MUKA KEMBANG

4.8.11 Suria Lekatlekit 34 Comments

Masa mengembang ni la nak kena buat Mykad baru sebab yang lama cip rosak. Nak buka Akaun BSN mesti la kena ada mykad. Kalau Data dalam Mykad tak boleh baca, tak boleh buka akaun. Kalau CIMB boleh lampirkan bersama surat beranak tapi BSN tak boleh pulak. Lepas tu memang urgent nak guna Akaun BSN, kan senang kalau boleh guna akaun Maybank atau CIMB sebab dah sedia ada.

Alkisahnya.. Untuk urusan wasiat segala duit ringgit arwah ayah punya hal ni. Dihujung2 proses tu dorang nak pula akaun BSN. Pergi nak buat akaun minggu lepas, Mykad rosak. Merayu bagai pun tak dapat jugak. Katanya Bank Negara dah tetapkan syaratnya macam tu. IC sementara pun tak boleh. Pergi dua tiga cawangan BSN sekitar KL semua cakap benda yang sama. Takpe la redha.. sang lekit balik rumah dulu search semua cawangan BSN yang ada kat KL kemudian call satu persatu tanya samada boleh tolong tak sebab perlukan sangat. Nasib baik BSN cawangan Tun Dr Ismail boleh tolong tapi kena pergi juga buat Mykad baru, bawa IC sementara & resit permohonan mykad baru tu dia akan tolong proseskan. Alhamdulillah.

Pergi la JPN kat komplek Desa kepong. Tak payah tunggu lama - lama pun. 10 minit jer.. Sebab orang pun tak ramai. Kalau nak cepat siap, kata dorang boleh pergi putrajaya. Dalam 1 hari jer boleh siap mykad. Memandangkan BSN tun Dr Ismail cakap nak tolong jadi tak perlu la tergesa - gesa sangat sang lekit siapkan mykad tu. Tunggu jer 2 minggu lagi, untuk dapat mykad baru.

Apa yang tak best bila tengok gambar kat IC sementara tu.. aduhai, muka mengembang semacam jer. Hari selasa lepas masa buat pregnancy check up memang dah tahu, berat naik lagi 2 kilo. 4 minggu ni dah 4 kilo naik mana tak mekarnya muka & badan, kan?? Dah la gambar tu akan kekal terpampang kat Mykad dalam tempoh masa yang panjang. Terpaksa terima hakikat, Mykad ku bermuka kembang, gemuk & comot. Sedih tau!

Ikutkan hati lepas bersalin je nak buat Mykad baru.. Tapi memandang urusan keluarga yang perlu di selesaikan terpaksa juga. Yelah, takkan la sebab sang lekit sorang semua urusan jadi tertangguh & menyusahkan adik beradik yang lain. Jadi dalam hal ni kena juga berkorban menempek muka kembang dalam mykad. Apa boleh buat... Dah nasib badan. Kekekekeke

Kekembangan kurang menyerlah dalam pose ni. Tapi boleh ke pose camni nak buat Mykad??

34 comments:

  1. hahaha ade gak bank bsn yg
    boleh tolong kann..
    tu lain bank lain karenah..
    padahal same je ekeke..
    hahahaha..gelak guling-guling jap..
    tapi okey aperr...
    comel je kot tembam2 gitu..
    =)

    ReplyDelete
  2. tak adalah kembang mana pun..cam saya sekarang..nak ambik gambar pun tak cukup berani..dah bolat tapi perut lum bolat sangat pun

    ReplyDelete
  3. tak dak la kembang mana...biasa ja pun...

    huihs kalau boleh posing mcm tu kat mykad kira sempoi tu dik.....

    ReplyDelete
  4. kak, dorg kate pompn mengandung nih sexy.. hehehehe

    latest entry ST : Nisbah Lelaki-Perempuan

    ReplyDelete
  5. haha.samalah cik lekit,muka sy buruk gila masa buat ic 2 bulan lepas.dahlah nak guna ic utk jangka ms panjang,tp terpaksa redha je.hehe

    eh 8 bulan ek,sama dgn kakak sy.

    ReplyDelete
  6. alahai comel je. ehe^^ de ofismate pregnant gak. tp perut die kecik je dah masuk 6 bulan. btw, x sabar tggu baby lahir ;D

    mykad sy lagi ah zaman belajar dulu. comot gile T_T

    ReplyDelete
  7. bior berat naik cik lekit,jangan makin mengurang..

    ilusi je tu kot..tapi rasanya baby boy lah ni

    ReplyDelete
  8. kalo pose mcm tu dlm mykad fuyyoo terkezut..mcm model ibu mengandung sudahhh..hihi

    ReplyDelete
  9. pose macam tue..maunya tukang ambik gambar terkezut...hehehhe..

    kayrul pun muka tengah kembang nie malas nak buat ic baru nak tukar alamat..tunggu la lepas bersalin nanti..hehehhe

    ReplyDelete
  10. kalau preggy tu biasalah kembang² dah nak bersalin lagi kembang setaman kot...hehe dah bersalin nnti oke lah tu..

    ReplyDelete
  11. tomeinya akak dalam pic nie ! :) serius !

    ReplyDelete
  12. janji lepas akhirnye..seb la BSN tu bole tlg kan..
    eh akak, nanti tiap kali tgk mykad akak, akk akn igt detik2 mngndung ank sulung.,.cewahhh

    ReplyDelete
  13. tetap vouge okeh.. follow you..

    ReplyDelete
  14. da besar da kak!

    same la,tyme kering kuncup gini la charger rosak,brdband expired.HUHU

    ReplyDelete
  15. dah 8 bulan pun x gemuk mne lah..comel je....hee..

    ReplyDelete
  16. heheheh kalau pose cm ni saye pon nak kak.akk perut akk besar dh,x sbr nk tgu baby akk lahir.

    ReplyDelete
  17. ahahahah! akak!! mana boleh macam tuuuu!!!!

    ReplyDelete
  18. Comel je lekit akak tgk.. Naik serinya bakal mummy ni.. ;)

    ReplyDelete
  19. alah, takpenye foto dgn keadaan preggy. comel apa kan sis? hehhe..selamat berpuasa ye.

    ReplyDelete
  20. seb bek mykad xperlu amek gambar satu badan.. haha.. kalau satu badan lg cute kn :)

    ReplyDelete
  21. takde la kembang mana nyahhh.. ok je mak tengok nok... hahaha

    lagipun takde sapa nak belek mykad kita nyah... hahahahahahahahhaa

    ReplyDelete
  22. beselah tu..kene ikut prosedur..hehe..
    muke kembang,tp ttp comel..
    :)

    ReplyDelete
  23. memang menarik la kalo posing gitu..hehe

    ReplyDelete
  24. wahhh sudah mngndung upenye...
    tahniahh...
    dah lama tak dtg smpai bru tau yg cik lekit prgnant.. :)

    msti ank nnty cantik mcm mamy dia kan. huhu

    ReplyDelete
  25. boleh... pilih satu antara dua..perut atau muka...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!