APEK VS ELIA. PEREMPUAN LEBIH SUKA CANANG KISAH PERIBADI?

28.7.11 Suria Lekatlekit 52 Comments

2 3 hari ni sang lekit agak pelik bila tengok jumlah views entri lama yang pernah sang lekit buat pasal contest cik elia & adik beradik dia dulu. Kenapa tiba - tiba jer banyak views untuk entri lama tu?? Bila Blogwalking maka tahu la kenapa & mengapa tiba - tiba semua orang nak baca kisah cik elia tu. Pasal kes dia & tunangnya yang dah popular sekarang ni di katakan ada masalah berkaitan dengan orang ketiga.

Ada baca di blog Rara @ Safura semalam & tengok juga gambar & copy status & komen di FB Cik Elia yang Rara attach dalam entri tu. Taknak la komen macam mana hubungan dorang yang dulu bagai bulan madu di awan biru yang di canang2 Cik Elia di blog beliau tapi apa yang sang lekit nak kopek adalah isu canang kisah peribadi & kesannya je.

Apek & Elia. Carian Google

Dari apa yang sang lekit tengok.. memang tak di nafikan kaum perempuan lebih banyak suka mencanang kisah peribadi tak kira la dengan kawan - kawan di dalam & di luar alam maya ni. Kalau tengah bahagia tu. Sampai sang arjuna bagi gula2 hacks sebijik pun nak cerita kat orang. Kononnya sweet memory. Tapi bila jadi sesuatu yang tak elok pun dia tetap memilih jalan mencanang pada umum juga. Macam kes cik Elia tu.. Dari status FB yang sang lekit baca (Rujukan dari blog Rara) dia ada bagitau tentang perangai si tunang dia yang bersikap kurang ajar dengan mak dia. Harus ker di bagitau kat orang luar?? Itu masalah peribadi yang seeloknya di bincang & selesaikan secara tertutup. Masa baik semua cantik, bila dah buruk yang wangi pun jadi hapak. Manalah tau tiba - tiba lepas ni hubungan dorang kembali pulih.. Tapi cerita pasal apek kurang ajar dengan mak elia tu tetap orang akan ingat & melabelkan apek seorang yang kurang ajar, mungkin juga anggap kenyataan elia masa tu sekadar sakit hati & nak menjatuhkan si apek. Itu salah satu padah yang mungkin di terima di masa akan datang.

Dorang dah di kenali ramai.. Jadi setiap kenyataan yang keluar akan menjadi perhatian orang lain. Berpada pada la dalam berkongsi cerita di laman sosial sebab benda macam ni akan menyebabkan masalah lain pula timbul. Itu lah keburukkan bila kita terlalu senang mencanang kisah peribadi pada umum tak kira la cerita bahagia atau duka. Dulu dia la yang terbaik, sekarang dah jadi terbalik.

Bukan saja pada Cik Elia tapi moga menjadi peringatan pada kita semua. Tak salah kita menghargai pasangan kita dengan bercerita tentang kebaikan dia & tak salah juga kita ingin berkongsi perasaan kecewa bila terjadinya sesuatu masalah tapi berpada pada la. Cari tempat yang sesuai untuk luahkan perasaan. Jangan jadikan laman sosial yang kita tak tahu siapa yang baca apa yang kita tulis sebagai tempat meluahkan rasa. Banyak keburukkan dari kebaikkan. Sekarang orang akan mencebik balik pada dorang.. bercinta bagai nak rak, baru bertunang dah porak peranda. Nak salahkan orang yang mengata, kena salahkan diri sendiri dulu yang terlalu ramah bercerita.

52 comments:

  1. betul kak.saye penah sebut dulu,jgn TERLALU memuji cm tu,tgk apa dh jadi.cerita betul kite tak tau,but sy rasa elia dh tersilap langkah bile dh buat status mcm tu dlm fb dye.dorg dikenali.kalo kite takpe lagi kot,org tak kenal.mcm dorg,dh jd 1 isu.sok lusa mesti masuk melodi.hehe

    ReplyDelete
  2. time bercinta kentut pon wangi.. time gadoh.. perggghhh~heheheh..

    x elok gak tuh.. dah gado diam2 ar..xyah ar canang2 kat org.. not good-not good! :)

    ReplyDelete
  3. td sy pegi gak blog elia tu nk cari cerita yg org duk kecoh (ada terbaca kat blog kawan psl ni)..tp takda ek? dia tulis kat FB jer ke?

    tp pd sy mmg x patut elia kecohkan benda peribadi utk tatapan umum..kena ingatlah yg tunang dia tu bintang sukan..takut benda² mcm ni mengganggu kosentrasi dia nk main bola..yg rugi negara juga nnt..

