APA YANG SELALU KITA TER... BUAT HARI PERTAMA PUASA

10.7.13 Suria Lekatlekit 7 Comments

Happy puasa Uolls.. Salam ramadhan buat semua kengkawan den yang membaca entri ni. Amacam sahur tadi?? First day puasa sahur pun gempak2 jugak. Biasa la tu.. yang first selalunya celebration dia kebabom kan?? Hari first puasa sahur penuh meja.. berbuka apatah lagi.. tak muat meja la kot. Tapi den tetap maintain macam biasa jer.. Sahur simple2 jer. Takde pulak gambar makanan sahur tadi nak tayang. kekekekekeke

Ok.. hari pertama puasa ni jom kita share apa yang selalu orang ter.. buat. Banyak perkara ter... ni tak di sengajakan tapi ada juga benda yang buat dengan sengaja tapi guna alasan ter... kan?? Yang selalu ter.. buat hari pertama puasa.. kalau bebudak sekolah terbawa air ke sekolah. Hahahaha.. benda ni pernah jadi kat kawan den masa sekolah menengah dulu. Sebab terbawak air ke sekolah & hampir terminum maka orang lain tertawakan dia. Jadinya dia pun termalu.

Ter.. yang seterusnya..terbuka peti ais cari minuman. Kadang ada yang terminum baru teringat puasa. Kadang2 ada yang terbuka peti ais tak sempat terjamah apa2. Ter.. buka tudung salji tengok juadah tengahari.. ter.. korek hidung.. ter.. korek telinga.. Bagi tukang2 masak kat dapur hari pertama & di awal puasa ni mesti ada yang ter.. rasa masakan sendiri bila nak sediakan juadah berbuka kan?? Sang lekit tahun2 yang lepas memang pernah juga ter.. rasa masakan ni. Tahun ni ter.. yang sang lekit takut ter.. minum susu budak lala tu. Sebabnya sang lekit macam jadi kebiasaan bila buat susu budak tu sebelum sumbat dalam mulut dia sang lekit rasa dulu tahap panas & kelazatan susu dia. Walau kita dah biasa pun sukatan air & susu budak tu tapi bila dah terbiasa.. mesti terbuat setiap masa. Setakat ni ter.. tu belum terbuat sebab masih ingat hari ni puasa.

Gambar carian google

 Korang pulak macam mana?? Ter.. apa yang selalu korang buat pada hari pertama puasa. Takpe kalau ter.. buat jangan sengaja buat & bagi alasan ter.. buat. Ingat ganjaran ibadah & amal kita bukan manusia yang tulis tapi Malaikat. Kau boleh tipu sesama manusia tapi bukan dengan Allah. Dah tua2 ni tak payah nak buat2 ter.. la sangat kan?? Puasa sekarang bukan macam dulu2.. masa tu rasa panjang sangat. Sekarang ni bangun duduk.. tup2 dah nak berbuka, kan?? Jadi selamat berpuasa pada semua yang berpuasa hari ni.. Moga kita mendapat ganjaran pahala & keberkatan di bulan mulia ni.


**  Teksi Tambang Murah Boleh dapat di sini >> Myteksi <<

** Yang rasa nak jadi pereka fesyen muslimah boleh tengok sini >> Peluang Mereka fesyen Muslimah <<

 ** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

7 comments:

  1. rara setakat ni xde ter lagi kak.hehehe.hmm pg td bgn sahur,mkn ayam kicap n nasi.hehehe

    ReplyDelete
  2. tak de terr lagi nih...
    kalau tertidur lama cemana??heheh..
    taditertidur,syok pulak tidur bulan puasa nih..lain macam syok nye..hahah

    ReplyDelete
  3. Salam Mummy Lala..

    heheh.. time bujang2 dulu selalu jugak terrrrrrrrrrrrrrminum segelas air..pastu baru perasan tgh puasa.. hahaha.. :p

    ReplyDelete
  4. hari ni first puasa, bazar penuh, jalan jem

    ReplyDelete
  5. selamat brpuase suria... bab rasa bagi tukang masak tu, sebenarnya diharuskan... tapi jangan la rase sampai sepinggan... rase sekadar kat lidah je.. than berkumur... tak pe.. kot nanti, nak hidang kat pak n mak mertua, termasin ke.. tertawar ke.. kena band pulak ngn diorang.. hehehehe...

    bab rase susu anak tu pun tak pe.. tapi jangan la sampai separuh botol hahahahhaha....

    ReplyDelete
  6. 1st day puasa hari tu keje, xterasa sgt puasanya sbb dh biasa lupa nak makan, bz nye pasal huhuuu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!