JANGAN AMBIL RISIKO.JENAYAH BOLEH BERLAKU DIMANA2 SAJA

3.7.11 Suria Lekatlekit 10 Comments

Tengah dok layan blog & Fb.. (Yelah.. banyak ping entri kat FB kan..) tiba - tiba ada seseorang add kat FB. Sang Lekit ni jenis accept jer.. Lagipun sekarang ni banyak blogger yang add sang lekit kat FB. Yelah.. kat blog nama lain, FB nama lain takkan la sang lekit nak spot check semua blog untuk kenalpasti siapa orang yang add tu kan?? Lagipun takde apa yang sang lekit nak risau pasal friendlist kat FB ni.. Yang pastinya takde apa - apa yang terlalu peribadi di kongsi kat FB ataupun blog.

Nak di jadikan kisah lepas je dia sang lekit terima permintaan dia sebagai senarai kawan sang lekit kat FB.. terus dia private message tanya online ke tak sebab dia nak tanyakan pasal sorang blogger ni. Sang lekit mula pelik bila dia suruh siasat seorang blogger ni samada blogger tu online atau tak walau sang lekit dah bagitau sang lekit tak kenal blogger ni secara peribadi. Kalau adapun mungkin berbalas komen kat blog jer. Tak pernah chat, tak pernah contact melalui apapun.

Dia minta sangat sang lekit tolong jadi perisik dia untuk tahu samada seorang blogger ni online atau tidak sebabnya katanya hanya sang lekit jer yang dia nampak mutual friend blogger ni kat FB. Bengang jugak la kan.. Sang lekit tak tahu apa masalah dia dengan blogger tu & sang lekit pun tak kenal dia mahupun blogger tu kenapa sang lekit harus libatkan diri dalam masalah dia pula. Bukan berlagak tapi kita tak tahu apa masalah orang tu jangan memandai kita nak bagitau status online ke offline orang lain.

Zaman sekarang ni macam - macam jenayah boleh wujud. Ni pesanan sang lekit pada semua. Kalau korang hadapi situasi ni jangan ambil risiko melainkan korang betul - betul kenal & pasti apa yang sedang berlaku. Takut nanti apa - apa berlaku, nasib tak baik korang yang pada mulanya anggap benda ni pertolongan kecil & perkara remeh terlibat pula bila terjadi sesuatu yang buruk.

Kita tak boleh teka niat orang apatah lagi membaca isi hati orang lain.. Memandangkan era sekarang jenayah boleh berlaku dimana - mana saja walau kita cuma duduk kat rumah & mengadap laptop/pc/hp so kena la lebih peka & berhati - hati. Jangan pandang perkara kecil tu remeh & tidak boleh memudaratkan.

10 comments:

  1. takut juga...ada yang sampai macam tu sekali..

    ReplyDelete
  2. pelik jugak...nape nak tau orang tu online ke tak...nak wat ape la ek

    ReplyDelete
  3. sgt2 setuju dgn sang lekit!
    gud sharing!

    ReplyDelete
  4. tak accept takut di kata sombong,bila dah accept memudaratkan..ada 3 cara je,samada balas n just say taktahu n nasihat sikit,tak balas langsung,atau remove n block terus

    ReplyDelete
  5. blogger sape yg dia maksudkan nyah?? mak ke nokkk??? ee takut la...


    senteng kain batik.. lari2 anak ke dapur.,.. nyorokkkk

    ReplyDelete
  6. kes simbah asid tu pon x habes lagi,huhuhuhu masa 2008 masa form 4 sy ade terbaca berita pasal penyanyi wanita lubnan dia mati dibunuh dgn keadaan kepalanya dipenggal...mmg kejam betol lah org yg bunuh suzanna tamim tu!

    ReplyDelete
  7. kena berhati2 di mana2 je,huhuhuhu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!