    ReplyDelete
  4. sgt setuju....kena tau pisahkan dan bezakan kisah peribadi dan kerjaya...maklumla org dh popuplar..

    apa2 pn org kata kisah dlm kain tu smpan2 la..xperlu nak canang...

    inilah dia keburukan facebook ni...semua benda nak ditulisnya kat facebook...habis semua org tau

    ReplyDelete
  5. itu memang tak dinafikan.. ieb selalu perati kat fb jenis orang sebegini

    ReplyDelete
  6. moga ada penyelesaian terbaik utk mereka..ini juga sbagai pengajaran utk kita smua..

    ada yg boleh di kongsi dgn org luar..dan ada yg perlu di simpan sbagai rahsia hati jer..

    ReplyDelete
  7. bila emosi menguasai diri, setan berebut2 dtg..

    mesti jejari runcing terpost dlm keadaan marah..,dan dia terlupa yang dia popular orang amik kesempatan printskrin.


    moral of the story jgn la sesuka hati luah menda di facebook..

    ReplyDelete
  8. hai ..
    i kawan elia..

    kita kan manusia biasa, dia mungkin terlampau marah and terlepas ckp dekat facebook..yep memang ada silap dia kat situ sebab bgtahu pade umum.. apa pon, kita muhasabah diri dengan ape yg terjadi pd relationship diorang..

    :)

    ReplyDelete
  9. thanks pada yang vote mengumpat. tak tau sapa tp mcm blh teka..

    Marya Hana.. thanks komen. Ini cuma pandangan orang luar kepada orang yang di kenali jer. Hope U tak terasa even dia kawan U pun.

    ReplyDelete
  10. sbb tu jgn terlalu bermegah... bkn nk kata apa, ms semua org tau dia ni WAG's, trus canang2.. mmg la bangga, tp rasanya low profile sudahh.. bila dh jd mcm ni, menangis xberlagu.. org yg xsuke kisah diorg ni akan bertepuk tangan.. maaf la ckp cenggini...

    ReplyDelete
  11. hurmm...sokom sgt3....kalau ye pon nk luahkan rase kecewa..bkan begini caranyer....agak2 lar...nie isu private skit so pandai simpan lar....haiyer baru brtunang dah jd macam nie....igat lelaki suke kew gurlz bkak citer private nie??mmg lar kita tgh marah tp pkir lar rasional ckit...nnti pe plak kata org..hurmm belum berkahwin lagi...klau berkawin nnati macam mne entah dorang nie kan?? sis elia...juz think positive ok? insyaALLAH ..everythings gonna be alright...may ALLAH bless both of u

    ReplyDelete
  12. hi ibu mengandung.. :)

    entah kenapa mcm dah jadi lumrah perempuan untuk "gossip" benda yg die rse sweet n "tett" untuk benda yg buruk.. majoriti tapi kena admit jugak ada sebenarnya yang tak macam tuh tapi boleh kira pakai jari.. kita selalu bw n selalu tgk benda mcm tuh jadi.. rase nyer benda macam ni boleh kita elakkan.. tepuk dada tnye hati.. :)

    dlm kes kak elia.. mungkin dia tertekan dan jadikan blog, fb sebagai medium utk lepas kan ape yg dia rase.. kita doakn yg terbaik untuk die n apek.. ade jodoh tak kemana.. kalau tak da jodoh.. ? pstt (kumbang bukan seeekor meyh) insyaallah..

    sekadar pandangan..

