masing - masing. Jika korang rasa sang lekit tidak layak.. itu hak masing - masing.

Ini bukan entri touching tapi sekadar memberi pendapat, pandangan peribadi. Tidak merujuk kepada mana2 pihak, individu,blog atau blogger. Kalau ada mana2 pihak yang terasa hati sang lekit terlebih dahulu minta maaf.

18 comments:

  1. alamak.. nak komen ke tak ni... nak komen ke tak ni... alah komen je la.. hahha.. no komen... biase la tu.. tak habis bace agaknye... tu jadi mcm tu... tk baik...

    ReplyDelete
  2. orang yang komen tu ada tinggal url blog tak?

    kalau ada tinggal url blog biasanya komen yang menyimpang dengan isu sebab nak promote blog je..

    tapi kalau bab keagamaan ni, sahabat nabi ada pesan..

    jangan lihat siapa yang menyampaikan, tapi lihat apa yang di sampaikan..

    kalau pun orang yang paling hina dalam dunia sekalipun nak bagi ilmu.. tak kan tak mau ambik padahal kan kita digalakkan untuk mencintai ilmu..

    tak mencintai ilmu.. tak menulis blog kita kan..

    ReplyDelete
  3. kak lekit.. ni izinkan beta bersuara ye.. kehkeh..

    kadang2 orang tak phm apa yang kita nak sampaikan tu.. ada jenis orang, die bca nak cepat je, sampai dia skip point yg ada.. ada jugak oramg just baca ujung2 entri je.. lagi2 kalo entri tu pnjg.. serius ni mmg berlaku... kawan2 blogger fariq sendiri penah cite camtu.

    kat blog fariq skrg ni pon kekadang kalo tgk komen tu rasa macam apa yg kita nak sampaikan diorang tak dpt.. yg dpt pon segelintir je.. wallahualam la kan.. nak ckp lelebih tak tau,, tapi kita tgk dari cara diorang komen je la kan..

    ok la cukup 1 entri pendek kat sini... ngee


    Latest -
    - Entri Untuk Manfaat Diri Sendiri

    ReplyDelete
  4. hmm... akak rasa..akak paham apa yg cuba org tu sampaikan pada adik.. cuma...cara dia xkena laa tu kot.. nak tegur seseorg tu boleh.. tapi perlu laa kena pada cara dan gayanyer..

    ReplyDelete
  5. sama jugak dalam hal kita cuba mempertahankan pendapat atau lebih tepat 'berdebat' at the end kalau seseorang tu tak tahan terus dia cuit kita punya fizikal atau benda-benda yang dah lepas.

    mungkin orang kita belum terbuka

    ReplyDelete
  6. alar..kekadang den pon TERSALAH komen.. sbb baca ayat x habis..huhuhuhu..

    then isue tegur tuh..think +ve ok lekit! :P biaq pi yg lain..yg pntg niat kita nak share ilmu..

    ReplyDelete
  7. nak komen kena baca N3 dulu..tapi kalau N3 panjang sungguh tak lalu nak baca..

    ReplyDelete
  8. kalau kita tak lalu membaca entri sebab dia panjang elok la kita jgn komen.. sebabnya komen camtu nampak sgt cuma nak tinggalkan link untuk org terjah & komen balik blog dia. betul tak kak ina kl??

    ReplyDelete
  9. kes suka baca sekerat-sekerat lepastu cepat sentap..ntah pape

    ReplyDelete
  10. biase lah tu kak . yg penting ape yg akak smpai, boleh bawa ilmu dan pgetahuan pd pembaca :)

    ReplyDelete
  11. sesetengah orang mereka hanya baca sikit2 je, tu yang komen takde kena mengena dengan isu..
    (komen ni ade kena mgna tak..haha)

    btw ada award yang saya kena sampaikan kepada blog ni

    http://asyraf-7.blogspot.com/2011/04/award-dari-tupai-karan.html

    sila la tuntut kalo free..

    ReplyDelete
  12. ada 3 sebab : 1. tak baca entry sampai habis....

    2. nak perli2....

    3. nak Ping blog dia.. iklan....

    tu la puncanya nyah lekit... :)

    ReplyDelete
  13. itulah mcm2 ragam dunia maya ni..berjuta2 org so,mcm2 ragam yg harus kite kena tempuh dan sabar..semua pe yg kite buat ni de chalenger jer wlupun kite duduk menekan keyboard tp itulah hakikat yg kita kena lalui sbgi blogger sbb yg dikatakan td kite tempuh bkn beratus tp berjuta2 org di alam maya ini...

    http://akutetapaku85.blogspot.com/

    ReplyDelete
  14. kdg² dpt gak komen sebegini..kita pahamlah dia x baca entri tu betul² tp dlm kes lekit nih sy paham masalahnya..bkn diaorg x baca/x paham entri lekit ttg isu tersebut tp yelah mcm yg lekit ckpkan..apa pon ambil yg positif dr komen diaorang tu ok..sy pon bukan baik sgt walaupun bertudung..ilmu agama sy juga cetek..oklah tu nk sharing²..

    ReplyDelete
  15. xperlar..
    pernah kena jugakss camni..
    tp faham..
    mungkin kita xdpt memenuhi sume org ni..
    dan kadang2 de org dengki kan..
    sabo yer lekit..
    preggy2 xmo stress2 k!!
    abaikan jer..
    diorang xkenal kita secara depan2..
    sekadar baca kat blog nak menilai someone mmg xde maknanya larr...
    so bagi pahala kat orang pastu amik dosa org..terbaik utk mereka!! huhu...keep it blogging ya mommy to be!!


    ☆┌─┐ ─┐☆
    ☆│▒│ /▒/
    ☆│▒│/▒/
    ☆│▒ /▒/─┬─┐...hye!!hye!!..
    ☆│▒│▒|▒│▒│ ..peace....
    ┌┴─┴─┐-┘─┘
    │▒┌──┘▒▒▒│
    └┐▒▒▒▒▒▒
    ♥ salam singgah dari mummyweiyda♥
    ♥ eppy blogging ya!!♥

    Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  16. xperlar..
    pernah kena jugakss camni..
    tp faham..
    mungkin kita xdpt memenuhi sume org ni..
    dan kadang2 de org dengki kan..
    sabo yer lekit..
    preggy2 xmo stress2 k!!
    abaikan jer..
    diorang xkenal kita secara depan2..
    sekadar baca kat blog nak menilai someone mmg xde maknanya larr...
    so bagi pahala kat orang pastu amik dosa org..terbaik utk mereka!! huhu...keep it blogging ya mommy to be!!


    ☆┌─┐ ─┐☆
    ☆│▒│ /▒/
    ☆│▒│/▒/
    ☆│▒ /▒/─┬─┐...hye!!hye!!..
    ☆│▒│▒|▒│▒│ ..peace....
    ┌┴─┴─┐-┘─┘
    │▒┌──┘▒▒▒│
    └┐▒▒▒▒▒▒
    ♥ salam singgah dari mummyweiyda♥
    ♥ eppy blogging ya!!♥

    Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  17. jangan banyak mare mare, nanti cepat tua....ni kra komen terbabas jugek ke?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!