JANGAN DI KUTIP LAGI ARTIS INDON NI KE MALAYSIA

14.12.12 Suria Lekatlekit 27 Comments

Kecoh pula isu sorang retis indon ni kutuk drama Melayu kat Malaysia. Apa dia nak kata tu memang tak di nafikan hak dia.. Dah dia tengok drama kita tak best takkan kita nak sampai berbunuh suruh dia cakap best jugak kan?? Kita pun kadang2 rasa ada jugak drama2 melayu yang rasa kesian sangat.. Yelah.. nak kutuk produk tempatan tak kutuk alahai.. malu nak ngaku tu drama kita. Tapi bukanlah semua.. Ada Drama kita yang berkualiti.. menarik di tonton & patut kita banggakan.

Begitu jugak dengan sinetron indonesia ni.. walaupun aku tengok iklan sinetron pun kadang2 rasa nak muntah apatah lagi aku nak tengok dari episod pertama sampai la episod last tapi aku tak kata jugak semua sinetron indon tu memuntahkan sapa2 yang menonton. Pun begitu stesen tv Malaysia ni bangga sangat la tayang sinetron Indon tiap2 hari dari pagi sampai la nak abis siaran tv tu. Yang ulang tayang cerita sinetron berepisod lima enam kali pun ada. Tak tau lah sapa yang minta di ulang tayang & sapa la yang lalu tengok cerita tu berkali kali, memang aku pelik la.

Yang retis indon tu pulak.. dah la kau datang berlakon kat Malaysia kau keluarkan statement yang menguris perasaan orang pulak. Kalau ye pun kau nak jujur sangat komen pasal drama melayu ni jangan tengok 1 drama jer.. cuba ko tengok paling kurang 10 drama & baru ko buat penilaian. Kau fikir setiap sinetron indon yang tayang kat Malaysia ni semua best2 ker..?? Takde satu pun yang layak suruh tapak kaki je tengok?? Tapi belum ada lagi la retis Malaysia keluar dengan statement menghina macam tu kan?? Setakat kutuk2 di belakang tabir tu ok la.. ni ko tweet bagi 1 dunia baca.. mana orang tak marah ko. Bukan kata orang Malaysia tak boleh terima kritikan tapi kau menilai dari 1 drama yang ko tengok. Kalau ko judge drama tu je ok lagi kot.. ni ko seolah2 judge semua hasil seni orang Malaysia.

Mesti la dia rasa sinetron best sebab dia membesar dengan tengok cerita sinetron, kan?? 
Dah kau bangga sangat jadi orang Indon.. Kau cari makan je kat indon tu. Jangan muka ko ataupun ko sendiri tumpang cari rezeki kat sini. Walau ko bangga jadi rakyat indon kau tahu tak berjuta2 lagi rakyat kau ucap syukur kalau dapat kewarganegaraan Malaysia ni. Betapa bertuahnya bumi Malaysia ni cik kak Ooi.. sampai orang2 indon bersepah serata negeri kat Malaysia. Jadi nak tweet tu fikir la guna kepala otak & akal bukan guna buah dada & bontot yer.

Buruk2 karya seni Malaysia kau bertenggek jugak datang berlakon, so how??

P/S : Dia akaui bukan je drama melayu (Malaysia) ni semua berkualiti & best2.. tapi tak semua jugak cerita sampah macam tu jugak indon walau aku rasa menyampah jugak asyik2 cerita sinetron.. orang baik mesti miskin kena buli, kena tindas, kena aniaya.. orang kaya mesti jahat. Cakap banyak action kurang..  cemuih aihh!! Siapalah punya idea kutip si Jupe ni Berlakon kat Malaysia ni?? Lain kali harus serik ambik dia tau!!

27 comments:

  1. huh, kalu nak ikutkan sinetron indon tu lagi teruk...tak masuk akal...nipu banyak...puihhh

    ReplyDelete
  2. sinetron mcm sampah je. takde tema langsung kadang2 cerita...

    ReplyDelete
  3. menyampah! xde keje lain la tu. asyik nak gaduh ngan msia je dorg ni. xsedar ke yg bnyk rakyat dorg kat sini.

    ReplyDelete
  4. biasa la manusia. doa jela kita tak macam mereka.

    ReplyDelete
  5. drma indon la paling akak meluat tengok..lebih teruk dari drama latin nun..drama indon ni babak kat hospital mesti ada..satu lagi babak kena langgar.lepas tu kena culik..tak pelik ke>??mcm tak de idea lain..

    ReplyDelete
  6. salam abby..
    tu lah dia klu dah retis.. hmm.. tau kutuk je..

    ReplyDelete
  7. Pasni pengarah2 malaysia amk la lg retis2 indon blakon..pdn muke!

    ReplyDelete
  8. Pasni pengarah2 malaysia amk la lg retis2 indon blakon..pdn muke!

    ReplyDelete
  9. Rajinnya admin ni menebar benih link..hehe..
    follower pun ramai..
    Good luck..

    ReplyDelete
  10. citer indon byk ngarut ngabang..xde logik

    ReplyDelete
  11. org kita jugak yg terhegeh hegeh nak tgk actress indon ni kan

    ReplyDelete
  12. jujurnya saya menyampah dengan mereka ni. macam katak bawah tempurung yang mengaku negara sendiri lebih baik dari negara orang lain, tak tahu hormat jiran sendiri.semua mengaku dia orang punya dan tak berlandaskan fakta atau sejarah. paling kelakar, yang saya pernah terbaca, kartun upin ipin pun dia orang kata dia orang punya. orang "malingsia" rompak! tak sekolah punya orang!

    ReplyDelete
  13. tak pernah tengok sinetron indonesia..tak berminat..