    ReplyDelete
  13. slm...yer la sapa tahu jadi mcm nikn...oleh itu kalau nak bercerita tu eloklah berpada2kn...biarlah mereka dgn apa yg mereka inginkn...janji bahagia kalau x bahagia nasibla...:)

    ReplyDelete
  14. hmmm masa terbaca kat blog nara...senyum aje, aisehhh tengah marah status fb pun naik, kat blog kisah percintaan kemain oooo

    papepun semoga jalan penyelesaian ada

    ReplyDelete
  15. Kat facebook ni nak citer perkara yg baik2 takpe tapi kalau bab2 terlalu peribadi mcm masalah dgn pasangan tu, toksahlah... Marah/bengang mcm mana pun, cari jela kawan yg blh dipercayai utk bercerita sekadar ringankan beban/minta nasihat.

    Ni nak cerita sbg ikhtibar kita bersama. fa ada kenalan yang suka nak post kat facebook ttg masalah dia dgn suami. Macam2 rungutan. Tentulah terang2 semua baca kan? Sekali tu keluarga mertua & suami dia baca dan terasa hati. Malulah cerita peribadi dijaja pada semua. Dari kwn2 sampai saudara mara tak tahu jadi tahu. Sekarang ni dah bercerai pun mereka. Kawin tak sampai 6 bulan pun time tu. Tapi, nak menyesal pun dah tak guna...

    ReplyDelete
  16. hmmm..ada yang patut,and ada yang tak patut kita share..yang penting jangan share bende yang boleh mengaibkan sesiapa baik sekarang atau masa akan datang..

    http://erniefaizalsiti.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. kak ida br terbaca entry suria ni.. apa2pun mari kita sama sama doakan yang terbaik untuk mereka ya.. mudah2an mereka tabah menghadapi dugaan ini.. sesungguhnya... Allah swt tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olenya.

    Suria mcm mana dgn baby dan kandungan bila due datenya =)

    ReplyDelete
  18. tu la...
    terlalu mendedahkan diri ni tak baik jugak eilk...

    ReplyDelete
  19. kan?... kesan mencanang tuh sgt teruk sebenarnya... biarlah bersederhana dalam segala hal... masa bercinta memang semua indah.... bila dah macam nih... yg indah2 sume tuh dilupakan.. time bertunang la kite nak mengenali sape sbenarnye tunang kite... kalo rase2 serasi.. teruskan.. kalo x serasi... putuskan... x susah pun...

    ReplyDelete
  20. kurang gemar bukak blog elia sbb asek cte psl dy pnye inchek apek..huhu

    ReplyDelete
  21. betul sis. bg sy, elia tu x profesional.. hal peribadi x perlu la nk keco kat 1 dunia. lgpun, hal peribadi kne bncg scr tertutup.. x ya nk canang sne cni.. klu dulu, sume nye indah.. time x indah, kutuk pulak..

    ReplyDelete
  22. itulah.pgajaran jugak utk semua org.nak cerita apa pon,biar sedang2 saja. ;)

    ReplyDelete
  23. kadang2 niat tu just nak berkongsi kegembiraan kan. mase depan sapelah yg taw. tak sape pun mintak sad ending. tp ade betulnye gak kate akak, jgn terlalu menjaja kisah peribadi. in case jd macam ni, banyak mulut yg akan kate itu ini. tambah plak klu public figure. even saye sendiri pn salu gak tefikir bende camni kak. semoga pjg jodoh sy dgn epy & semoga pulih hubungan elia dgn khairul fahmi. dgn izinNya. amin.

    ReplyDelete
  24. ermmm..time bercinta,tersandung batu..batu disalahkan! bila dah kahwin..tersandung batu, maki disemburkan!..harap sesiapa saja sedar cinta itu bukan utk seketika tetapi utk sehidup semati..sepanjang hayat!..

    ReplyDelete
  25. betol ke kak?
    no wonder la page apek xde

    ReplyDelete
  26. hurmm.. apa2 pun sy tetap bangga dgn Apek.. walaupun dilanda kontoversi mcm ni still boleh main dgn baik.. cayala apek.. apa2 pun smoga hubungan diorang ni dpt dibaikpulih.. huhu~

    ReplyDelete
  27. btol2.. slalo pmpn la yg suka canang cta peribadi ni... skali clash, mcm2 la kisah buruk yg keluar... pastu cple blk... tak ka penat nak kena cover blk psgn dia tue..mula la nk ckp bf sy dh berubah.. dia dah xmcm dlu.. huhu.. poyo jah...

