KALI KE 2 TERPEDAYA DENGAN RANCANGAN JALAN2 CARI MAKAN

26.2.13 Suria Lekatlekit 22 Comments

Ni la orang kata tak tau serik.. hahahaha. Yelah.. ngaku den memang cepat terpedaya & tertipu dengan pandangan pertama di kaca TV. Cepat jatuh cinta & cepat terpesona dengan keindahan fana.. amboi! Kemain madah berhelah.

Ahad dua hari lepas.. Seperti biasa pukul 12 tengahari rancangan jalan2 cari makan kat tv3. Sempat la tengok sesambil layan budak kecik tak tau diam ni. Sekali terpandang la ikram makan ikan bakar kat restoran nan satu ni. Apa yang membuat daku terpesona bila tengok ikan bakar kat restoran ni di bakar dengan arang di atas pemanggang. Yelah.. selalunya makan ikan bakar tengok cara dia bakar macam goreng je atas kuali leper besar, kan?? Paling best ikan bakar sekinchan la.. harga dah la separuh nyawa sekali hidang ikan yang sikit pun takde kesan bakar yang ada cuma ikan yang macam di kukus. Kau berani namakan dia ikan bakar yang sikit pun tak terbakar wahai sekinchan. Daku tengok belum makan pun dah rasa terbakar tau! Sekali tu je la makan kat sekinchan. Tu kisah restoran sekinchan ikan bakar..

Lain kisahnya dengan restoren Dapur DD di Sg buloh. Restoren dia senang je nak detect. Belakang The store sg buloh jer. Sang lekit pun tak pernah tau kewujudan restoran tu sehingga la keluar dalam episod rancangan Jalan Jalan Cari Makan Ahad haritu. Sebab macam best je tengok dia bakar ikan guna api arang tu.. Rasa macam kampung style. Dok bajet sedap macam tok nenek & mak kita panggang ikan kat kampung tu la. Mula buat ayat kat lelaki bernama suami.. ayat baik punya. Petang tu jugak kitorang anak beranak berangkat menuju ke restoran tu. Sampai kat restoran tu orang takde la ramai sangat.. Berbeza dengan restoran Nasi Beriani Anje kat bangi yang keluar JJCM dulu tu.. sampai petang orang beratur panjang lagi. Alih2 rasa nasi beriani memang totally amatur sangat tau! (boleh baca pasal Restoran Anje tu kat SINI ) Kita pun duduk dengan tenang.. order makan. Asben yang pilih lauk untuk di bakar.

Orang tak ramai mana pun.. restoran pun bukan besar macam Aroma Ikan Bakar kat Jeram sana tu.. Alah cuma 1 lot kedai jer tu pun meja tak penuh orang pun. Tapi kena tunggu dekat 2 jam.. Yelah.. yelah.. dia bakar pakai api arang kan.. Lambat sikit la masaknya. Di maafkan la. Kata nak dapat mood ikan bakar ala2 kat kampung hang kedah sana nu.. So, Jangan nak membebel sangat yer. Bila dah sampai tu.. alahai anak omak! Sayu tengok ikan kembung sekor size kecik, 4 ekor udang & 2 ekor sotong setelah mendapat sentuhan pembakaran guna api arang. Yang sotong tu walau kena bakar pun tetap rupa sotong jugak. Bakar semata2 letak garam jer. Tanya asben kenapa dia bakar kosong jer.. asben cakap tak tau sebab dia tanya nak bakar biasa ke nak bakar berempah. Asben ingat bakar berempah tu bakar ntah macam mana sebab biasa kita makan kat belakang istana cakap bakar je.. memang auto dia letak semua sambal @ rempah dia. Makan jugak la.. Nak ada rasa apa kalau bakar kosong je kan?? At Least kalau bakar biasa tu.. letak la garam kunyit sikit.. Ni kata bakar biasa.. memang macam mana rupa benda tu sebelum bakar, sama je rupa dia lepas bakar.

Bagi daku kalau nak makan seafood @ ikan bakar better travel jauh sikit la kat Jeram & makan kat Aroma Ikan bakar takde la tanggung dosa mengumpat sangat sebab puas hati

Yelah.. yelah.. bakar ikan guna garam kunyit tu orang kedah je kot buat, orang sg buloh memang bakar ikan camtu. Jadi takde la special mana restoran tu. Sedap?? selain ikan, udang & sotong bakar kita ada order sayur campur.. Pun rasa biasa je. Mujur la asben kita bijak.. untuk 1st time order sikit2. Kalau makan kat Aroma ikan bakar Jeram memang la tahap melantak punya menu sebab kita dah tau rasa dia macam mana. Memang menepati tekak kitorang la. Jadi untuk kedua kalinya daku rasa sedikit terpedaya jugak dengan JJCM bila tengok ikram makan sampai berpeluh2 gitu. Mungkinkah daku akan terpedaya lagi untuk kali ketiga. Kalau terpedaya untuk kali ketiga harap2 tak de la menangis sangat makanan tu yer.