    ReplyDelete
  14. Memang tak layan sinetron ni.. Buang masa.. Mengarut.. Yang orang Malaysia pun satu hal jugak pegi ambik orang indon ni apasal.. Nak kejar duit punya pasal la tu. Periukk nasi orang indon jugak yang untung.

    ReplyDelete
  15. kasian ya,...
    Emang nya nggak ada artis lagi ya Di Malaysia,..
    Sampai-sampai, Julia Perez ( INDONESIAN ACTRESS) di undang kesana untuk main film,....

    Baru julia perez,.. Masih banyak artis2 Indonesia yang berbakat super,...

    Oh,.. Iya.... Sinetron Indonesia di Malaysia Laku Berat ya,...??? Hahahahaaa....

    Indonesia Memang Juara....
    Dari segi apapun, Tetap Juara...

    ReplyDelete
  16. memang indon juara,
    sye akui,
    tpi dari satu sudut yang jeles,
    juara menipu....hahahahaha
    sememangnya kamu takut ya Anonymous,
    ayuh tunjukkin diri lo.

    ReplyDelete
  17. Kurang layan drama dorang or drama kita kecuali drama tanah kubur

    ReplyDelete
  18. cite indon lembab ... semua cite indon spesen je x de lain drpd yang lain ... rasenye drama malaysia jauh 10x ganda lebih maju ke hdpn ... indon memg x pernah puas ati dgn negara malaysia ....

    ReplyDelete
  19. His,.. Napa lah blog ne bilang indonesia Dengan nama "Indon" saya suka dengan isi blog anda, tapi setidaknya anda tidak menyebut indonesia dengan nama "Indon"... kalau gak bisa bilang indonesia bilang Indo juga bisa, Gak usah lah bilang "indon" toh pelanggan blog anda juga ada dari indonesia,..
    Contoh perasaan indonesia ketika di bilang "indon" sama dengan malaysia dibilang "Malingasia" menyakitkan bukan. mending saling menghargai ja,.. gak semua orang indonesia menbenci malaysia,..

    ReplyDelete
  20. His,.. Napa lah blog ne bilang indonesia Dengan nama "Indon" saya suka dengan isi blog anda, tapi setidaknya anda tidak menyebut indonesia dengan nama "Indon"... kalau gak bisa bilang indonesia bilang Indo juga bisa, Gak usah lah bilang "indon" toh pelanggan blog anda juga ada dari indonesia,..
    Contoh perasaan indonesia ketika di bilang "indon" sama dengan malaysia dibilang "Malingasia" menyakitkan bukan. mending saling menghargai ja,.. gak semua orang indonesia menbenci malaysia,..

    ReplyDelete
  21. mukhlis177 indon tu kan singkatan indonesia bukan indon tu mengambarkan ejekkan macam Malingsia. Saya juga faham maksud Maling jd jika di panggil Malingsia memang agak biadap berbanding indon. Di Malaysia indon tu cuma singkatan pada indonesia tak membawa maksud seperti perkataan Malingsia. Rasanya indon itu lebih baik dari Malingsia, kan??

    ReplyDelete
  22. KAlian semua indonesia malaysia ribut melulu. Saling hina saling hujat.apalagi sesama muslim.seharusnya dicari cara utk tdk saling menghina dan saling merwndahkan.sekalipun kalian berperang, siapa yg akan diuntungkan. Tidakkah kalian smua indonesia malaysia pernah menonton video di youtube peperangan di syria di palestina. Betapa peperangan hnya menimbulkan derita rakyat.malaysia teriak allahuakbar berperang membunuh sodara mislim indonesia, indonesia teriak allahuakbar kemudian membunuh saudara muslim malaysia. Siapakah yg lan mati syahid dan masuk syurga? Tiadalah keduanya. Tidakkan kedamaian itu lebih indah daripada saling menghina apalagi berperang.

    ReplyDelete
  23. Heheheheehej.....jupe? Siapa jupe? Jupe bukan kategori artis yg memiliki daya jual karena talenta acting atau vocalitasnya. Namum harusnya qta sadari era digital tanpa batas siapa saja bsa kadi artis karbitan. Smua karena ulah infotainmen. Jupe tak ubahnya selebritis yg dibesarkan infotainmen karena sensasi yg selalu oa buat agar ia terus eksisdi layar kaca. Soal hasil karya seninya saya jamin noool besar. So sangat salah jika pernyataan jupe kemudian sijadikan alasan mengeneralisis sikap orng indonesia terhadap sineteron malaysia. Jupe is nothing. Dia cari makan dari bersensasi dilayar kaca.

    ReplyDelete
  24. Drama indon sbenarnye die nk tiru cam anime jpun cam naruto n lain2.stail bnyak episod.wehh dee.apasal lah bangang sngat ko indon.cite anime jepun xpelah nk buat beribu-ribu pun.sbab ianya kartun.kartun ni xpelah bleh edit buat action sini sana.nmpak best.ni drama org sbenar.mne bleh nk action sini sana.lagipun anime jepun walaupun beribu-ribu episod tetapi x belit2 cam ko indon sial.lagipun anime jepun lgi bnyak episod lgi org suke.drama indon ni 1 episod pun aku mnyampah.

    ReplyDelete
  25. Drama indon sbenarnye die nk tiru cam anime jpun cam naruto n lain2.stail bnyak episod.wehh dee.apasal lah bangang sngat ko indon.cite anime jepun xpelah nk buat beribu-ribu pun.sbab ianya kartun.kartun ni xpelah bleh edit buat action sini sana.nmpak best.ni drama org sbenar.mne bleh nk action sini sana.lagipun anime jepun walaupun beribu-ribu episod tetapi x belit2 cam ko indon sial.lagipun anime jepun lgi bnyak episod lgi org suke.drama indon ni 1 episod pun aku mnyampah.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!