    ReplyDelete
  28. akhirnya bila dunia glamer dah menyelubungi diri, semua benda dah jadi tak private...

    bila dah tak private kena la pandai pilih mana nak tayang, mana nak simpan...

    kalau dah kes dalaman pun nak cerita.. apa yg dia expect? juri? huhhh

    ReplyDelete
  29. kalau fahmi tu tak glemer, ade ke kau orang gi baca blog elia? nak kata dia show off, berlambak-lambak lagi blog dok show off bf sana sini. Just because it involved someone yang 'popular gila' macam Fahmi, semua nak pandang slack.

    Kalau dia tak show off pun, trust me mesti orang press akan kejar dan korek sampai lubang cacing jugak pasal kisah personal dia ni.

    Kesimpulannye, tak payahlah kita menyibuk hal rumah tangga orang.

    ReplyDelete
  30. Pasal status elia yang agak 'melampau' tu. she's doing it for the sake of self-defense. Ingatlah, dia pun manusia biasa jugak macam kita. Ada time, kita pun nak stand for ourselves. Kadang2 bila marah, kita pun tak fikir panjang2 lagidah. Dah lah, tak payah nak condemn orang sangat. Sat lagi kena batang hidung sendiri, baru lah kita tahu macam mana rasa dia.

    ReplyDelete
  31. better baik ckp pasal hal kerja dari peribadi lah ye,hu3

    ReplyDelete
  32. Erm.. dah tahu famous, kena tahu gak ada benda boleh share ada benda tak boleh share ye tak? ;)

    ReplyDelete
  33. tu lah manusia..nk berkongsi cerita pun jgn la sampai yg buruk2 pun nk share..
    apekah???

    ReplyDelete
  34. peliklah. i pun blogger perempuan. tapi i tak letak pun gambar dalam blog i. satu pun takder kot sekarang.malah cuba sebaik mungkin untuk tidak cakap hal peribadi dalam blog. kadang akdang i rasa macam sombong pulak.. yeah.. i tak ramai sangat follower pun but satu je.. i sangat pentingkan my privacy. i juga sangat hargai masa masa i with my beloved family, kawan... i tak nak kerana tersilap kata, akan menyebabkan jidup ni kucar kacir.. please... hargailah masa dengan sebaik mungkin.. for me if i nak glamour.. lebih baik jadi artis kan?sorry.. my opinion..

    ReplyDelete
  35. kau ni apehal tak puas hati dengan orang. asyik nak megutuk je. kau tu bagus sangat ke .ko jeles kandan berangan nak jadi blogger hot. nak tambah kesedihan cik epal. lagi satu follower kau semua ni nak mengampu kan. semua kau cakap nak sokoong.
    zulfikar: kau macam pondan lah
    belogkiter: ko tu . tak letak gambar ko sebab ko tak cantik.. kalau ko cantik sure letak gambar ko. dasar pengampu.

    ReplyDelete
  36. Anon ni apa kes? apa kena mengena cik epal lak kt sini?? ada sapa2 sebut epal ker... Nyah Zulfikar pun turut terjebak.. sian pulak belogkiter pun kena.

    ReplyDelete
  37. ada org lain yg beremosi..ke dia suka kat elia tp xdpt..haha

    ReplyDelete
  38. hahaha macam2 hal la korang ni..janganlah hot2..tuan badan pun tak kecoh..yg ptg benda belom cfirm jangan nak canang2..bak bukak kain sendiri dok tunjuk kat orang lain..ooppss...jangan serang aku!

    ReplyDelete
  39. lekit-lekit ni memang macam ni. die pikir die perfect. tak habis2 nak kondem orang lain. tak habis2 nak repeat cerite dalam paper. naik bosan aku. asal ping... ambil tajuk darik dari paper... ingat ko bagus...

    ReplyDelete
  40. bodo nye blog ni.. setuju dengan anon2 yg lain... tak boleh blah.... ke ko harap khairul fahmi buka blog ko...

    ReplyDelete
  41. sumber rujukan utk entri ni sgt jelas bkn di ambil dr artikel mana2 akhbar en/cik Anon.. kalau rasa entri ni kondem.. maka kondem la jadinya.Byk betul pendatang blog tanpa nama komen entri ni kan???

    ReplyDelete
  42. tuh la kak dengar jugak kes diorang, kita kena hati-hati nak bercerita kat dunia internet nih.