P/S : Hope JJCM lepas ni lebih selected restoran2 yang betul2 sedap la.. hantar la undercover dulu pergi cuba sebelum buat rakaman kat sesatu restoran tu agar penonton tak rasa tertipu la sangat.. ke aku je rasa tak sedap tapi orang lain kata sedap?? hahahaha

P/S : Try google gambar restoran Dapur DD tu.. takde pulak dalam carian google. hahahaha 

---- Boleh baca kesinambungan entri ni kat sini >> DISERANG ANON RESTORAN DAPUR DD<< ---



yang menarik :
8 perkara buruk yang biasa berlaku ketika anda pergi bercuti. Untuk persediaan awal jom baca kat sini apa 8 perkara buruk tu & cara mengatasinya
Things To Do In The Event These 8 Travel Nightmares Come True

22 comments:

  1. ala..rasanya ikram pun makan time kamera on je..akak pernah baca statment maria tengku sabri dia kata dia makan nampak macam berselera.tapi makan time kamera on je.

    ReplyDelete
  2. ala.. kadang2 dorang saje nak promosi lebih kedai dorang. padahal masakan ke laut semuanya.. jenis yang tak pandai meniaga tapi gatal jugak nak meniaga.

    kedai yang JJCM 'serang'pon kadang2 bukannya sedap manapon. tapi act je lebih.. dah namapon berlakon kan?

    ReplyDelete
  3. Kesian betul org yg tertipu banyak kali ni...agaknya selama ni pun asben dia yg bijak tu pun menipu dia...dia x sedar sebab dlm hidup dia hanya mencari salah org je....agak nya saudara dia kot yg bukak kat jeram tu..patut la suka melantak sakan.

    P/S. Org jjcm x payah suruh undercover....pelanggan yg cadangkan restoran tu. Lagi satu...lain tempat lain citarasa..kalau semua sama x payah la org makan kat luar...rajin rajin le masak kat umah bg asben yg bijak tu makan dan komen sendiri.....

    ReplyDelete
  4. Pelik gak bila lekit kata rest tu satu pintu.bila pergi nampak ada 3 pintu...rabun kot..sb ari2 dok mengadap blog!!.lagi satu memang sotong bila bakar jadi sotong....x kan nak nak jadi ketam kot...nampak sangat lekit x bijak mcm asben!!
    Kalau biasa makan ikan bakar kat pantai timur memang ada pilihan cara masak...kalau kosong makan dgn air asam atau kicap cili padi! Nampak gaya mcm lekit ni masih x berapa bijak dr asben!!

    ReplyDelete
  5. Betl2...kwn sy dah terkna...mask jjcm jg...kedai nasi ayam kt kapar..dh la xsedp mn pon makanan ye..servis lmbt giler..ps2 1 family yg mkn nasi ayam 2 cirit birit balik mkn 2

    ReplyDelete
  6. minta maaf ye.....
    awak ni bahasa melayu dapat berapa masa peperiksaan diulu?????
    diorang tulis bakar kosong bukan bakar biasa
    bakar kosong: diorang bakar terus ikan 100% tak letak apa2 penambah rasa sama macam zaman nenek moyang dulu
    hahahaha maaf kan saya sekali lagi
    nampak nye awak ni tulis blog macam tak berasas la......

    ReplyDelete
  7. kalau sy kata tak sedap.. adakah saya salah?? kalau saya rasa tak sedap?? adakah saya salah?? kalau saya kata service lambat tp orang tak ramai, memang tak boleh ker?? kebanyakkan yg keluar JJCM ni bukan sedap pun tp restoran je lawa.. sy sendiri pn pernah dgr pengacara dulu JJCM maria tunku sabri cakap macam tu kat TV.. bkn semua makanan dari restoran yg dorang makan tu sedap kdg2 lebih byk act.. jd anon2 & amirul adli kalau rasa x puas hati tulis kat blog sendiri.. anda pun berhak bersuara.. ok

