AWAS! PENIAGA MAKANAN KENA TAHU PASAL NI

1.4.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Kadang peniaga ni nak jimat sesatu benda tu sampai buat benda yang menampakkan kebodohan sendiri juga mengundang kemarahan pelanggan. Itu biasa kita jumpa, & masih ramai lagi peniaga spesis nak untung banyak tapi nak modal sikit.

Salah satu spesis peniaga yang sang lekit rasa macam nak tunjal2 je dahi dia jenis peniaga makanan yang tahap bakhil (mustahil bodoh) sampai kalau kita minta dia bungkus makanan berkuah di sekalikan dalam satu plastik. Contoh kita minta dia bungkuskan meehon tomyam, dia bungkuskan tomyam & meehoon tu dalam 1 plastik, korang sendiri tau apa akan jadi kalau benda tu tak di makan dengan segera.

Ye betul.. meehoon itu akan menyerap kuah tomyam sampai kering & meehoon itu akan jadi lembik selembik lembiknya. Korang rasa ada selera nak telan lagi tak?? Tau la kalau ada orang memang suka makan mee, bihun,@ apa2 yang sewaktu dengannya bila dah lembik ala2 moi budak bawah setahun, kan?? Dalam kes ni depa (peniaga) bukan bodoh tapi nak buat kerja senang & mudah ja tanpa fikir sekali depa buat sorang pelanggan mungkin hilang. Takkan setiap kali nak beli bungkus kena remind asingkan kuah.. Restoran lain elok je tau apa yang patut & tak patut depa buat, takkan dah meniaga bertahun tahun tak reti lagi ye dak??

Tak semua peniaga jenis macam tu tapi percayalah masih ada lagi. Sang lekit pun ada juga dua tiga kali terkena.. Bila asben bungkuskan makanan berkuah macam tu depa bungkus 1 plastik. Sementara hamba Allah tu nak sampai rumah, dah lunyai la benda tu bercampur kuah. Sang lekit bukan jenis sampai2 terus makan.. nak settlekan hal laki & anak dulu. Dah rilex2 baru makan. Tapi sampai rumah pun dah ala2 moi budak bawak setahun, kalau tunggu sejam dua lagi bayangkan la apa jadi. Kalau sebelah umah restoran tu maunya aku suruh dia makan dulu. Kalau dia sendiri pun tak sanggup nak telan, baru senang nak bagi moral of the story

Jadi pada para peniaga makanan di Malaysia mahupun dunia.. Minta prihatin sikit yer. Nama pun awak meniaga, kalau awak menderma @ bersedekah pun harus memberi makanan yang terbaik juga inikan meniaga orang bayar bukan makan free. Sila bagi yang terbaik tak kira yang awak jual tu murah @ mahal. Berapa la sangat rega plastik tu.. Kalau rasa pasal plastik tu korang boleh bankrup.. baik jangan meniaga yer.. Pi keja makan gaji cukup bulan berbaris kat mesin ATM. Ada paham??!!

Moral of the story, jangan bungkus makanan macam bungkus sampah semua main campur jer sekali. Ada makanan yang perlu asingkan kuah & isi. Jadilah peniaga berhemah & Insya Allah berkat rezeki yang korang dapat. Sampah sekarang pun dah ada tong ikut kategori.. malu la sikit dengan tong sampah kalau korang (Peniaga) masih tak tau bungkus makanan korang ikut kategori & jenis makanan.



 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <<

7 comments:

  1. KZ boleh bayangkan meehon yg dah jadi bubur tu...huhuhu..memang rasaa nak bagi penyekeh jer kat tukang bungkus makanan tu.

    ReplyDelete
  2. pernah gak kena peniaga camni.. tapi saya suruh buat yang baru.. terkebil2 dia buat semula.. dia ingat saya boleh diamkan je! meniaga nak duit je tu..

    ReplyDelete
  3. mas saari.. tp kena perhati la kalau nak suruh dorang masak semula sebab paham2 je la takut dorang sakit hati ludah ke hapa ke masukkan benda2 kotor dalam makanan kita pesan.. bkn blh percaya. jenis manusia tak blh accept kesalahan sendiri ni

    ReplyDelete
  4. mmg pon.hmm betul ckp akk.rara kalau g giant ke tesco.dorg campur kan susu n sabun mmg rara marah jugak.takkan nk cmpur 2 2 tu.hmmm ntah lah dorg ni.

    ReplyDelete
  5. pernah juga terkena, dan semenjak tu, memang dah jadi habit akan ingatkan diorang masa bungkus tu agar asingkan kuah dan mee

    ReplyDelete
  6. biasa kite akan bagitau siap2 asingkan..sebab diorng memang selalu sekalikan ngan kuah..

    ReplyDelete
  7. salam abby..
    huhuh..x pernah lg tapau jenis2 mee ni..tp klu terkena jgk mmg x best la.. huhuh

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!