    ReplyDelete
  43. hi anon: kelakar lah u all ni. kenapa nak emo sangat. suka hati kitorang lah nak jadi pengampu ke tak. jeles ek? i suka blog ni dan i nak komen semua entri dia. salah ke?sekurang kurangnya sang lekit ni dia nak bersuara atau memberikan pendapat tu secara terangan. dan i rasa u all ni kan anon penakut. kenapa tak letak link? berani kerana benar kan. dan rasanya kalau tak suka blog ni, sang lekit pun tak paksa u all singgah dan baca. btw, kepada anon yang kutuk i tu, emm.. terima ksih .. betul kot i tak secantik u. ;)..tapi lain kali nak komen tu buat lah research dulu. cik epal tu bukan tunang fahmi lah..

    ReplyDelete
  44. Apahal dgn anonymous tu? nak datang flame org je. ni tunjuk yg bapak dan mak dia gagal didik anak dgn baik. hampeh...

    kalu aku nampak dia, aku pasti akan potong lidah dia dan hantar kat mak bapak dia sebagai pengajaran.

    ReplyDelete
  45. kah3.boleh gelak guling2 bila baca komen-komen dari anon kat atas2 ni.tak pasal-pasal nama cik epal ada sekali.rasanya diorang ni blogger jugak kan.cuma pengecut je nak bersuara guna identiti sebenar.pasal apek and elia ni,bila famous,ada benda yang kita kena simpan and bincang sesama sendiri.i mean bila berjumpa or dengan family masing-masing.pasal dok canang tu,yup.my friend pun jenis macam tu and now dia dah putus dengan bf dia.so,apa yang jadi pada orang sekeliling kita atau selebriti,bolehlah dijadikan pengajaran dalam kehidupan masing-masing kan.

    ReplyDelete
  46. Tue la manusia...bila setiap kejadian tue terjadi..kite sebagai manusia kena la amik iktibar...betul la org cakap..kalo hak private tak payah nak canang sgt...org tua dah pesan tunang pun jgn kecoh2...islam pun tak benarkan..sebab banyak hasutan syaitan..lagi senang keje dia nak merosakan masjid..benda belum betul2 menjadi.....sampai diri sendiri pun tak leh kawal...sebab banyak kisahkan org dari hal peribadi...mean pasagan sendiri pun kite lupa dah tak kisah..hati tak jga...kalo terbiasa share pun jgn la share semua benda...aku yg tak popular ni pun tak berani nak share sgt ngn org aku kenal..org tertentu je..sebab hal peribadi kalo salah kongsi buruk padahnya utk diri sendiri utu melalui hidup akan dtg..kena paham tue....tak kisah la sapa elia ke org lain...sekadar pesanan...yang Anonymous ni emosi la..org nak ingt kan tuk kebaikan amik jela..tak payah negetif sgt nak emo...elia pun tak pa la..benda dah jadi kat dia...ada gak salah masing2...tapi diorang pun muda lagi...banyak lagi nak belajar utk akan dtg kan...lepas ni dia mungkin jadi lebih bagus dari kite dgn ape yg dia hadapi skang ..ok la..ada baik tuk dia akan dtg..kite sebagai yg melihat pun harus amik iktibar....bukan saja2 nak pot pet..kan..

    ReplyDelete
  47. alahh...c elia tuh...mase becinte beriye je canang kesah die sume..da putus mcm2 ayat buruk utk apek tu die kuaran..abes,mase becnte dulu x hingat pulak sume tuh..ish3,manusia cmni pon ade!!!

    ReplyDelete
  48. mmg org ppuan yg sibuk mencanang. SAMA LA KORANG YG DOK MENGATA NI. XPASAL2 BUAT ENTRY NK MERAMAIKAN ORG NGATA22

    wahai cik blog yg baru meletop ni?? Jaga umah tangga ko tu elok2. Anak pn baru kluar! dok sibuk canang satu dunia gak!! cuba cermin diri dulu sblm nk mengata si jariruncing !!! ko tu dok canang dlm blog pasal kesah ko tu?? bukan sama ke dgn dia?? SO PLEASE... klu nk ngata org tu, biarlah diri kita tu lebih jauh baik nya dgn org yg nk kita NGATA!!!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!