    ReplyDelete
  8. amirul adli sbb sy x tau bakar kosong memang kosong sekosongnya.. sebab biasanya bakar kosong ada juga perasa.. jarang sy jumpa bakar kosong macam tu. kebanyakkan tempat sy makan cakap bakar je tak payah nak cakap berempah ke hapa.. jd tempat tu saya rasa pelik la jugak. so, salah ke kalau saya rasa pelik & rasa tak sedap??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau aq suggest restoran Ikan Bakar yg kt Simpang Empat,Bagan Datoh,Perak agak2 nk pg try tk? Disini ikannya diambil fresh dr Nelayan Bagan Datoh, rasa mmg trbaik, harga pn lebih murah dr Aroma. Cuma klu xde booking mmg lambat,coz ikan mmg compom dibubuh sambal dn dibalut daun pisang dibakar gne arang (berkepul2 asap tu)

      Delete
  9. kalau la sedara sy yg punya restoran kat Jeram memang bahagia la dapat makan.. tp malangnya bukan sedara mara saya punya tp sebab memang sedap & puas hati berbaloi dengan harga saya suggest tempat tu kat org lain. kalau sapa rasa2 nak cuba makan kat restoran Dapur DD ni risiko tanggung sendiri. kalau tekak korang rasa sedap.. sedap lah yer.. hahaha

    ReplyDelete
  10. p/s : serangan dari warga restoran dapur DD ker?? maybe dorang search nak tgk feedback kot.. yelah, nak cr gambar restoran Dapur DD pun takde dlm carian google.. sblm pegi pn ada try google pun takde dlm carian google tetiba ada pulak 1 entri pasal restoran dorang, kemain gelabah la tu.. hahahaha

    ReplyDelete
  11. salam abby..
    ihihi..hot! hot!
    tp ramai yg feedback kate aroma ikan bako tu sedapppp..
    cx penah try lgi

    ReplyDelete
  12. Anonymous.. ye ke?? takpa2.. nanti kalau saya balik kampung, boleh la try singgah2 kat sana. bg nama kedai je.. lagi murah pada Aroma yer.. macam best jer.

    ReplyDelete
  13. Makan kat juara ikan bakar yg tu terbaik...bakar kosong ade n berempah pun ade...

    ReplyDelete
  14. Oh lupa juara ikan bakar tu dekat kelantan tau....mmg terbaik...

    ReplyDelete
  15. salam.... tq sbb bagi info restoren tak sedap...haha...nnt takde la sy terkena bila singgah makan di Sg.Buloh... tapi bab sotong bakar kosong tu sy pun tak berapa gemar juga...selalu makan kat umbai mcm tu cara mereka bakar... tak kira la ikan ke ...sotong ke... udang ke...kerang ke... tapi bg yang gemar...takde masalah... rasa fresh... tambah lagi baru naik dr pantai

    ReplyDelete
  16. Gerai no6 senibong permas jaya johor bahru pun hampeh.. Pun masuk dlm program jalan2 cari makan gak..

    ReplyDelete
  17. Saya x mkn ikan bakar kt cni.. tp klu mkn lauk nasi campur tu, ok la.. not bad.. sesuai ngn selera saya n family.. nk kata sedap sgt2 tu x la.. tp boleh la..

    ReplyDelete
  18. Saya selalu gi mkn kt Dapur DD ni.. tp gi mkn nasi campurnya jer.. ok la.. not bad.. sesuai ngn selera kitorg.. nk kta sedap sgt2 tu x la.. nk kata x sedap lgsung pon x jugak.. lauk2 nya byk jugak klu time lunch..

    ReplyDelete
  19. Rstoran dapur dd br jek bkk...x smpai sbln bkk dh msk jjcm..family dia ade keje tv3 kot hehe

    ReplyDelete
  20. Aku hari-2 makan kat situ.. Takde nak merungut.. Sedap je.. Ikan bakar semua dah try,takde beza pun dengan kedai Ikan Bakar yang lain,yang bezanya kat Dapur DD nih,service slow.. itu pun perkerja dia tak ramai.. standard la.. baru bukak.. satahun tak sampai.. aku yakin diorang akan perbaiki service diorang.. alaaa.. kau rilek ajo la... :)

    ReplyDelete
  21. bagus la kalau dah sedap sekarang.tp masa baru2 keluar JJCM dulu kat fanpage FB JJCM memang byk gak komplen pasal dapur DD ni.. ada kata udang busuk la.. service lembab tu je kot tak upgrade lagi.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!