MAKAN SEPINGGAN DALAM USIA EMAS

5.7.11 Suria Lekatlekit 12 Comments

 Hari ni hari check up kandungan sang lekit. Alhamdulillah.. dah cecah 7 bulan setengah tanpa ada sebarang masalah. Yang best hari ni takde enjit2 semut (sebarang suntikan). Takde ambil darah cuma urine test saja. 2 minggu lagi kena pergi check up & ada satu lagi suntikan. Misi yang check up sang lekit hari ni Misi Noormawati. Tahniah.. misi Noormawati juga baik & peramah. Mungkin sebab dia pun pregnant jadi dia lebih memahami emosi ibu mengandung.

Hasil carian google. Sekadar hiasan

Cerita pasal check up tu macam biasa la.. Takde yang menarik sangat selain tak kena hadap apa2 jarum suntikkan. Ni cerita masa makan tengahari kat kantin klinik tadi. Alkisahnya sepasang warga emas ni umur mungkin dah cecah 60 keatas la. Si suami nampak sihat cuma si isteri je nampak uzur. Sang Lekit ada nampak kat klinik si suami ni temankan isteri dia untuk pemeriksaan kesihatan. Dalam usia emas, kudrat pun nampak semakin kurang, kagum sang lekit dengan pakcik ni yang setia temankan isteri. Dorang berdua jer.. takde anak atau sedara mara yang temankan.


Masa makan kat kantin tu selagi lagi terserempak. Pakcik ni pergi la ambil nasi & lauk pauk tapi dalam 1 pinggan. Bila tengok dorang makan hati sang lekit makin tersentuh. Dorang makan dalam 1 pinggan bersama. Makan dengan tangan. Tak tahu apa sebab, mungkin nak jimat belanja tapi nampak sangat - sangat manis & mesra dalam usia emas macam tu. Nampak jelas kesetian si suami mencubik lauk untuk isteri. Wajahnya tak sikit pun nampak terpaksa atau susah menguruskan isteri yang uzur walau keadaan pakcik ni tak la segagah mana. Sihat2 orang tua la katakan.

Nak di bandingkan kemesraan sang lekit & en hubby dengan warga emas ni.. memang pakcik & makcik ni layak dipuji. Kalau mesra kita orang2 muda yang baru cecah setahun kawin dengan orang yang dah berpuluh tahun kawin tentunya dorang lebih nampak hebat, kan?? Harap rumahtangga sang lekit akan berkekalan & kemesraan tu berkekalan hingga ke akhir hayat. Pakcik & makcik ni buat sang lekit teringatkan mak & arwah ayah. Sebabnya mak & arwah ayah dulu bila anak - anak dah besar, mereka lebih rapat & selalu keluar dating berdua. Yelah dulu sibuk uruskan anak - anak, cari duit masa nak dating berdua duan tu memang takde. Mana2 pergi kena la berangkut dengan anak - anak. Masa tua la masa rehat dorang.

Harap sang lekit juga menikmati hari tua (kalau di panjangkan umur) macam tu dengan en hubby.

 Gambar taknak kalah. kekekeke

12 comments:

  1. alamak sweetnye..
    kte pn nnt da tua nk cemtuh

    ReplyDelete
  2. romantiknya orang tua wat camtu...

    entah incik somi ni sudi ke buat gitu dpn khalayak ramai..ahaks..

    ReplyDelete
  3. sweetnye..

    tp bila nmpk mkn sepinggan, kesian pun ada sbb rs diorg nk jimat.. adeh, dhla sy ni sensitip..

    ReplyDelete
  4. kesian kan kalau ada anak-anak yang abaikan orang tua macam tu.. sedih sangat2.. pa pun kagum dgn semangat kedua2 warga emas itu.

    p/s:---> nak infom je yang LEKIT salu tersilap komen ruang entri d blog saye ..
    Ruang komen sebuah entri blog saya terletak di sebelah atas ye.. tu je nak gtau, tima kasih Ya LEKIT ... hehehe

    ReplyDelete
  5. susah nak jumpa macam tu, ai pun kalau share makan pun hanya melibatkan menu tertentu.. takdelah macam pakcik tu..

    ReplyDelete
  6. Gen2.. ye ker?? tak perasan lak.. dah biasa comment tu kat bawah kan. aduhai.. sory lah yer.. entri lain komen lain jadinya kan??

    ReplyDelete
  7. 8 tahun yang lepas bila encik suami romantik saya rimas, sebab saya sangat brutal.. bila saya tengok bapak mertua saya yang dah 70++ tu layan mak mertua saya baru saya faham anak bungsu dia ikut perangai siapa..
    kalau mak mertua saya masak bapak datang peluk dari belakang..
    kalau nak pergi mana (jalan) bapak akan cek h/beg mak tengok apa yang kuramg.. kalau duit tak ada dia tambah duit.. kalau topup hp kurang dia tambahkan.. lepas tu letak tepi pintu senang mak mertua saya nak bawa....kalau dia tengok bedak & gincu mak saya habis dia boleh belikan dengan betul....
    Sejak tu baru sedar suami saya romantik ikut bapak dia..
    Untuk pengetahuan semua..mak & bapak mertua saya cuma orang kampung yang kerja bendang jer... tapi mereka sangat romantik...

    ReplyDelete
  8. moga berbahagia ke akhir hayat!

    comel jek deme! hhehe

    ReplyDelete
  9. mak bapak aku ni dah tua2 jln shoping mall pegang tangan nyah...

    pelik aku tengok.. dulu kami kecik2 takde pulak..

    ReplyDelete
  10. sungguh romantik...


    semoga bby n abby sihat2 selalu ye...

    ReplyDelete
  11. kalo dah masuk usia emas, selera pun makin kurang.....tapi aku makan 3 pinggan sorang-sorang...muahahah

    ReplyDelete
  12. suke lelaki romantik yg hanye nampak romantiknye pade mase2 tertentu. surprise is the best cure! ;D

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!