PERAH JUS OREN MACAM PERAH SANTAN, GILA GELI!

5.4.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Kalau korang la kan.. Tengah tunggu order makan & minum korang sambil duduk meja berdepan dengan tempat buat air kat sebuah gerai makan tetiba secara tak sengaja ternampak la Fresh oren yang korang order di ramas - ramas jejari hitam sebelum di hidang untuk korang, korang minum tak?? Jawab dulu dalam hati sebelum terus baca entri ni..

Dah jawab semua.. Sapa yang jawab sanggup minum di nasihatkan jangan baca entri ni sampai ke titik noktah terakhir, sapa yang jawab muntah hijau kalau minum mari terus membaca sambil membayangkan situasinya.

Alkisahnya semalam.. keluar dengan asben & lala pergi makan kat sebuah kedai makan yang biasa kita makan kat sg buloh. Sebab laki daku gemar sangat ayam golek beliau, jadi kita park la kat situ untuk jamah makan malam. Di ringkaskan cerita dah order bagai, kita tunggu la macam biasa kan. Kebetulan meja kita amik tu berdepan dengan tempat buat air, sebab dekat dengan TV. Yelah.. budak lala ni kalau tengok tv diam la sikit. Layan jugak la cerita tv3 drama episod time tu. Entah apa tajuknya tak sure.. tengah dok layan tv secara tak sengaja ter jeling kat mat bangla yang buat air. Nak2 lagi time tu dia tengah buat fresh oren yang sang lekit nak minum.. lepas dia blender buah oren tu, maka dia tapis la hampas buah tu. Bila kita nak tapis hampas mesti la ada sisa jus yang tersangkut selalunya orang kacau guna sudu sekali sang lekit tengok dia macam perah santan pulak hampas oren tu dengan jejari bollywood dia. Terus bagitau asben.. cakap suruh cancel jus oren tu taknak minum. Kebetulan time makanan pulak sampai dulu, apa lagi terus asben report tokei dia yang kebetulan hantar makan kat meja kita.

Dalam hati nasib baik la Allah bagi petunjuk kat daku, kalau tak betapa nikmatnya aku sedut jus oren hasil ramas tamas tangan mat bangla tu. Tak confident dah nak minum air dia buat, terus minum air tin jer. Ais kosong pun aku tak amik dah. Napalah tokei kedai tu upah mat bangla buat air. Sebelum ni sang lekit selalu pergi makan kat situ, budak melayu yang tukang buat air, sekali semalam dah bertukar service. Mat bangla pula ambil alih.

Kalau korang rasa benda tu tak geli.. syabas la!! Bukan pasal dia bangla ke hapa.. even dia melayu gebu macam cik mat gebu pun kalau perah hampas oren dalam gelas macam perah santan, tetap daku tak minum kecuali la di belakang mata daku.

Masa nak pergi bayar.. kesian pula tengok tokei tu dok explain kat daku pasal pekerja dia buat macam tu. Nampak la tokei dia sedikit cuak & rasa bersalah. Yelah kitorang selalu jugak makan kat situ.. Apapun sang lekit tak salahkan tokei dia. Apa yang mat bangla tu buat di luar pemerhatian dia. Jadi.. pada peniaga2 makanan.. sesekali tu intai2 la apa yang pekerja korang buat jangan mata pelanggan nampak dulu, tak elok untuk kestabilan ekonomi perniagaan anda.

Perah santan guna tangan tu normal tapi kalau perah hampas oren yang dah kena blend dalam gelas atas penapis, tu memang adengan jijik.




 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE <<

5 comments:

  1. Citerlah kedai mana tu, buatnya kita tersinggah lak? Hee geli

    ReplyDelete
  2. mmg susah kalau makan luar ni.kalau dh biasa gi kedai tu xpa sng je report kt owner,sbb customerlah rzki mrka ye tak...

    hrp owner tu stiasa monitor pkja...alah sis buat sdri je kt rumah lagi best....he3...

    ReplyDelete
  3. hahaha.. susah2 je guna tgn. blend sudah

    ReplyDelete
  4. Amanina.. nak BW pun baca la entri dulu yer sebelum komen. ;D

    ReplyDelete
  5. salam abby..
    eeeuuuuwww.. klu cma pun xnk la mkn kat situ..
    erkk..buat sendiri pun x ramas bagai gitu.. adehhh...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!