PUASA BAGI IBU YANG MENYUSU BAYI

5.6.12 Suria Lekatlekit 7 Comments

Tak lama lagi dah nak puasa. Jadi sebagai pertama kali menyambut ramadhan sebagai seorang ibu yang menyusu bayi (erkk.. lala lahir kan bulan puasa tahun lepas jadi tahun kedua la kan??) sang lekit pun mula google meng 'google' isu ni untuk di jadikan panduan.

Seperti ibu2 lain yang kali pertama berdepan dengan perkara macam ni tentu la timbul macam2 andaian tanpa fakta sahih pasal menyusu bayi sambil berpuasa. Takut bila puasa susu jadi kurang.. susu kurang berzat.. susu akan jadi kering. Yelah.. berpuasa di siang hari sedangkan baby kita kena jugak di beri susu walaupun kita berpuasa. Takkan nak suruh baby pun puasa jugak, kan?? Tu kejam namanya..

Hasil google sang lekit.. (malas nak taip sebab takut salah faham jadi copy paste jer untuk kita sama2 berkongsi info)


Carian Google
JIKA anda fikir puasa mengurangkan kualiti serta pengeluaran susu badan lantaran tidak makan dan minum, dari terbit fajar hingga terbenam mentari, tanggapan itu adalah meleset sama sekaliIni kerana ‘kerancakan’ pengeluaran susu sebenarnya berpunca daripada semangat, tanggapan serta minda positif untuk si ibu terus menyusukan bayi mereka.Salah tanggapan berkenaan timbul lantaran kurang maklumat mengenai penyusuan.banyak kajian membuktikan puasa tidak menjejaskan komposisi susu ibu kerana tubuh wanita berkemampuan menghasilkan beberapa adaptasi metabolik, untuk memastikan pengeluaran susu tidak terjejas sungguhpun berpuasa.Sebetulnya penghasilan susu tidak bergantung kepada amalan pemakanan atau ubat-ubatan. Ia bergantung kepada keupayaan ibu untuk mengosongkan payudara secara efektif dan penyusuan dengan kerap. Pengambilan sebarang ubat-ubatan hanya memberi kesan untuk sementara waktu jika ibu tidak melakukan perkara asas dalam penyusuan.Daripada pandangan Islam, wanita hamil dan menyusukan bayi diberikan kelonggaran untuk berbuka puasa terutama jika ibu bimbang berlaku, waktu memerah susu seharusnya sama saja seperti hari biasa, cuma dalam bulan Ramadan ia boleh dimulakan awal pagi ketika bersahur kerana kuantiti susu biasanya lebih banyak ketika itu dan selepas berbuka.Minum banyak air waktu berbuka bagi mengelakkan dehidrasi, pada masa sama, berdoa semoga Allah mempermudahkan segala urusan. (Rujukan & artikel penuh clik DISINI )

Jadi pada ibu2 yang masih menyusukan bayi (susu badan yer bukan susu formula) tak perlu risau untuk berpuasa & meneruskan penyusuan pada bayi. Puasa tidak menjejaskan pengeluaran susu.. cuma masa sahur & berbuka amalkan pemakanan sihat je untuk memastikan susu ibu mencukupi & cukup zat untuk baby kita.

7 comments:

  1. Islam itu memang indah.... (",)

    ReplyDelete
  2. besalin kali ni akak nak menyusu dengan cekal dan tabah,,..hahah

    ReplyDelete
  3. rara ni takut jugak nk hadapi puasa,hope xde pape.

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..
    hoho,,gigih nak ganti pose ni..

    ReplyDelete
  5. salam..

    kadang2 ok je menyusu sms puasa, cuma ibu2 kita ni rasanya terlebih risau sedikit je.hehe

    ReplyDelete
  6. Tahukah anda Minyak Kelapa Dara mengandungi 1001 khasiat dan pembuatannya bebas dari bahan kimia? Layari http://khasiatminyakkelapadara.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Islam memang indah :"D thanks for sharing this <3 bekalan untuk masa akan datang bila dah kahwin and pregnant nanti ;p hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!